ÖDÜLLÜ FİLM 'GÖZÜMÜN NURU 18 EKİM'DE SİNEMALARDA

0

 

Nûru, körlükle burun buruna gelen bir gencin yaşadığı bu karanlık ve ciddi tecrübeyi, meseleyi pek de ciddiye almadan, olabildiğince eğlenceli ve komik bir biçimde anlatan bir trajikomedi.Genç bir sinema sevdalısı olan Melik’in film yapma hedefi üzerine kurduğu hayatı, üst üste geçirdiği iki retina dekolmanıyla alt-üst olur. Kör olmanın kıyısından döndüğü ve kırk gün boyunca gözleri bandajlı yüzükoyun yatmak zorunda kaldığı bu çileli süreç, Melik’i korkularıyla yüzleşmeye ve sinemayla kurduğu saplantılı ilişkinin muhasebesini yapmaya itecektir. Melik’in hayatı tiye alan üslûbu, karanlığa karşı verdiği savaştaki en büyük silahı olacaktır.

image004

Adana Altın Koza Film Festivali: En İyi Film, En İyi Senaryo, SİYAD En İyi Film, En İyi Kurgu, Cinemed Montpellier Film Festivali, Proje Geliştirme Ödülü (En İyi Proje)

 Gözümün Nûru filmi, yönetmen ve başrol oyuncusu Melik Saraçoğlu’nun gerçek hayatta başından geçmiş olan bir öyküyü anlatıyor. Filmde yalnızca Melik Saraçoğlu değil, anne, baba, abi ve dede de yine kendisini oynuyor. Konuk oyuncu kadrosunda ise oyuncu Tülin Özen var. Sinema sanatına da saygıda kusur etmemeye çalışan Gözümün Nûru’nda, hem sinemanın yaratıcıları Lumière Kardeşlere, hem de körlük meselesini defalarca işlemiş olan Yeşilçam klasiklerine yer veriliyor. Bu nedenle filmde Hülya Koçyiğit, Cüneyt Arkın ve Münir Özkul da izleyicilerin karşısına çıkıyor.

Hakkı Kurtuluş 1980 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Üniversitesi’nde iletişim ve sinema önlisansı; daha sonra eğitim hayatını sürdürdüğü Lyon’da, Lumière Üniversitesi ve École Normale Supérieure Lettres et Sciences Humaines’de sinema ve Alman etütleri lisansını aldı. Yüksek lisansını Paris’te Sorbonne bünyesindeki bulunan École Pratique des Hautes Études’den alan Kurtuluş bu süre zarfında Tübingen, Berlin ve Weimar’da akademik araştırmalarda bulundu. Paris 3 Sorbonne-Nouvelle Üniversitesi’nde sinema üzerine ikinci bir mastera da kaydolmuş olan Kurtuluş, Nietzsche ve Goethe üzerinde çalıştığı doktorasını École Pratique des Hautes Études’de sürdürmektedir. Edebî ve sinemasal çalışmaları daha önce Kitap-lık, Otium, Temrinler, Sinema Defteri gibi mecralarda yayınlanmıştır. Kurtuluş İngilizce, Fransızca ve Almanca bilmektedir.

Melik Saraçoğlu 1984 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra Fransa’nın Lyon şehrindeki Lumière Üniversitesi’nde ve Viyana’daki Viyana Üniversitesi’nde sinema ve edebiyat lisansı yaptı. Empire Türkiye dergisi ve kurucusu olduğu Sinema Defteri‘nde sinema eleştirileri yazdı. Bunun dışındaki kimi edebî çalışmaları Kitap-lık, Monokl gibi edebiyat dergileriyle altkitap, Otium ve Temrinler adlı internet sitelerinde yayınlandı.

2009 yılında ilk uzun metrajlı filmi Orada‘yı çekti. Bu film Türkiye ve dünyanın dört bir yanında, çok sayıda festivalde izleyiciyle buluştu. 2011 yılında Bergmanya’ya Yolculuk belgeselini çeken Melik Saraçoğlu, 2013 yılında başrolünde de oynadığı yeni uzun metrajlı filmi Gözümün Nûru‘nu tamamladı. Saraçoğlu Fransızca ve İngilizce bilmektedir.

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.