İstanbul Devlet Tiyatroları'nda " Mutlu Son"

0

mutlu son

Yazan: Bertolt Brecht- Elizabeth Hauptmann

Yöneten: Yücel Erten

Gangsterlerin fink attığı Chicago’da, planlanan bir banka soygunu. Ve hiç hesapta yokken ortaya çıkan Kutsal Ordu Neferleri adlı yardım kuruluşu.. ..Kendini Tanrı’ya adamış bir kadın, kentin en belalı Gangsterini gerçekten yol a getirebilir mi? Peki onu yola getirse bile bunu çetenin kalanı nasıl karşılar? Ya başka bir çözüm bulunursa? Başka bir dünya mümkün (mü)? Brecht ve Hauptmann’ın usta kalemlerinden çıkma, son derece ilginç bir oyun.

 

Geçtiğimiz sezonda İstanbul Devlet Tiyatroları “Çirkin” “Sessizlik”  ” Yağmur Durduğunda” gibi bir çok başarılı tiyatro oyunlarını sahneye taşıdılar. Gerek Sadri Alışık Ödülleri ve Afiffe jale gibi iki büyük ödül töreninde de bir çok ödülle döndüler.  Yeni dönemde başarılı ve güzel oyunlar bekleniyor.

İstanbul Devlet Tiyatrosu 2013-2014 tiyatro sezonunda 15 yeni oyun ile izleyiciyle buluşmayı hedefliyor. İDT geçen yıllardan devam eden ve pek çoğu ödül almış,  27 oyunla birlikte dünya klasiklerinden, tarihi oyunlara, çağdaşlardan yeni yerli yazarlara dek pek çok oyunu kapsayan bir yelpaze ile ramp ışıklarına çıkacak.

Bu sezon yer alacak dünya tiyatro edebiyatının tartışmasız en göze çarpan eserleri  Shakespeare’den Hamlet, Çehov’dan Üç Kızkardeş ve Brecht ve Hauptmann’ın birlikte kaleme aldıkları Mutlu Son  Yücel Erten tarafından sahneye konulacak. Oyun daha önceden 15 ekim 1998 yılında Ankara Devlet Tiyatrosunda  yine Yücel  Erten Tarafından sahaneye konuldu ve ilk prömiyerini yaptı. Shakespeare bu yıl ki repertuvarımızda özel bir yer tutuyor.Hamlet’e ek olarak çağımızın en önemli yazarlarından Heiner Müller’in son derece farklı bir bakışla yazdığı Hamlet Makinesi de hazırlanacak oyunlarımızdan. İDT bu oyunu İKSV uluslararası tiyatro festivali için sahnelemeyi planlamaktadır.

                Üç Kızkardeş’in yanı sıra  Geçtiğimiz yıllardan devam eden Çehov Makinesi ile de Çehov’a, oyunları ve karakterlerine çağdaş bir oyun diliyle bakışımızı  tamamlamış olacağız. Tarihi oyunlara gelince, bu kategorideki  ilk oyun olan Cem Günen’in yazdığı Sinan Süleymaniye’de, Kanuni Sultan Süleyman ve Mimar Sinan üzerinden devlet-iktidar-halk ve sanat ilişkisine ilginç bir bakış.tarık ali

Çöl Fırtınaları: Selahaddin oyununun yazarları ise Thorvald Steen ve dünyaca ünlü aktivist ve akademisyen Tarık Ali. Haçlı Seferleri sırasında Selahaddin Eyyübi ve Aslan Yürekli Richard’ın komutaları altında Doğu ve Batı’nın dünya görüşleri, insana bakışları, adalet ve güç dengelerinin çarpışmasının sergileneceği son derece çarpıcı bir oyun.

 

mehmet baydur                             Yakın tarih karşılaşmaları bölümünde de üç oyunumuz yer almaktadır. Bunlardan birincisi Vera Kissel’in yazdığı Kalpak. İkinci Dünya Savaşı Almanya’sında bir düşman askeri ile onu evinde saklayan bir Alman kadın’ın öyküsü, vatanseverlik ve insanlık arasında gidip gelen mücadele ekseninde anlatılmakta. Soğuk Savaş döneminden seçtiğimiz oyun ise Memet Baydur’un kaleme aldığı Vladimir Komarov. Bu oyunda SSCB’nin şeffaflıktan uzak, katı bürokratik mekanizması içinde dünya yörüngesinden uzaklaşmakta olan bir uzay aracındaki Vladimir Komarov’un gerçek hikayesi anlatılmakta.

 

Bir başka yakın tarih oyunu Arjantin’de askeri yönetim altında mücadelesini ve aşkını sürdürmeye çalışan insanların yaşamının anlatıldığı Son Tango. Yazan Özcan Özer. Ve ikibinli yıllara geldiğimizde karşımıza 2001 ekonomik krizinin kurbanlarından bir üniversiteli işsizin kişiliğinde o dönemi ve beyaz yakalı işsizlerin geldiği durum bir kara komedi olarak anlatılıyor.

                         

tuncer cücenoğlu

     İkinci Derece İşsizlik Yanığı adlı oyunu Ali Cüneyt Kılcıoğlu yazmış. Diğer oyunlar kategorisinde iki uyarlama göze çarpmakta. Birinci oyunumuzu  Nazım Hikmet’in senaryosunu  yazdığı Kızılırmak-Karakoyun adlı filmi Tuncer Cücenoğlu sahneye uyarlamış.

İkincisi, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın çok sevilen eseri Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç. Bu neşeli romanı tiyatroya  uyarlayan Yeşim Gökçe.Ve son olarak çekirdek aileyi konu olarak seçen iki oyunumuz var. Tipik Türk annesi sendromundan mustarip olarak yaşı geçen kızını evlendirmeye çalışan bir kadını ve kızının öyküsünü güler yüzlü bir dille anlatan ünlü mizah yazarımız Muzaffer İzgü’nün Lütfen Kızımla Evlenir misiniz? adlı oyunu.Ve evlilik monotonluğunda boğulmuş, “ne seninle, ne sensiz” olabilen bir çiftin  grotesk komedisi Yaşamak Denilen Şu Zahmetli İş. Yazarı Hanokh Levin. Bunlara ek olarak sezon içinde ayrıca üç yeni  çocuk oyunu sahnelenecektir.