Valerie Donzelli ile “El Ele” Filmi hakkında

0

Valérie_Donzelli

 

 İlk şiddetli öpüşme ile kendilerini birbirilerine yapışmış bir şekilde buluyorlar,El Ele filmi sanki ilk bakıştaki aşkın ve kaderin yoksunluğunu  romantik bir karşılaşma ile açığa vuruyor.

Bu doğru, fakat ben ilk olarak ortak yaşam ilişkileri üzerine konuşmak istiyorum: bir erkek kardeş ve kız kardeş beraber yaşamaya devam ediyorlar. ( Joachim ve vero) ve onların yanında yakın iki kız  arkadaşın özel arkadaşlıkları ( Helene ve Constance) var. Daha sonra Helene ve Joachim’in birbirlerini ilginç bir güç ile kaynaşmaları. Bu onlar arasında keyifli bir füzyon yaratıyor ve birbirlerine yaklaştırıyor, diğer iki kişiden kaçınılmaz bir ayrılık söz konusu.

Başlangıçta, bu durum Helene ve Joachim arasındaki aşka bir soru işareti değildi. kendi olguları olan kaderlerine ve prensiplerine hiçbir ortak noktaları olmadan bağlıydılar. fakat samimiyetin büyüsü birbirlerinin içine attı onları…. sonunda birbirlerini anladıklarını ve tamamladıklarını farkettiler. Birisi ile birlikte yaşamak her zaman samimi bir deneyim oluyor. Ve bana göre beraber yaşamadıkça bir kişiyi tanıyabileceğinizi düşünemezsiniz.

 

 

 

 

 

 

el-3

Neden Füzyon konusunu ele aldınız?

İki sene ara ile benimle aynı gün doğan bir erkek kardeşim var. Doğum günlerimizi aynı günlerde kutluyoruz. Bunun sebebini bilmiyorum ama yoğun ikili ilişkilere sahibim,diğer kişi nerdeyse benim kendi uzantım. bazen bu korkutucu bir durum oluyor çünkü bu tip iç içe geçmiş ilşkilerde terk etme korkusu var. Bu füzyonu iki kişi arasında işlemenin keyifli olacağını düşündüm. Sinema, hayatta yaşadığınız zor anları, keyifli ve katlanabilir halde ifade edebilmenize izin verir.

ancak iki kişinin arasındaki karşılaşma dahilinde hikaye birlkte gelişiyor. Bu başlangıca doğru bir yolculuk. Bu durum benim üç film arasındaki ortak noktadır.

eel ele-2

Karşılaşmalar,çiftler ve ne öğrendikleri…

queen of Heart filmi içersinde Rachel ile  tanışmak için ilişkiden ayrılmak söz konusuydu, ve bu durum onun için hayatının konusu haline gelmişti. Yaşam savaşı filminde ise bir hayatın kaybı ve çiftin bunun üstesinden gelme hikayesi vardı.El Ele filmi ise zorunlu kırılmaların, yeni fırsatlar ve şanslar ortaya çıkardığını gösteriyor.

 

Gerçek bir hisle birbirlerine yapışmış olmak…. Hem mecazi hemde görsel anlamda nasıl bu fikre ulaştınız?

sanıyorum yaşam savaşı filmini düzenlerken aklıma gelmişti. o sırada Jeremie Elkaim ve Gilles Marchand ile bir senaryo yazmaktaydık. ayrı ekranlara bakınca farklı resimler görüyorsunuz ve farklı renklerde duruyorlar. Bu fikir riskli ve çılgınca olsada bu iki uygunsuz çekim birbirine yapışabiliyor. filmi coşturan şey ise, mantıklı ve doğru kurgulamak şartıyla herşeyi yapabilmek. gerçek meydan okuma budur, Fikirlerle değil.

 

el-1

Diğer iki filminizdeki gibi, karekterleri üzerinde ikinci derece bir surum söz konusu değil, bizler onalrıniçlerine direk bağlanıyoruz ve onlar da hiçbir zaman manipulatif ve aldatıcı olmuyorlar.

 

Ben karekterlerin basitliği ve doğruluğunu takip etmelerini seviyorum. Konuşurkern ve oynuyorken direkt bir ön durumu bu. ben kendi hayatımda çok literalim, bu yüzden olabilir. ayrıca gerçek kalbi olan karekterleri seviyorum,agresif oldukları zamanlarda bile mesela Queen of Hearts filmindeki Constance yada Rachel, onlar sancılı olarak doğrular. Bu yüzden hepsi bir arada yaşayabiliyorlar. Bu durumda akıllı olmalarını önlüyor. Bana göre onlar modern kahramanlar.

Joachim ve Helene çok farklı bir sosyal alt yapılardan geliyorlar….

Evet öyleler. Görüen o ki çok derinlerde de değiller. Aynı bakış açısı ile bakıyor olmaları, birbirlerini sevmelerini sağlayan en büyük neden. eğer Helene marchal bir şoför olsaydı,politik olarak Joachim ile bir uyum sağlayabilirlerdi. yani hayata bakışları aynı olabilirdi. aynı iletkenlikle birbirlerine bağlanırlardı. Bende farklı bir geçmişte geliyorum. Annem büyük bir peynir yapımcısı aileden geliyor. Özel bir şekilde büyümüş. ama babam ise italyan bir göçmen ailesinden geliyor.,, bir heykel traş sanatçısı…

9674536589_ecbe61cdc1_z

Hikayenin karekterlerini bilmeliyim, Minister dahil, asistan nelly, depresyondan acı çeken Jean Pierre, vero’nun ailesi ve Jojo gibi farklı sosyal geçmişlere sahip bu kişileri bir araya toplamak oldukça eğlenceli oldu.
el ele

Vizyon Tarihi
6 Eylül 2013 (1s 25dk)
Yönetmen:
Valérie Donzelli
Oyuncular:
Valérie Lemercier, Jérémie Elkaïm, Béatrice de Staël devamı…
Tür
Dramatik komedi
Ülke
Fransa