“MUHTEŞEM” SKANDAL

0
İzmir Devlet Opera ve Balesi, ‘Muhteşem Süleyman’ operasını sahne kantatı olarak sahnelemek üzere sözleşme imzalayıp opera olarak sahneleyince, besteci Tevfik Akbaşlı kantat ile opera arasındaki ciddi telif farkını talep etti. Eser repertuardan çıkarıldı.
'Muhteşem' skandal

İzmir Devlet Opera ve Balesi, ‘Muhteşem Süleyman’ operasını sahne kantatı olarak sahnelemek üzere sözleşme imzalayıp opera olarak sahneleyince, besteci Tevfik Akbaşlı kantat ile opera arasındaki ciddi telif farkını talep etti. Bunun üzerine eser repertuardan çıkarıldı.
Habertürk ‘ten Hilal Öztürk’ün haberine göre; İzmir Devlet Opera ve Balesi, besteci Tevfik Akbaşlı’nın opera niteliğindeki ‘Muhteşem Süleyman’ eserini sahne kantatı olarak seslendirme hakkını devraldığı halde, yedi kez opera olarak sahneledi. Berklee Koleji’nde tamamladığı müzik eğitiminin ardından Mahsun Kırmızıgül’ün filmleri için yazdığı müziklerle de tanıdığımız Tevfik Akbaşlı, eserin sözleşmede sadece sahne kantatı olarak sergilenebileceğinin belirtilmesine rağmen opera olarak sahnelenmesi nedeniyle sözleşmenin ihlal edildiğini belirterek, ortaya çıkan telif ücreti farkını talep etti. Ancak DOB Genel Müdürlüğü, Akbaşlı’nın talebini karşılamadı. Hatta eseri İstanbul Uluslararası Opera Festivali ve Devlet Opera ve Balesi repertuarından çıkardı. Ayrıca eseri sahneleyen İzmir Devlet Opera ve Balesi’ni, bu yılki tüm opera ve bale festivallerinin dışında bıraktı.
Haberde ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘nın konu hakkında müfettiş görevlendirdiği ve soruşturma başlattığı da belirtiliyor.

Tevfik Akbaşlı’nın avukatı aracılığıyla DOB Genel Müdürlüğüne çektiği ve Habertürk’ün yayımladığı ihtarnamede şöyle deniyor:
“Eserin festival programlarından çıkarılması müvekkile ait eserin taahhüt edildiği şekliyle mümkün olan en geniş kapsamda seyirciyle buluşmasını engellemiş ve müvekkil nezdinde maddi ve manevi zararların oluşmasına neden olmuştur. Bu nedenle öncelikli olarak müvekkile ait eserin sahne kantatı olarak değil de, opera olarak ,icra edilmesi nedeniyle oluşan telif bedelinin, muhatapların müvekkile ait esere muadil eserler için ödediği telif bedelleri dikkate alınarak tespitini ve tespit edilen bedelin ödenmesini, eserin Uluslararası İstanbul Opera Festivali ve Bursa Festivali kapsamındaki temsillerinin haksız bir şekilde engellenmesi nedeniyle uğranılan maddi ve manevi zararın tazmini, aksi halde her türlü hukuki ve cezai girişimde bulunmak konusunda kararlı olduğunu ve önceden iyi niyetli bir şekilde ihbar ve ihtar ederiz.”

http://www.radikal.com.tr/hayat/muhtesem_skandal-1148520

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.