İBB ŞEHİR TİYATROLARI 2021-2022TİYATRO SEZONU YENİ OYUNLARI AÇIKLANDI

0

 

İBB Şehir tiyatroları yeni tiyatro sezonu oyunlarını açıkladı, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda yeni sezonda hangi oyunlar yer alacak, hangi oyuncular sahnede olacak, hangi yönetmenler hangi oyunları yönetecek, Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen yaptığı basın toplantısında nelerden bahsetti, Uzun zamandır sahnelerde oynanmayan birçok tiyatro oyunu ilk defa şehir tiyatrolarında seyirci ile buluşacak, oynanacak yeni oyunlar arasında Antigone, Cadı Kazanı, Maviydi Bisikletim, Kutlama, Veba, İfigenya, Gspsy, Suikastçiler, Galileo gibi oyunlar yer alacak, Müzikal ve çocuk oyunlarına da yer veriliyor.. Tiyatro biletleri nereden alınabilir, hangi salonda hangi oyunlar var, yeni tiyatro sahneleri, özellikleri nelerdir.

16 Kasım 2020 tarihinden itibaren, Covid 19 salgını sonrası alınan tedbirler gereği sahnelerimizi kapatmıştık. Geçen zaman içinde, seyircimizle bağımızı canlı tutmak amacıyla, online ürettiğimiz içerikleri kurumsal hesaplarımızdan paylaştık. Bu süre içerisinde, online etkinlikler başlığı altında, 15 yetişkin, 8 çocuk oyunumuzu seyircimiz ile paylaştık. Oyunculuk atölyesi başlığı altında 31, yazarlık atölyesinde 50, ÇGSM atölyesi olarak 7 program gerçekleştirdik. Sosyal medya mecralarımızda 15 söyleşi yayımladık. Çocuklar için Masal Vakti’nde 31 program, çocuk saatinde 8 program hazırlandı. Sahnenin Gizli Kahramanları’nda 12 söyleşi yayımladık. Seyircimizin hafızasında yer etmiş 10 farklı oyundan seçilen tiradı seyircimizle paylaştık. Çat Kapı Prova başlığı altında 6, Tiyatro ve Kadın başlığı altında 3 program gerçekleştirdik.


BASIN TOPLANTISI KONUŞMALARI VE RÖPORTAJLARI VİDEOMUZDA İZLEYEBİLİRSİNİZ


nbsp;

Online etkinliklerimizde toplamda 499.573 seyircimize ulaştık.

Ancak tiyatronun seyircimizle yüz yüze buluştuğumuzda tamamlanan bir sanat olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle, yeni sezonda sahnelerimizde alkış sesini duyduğumuz, repliklerin yankılandığı zamanları seyircilerimiz gibi biz de özledik.

Artık özlem bitiyor…

İBB Şehir Tiyatroları, Eylül ayında sahnelerini büyük bir heyecan ve özlemle açıyor.

Minimal’den Normal’e…

Covid 19 salgını döneminde, özellikle az kişili ve tek dekorlu “minimal” oyunlarımızın yer aldığı bir repertuvar hazırlamıştık. Hem oyuncularımızın hem seyircimizin sağlığını koruma hassasiyetimiz ağır basmıştı.

Sezon Minimal’de seyircimize duyurduğumuz oyunlardan, Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin, Kısraklı Kadın, Rüstemoğlu Cemal’in Tuhaf Hikâyesi, Zehir, Melek ve Geçit isimli oyunlarımızın prömiyerini gerçekleştirdik.

 

Kaldığımız Yerden… Yeniden…

“Kaldığımız Yerden… Yeniden…” mottosuyla hazırlandığımız 2021-2022 sezonunda, Sezon Minimal’de duyurduğumuz ancak ikinci kapanma ile ara vermek durumunda kaldığımız oyunlarımızdan, Yaftalı Tabut, Kimse Öyle Şeyleri Konuşmuyor artık, Antigone, Hayat Der Gülümserim, Kutlama, İfigenya, Veba, Öldün, Duydun mu?, Herkes Sihirbaz Olacak (Çocuk Oyunu) ve Beşamelli Tavuk isimli oyunlarımızın prömiyerlerini gerçekleştireceğiz.

YAFTALI TABUT

 

Adına tarihin dipnotlarında rastlayabildiğimiz, Türkiye’nin ilk kadın oyun yazarı, kuramcı, aktivist, sosyal ve siyasi yaşamın her alanında öncü Fatma Nudiye Yalçı’nın hikâyesi. 1920’lerde başlayan mücadelesine Dr. Hikmet Kıvılcımlı ve Nazım Hikmet de eşlik ediyor.

Bilgesu Erenus’un yazdığı Yelda Baskın’ın yönettiği oyunda Bensu Orhunöz, Selin Türkmen, Ceren Hacımurtaoğlu, Lale Kabul, Nazan Yatgın Palabıyık, Şenay Bağ, Yeşim Mazıcıoğlu rol alıyor.

KİMSE ÖYLE ŞEYLERİ KONUŞMUYOR ARTIK

Oyun babalarını 12 Eylül’de kaybeden iki kız kardeşin birbirleriyle ve aileleriyle yaşadıkları çatışmaları, yakın tarihimizde yaşadığımız toplumsal travmalar çerçevesinde ele alıyor.

Şirin Gürbüz’ün yazdığı Emre Koyuncuoğlu’nun yönettiği oyunda Bora Seçkin, Radife Baltaoğlu, Kutay Kırşehirlioğlu, Ebru Üstüntaş, Hazal Uprak, Can Alibeyoğlu, Kamer Karabektaş rol alıyor.

ANTİGONE

Devletin olmazsa olmaz yasası, bireyin vicdanında karşılığını bulamazsa, iktidarın elinde tuttuğu iki ucu kızgın demir kimi yakar?

Sophokles’in binlerce yıl önce kaleme aldığı aynı adlı oyunundan uyarlanan Antigone’de;  aynı savaşta birbirini öldüren, ama biri kahraman diğeri hain ilan edilen iki kardeşine de, son görevini yapmakta kararlı olan Antigone ile; devletin varlığıyla kendi varlığını eş tutan Kreon’un buyruklarından geri adım atmayan duruşu karşı karşıya geliyor.

İnsanlığın tüm kadim deneyimleri tarihe gömülürken yine de çözülmeyen, kaybolmayan çelişkilerimizi sahneye getiren “Antigone”, dünden bu günü tartışıyor. Sofokles’in yazdığı, Engin Alkan’ın uyarlayıp yönettiği oyunda Cengiz Tangör, Zafer Kırşan, Aslı Menaz, Gözde İpek Köse, Özgün Akaçça, Destan Batmaz, Onur Şirin rol alıyor.

HAYAT DER GÜLÜMSERİM

Yıllarca olağanüstü kadın karakterlere hayat vermiş bir oyuncu, AVM yapılmak üzere yıkılacak bir sahneye veda eder. Anlatılmaya değer bulunmayan farklı sınıflardan kadınların sıcak ve aşina hayat hikâyeleri, ilk kez aktarılır.

Özen Yula’nın yazıp yönettiği oyunda Sema Keçik, Serkan Bacak rol alıyor.

KUTLAMA

Şehrin en lüks restoranında herkesin birbirini küçümseyerek kendi varlığını yücelttiği, ağızına geleni söylediği, evlilik, tanışma, yükselme gibi nedenlerle sözde “kutlama” yapılan bir akşam yemeği… Kutlama, ömrü boyunca insan hakları mücadelesi vermiş Nobel Edebiyat Ödülü sahibi, Pinter’ın son oyunu.

Harold Pinter’ın yazdığı Cevat Çapan’ın çevirdiği Yıldırım Fikret Urağ’ın yönettiği oyunda Hüseyin Köroğlu, Erkan Sever, Tarık Köksal, Can Ertuğrul, Seda Fettahoğlu, Selin İşcan, Pınar Demiral, Selim Can Yalçın, Damla Cangül Yiğit, Orçun Tekelioğlu rol alıyor.

İFİGENYA

Tanrıça Artemis, kutsal geyiği öldüren Agamemnon’a öfkelenir ve savaş için bekleyen gemileri rüzgârsız bırakır. Kâhin Kalkhas’a göre tek çözüm Agamemnon’un kızı İphigenya’nın kurban edilmesidir. Erkek dünyasının bencil yönetim anlayışı kadınlar tarafından anlatılıyor.

Euripides’in yazdığı Serdar Biliş’in yönettiği oyunda Ceren Kaçar, Caner Çandarlı, Elvan Boran rol alıyor.

VEBA

 

Nobel Ödüllü yazar Camus’nün faşizm alegorisi olarak kaleme aldığı eserde, veba salgını sırasında yaşanan kaotik durum anlatılır. Karantina döneminde verilen mücadele, belirsizlik ve korkunun egemen olduğu bir dünya canlandırılıyor.

Neil Bartlett’in yazdığı Mehmet Ergen’in çevirip yönettiği oyunda Sevil Akı, Serdar Orçin, Murat Çoşkuner, Burteçin Zoga, Tankut Yıldız, İrem Arslan, Özgür Dereli, Burak Davutoğlu, Ergun Üğlü, Cafer Alpsolay rol alıyor.

 

ÖLDÜN DUYDUN MU?

 

İntihar eden bir adamın geride bıraktığı hayatı, hatalarıyla yüzleşmesi ve sonrasında kendini tanıma süreci anlatılıyor. Oyunda ayrıca sabır, mücadele, belleksizlik gibi insanı şekillendiren pek çok kavram irdeleniyor.

Yiğit Sertdemir’in yazdığı Burçak Çöllü’nün yönettiği oyunda Sevil Akı, Tankut Yıldız, Enes Mazak rol alıyor.

HERKES SİHİRBAZ OLACAK

Ünlü sihirbaz Zubi’nin öğrencileri “usta”lığa geçip onun sihirli şapkasını almanın hayalini kurarlar. Zubi, sihirli şapkanın yeni sahibini belirlemek için bir yarışma düzenler. İllüzyon gösterileriyle ilerleyen oyunda, hedefe ortaklaşa ilerlemenin önemi anlatılıyor.

Kubilay Tunçer’in yazıp yönettiği oyunda Aybar Taştekin, Cihat Faruk Sevindik, Aslı Şahin, Zeliha Bahar Çebi, Canan Kübra Birinci rol alıyor.

BEŞAMELLİ TAVUK

Subay Eşleri Yardımlaşma Derneği’nin bastırdığı yemek kitabından seçilen yemek tarifinin hazırlanmasıyla başlayan oyun bir akşam yemeğinin nasıl tüm aileyi ters yüz ettiğini, komik bir dille anlatıyor.

 

 

Yeni Sezonda Yepyeni Bir Repertuar

Müzikaller Geçidi…

İBB Şehir Tiyatroları olarak yeni sezonda 3 büyük müzikali seyircimizle buluşturuyoruz.  Gypsy, Bando Ziyareti ve Suikastçılar, Türkiye prömiyeri yapacak.

 

GYPSY

Bu sezon üç önemli müzikali seyircimizle buluşturmayı düşünüyoruz. Tüm zamanların en iyi müzikallerinden biri olarak kabul edilen Gypsy’yi, Türkiye’de ilk kez sahnelemeye hazırlanıyoruz. Rose Lee’nin anılarından yola çıkılarak yazılan müzikal, bir annenin hayallerini gerçekleştirmek için iki çocuğunu seçmelerine kattığı müzikal ve sonrasında gösteri dünyasının ve hayatın, zor ve acımasız yanlarını anlatıyor.

 

BANDO ZİYARETİ

Bir diğer müzikalimiz, Bando Ziyareti olacak. 1996 yılında Mısırlı Alexandria Askeri Bandosu, Arap Kültür Merkezi’nde bir gösteri yapmak üzere İsrail’e varır. Ancak Petah Tikva şehri yerine yanlışlıkla küçük ve ıssız bir kasaba olan Bet Hatikva’ya giderler. Gitmeleri gereken yere ertesi güne kadar otobüs olmaması sebebiyle geceyi Bet Hatikva’da geçirmek zorunda kalan orkestra bu ıssız kasabaya ve sakinlerinin yüreklerine dokunacaktır.

 

Suikastçılar

Suikastçılar da seyircimizle buluşturacağımız müzikallerimizden. Abraham Lincoln’den John F. Kennedy’e; Franklin D. Roozevelt’ten Ronald Reagan’a, ABD yönetimine damgasını vuran başkanları öldürme girişiminde bulunan Suikastçılar, “Mutlu olmak her birimizin hakkı” diyerek, seyircisini Amerikan Rüyası’nın karanlık taraflarına doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Ustalıklı mizah ve politik eleştirinin tehlikeli zekalarla birleştiği bir müzikal…

 

Turan Oflazoğlu’nun 90. Yaşına Armağan; “Deli İbrahim”

Tiyatromuzun yaşayan efsane yazarları arasında yer alan, özellikle yazdığı tarihi oyunlarla seyircimizin gönlünde yer edinen Turan Oflazoğlu’nun 90. Yaşına Armağan olarak Deli İbrahim oyununu seyircimizle buluşturuyoruz. Yıl içerisinde Turan Oflazoğlu oyunlarından festival, okuma tiyatrosu, söyleşi gibi etkinlikler de seyircimizle buluşacak.

 

Sezon’un Diğer Yeni’leri!..

2021-2022 Tiyatro sezonunda, repertuvarın yenileri olarak, Maviydi Bisikletim, Moby Dick, Bekçi ile Postacı (Çocuk Oyunu), Galileo ve Cadı Kazanı isimli oyunlarımız seyircimizle buluşacak.

MAVİYDİ BİSİKLETİM

Bir adamın ilk gençlik yıllarını geçirdiği İzmir’e duyduğu özlem ve ilk aşkının izinden anılarına yaptığı yolculuk …1950’lerin İzmir’inden günümüze  müziğin, denizin, aşkın, dostluğun,  hikâyesi…

Dinçer Sümer’in yazdığı Ersin Umulu’nun yönettiği oyunda Arda Aydın rol alıyor.

MOBY DICK

Genç bir denizci olan Ishmael, dünyayı görmek için Kaptan Ahab’ın balina gemisine yazılır. Balina avcısı Ahab, bir av sırasında tek bacağını kaybettikten sonra ölümüne bir intikam duygusuyla yaşar ve denizlerin en büyük, bilge canlısı beyaz balina Moby Dick’in peşinde okyanuslar geçer. Ishmael, heyecan dolu bu yolculukta, bir balina gemisi kaptanının doğayla olan içgüdüsel savaşının tragedyasına tanık olur.

Herman Melville’in aynı adlı romanından Sebastian Armesto’nun uyarladığı, Seza Güneş’in yönettiği oyunda Arda Alpkıray, Berna Oğuzutku Demirer, Cem Baza, Deran Özgen, Direnç Dedeoğlu, Elif Verit, Hakan Örge, Pınar Pamuk rol alıyor.

BEKÇİ İLE POSTACI

Postacı Piero ile gece bekçisi Marcello ev arkadaşıdır. Piero sabah tam da Marcello’nun eve dönüş saatinde işe gider. Morcello tam da Piero’nun eve dönüş saatinde işe gider. Soğuk bir kış günü ikisi de hastalanınca, aynı anda evde kalmaları gerekir. Acaba ortak bir nokta bulup yeni bir uyum, yeni bir ritim tutturabilecekler mi?

Lodovica Cima, Gabriele Clima’nın yazdığı Derya Yıldırım’ın yönettiği oyunda Besim Demirkıran, Cafer Alpsoy, Melisa Demirhan, Zeynep Ceren Gedikali rol alıyor.

 

GALİLEO

Alman oyun yazarı ve epik tiyatronun kurucusu Bertold Brecht’in,  İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçi Galileo Galilei’nin hayat hikâyesinden yola çıkarak yazdığı oyun, bilimin, aklın ve dogmaların çatıştığı ortaçağ evreninde, bir bilim adamının mücadelesini anlatıyor. 20 yıl aradan sonra ilk kez bir Brecht oyunu sahneleniyor.

CADI KAZANI

Yüzyılımızın en önemli yazarları arasında sayılan Arthur Miller’in Cadı Kazanı isimli oyunu, baskının ve ötekileştirmenin arttığı zamanların genel bir eleştirisi olarak, Salem kasabasında cadılıkla suçlanan bir grup insanın yargılanmasını ve cezalandırmasını anlatır.

 

Yeni sezonda yeni sahnelerimiz var!..

İBB Şehir Tiyatroları, yeni dönemde Müze Gazhane’de iki yeni sahneye kavuştu. Bu sahnelerimiz Anadolu yakasında koltuk sayımızı artırırken, Şehir Tiyatrosu ailesi olarak hepimizi heyecanlandırdı. Kadıköy Haldun Taner Sahne’miz tadilata girdi. Tekrar aramıza katıldığında, Anadolu yakasında daha da güçlü olacağız. Yeni sezon Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’ni de programlarımıza dâhil ediyoruz.

Tiyatro tarihimizin iki mihenk mekânı, Kenter Tiyatrosu ve Muammer Karaca tiyatrosu da, tadilatı tamamlandıktan sonra Şehir Tiyatrosu ailesine güç katacak.

 

Şehir Tiyatroları Gazhane’de!..

Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi, endüsriyel kültürel miras kapsamına alınıp dönüştürülerek İstanbul’umuz Müze Gazhane ismiyle Anadolu yakasında yeni bir kültür ve sanat kompleksi kazandı. İBB Şehir Tiyatroları, Müze Gazhane’de iki yeni sahnesinde oyunlarını sahnelemeye başlıyor. Meydan sahnesi konseptinde Küçük Sahne’si ve İtalyan sahne konseptinde Büyük Sahne’siyle Şehir Tiyatroları ailesine uzun bir aradan sonra iki yeni sahne katılmış oldu.

 

Müze Gazhane Büyük Sahne’de Veba ile prömiyer!..

Ülkemizde ve dünyada Covid 19 salgını sevdiklerimizi aramızdan ayırdı. Hepimiz büyük bir endişeyle evlerimize kapandık. Albert Camus’un Veba isimli romanından tiyatroya uyarlanan oyunla, kaybettiklerimizin anısına bir saygı duruşunda bulunmak istedik. Ayrıca, insanlığın ortak tecrübelerinin hatırlanması, böylesi büyük endişe ve korku zamanlarında insanların nasıl davrandığına, varoluşçuluk ve absürd akımın öncülerinden Camus’un gözüyle yeniden bakmak amacıyla repertuvarımıza aldık.

 

Şehir Yazarlarını “Buldu”!..

Geçtiğimiz yıl başlattığımız Şehir Yazarlarını Arıyor projesi büyük ilgi gördü. Birçok genç yazar, düzenlediğimiz atölyelere katıldı. Oyun geliştirme çalışmalarıyla, tiyatro edebiyatımız yeni eserler kazanıyor.

Bir sanat kurumu olarak sorumlu bir tavırla başlattığımız bu projenin ilk örnekleri, Müze Gazhane Küçük Sahne’de seyirciyle buluşacak.

 

Repertuvarımızdaki Diğer Oyunlar…

İBB Şehir Tiyatroları olarak, geniş bir oyun repertuarına sahibiz. Geçtiğimiz yıllarda seyircimiz ile buluşmuş, Hayal-i Temsil, On İki Öfkeli Adam, On İkinci Gece, Hisse-i Şayia, Komik-i Şehir Naşit Bey, Nora (Bir Bebek Evi), Matruşka, Can Yeleği, Felatun Bey İle Rakım Efendi, Tatlı Kaçık, Uzlaşma, Vahşi Batı, Hastalık Hastası, Çın Sabahta, İki Efendi’nin Uşağı, Ay, Carmela!, isimli oyunlarımız da genel repertuvarda seyircimizle buluşacak oyunlarımız arasında yer alıyor.

 

 

GENEL OYUN KONULARI:

  1. GECE

Shakespeare’in en sevilen komedilerinden biri olan 12. Gece’de, ikiz kardeşler Viola ve Sebastian, bir gemi kazasından sonra, birbirlerini öldü sanıp ayrı düşerler. Viola, Illyria dükü Orsino’nun hizmetine girebilmek için erkek kılığına girer. Orsino adına güzel Olivia’ya kur yapmakla görevlendirilir. Olivia ise kardeşinin ölümünden sonra yastadır ve ayağına gelen herkesi geri çevirmektedir, ta ki şimdi erkek kılığındaki Viola’ya aşık olana dek. Bu sırada, Olivia’nın dayısı Tobi, tutucu hizmetkâr Malvolio’ya şamatalı bir oyun oynarak, bu cümbüşlü kimlik yanılması ve karşılıksız aşk hikâyesini iyice kızıştırır. William Shakespeare’in yazdığı,  Serdar Biliş’in yönettiği oyunda Ali Gökmen Altuğ, Bennu Yıldırımlar, Doğan Şirin, Emrah Özertem, Ersin Umulu, Gürkan Başbuğ, Mehmet Avdan, Neşe Ceren Aktay, Nilay Bağ, Özge Kırdı, Özge Özder, Seda Fettahoğlu, Senan Kara Tutumluer, Tolga Yeter rol alıyor.

 

ANTİGONE

Devletin olmazsa olmaz yasası, bireyin vicdanında karşılığını bulamazsa, iktidarın elinde tuttuğu iki ucu kızgın demir kimi yakar?

Sophokles’in binlerce yıl önce kaleme aldığı aynı adlı oyunundan uyarlanan Antigone’de;  aynı savaşta birbirini öldüren, ama biri kahraman diğeri hain ilan edilen iki kardeşine de, son görevini yapmakta kararlı olan Antigone ile; devletin varlığıyla kendi varlığını eş tutan Kreon’un buyruklarından geri adım atmayan duruşu karşı karşıya geliyor.

İnsanlığın tüm kadim deneyimleri tarihe gömülürken yine de çözülmeyen, kaybolmayan çelişkilerimizi sahneye getiren “Antigone”, dünden bu günü tartışıyor. Sofokles’in yazdığı, Engin Alkan’ın uyarlayıp yönettiği oyunda Cengiz Tangör, Zafer Kırşan, Aslı Menaz, Gözde İpek Köse, Özgün Akaçça, Destan Batmaz, Onur Şirin rol alıyor.

 

AY, CARMELA!

İspanya’da Milliyetçiler ve Cumhuriyetçiler arasında geçen iç savaş dönemini anlatan oyunda,  iki varyete oyuncusu Carmela ve Paulino, Franco önderliğindeki Milliyetçiler tarafından rehin alınır.    Belçite şehrinin işgalini kutlayan Milliyetçiler tarafından istemedikleri bir gösteriye zorlanırlar. Bu zorlamanın sonucunda içinde bulundukları savaşı,  “ gösteri yapılmalı mı, yapılmamalı mı? “  sorusuyla sanatı ve sanatçıyı sorgulamaları, işleri gereği güldürmeyi, eğlendirmeyi hedefleyen bu iki oyuncunun isyanları, gelgitleri, kayıpları anlatılır.

PAULINO: Kentin dışına çık bakalım, ‘ gezinti’ ye götürdükleri, sonra bir yolun kıyısına bırakıverdikleri insanları say…

Jose Sanchis SİNİSTERRA Modern İspanyol Tiyatrosunun en önemli temsilcilerindendir. İspanya’nın en çok saygı gören çağdaş oyun yazarı, tiyatro eğitmenidir. İspanya Ulusal Tiyatrosu Ödülü, Dramatik Edebiyat Ulusal Ödülü olmak üzere birçok ödülün sahibidir.

Jose Sanchis SINISTERRA’nın yazdığı Naşit Özcan’ın yönettiği oyunda Ada Alize Ertem, Çağatay Palabıyık, Erkan Akkoyunlu rol alıyor.

 

BİR GÜN AYAKKABIMIN TEKİ

Rengârenk bir mutfak… Ama her yer çok dağınık… Oyuncu mutfağı toplamaktan sıkılıp gitmeye karar verir ama ayakkabısının tekini bir türlü bulamaz. O da ne, önce ayakkabısının diğer teki, sonra mutfaktaki her şey konuşmaya başlar. Kayıp ayakkabı, Kaptan Cook’u aramaya gitmiştir ve kim bilir başından ne maceralar geçmektedir…

Derya Yıldırım’ın yazdığı Özgür Kaymak’ın yönettiği oyunda Derya Yıldırım rol alıyor.

 

CAN YELEĞİ

Mülteci bir Anne yeterince tanımadığı bir coğrafyada, savaşın bıçak gibi kestiği eski hayatına tutunup yeni olanla baş etmeye çabalar.  Aynı kaderi paylaştığı komşusu da savaşın sürüklediği ve eşitlediği diğer kadındır. Anladığımızı sandığımız, anlamak istemediğimiz, zaman zaman öfkelendiğimiz durumlarla ilk defa yüzleşebileceğimiz bir öykü. Hepimiz aynı dünyada yaşıyorken, nasıl oluyor da ötekine dönüşüyoruz?

“Gerçekler; Gerçekleri görmezsen çarpar insanı, alır duvara çarpar”. Denizyıldızı, hangi dileği taşıyor acaba, balıklar, yosunlar, hayat. Suyun içinde hayat var ama bize değil. Balıklar biliyor insan bilmiyor.”

Modern dünyanın temel sorunlarına ışık tutan çağdaş kadın yazar Gönül Kıvılcım; Boğaziçi Üniversitesi‘nde iktisat eğitimi aldıktan sonra yüksek lisansını Norveç’in Bergen Üniversitesi’nde kitle iletişim dalında tamamladı.

Gönül Kıvılcım’ın yazdığı Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda Elçin Atamgüç rol alıyor.

 

ÇIN SABAHTA

Zengin bir ailede yetişen Güneşi, ailesinin dayatmalarından kaçarak, kendi özgür yaşamını kurmak için mütevazı bir daireye taşınır. İdeolojilerine sıkı sıkıya bağlanmış olan Güneşi’nin boşlukta debelendiği yaşamına, hemen yan dairesine taşınan Feriha girer.

Ömrü boyunca hayalini kurduğu ‘damı akmayan eve’ taşınmayı nihayet başaran Feriha’nın umudu ve mutluluğu, Güneşi’nin dünyasına pek çok yenilik getirecektir.

Bak bu dünya böyledir. Onun elinden zorla çekip alacaksın yaşamını. Bir canavarın dişlerinin arasından söküp çıkarır gibi. Dişe diş, kana kan.

Öykülerinde insanları bireysel ve toplumsal özellikleri ile yoğuran Meriç, özellikle kendi iç yalnızlığını sürdüren kadın ve genç kızların yaşamlarını konu edinmiştir. Cumhuriyetin ilk kadın öykü yazarlarından Nezihe Meriç’in öyküleri ve romanları, dünyanın çeşitli dillerine çevrilmiştir. Yazar 1962 yılında Türk Dil Kurumu Ödülü,

1990 yılında Sait Faik Hikâye Armağanı ve 1998 yılında Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştır.

Nezihe Meriç’in yazdığı Hülya Karakaş’ın yönettiği oyunda Ayşe Günyüz Demirci, Hülya Karakaş rol alıyor.

 

ELMA KURDU KIRTIK

Zamanın birinde çok yaşlı kocaman bir elma ağacı varmış. Rüzgârda tatlı tatlı sallanan bu ağaç, çevresindekilere gölge yapar onları güneşten korurmuş. İnsanlar o ağaçtan güzel elmalar toplar sevdiklerine dağıtırmış. Sadece insanlar mı? Hayvanlar da çok severmiş bu ağacı, hatta birçoğunun evi bu ağaçmış. Karıncalar, arılar, kelebekler, çekirgeler, kuşlar… Hepsi bu ağaçta birlikte yaşar, şarkılar söylermiş. İşte Elma Kurdu Kırtık da bu ulu elma ağacında yaşarmış. Kırtık, bir gün hayal ettiği mükemmel elmayı bulmak için yola koyulmuş. Sahip olduklarının değerini bilmeyen, arkadaşlarını ve komşularını hor gören Kırtık bu yolculukta mükemmel elmaya ulaşmak yerine çok daha kıymetli bir şeyin farkına varmış…

B.Çağatay Çakıroğlu, Ö.Barış Bakova’nın yazdığı B.Çağatay Çakıroğlu’nun yönettiği oyunda Elyesa Çağlar Evkaya, Seda Çavdar rol alıyor.

 

 

GEÇİT

Çıktıkları yolculukta dağ başında mola veren bir ağa ve maraba, saklandıkları yerden kontrol noktasını izlerler. İki kişi arasındaki ilişki aslında insanlığın varlığından beri mücadele ettiği mülkiyetçilik ve ezen-ezilenlerin hikâyesinin özeti gibidir.

Cem Düzova’nın yazdığı Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda Gürol Güngör ve Hasip Tuz, Emre Narcı ve Müslüm Tamer rol alıyor.

 

HASTALIK HASTASI

Argan hastalık hastasıdır. Evde bir doktor bulunursa hem istediğim zaman tedavi olurum, hem de cebimden beş kuruş çıkmaz düşüncesiyle, kızını bir doktorla evlendirmeye karar verir. Kızı ise bir başkasına âşıktır. Argan’ın sırf parasını seven karısı ise onu hem aldatmakta, hem de elinde avucunda ne varsa almaya çalışmaktadır.

Evin, her şeyden haberdar olan son derece zeki ve iş bilir hizmetçisinin gönlü bu duruma razı olmaz. Hakikatin ve aşkın kazanması için elinden geleni yapar.

Aşk gülücüklerinin sahtesini, gerçeğinden ayırmak zordur.

Hastalık Hastası, Klasik Fransız Tiyatrosu’nun kurucularından Moliere’in (1622 – 1673) yazdığı son oyundur. İlk kez 1673 yılında sahnelenen oyunda Moliere, eleştirilerini mesleğini kötüye kullanarak zengin hastalarını sömüren doktorlara yöneltir.

Moliere’in yazdığı Tolga Yeter’in yönettiği oyunda Barış Çağatay Çakıroğlu, Besim Demirkıran, Çağrı Büyüksayar, Çiğdem Gürel, Elif Verit, Ersin Sanver, Gün Koper, Hüseyin Tuncel, Sevinç Erbulak, Şirin Asutay, Şükrü Türen, Tuğçe Açıkgöz rol alıyor.

HAYAL-İ TEMSİL

Eski makyör Dikran Efendi’nin; hayalle hatırayı iç içe geçiren masalı; sahnenin “ilk kadın”ları Afife Jale ve Bedia Muvahhit’i; çocuklukları, aşkları, tutkularıyla, ilk kez seyirci karşısına çıktıkları sahnede, Darülbedayi sahnesinde bir araya getiriyor.

Ahmet Sami Özbudak’ın yazdığı Yiğit Sertdemir’in yönettiği oyunda Hümay Güldağ, Şebnem Köstem, Yiğit Sertdemir rol alıyor.

 

KISRAKLI KADIN

Londra’da bir hastanede bebek bekleyen bir kadının rüya ile gerçek, terk ettiği Anadolu topraklarıyla Batı arasında bocalamalarını büyülü bir ortamda sunan oyun, daha önce İngiltere, Almanya, İsveç ve Hollanda’da sahnelendi. Şimdi ilk kez Türkiye’de…

Leyla Nazlı’nın yazdığı Lerzan Pamir’in yönettiği oyunda Elçin Atamgüç, Pervin Bağdat, Gökçer Genç, Eylül Soğukçay, Ayşe Günyüz Demirci rol alıyor.

 

MATRUŞKA

Bir kadın… bir erkek… bir ilişki… kavgalar, çatışmalar, ayrılıp barışmalar, kopamayışlar…  Varoluştan bugüne değişmeyen rutine, iki insanın birbirini tanıma, anlama, bir arada yaşama mücadelesine yeniden ve farklı bir yorumla yaklaşan Matruşka, ilişkilerde ideali arama uğraşını mercek altına alıyor.

Erkek: İlginç bir şey bu, gittikçe küçülüyor baksana.

Kadın: Açtıkça hem küçülüyor hem de ortaya dökülüyor her şey.

70 kuşağı yazarları arasında yer alan Tuncer Cücenoğlu, toplumsal içeriğin ağır bastığı oyunlara imza atmıştır. Hemen hemen bütün oyunlarında basit ve yalın bir durum üzerinden toplumsal sorunlara eğilen yazar, yaşanan gerçeklerden yola çıkarak kaleme aldığı oyunlarında, yakın tarihimizdeki önemli olaylardan kişilere, topluma egemen olan korkulardan mesleki zorluklara, insanların içine düştüğü çıkmazdan yaşam mücadelesine kadar pek çok konuya değinir.

Tuncer Cücenoğlu’nun yazdığı Bora Seçkin’in yönettiği oyunda Cem Karakaya, Derya Yıldırım rol alıyor.

POLLYANNA

Annesi yıllar önce yaşamını yitirince, yardım derneği himayesinde yaşamaya başlayan Pollyanna, babasını da kaybettiği haberini alır. Bu hayat dolu küçük kız, katı ve kuralcı biri olarak tanınan Polly Teyzesiyle birlikte yaşayacaktır. Pollyanna’nın konağa gelmesiyle beraber çevredeki herkesin hayatı değişmeye başlar. Dünya çocuk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olan Pollyanna, her tür olumsuz durumda bile ”mutluluk”un yaratılabileceğini; çözüm üretebilme yeteneği kazandıktan sonra hayata umutla bakılabileceğini anlatıyor.

Eleanor H.Porter’ın yazdığı Binnur Şerbetçioğlu’nun yönettiği oyunda Aslı Menaz, Berk Samur, Destan Batmaz, Dolunay Pircioğlu, Emrah Can Yaylı, Emrah Derviş Soylu, Nazan Yatgın Palabıyık, Onur Şirin, Serap Doğan, Şirin Asutay, Yeşim Mazıcıoğlu, Yılmaz Aydın, Zeliha Bahar Çebi rol alıyor.

 

RÜSTEMOĞLU CEMAL’İN TUHAF HİKÂYESİ

 

Osmanlı İmparatorluğu’nun son demlerinde, Girit’teki yurtlarından sürgün edilen bir ailenin İstanbul’a Çanakkale’ye ve nihayet Ayvalık’a uzanan maceralı yolculuğu. Rüstem’in, Cemal’in ve hayatlarındaki diğer insanların kimi zaman gülünç kimi zaman hüzünlü ama sımsıcak hikâyeleri.

Cengiz Toraman’ın yazıp yönettiği oyunda Esen Koçer, Levent Üzümcü rol alıyor.

 

 

SEN İSTANBUL’DAN DAHA GÜZELSİN

 

 

Bir ailenin üç kadını; anneanne, kız ve torun… Üçünün ortak yazgısı, aynı mekanda, dile gelenlerden daha çok içlerinden sessiz sedasız geçen cümlelerde gizli… Erkeklerin yalnız ve eksik bıraktığı yaşamlarında, birbirlerine tutunurken ve giderek birbirine benzerken, geçmiş, şimdi ve gelecek içiçe geçiyor. Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin, İstanbul fonunda Ayfer, Başak ve Melis’in hikayesini anlatıyor. Kadının değişmeyen hikayesini…

 

“Kucağıma almışım seni… yürümüşüz beraber, çelik tellere bakmışım, çimentoya, karşıdan yeni yeni çıkan uzun binalara… yerdeki asfalta bakmışım… yolun yarısında yorulanların sigara dumanları arasından geçmişiz, ter kokusu her yer Allah kahretsin, “boğaz havasının içine ettiniz” diye bağırdım. ‘gel kız eve gidiyoruz, sen İstanbul’dan daha güzelsin’ O gün hayatımın en güzel günüymüş, meğerse…”

 

Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun yazdığı, anlatı geleneğiyle tiyatronun çağdaş araçlarını buluşturan oyun, “üç anlatıcı’lı bir kurguyla ilerliyor. Mekanın birliğine hikayenin parçalanmışlığı ekleniyor ve farklı bir kurgu ortaya çıkıyor. Bu kurgu, geçmiş, gelecek ve şimdide çakılı kalmış üç hikayeyi birleştiriyor. Zamanla üç hikaye de tekleşiyor ve “kadın’ın hikayesine dönüşüyor…

 

Oyunda Esin Umulu, Şebnem Köstem, Yeliz Şatıroğlu rol alıyor.

 

UZLAŞMA

 

Bir süre önce ayrılan Anna ve Pierre artık bir çift olmasalar bile hala ebeveyndir ve oğullarıyla iletişim konusunda sıkıntı çekmektedirler. Bu nedenle sürekli birbirlerini suçlayıp tartışarak hem kendilerinin hem de çocuklarının yaşamını cehenneme çevirirler. Sonunda sorunu çözmek için aile mahkemesinin atadığı arabulucular eşliğinde uzlaşma toplantılarına katılmaya ikna olurlar. Toplantılar boyunca sadece ayrılan çift değil, olaya profesyonel olarak dahil olsalar da özel yaşamlarında benzer sorunlar yaşayan arabulucular İsabelle ve Jeanne da sarsıcı iç hesaplaşmalarla karşı karşıya kalır…

“Bu adam kendinden ve baştan çıkardığı kadınların bakışındaki yansımasından başka kimseyi sevmiyor.”

Çağdaşımız, oyuncu ve oyun yazarı Chloe Lambert Paris Tiyatro Konservatuvarı’ndan mezun olmuş, Fransa’da çeşitli oyunlarda oynamış, Anais Nin ve Henry Miller’den oyunlar uyarlamış ve bu oyunlarda rol almıştır.

Chloe Lambert’ın yazdığı Aslı İçözü’nün yönettiği oyunda Dolunay Pircioğlu, Elvan Boran, Ercan Demirhan, Gökçer Genç, Işıl Zeynep, Mana Alkoy, Yeliz Şatıroğlu, Zeliha Bahar Çebi rol alıyor.

 

ZEHİR

 

Geçmişte yaşadıkları trajik kaybın ardından ayrılan çift, yıllar sonra bir araya gelmek zorunda kalır. Bu buluşma, acılı bir geçmiş hesaplaşmasına dönüşür. Karşı tarafın da neler hissettiğine dair eksik bırakılan taşlar yerine oturur. Kadın ve erkek dünyasının bakış açısına odaklanan eser Hollanda prömiyerinin ardından birçok dile çevrilmiştir.

Lot Vekemans’ın yazdığı Şaban Ol’un çevirip yönettiği oyunda Sevinç Erbulak, Ahmet Saraçoğlu, Aslıhan Kandemir, Eraslan Sağlam rol alıyor.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.