Oscarlı Oyuncu Mülteci Sorunu Dile Getirdi

0

“TÜRKİYE’NİN MÜLTECİLER İÇİN YAPTIĞI

OLAĞANÜSTÜ BİR BAŞARI”

“Uluslararası Göç Filmleri Festivali”nin Onursal Başkanı usta sinema ve tiyatro oyuncusu F. Murray Abraham, festivalin Instagram hesabında yapılan söyleşiye konuk oldu. Kendisi de Suriye göçmeni bir aileden gelen Oscarlı oyuncu, Türkiye’nin mülteciler politikasına ve festivale övgüler yağdırırken başta kendi ülkesi ABD olmak üzere bu konuda duyarsız kalan tüm ülkeleri ise eleştirdi.

F. Murray Abraham ‘’Bu festival olağanüstü bir başarı. Dünyada mültecilerle ilgili neler olduğunu filmlerle anlatmaktan daha iyi bir yol var mı bilmiyorum. Bu onların gözünden, onların hikayeleri. Çok fazla hikaye var. ‘’Mülteci’’ kelimesini ‘’insani’ bir bakış açısıyla ele alıyor. Onların da aileleri, hayatları, aşkları, tutkuları, umutları, ihtiyaçları, korkuları var. Tıpkı birçoğumuzun olduğu gibi… Ne yazık ki benim ülkem politikaları yüzünden bu insanların ihtiyaçlarına umutsuzca yaklaştı. Sizin ülkeniz ise çok kolay olmamasına rağmen bu insanlara kapılarını açtı. Milyonlarca kişiden bahsediyoruz’’ dedi.

‘’Diğer ülkeler için utanç verici bir durum’’

F. Murray Abraham sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Cumhurbaşkanı Erdoğan şunu söylerken haklıydı. ‘’Bu bizim ülkemiz için iyi olabilir. Onlar bizim vatandaşımız olabilir, çalışkanlar ve bizim büyümemize yardımcı olabilirler’’ dedi. Bu gerçekten olağanüstü bir başarı.. Diğer yardım etmeyen ülkeler ve insanlar için de utanç verici bir durum. Ülkenizdeki mülteciler için para yardımı yapabilir ya da bazı mültecileri bizim ülkemize gönderin diyebilirler. Belki fikirlerini değiştirebilirler. Bu konuda başarı sağlayacak harika bir festival. Bazen insanlığımızı unutuyoruz. Benim ülkemin politikalarında olduğu gibi. Tüm dünya bencil davrandı. İnsani ve sorumluluk duygusunu kaybettiler. Bu insanlar tehlikeli ya da düşman değil.’’

Annesi de babası da göçmen

1939’da ABD’de doğan F. Murray Abraham; All The President’s Men (Başkanın Bütün Adamları), Scarface, The Grand Budapest Hotel (Büyük Budapeşte Oteli) gibi filmlerde ve Homeland, ‘Mythic Quest: Raven’s Banquet’ gibi dizilerde rol aldı. Abraham’ı çok daha geniş kitlelere tanıtan ise Miloš Forman’ın yönetmenliğinde sinemaya uyarlanan ve 8 dalda Oscar kazanan Mozart’ın hayatını konu alan‘Amadeus’ filmi oldu. Sinema tarihinin kült filmleri arasında yer alan filmde saray bestecisi ‘’Antonio Salieri’’ karakterini canlandıran Abraham, üstün performansıyla 1984’te ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalında Oscar ve Altın Küre kazandı.

F. Murray Abraham’ın babası da annesi de göçmen. Babası Suriyeasıllı Süryani bir göçmen olan Fahrid Abraham, annesi ise 14 çocuklu İtalyan göçmeni bir ailenin kızı. Ünlü oyuncu isminin önündeki ‘’F’’ harfini de ‘sahne adını’ farklılaştırmak için özellikle kullanıyor: ‘’Murray Abraham ismi herhangi bir şey söylemiyordu. Sadece bir başka isimdi. Böylece onu çerçeveledim.’’

Uluslararası Göç Filmleri Festivali bu akşam saat 20.00’de düzenlenecek kapanış ve ödül töreniyle sona erecek.

Site Linki:

www.migrationff.com

Sosyal Medya Hesapları:

https://twitter.com/migrationff/

https://www.facebook.com/migrationff/

https://www.instagram.com/migrationff/

https://www.youtube.com/migrationff

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.