Yeşim Ustaoğlu ile Suç ve Ceza Film Festivali’ni Konuştuk

0

9. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nde Onur Ödülü Alan Yeşim Ustaoğlu’na sorularımızı yönelttik. Film Festivallerinin topluma ve Sinema sektöre etkilerini sorduk. Ulusal ve uluslararası festivallerde çok sayıda ödülün sahibi yönetmen Yeşim Ustaoğlu tecrübelerini Diren Sanat’a anlattı.

YEŞİM USTAOĞLU KİMDİR?

Sinema onur ödülünü alan ve uluslararası bir çok festivale katılıp ödüllerle dönen Yeşim Ustaoğlu ile konuştuk. Festivallerin sinemamıza ve topluma katkısını anlattı.Türkiye’de, ödül kazanan birçok kısa film yaptıktan sonra Yeşim Ustaoğlu, ilk uzun metraj film çıkışını 1994’te, “İz”le yapmıştır.

Film, Moskova ve Gotenburg dahil pek çok uluslararası festivalde gösterilmiş ve İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü almıştır.

Yeşim Ustaoğlu, 1999 filmi “Güneşe Yolculuk” ile uluslararası tanınırlık elde etmiştir. Film, İstanbul Film Festivali’ni En İyi Film, En İyi Yönetmen, FIPRESCI Ödülü ve İzleyici Ödülleri’nin tümünü kazanmadan önce Berlinale’de yarışmış ve “Blue Angel Award” (En İyi Avrupa Filmi) ve Peace Prize’ı kazanmıştır. 2003’te kendi yapım şirketi Ustaoğlu Film’i kurmuş ve üçüncü filmi “Bulutları Beklerken” 2014 Berlinale Panorama’da prömiyerini yapmış, NHK Sundance- Uluslararası Film Yapımcıları Ödülü’nü kazanmıştır. 2008’de Ustaoğlu’nun dördüncü uzun metraj filmi “Pandora’nın Kutusu” Toronto (TIFF)’de prömiyerini yapmış ve San Sebastian Fim Festivali’nde Golden Shell’i En İyi Film için, Silver Shell’i En İyi Oyuncu için kazanmıştır. 2012’de Beşinci Uzun Metraj Filmi “Araf”, 69.Venedik Film Festivali’nin Orrizonti bölümünde prömiyerini yapmış, Abu Dhabi Film Festivali ve Split Akdeniz Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü ve Moskova, Tokyo ve Pune Film Festivalleri’nde En İyi Performans ödülünü almıştır. Ustaoğlu son filmi “Tereddüt”ü 2016’da tamamlamıştır. “Tereddüt” 2016’da Uluslararası Toronto Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapmış ve Antalya Film Festivali’nin (2016) Uluslararası Yarışması’nda En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Oyuncu, En İyi Senaryo Ödülleri, Uluslararası Kerela Film Festivali’nde (2016) En İyi Yönetmen ve En İyi Oyuncu Ödülleri, Haifa Film Festivali’nde (2016) Jüri Ödülü ve İstanbul Film Festivali’nde (2017) En İyi Yönetmen, En İyi Oyuncu ve En İyi Müzik Ödülleri gibi dünya çapında uluslararası ve ulusal ödüller kazanmıştır. Şimdiki projesi “Left Over”ın yapımını sürdürmektedir.

Röportaj:Sabit Doğan

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.