Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: C:\Users\pera\Desktop\Barakalar ve Saraylar 1.jpgAçıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: C:\Users\pera\Desktop\Barakalar Foto\Barakalar ve Saraylar 2.jpgAçıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: C:\Users\pera\Desktop\Barakalar ve Saraylar 2.jpg

 

 

 

“Barakalar ve Saraylar (Leonce İle Lena Üzerine Bir Çalışma)”, Georg Büchner’in 1834 yılında Fransız Devrimi’nden etkilenerek kaleme aldığı, “Hessenli Köy Postacısı” adlı, düzen eleştirisi içeren bir bildiriyle; 1835  yılında yazdığı “Leonce ile Lena” adlı oyunun iç içe geçmesinden oluşmuş özgün bir düzenlemedir. Oyunun ve bildirinin çevirisi, tasarım ve reji Yücel Erten’e aittir. Oyunda görev alan oyuncular: Aydın Sigalı, Alican Yılmaz, Melih Düzenli, Selin Sevdar, Gökçe Burcu Zümrüt, Nurşin Durmaz, Doruk Akçiçek, Nazmi Karaman, Vakur Pehlivan, Ege Gritcu.

Sömürü düzenine, mutlak monarşiye ağır bir eleştiri getiren, politik bir manifesto karakterini taşıyan, üst başlığı “Barakalara Barış! Saraylara Savaş!” olan bildiri, Büchner’in yayımcı arkadaşı Weidig tarafından Temmuz 1834’te 150 adet basılır. Ancak Büchner’in arkadaşları bildirileri dağıtamadan tutuklanırlar, hapse girip, işkenceden geçerler. Büchner ülkesini terk eder.

Eğer bildiriler dağıtılabilseydi ve bir yıl sonra yazılan “Leonce ile Lena” oyunundaki insanlarla buluşabilseydi acaba neler olurdu?

Popo ülkesinin kralı, oğlu Leonce’yi komşu Pipi ülkesinin prensesi Lena ile siyaset gereği evlendirmek ister. Kral mutlak güç ve yetkisini evlilikle birlikte oğluna bırakacaktır. Varoluşunu sorgulayıp canı sıkılan, yaşam amacını bulamadığı için Nihilizm kıyılarına vuran Leonce, çareyi yardımcısı ve akıl hocası Valerio ile kaçmakta bulur. Leonce ile evlendirilmek istenen prenses Lena da zorla evlendirileceği için mutsuzdur ve o da çareyi dadısıyla kaçmakta bulur. Leonce ve Lena rastlantı sonucu karşılaşırlar ve kim olduklarını bilmeksizin birbirlerine aşık olurlar. Düzenin istediği evlilik bir yazgı gibi gerçeğe dönüşür. Öte yandan ülkenin her yerinde bir bildiri elden ele dolaşmaktadır. Kralların ağır vergi yüküyle halkı nasıl açlık ve yoksulluğa mahkum ettiğini; soyluların refah içinde yaşayabilmeleri için köylülerin nasıl sömürüldüğünü anlatan, haksız vergileri ve devlet israfını somut sayılarla açıklayan bildiri, sosyal devrim özlemini dile getirir. Bu yazılar, yoksul insanlardan saray erkanına hatta krala dek ulaşmakta ve herkesi bir biçimde kuşatıp etkisi altına almaktadır. Devletin önlemi açık ve kesindir: Bildiri her kimin üzerinde bulunursa idam edilecektir. Mutlu evlilikle sonlanan oyun, mutlak monarşinin gölgesinde herkes için bir mutlu son olabilecek midir?

Yücel Erten’in sahnelemesi, absürd sınırlarda dolaşan bir komedi yaklaşımıyla, izleyiciyi canlı müzik eşliğinde bir yol hikayesinin yolcularından biri yapıyor.

Açıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: C:\Users\pera\AppData\Local\Temp\Rar$DIa840.18931\spotlight.jpgAçıklama: Açıklama: Açıklama: Açıklama: C:\Users\pera\AppData\Local\Temp\Rar$DIa840.26149\fotogaleri3.jpg

Amerikalı yazar Lynn Nottage’ın Pulitzer ödüllü oyunu TER’i Zeynep Özden çevirip yönetti. Oyunda görev alan oyuncular:  Nesrin Kazankaya, Başak Meşe, Alican Yılmaz, Doruk Akçiçek, Bahar Karaoğlu, Ömer İvedi, Nazmi Karaman, Alican Öztürk.

Oyunda olaylar zaman zıplamalarıyla 2000 – 2008 yıllarında gelişir. 2000’li yıllarda ABD’de yaşanan büyük ekonomik kriz gerçeğinden yola çıkan yazar, Reading kentine gidip halkla yaptığı röportajlarla Ter oyununun temelini oluşturmuştur. Gerçek olaylardan yola çıkarak yazılmış olan oyun, kapitalist sistemin sömürgen vahşi tutumunu, işçi sınıfı dünyasından aktarır.

Ter,  2000’li yıllarda, ABD’nin en yoksul kentlerinden biri olan Reading’te, çelik fabrikasında çalışan, zenci ve beyaz Amerikalı bir grup işçinin yaşamını konu alır. İş çıkışı toplandıkları, dertleştikleri, birbirlerini sevip kıskandıkları, dans ettikleri, bol içkili, cinsel göndermeli sohbetlerle eğlendikleri bar, oyunun asal mekanıdır. Barmen de aynı fabrikadan sakatlanarak ayrılmış eski bir işçidir. Barda Kolombiyalı genç bir göçmen çalışmaktadır ve o da fabrikada çalışmayı hayal etmektedir. Dedeleri bile aynı yerde çalışmış, doğdukları kentten neredeyse hiç çıkmamış bu insanlar, fabrikanın küçülme kararıyla bir anda işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalırlar. O güne dek, miras gibi devraldıkları fabrika işçiliği dışında hiç bir şey yapmamış, çocuklarıyla aynı yerde çalışan bu yakın arkadaş grubunu, işlerini kaybetmeleri durumunda, yoksulluk ve açlık bekleyecektir. Umutları ve beklentileri küçük olan işçilerin bar ve fabrika arasına sıkışmış dünyası artık yerini dayanışma,  ihanet, uyuşturucu, göçmen karşıtlığı, ırkçılık, şiddet gibi sınavlarla yüzleşmeye bırakacaktır. Bol ödüllü zenci kadın yazar Nottage’ın gözünden, Amerikan işçi sınıfına keskin ve duyarlı bir bakış.

Türkiye’de ilk kez Tiyatro Pera’da sahnelenen oyun, video görselliği eşliğinde izlenecek ve değişik bir sahne düzenlemesi içinde izleyenler de oyunun bir parçası olacak.

Tiyatro Pera 2019 Kasım Oyun Programı                                       

9 Ekim Çarşamba             Saat 20.30 “Barakalar ve Saraylar

12 Ekim Cumartesi          Saat 20.30 “Barakalar ve Saraylar

13 Ekim Pazar                    Saat 18.30 “Barakalar ve Saraylar

18 Ekim Cuma                   Saat 20.30 “Ter” Prömiyer

19 Ekim Cumartesi          Saat 20.30 “Ter”

20 Ekim Pazar                    Saat 18.30 “Ter”

23 Ekim Çarşamba           Saat 20.30 “Ter”

25 Ekim Cuma                   Saat 20.30 “Ter”

26 Ekim Cumartesi          Saat 20.30 “Ter”

27 Ekim Pazar                    Saat 18.30 “Ter”

2 Kasım Cumartesi          Saat 20.30 “Ter” 

3 Kasım Pazar                    Saat 18.30 “Ter

6 Kasım Çarşamba          Saat 20.30 “Vanya, Sonya, Maşa ve Spike”

8 Kasım Cuma                   Saat 20.30 “Ter” 

9 Kasım Cumartesi             Saat 20.30 “Ter”

10 Kasım Pazar                  Saat 18.30 “Ter”

13 Kasım Çarşamba        Saat 20.30 “Vanya, Sonya, Maşa ve Spike”

20 Kasım Çarşamba        Saat 20.30 “Vanya, Sonya, Maşa ve Spike”

22 Kasım Cuma                 Saat 20.30 “Ter”

23 Kasım Cumartesi        Saat 20.30 “Ter”

24 Kasım Pazar                  Saat 18.30 “Ter”

27 Kasım Çarşamba        Saat 20.30 “Vanya, Sonya, Maşa ve Spike”

29 Kasım Cuma                 Saat 20.30 “Barakalar ve Saraylar

30 Kasım Cumartesi        Saat 20.30 “Barakalar ve Saraylar

1 Aralık Pazar                    Saat 18.30 “Barakalar ve Saraylar

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.