“Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara”
Pera Müzesi’nde

05 Eylül – 24 Kasım 2019

Pera Müzesi Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen Nicola Lorini’nin “Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara” başlıklı video yerleştirmesi ziyarete açıldı. Kilogramın tanımının değişmesi, internetin teorik kütlesinin hesaplanması gibi bilim dünyasındaki güncel gelişmeleri merkezine alan yerleştirme, 24 Kasım tarihine kadar müzenin birinci katında yer alan Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri sergi salonunda izlenebilir.

Pera Müzesi koleksiyonları yeni eser üretimlerine ilham olmaya devam ediyor. İtalyan sanatçı Nicola Lorini’nin Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlenen “Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara” (For All the Time, for All the Sad Stones) adlı video yerleştirmesi, 5 Eylül’de ziyaretçileri ağırlamaya başladı.Arkeolojik ve kültürel simgelerden beslenen çalışmalar gerçekleştiren Nicola Lorini’nin yeni video yerleştirmesi, yakın zamanda bilim ve teknoloji dünyasında yaşanan gelişmelere sanatsal bir yorum getiriyor. Eser, adını, felsefeci Marquis de Condorcet’nin metrik sisteme ithafen kullandığı “tüm insanlara, tüm zamanlara” ifadesinden alıyor.

Uzun soluklu arşiv çalışmasından yerleştirmeye…

Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan esinlendiği projenin fikrini oluştururken uzun soluklu ve kapsamlı bir araştırma süreci geçiren Lorini, çalışmasına müze arşivindeki nesneler, internet araştırmaları ve tarihle olan ilişkimizi sorgulayan okumalar ile başladı. Sanatçı, bu araştırmaların sonucunda koleksiyona ait görüntülerden, kitaplardaki ve internetteki görsellerden, çeşitli video kayıtlarından ve kişisel olarak yazdığı metinlerden oluşan geniş bir arşiv malzemesi elde etti. Kum, silikon, kemik gibi farklı materyallerle üretilmiş bir dizi heykelden oluşan, video ve sesi odağına alan yerleştirmede süregelen düşünce modellerini sorgulayan Nicola Lorini, zaman ve tarih anlayışına yakından bakmayı hedefliyor. Dijitalin yükselişiyle birer standart haline gelen gündelik nesne ve maddelerin artık soyut kavramlar üzerinden tanımlandığı tespitinden yola çıkan sanatçı, ziyaretçileri Pera Müzesi Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’nda çizgisel olmayan bir yolculuğa çıkarıyor.

Konuşma Etkinliği: “İstiap Haddi”

Yerleştirmenin ziyarete açılmasının hemen ardından özel bir konuşma etkinliği düzenlenecek. Nicola Lorini, Gülşah Mursaloğlu ve Muğlak Standartlar Enstitüsü’ndenAvşar Gürpınar ile Cansu Gürgen’in konuşmacı olarak katılacağı “İstiap Haddi” başlıklı panelde, Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu katında sergilenen yerleştirmeden hareketle, ölçme, hesaplama, standart oluşturma, zaman ve değişim konuları tartışmaya açılacak. Etkinlik, Pera Müzesi Oditoryumu’nda 7 Eylül Cumartesi günü saat 15.00’da ücretsiz izlenebilir.

Film Gösterimi: 1001 Gram

Pera FilmTüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara başlıklı video yerleştirmesi kapsamında 7 Eylül ve 23 Kasım tarihlerinde saat 17.30’da özel bir film gösterimi de gerçekleştirecek. Norveç’in sıra dışı komedi ustası Bent Hamer, ağırlık ve ölçekler enstitüsünde çalışan bir bilim insanının yaşamını konu edinen 1001 Gram adlı filminde bu kez bilim ile insan duyguları arasındaki gri alanda gezinirken, yine hafifliği elden bırakmayarak, birbirimize duyduğumuz ihtiyacı, insan olmanın tuhaflıklarını irdeliyor.

Yönetmen: Bent Hamer

Oyuncular: Ane Dahl Torp, Laurent Stocker, Stein Winge, Hildegun Riise

Norveç, Almanya, Fransa 2014, 88′, HDD, renkli

Norveççe, Fransızca; Türkçe altyazılı

Gösterimler ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm film gösterimlerimiz 18+ uygulamasına tabidir.

Pera Müzesi Salı’dan Cumartesi’ye 10:00 – 19:00 saatleri arasında, Pazar günleri ise 12:00 – 18:00 saatleri arasında gezilebilir. Müzede Cuma günleri hem uzun hem de ücretsiz! “Uzun Cuma”larda müze 18:00 – 22:00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. “Genç Çarşamba” günlerindeyse tüm öğrenciler müzeyi ücretsiz ziyaret edebilir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.