29. Akbank Caz Festivali’nden Yeni Sürpriz İsimler

0

Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden biri olan Akbank Caz Festivali bu yıl 17-27 Ekim tarihleri arasında şehri cazın farklı renkleriyle 29. kez buluşturacak. Her yıl caz dünyasının saygın isimlerini müzikseverler ile buluşturan Akbank Caz Festivali, 29. yılında da birbirinden özel performanslara ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Birçok yerli ve yabancı sanatçının katılımıyla gerçekleşecek 29. Akbank Caz Festivali’nin biletleri Biletix’te satışa çıktı ve yoğun ilgi görüyor.

 

Organizasyonu ve içerik programlaması Pozitif işbirliğiyle gerçekleştirilen ve Avrupa’nın en prestijli caz festivallerinden biri konumunda olan 29. Akbank Caz Festivali’nin açıklanan programı kapsamında; 18 Ekim Cuma günü CRR’de caz tarihinde yer eden farklı stilleri bir araya getirerek eşsiz bir müzik evreni yaratan, Cazın avangart topluluklarından Art Ensemble of Chicago, 21 Ekim Pazartesi günü Zorlu PSM’de çağdaş cazın en sofistike emprovizatörlerinden, virtüöz saksafoncu James Carter ve kendisinin bugüne kadarki en uzun soluklu grup projesi olan James Carter’s Organ Trio, 23 Ekim Çarşamba günü yine CRR’de Charles Lloyd Sky Trio, Featuring Gerald Clayton & Marvin Sewell sahne alacak.

 

Her yıl binlerce müzikseveri cazın farklı renkleriyle buluşturan Akbank Caz Festivali 24 Ekim Perşembe günü Moda sahnesinde Norveçli usta müzisyen Bugge Wesseltoft’un 2018’de İstanbul’da tanıştığı ve hayranlık duyduğu Erkan Oğur’la oluşturduğu Bugge Wesseltoft & Erkan Oğur & Friends birlikteliğinin ilk konserine ev sahipliği yapacak.

 

  1. Akbank Caz Festivali kapsamında ayrıca; Kuzey Afrika’nın efsane müzisyenlerinden Fela Kuti, Ebo Taylor ve Tony Allen’ın izinden giden, eşsiz ve büyüleyici melodiler ile ikonik sahnelerde konserler veren Kokoroko 26 Ekim Cumartesi günü Babylon sahnesinde cazseverlerle buluşacak.

 

 

Akbank Sanat: www.akbanksanat.com

Facebook http://www.facebook.com/akbanksanat

Instagram http://instagram.com/akbanksanat

Twitter https://twitter.com/akbanksanat

Vimeo http://vimeo.com/akbanksanat

YouTube http://www.youtube.com/user/akbanksanat

 

 

 

 

ART ENSEMBLE OF CHICAGO

 

18 EKİM / CUMA / 20:30

CEMAL REŞİT REY KONSER SALONU

 

Cazın avangart topluluklarından Art Ensemble of Chicago, caz tarihinde yer eden farklı stilleri bir araya getirerek eşsiz bir müzik evreni yaratırken, orijinal seslere ve küçük enstrümanlara da başvuruyor. Geleneksel davullar, kornolar, ziller, çanlar, vibrafonlar, marimbalar ve gonglar, enstrüman gibi kullandıkları farklı nesnelerle bir araya geliyor. Bu nesneler, grubun ana enstrümanları olan saksofon, flüt, trompet, flugelhorn, kontrbas ve davullara grup üyelerinin kişisel bakış açılarını yansıtıyor. Grup lideri ve kurucusu Roscoe Mitchell’in vizyonu, keşifleri ve 60’ların başlarından ortalarına kadar Chicago’da gerçekleştirdiği maceraperest işbirliklerinden doğan grup, bugün hala sürdürdüğü etkileyici varlığını, grup üyelerinin müziğe dair kişisel ilgi alanları konusunda birbirlerine gösterdikleri sonsuz anlayışa borçlu. Bugüne kadar, aralarında ECM Records’ın da bulunduğu pek çok plak şirketiyle çalışmalara imza atan, 70’in üzerinde canlı performans sergileyen Art Ensemble of Chicago, unutulmaz bir akşam için Akbank Caz Festivali sahnesinde olacak. İkisi de 1969’da kurulan, ECM ve Art Ensemble of Chicago’nun ilham verici hikayelerle dolu 50. yılını keyifle kutlayacağımız bu akşamda bize katılın.

 

Roscoe Mitchell: Saksafon, Flüt

Don Moye: Davul, Tumba, Bongo

 

Konukları:

Hugh Ragin: Trompet, Piccolo Trompet ve Flugelhorn

Tomeka Reid: Çello

Brett Carson: Piyano

Silvia Bolognesi: Kontrbas

Junius Paul: Kontrbas ve Objeler

Dudu Kouaté: Afrika Perküsyonu

 

 

JAMES CARTER’S ORGAN TRIO

21 EKİM / PAZARTESİ / 20:30

ZORLU PSM TURKCELL PLATINUM SAHNESİ

 

Çağdaş cazın en sofistike emprovizatörlerinden, virtüöz saksafoncu James Carter ve kendisinin bugüne kadarki en uzun soluklu grup projesi olan James Carter Organ Trio, bu yıl Akbank Caz Festivali sahnesinin heyecan verici isimlerinden. Grubun beyni James Carter, efsanevi Ben Webster’ınkileri andıran hızlı ve tutkulu sololarıyla tanınmasının yanı sıra, duygu yüklü melodilerin de hakkını veren bir yıldız. 2011 tarihli Caribbean Rhapsody albümüyle, saksafon virtüözitesini, Porto Rikolu besteci Roberto Sierra’nın konçertosuna da yansıttı. Aynı yıl içinde, James Carter’s Organ Trio’nun son albümü At the Crossroads’u yayınlayarak köklerine döndü. Carter’a eşlik eden, Detroit’in yükselen isimlerinden Gerard Gibbs’in maharetli klavyesi ve Alex White’ın güçlü davullarıyla James Carter Organ Trio; 17 yıllık grup ruhunu hız kesmeden sürdürüyor. Yaratıcılıktan güç alarak derin bağlar kuran, kusursuz enstrüman hakimiyetleri ile izleyicide hayranlık uyandıran bu üçlünün her performansı ayrı bir şölen.

 

James Carter: Saksafon

Gerard Gibbs: Klavye

Alex White: Davul

 

 

 

 

 

CHARLES LLOYD SKY TRIO, FEATURING GERALD CLAYTON & MARVIN SEWELL

23 EKİM / ÇARŞAMBA / 20:30

CEMAL REŞİT REY KONSER SALONU

 

Cazın efsane müzisyenlerinden, saksafon ve flüt virtüözü, besteci Charles Lloyd’un eşsiz yeteneği, tıpkı Carlos Santana’nın dediği gibi, onu uluslararası bir hazineye dönüştürdü. Lloyd, avangard emprovizasyonları ile 1960’larda ilk çıkışını yaptıktan sonra, kariyerinin en parlak yıllarını yaşadığı 1970’lerde inzivaya çekildi. Big Sur, California’da geçirdiği bu dönemde sadece The Beach Boys’un albümlerinde kendini gösterdi. 1989’da ECM çatısı altında yaptığı ilk albümü Fish Out of Water ile on yıllık sessizliğine son verdi ve kariyerinde yepyeni bir sayfa açtı. Yaşam deneyimiyle olgunlaşan derinlikli müziğiyle sahnelerden bir daha hiç ayrılmayan cazın usta ismi, bugün 81 yaşında ve müzik yolculuğunun zirvesinde. Bugüne kadar pek çok ikonik albüme imza atan ve son albümü Vanished Gardens’ı geçtiğimiz yıl yayımlayan efsaneyi, Akbank Caz Festivali’nde Gerald Clayton ve Marvin Sewell eşliğinde izlemek için geri sayım başlasın!

 

Charles Lloyd: Saksafon

Gerald Clayton: Piyano

Marvin Sewell: Gitar

 

 

BUGGE WESSELTOFT & ERKAN OĞUR & FRIENDS

24 EKİM / PERŞEMBE / 21:00

MODA SAHNESİ

 

Norveçli usta müzisyen Bugge Wesseltoft, sanatçıların her zaman kendilerine özgü ifade biçimlerinin peşine düşmeleri gerektiğine inanıyor. Müzik kaşifi Wesseltoft, modern caz çerçevesinde bugün başlı başına bir stil olarak kabul gören Kuzey Cazı janrının doğuşuna ve şekillenmesine de ciddi katkılarda bulundu. 1990’ların başından bu yana post-modern bir dönüşümden geçen kariyerinde her zaman eşsiz bir sound yaratmayı başardı. Yeni keşiflere adadığı ikonik projesi New Conception of Jazz ve kurucusu olduğu plak şirketi Jazzland Recordings ile bugün cazın nabzını tutan müzisyenler arasında yerini koruyor. Rymden’e hayat veren isimlerden de biri olan Wesseltoft, ayrıca Henrik Schwarz & Dan Berglund ile trio çalışmaları yapıyor. Aralarında Erik Truffaz ve İlhan Erşahin gibi müzisyenlerin de bulunduğu dostlarıyla sürdürdüğü diğer projesi Bugge & Friends’in performansları ise Wesseltoft’un en ilham verici işleri arasında. 2018’de İstanbul’da tanıştığı ve hayranlık duyduğu Erkan Oğur’la yepyeni bir Bugge & Friends birlikteliğine imza atmak üzere adım atan sanatçı, bu sürpriz işbirliğinin ilk konserini Akbank Caz Festivali sahnesinde vermeye hazırlanıyor. Basta Alp Ersönmez ve davulda Volkan Öktem eşliğinde gerçekleşecek konserde yepyeni bir müzik diyaloğuna tanıklık edeceksiniz.

 

Bugge Wesseltoft: Piyano, Klavye

Erkan Oğur: Gitar

Alp Ersönmez: Bas

Volkan Öktem: Davul

 

 

 

 

 

 

 

KOKOROKO

26 EKİM/CUMARTESİ /21:30

BABYLON

 

Kokoroko’nun müziğinde Afrobeat sevgisi, Kuzey Afrika köklerinin Londra ilhamıyla buluştuğu, üflemeli enstrümanlarla güçlenen çarpıcı bir sound’a dönüşüyor. Trompetçi Sheila Maurice-Grey’in liderliğindeki sekiz kişilik yıldızlar topluluğu; trompet, alto saksafon, trombon, gitar, klavye, kontrbas ve perküsyonun yarattığı uyum sayesinde sahnede her zaman güçlü ve etkileyici performanslar sergiliyor. Kuzey Afrika’nın efsane müzisyenlerinden Fela Kuti, Ebo Taylor ve Tony Allen’ın izinden giden Kokoroko, eşsiz ve büyüleyici melodiler yaratmayı çok iyi biliyor. Grubun hit parçası Abusey Junction, Brownswood’un Londra’nın genç caz sahnesinden yıldız isimlere yer verdiği albüm projesi We Out Here’da yer aldı. Aynı parça, bu yılki Worldwide Awards’da “Yılın Şarkısı” ödülüne layık görüldü. Mart ayında yayımlanan ve grupla aynı adı taşıyan albümleri ise şimdiden yılın en başarılı albümleri arasına girmiş durumda. Bugüne dek ikonik sahnelerde konserler veren Kokoroko, bir başka unutulmaz performans için bu kez Akbank Caz Festivali’ne konuk oluyor.

 

Sheila Maurice-Grey: Trompet

Cassie Kinoshi: Alto Saksafon

Richie Seivwright: Trombon

Oscar Jerome: Gitar

Yohan Kebede: Klavye

Matale Chashi: Bas

Onome Ighmare: Perküsyon

Ayo Salawu: Davul

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.