Sanatın Aydınlığı Karanlığı Yırtacak!

0

Kadıköy Tiyatrolar Platformu twitter üzerinde yaptığı paylaşımlardan ötürü tutuklama kararı çıkan Tiyatro Sanatçısı Ersin Umut Güler ve bir yıla yakın bir süredir tutuklu bulunan ve denetimli serbestlikten özgürlüğüne kavuşan Oyuncu Cenk Dost Verdi için bir açıklama yayınladı.

‘Sanatın aydınlığı karanlığı yırtacak’ başlıklı duyuru şu şekilde;

Ülkemizde tiyatrocular hapsediliyor, tiyatro oyunları yasaklanıyor, engelleniyor. Sanatçıların düşüncelerini ifade etmesi ülke yönetiminin en tepesindeki yöneticiler tarafından toplum önünde mahkum ediliyor. “Sanatçı kendini sanatıyla ifade etmelidir” deniyor. Ülkeyi, halkı teslim almaya çalışan karanlık açıkça karnından konuşuyor.

Biz tiyatrocular olarak açık konuşuyoruz. İktidarın uygulamalarını destekleyen şakşakçılar için “siyasetle uğraşmayın” denmiyor. Eleştiren sanatçılarsa “vatan haini” “terör destekçisi”.

Tiyatro oyuncusu Cenk Dost Verdi sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılandı ve hapis yattı. Cenk’in suçunu açıklıyoruz: Tarikat vakıflarında tecavüze uğrayan çocukların çığlığı olmak, cemaat yurtlarında yakılan çocukların feryadı olmak, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz olaylarının karşısında sessiz kalmamak, işten çıkarılan işçilerin grevlerinde omuz başlarında olmak, evladının cesedini üç gün boyunca buzdolabında saklayan annenin gözyaşı olmak, bir sezonda pek çok oyunda bir çok karaktere hayat vermek. Emeğin, özgürlüğün, eşitliğin dostu olmak.

Tiyatrocu Ersin Umut Güler de sosyal medya paylaşımları nedeniyle hapis cezası aldı. Cezası şimdilik ertelendi. Karnından konuşan ‘adalet’ demeye getiriyor ki “susmazsan hapis yatarsın”. Cevabımızı veriyoruz: Mesele esir düşmekte değil teslim olmamakta mesele.

Oyun Sandalı ekibinin Taranta Babu isimli oyunu önce Amasya’da şimdi de Erzincan’da yasaklandı. Üstelik bu defa müftülük marifetiyle!

Hapis tehdidi, engelleme, yasaklama, hedef gösterilme. Daha önce de söyledik, yine söylüyoruz: boyun eğmeyeceğiz, biat etmeyeceğiz.

Sanatın aydınlığı ülkemizi saran karanlığı yırtıp atacak. Umutsuz değiliz çünkü yan yanayız!

 Ersin Umut Güler Cumhuriyet Gazetesi’nden Ayça Han’a yaptığı açıklamasında ‘Sözümü söylemeye devam edeceğim’
OHAL kararnamesi ile kapatılan İzmir Yenikapı Tiyatrosu oyuncularından Nazlı Masatçı’ya “Halkı askerlikten soğutmak” ve Yolcu Tiyatro oyuncularından Cenk Dost Verdi’ye sosyal medya paylaşımları yüzünden verilen hapis cezalarını hatırlatan Güler, tiyatrolar üzerinde basına yansıyan kadar yansımayan baskıların da olduğunu söyledi. Oyunların yasaklandığını; valiliklerin, müftülüklerin denetim ve engellemeriyle karşılaşıldığını vurgulayan sanatçı “Doğu turnesine çıktığında, kulisinde polis bekleyen arkadaşlarımız var. Düşünün, birazdan sahneye çıkacaksınız ve kulisinizde polis bekliyor. Basına yansımayan bir sürü soruşturma var ve bunlar artarak devam ediyor; bir baskı var ve bu artarak devam edecek. Ama bu engel değil, ben yine sahneye çıkmaya, sözümü söylemeye devam edeceğim.”
Güler, “Kürklü Venüs”teki performansıyla 6. Ekin Yazı Dostları Tiyatro Ödülleri’nde en iyi erkek oyuncu seçilmişti. Önceki yıl ise “Joko’nun Doğum Günü” oyunuyla yılın yönetmeni ödülünü almıştı.

‘Özgürlüğüm kısıtlandı’
Sosyal medya hesabının Jandarma İl Komutanlığı tarafından incelendiğini ve 11 yıldır kullandığı hesaptan, tek bir paylaşımın tek bir kelimesi cımbızlanarak suç üretildiğini anlatan Güler, yapılan paylaşımın normal koşulların olduğu bir ülkede, baskının bu kadar çok olmadığı bir süreçte dava konusu edilmeyeceğini söyledi. 10 işgünü içerisinde, hızlandırılmış bir dava örneği olarak 3 duruşmada karar verildiğini belirten sanatçı, “Bu kadar hızlı karara bağlayarak, 5 yıl süreyle özgürlüğümü kısıtladılar; ama hep göğüs germek zorundayız, yoksa bugünleri de arayacağız” dedi. Baskılara rağmen yeni sezon için oyun hazırlıklarını da sürdüren Güler, Cenk Dost Verdi’nin de yer aldığı ve cezaevinde olduğu için sahnelenemeyen “Joko’nun Doğum Günü” oyununun da, ekim ayında tekrar sahnede olacağının müjdesini verdi. Ersin Umut Güler’in “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın 2’nci duruşması ise, ekim ayında Çağlayan Adliyesi’nde görülecek.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.