Atatürk ‘Yeniden Doğuş’ ile Operada

0

1919 MİLLİ MÜCADELEMİZİN BAŞLANGICININ 100. YILINDA DEVLET OPERA VE BALESİ “YENİDEN DOĞUŞ” OPERASININ DÜNYA PRÖMİYERİNİ SAHNELİYOR.MİLLİ MÜCADELE YOLCULUĞUNUN BAŞLANGIÇ TARİHİ OLAN 16 MAYIS’TA İSTANBUL’DA YAKILAN ATEŞ 2019’DA “YENİDEN DOĞUŞ” İLE KUTLANIYOR.

 

Ülkemizde 2019 yılının “Milli Mücadelenin 100. Yılı” olarak ilan edilmesi ile başlatılan kutlamalara dev bir opera prodüksiyonu ile katılan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, bağlı bulunduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği etkinlikler çerçevesinde bir dünya prömiyeri sahneliyor.

 

Bu yıl kuruluşunun 10. yılını kutlayan Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından 16 Mayıs 2019 akşamı İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde dünya prömiyeri sahnelenecek “Yeniden Doğuş” operası ile Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk ilk kez bir opera eseri ile canlandırılacak.

 

Proje Yaratıcısı ve Sanat Yönetmeni Murat Karahan.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni, ünlü Tenor Murat Karahan “Yeniden Doğuş” operasının proje yaratıcısı. Sanat Yönetmenliği de Murat Karahan’a ait olan “Yeniden Doğuş” operasının librettosu ve bestesi Tevfik Akbaşlı’ya ait.

Opera, bale ve orkestra sanatçılarından oluşan yaklaşık 130 kişilik ekip tarafından sahnelenecek eserin orkestra şefi Serdar Yalçın. “Yeniden Doğuş”u Şahan Gürkan sahneye koyuyor.

Milli Mücadele Yolculuğunun Başlangıç Tarihi Olan 16 Mayıs’ta İstanbul’da Yakılan Ateş 2019’da “Yeniden Doğuş” İle Tekrar Anılacak.

 

  1. yıla özel olarak hayata geçirilen çok özel bir proje olan “Yeniden Doğuş” operasının dünya prömiyeri Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından 16 Mayıs 2019 Perşembe günü saat 21.00’de İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak.

Dünya prömiyeri için İstanbul’un ve 16 Mayıs tarihinin seçilmesinin ise çok özel bir sebebi var:

“Yeniden Doğuş” operasının ilk kez 16 Mayıs 2019 Perşembe günü İstanbul’da sahnelenmesi, tarihimizi değiştiren bu yolculuğa bir saygı duruşu niteliği taşıyor.

 

1912-1922 Yılları ve Milli Mücadele Dönemi Anlatılıyor.

Görkem Cengiz tarafından koreografisi yapılan ve milli mücadele yıllarımızın anlatıldığı eserin dekor tasarımı Özgür Usta’ya, kostüm tasarımı ise Gülnur Çağlayan Tuluk’a ait. Işık tasarımı O. Murat Yılmaz tarafından yapılan eserin koro şefi ise Raushan Baigulakova. Proje danışmanı olarak Cennet Türker’in yer aldığı eserin video prodüksiyonu Ahmet Şeren tarafından gerçekleştiriliyor.

Atatürk rolünü Ali Murat Erengül seslendiriyor.

Türk opera tarihinde bir ilke imza atan eser sayesinde Mustafa Kemal Atatürk ilk defa bir opera eserinin kahramanı olarak canlandırılacak. “Yeniden Doğuş” ta Atatürk rolünü İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından tenor Ali Murat Erengül söyleyecek.

Eserde Zübeyde Hanım rolünde Hatice Zeliha Kökcek, Fikriye Hanım rolünde Eda Bingöl Gürkan, Makbule Hanım rolünde Sezgi Elhüseyni, İsmet İnönü rolünde Gürkan Sezgin, Rauf Orbay rolünde Murat Göçken, Refet Bele rolünde Cüneyt Erdoğan, Cevat Abbas rolünde Yunusemre Kemal Sönmez, Asker Mehmet rolünde Bilal Doğan, İtalyan Komutan rolünde Eray Dönmez, Kaptan rolünde Hakkı Balkaş, Yunanlı rolünde Metin Bayram, Kazım Karabekir rolünde ise Hasan Çelik yer alıyorlar.

 İstanbul Devlet Opera ve Balesi ve MDT İstanbul da “Yeniden Doğuş” ta.

20 Mayıs 2019’da da Samsun’da sahnelenecek eserde Samsun Devlet Opera ve Balesi koro, orkestra ve bale sanatçılarının yanı sıra İstanbul Devlet Opera ve Balesi koro sanatçılarından ve Modern Dans Topluluğu (İstanbul) dansçılarından oluşan 34 kişilik bir ekip de yer alıyor.

“Yeniden Doğuş” operasının 16 Mayıs 2019 Perşembe günü İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde saat 21.00’de yapılacak dünya prömiyeri temsili için biletler Biletiva internet sayfasından alınabilir.

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.