Deneysel bir sanat laboratuvarı: Taşra ve Su-III. Richard

0

TAŞRA ve SU, henüz yaşını doldurmamış, deneysel bir sanat laboratuvarı. Üstelik sanat üretimini bir sektör olarak kabul edip, bu marketten kazanç sağlamayı hedefleyen bir kurum değil. Sanatın bir anlamı olduğunu, bu anlamın ise onun toplumsallığından geldiğini ilkeleştirmiş olan bir kurum.

Bir yandan, Artists and Climate ChangeTVTropes.orgSeptember C. Fawkes gibi önemli kaynaklarla işbirliğinin sonucu olan çevirilerini, bir yandan da John MiltonVictor TurnerNorthrop Frye gibi önemli sanat figrürlerinin kitap veya makale çevirilerini ücretsiz olarak paylaşıyor. Bu kaynaklara ulaşmak için web sitesinden Kütüphane sekmesine tıklamak yeterli.
Laboratuvar hem kuramsal, hem de uygulamalı alanlarda, bir altyapı geliştirme mekanizması olarak işliyor. Bu konularla ilgilenenlerin, web sitesinden Workshop ve Danışmanlık içeriklerine ulaşması mümkün. Bu programların gerçekleştirildiği mekanlar ise ihtiyaca göre değişiklik gösteriyor.
TAŞRA ve SU aynı zamanda da başarılı deneylerini kamuya açıyor. William Shakespeare’in 6 MAYIS’da, Kadıköy Emek Tiyatrosu’nda première yapan olan oyunu III. Richard da bunların ilki oluyor.
III. Richard’ın başarısı, güzel görünen bir tasarım harikası olmasından değil, bu tasarımı, sanatçıyı aşan bir toplumsal anlamın aracı haline getirmesinden kaynaklanıyor.
Bir bireyin sonsuz yansımalarından, kimlik gerçeğinin peşine düşmek mi, yoksa göz göre göre olup bitenlere karşı bir özne haline gelmek mi? Kendini yaşananların talihsiz nesnesi olarak gören histerik toplumun seyirci kalma kültürünü, OYUN ve SEYİR ilişkisi üzerinden değerlendirdik. Oyun bittiğinde, belki karakter hayatımızdan çıkıyor; ama o karakteri yaratan toplum olarak, bizler orada olmaya devam ediyoruz.
Durup ne yaptığımızı değerlendirecek miyiz, yoksa aynadaki yansımalarımızdan büyülenmeye devam mı edeceğiz, bu da belki daha uzun sürecek bir deneyin, beraber gözlemleyeceğimiz konusu olacak.

 

6 MAYIS VE 13 MAYIS TARİHLERİNDE KADIKÖY EMEK TİYATROSU’NDA SEYİRCİYLE BULUŞACAK OLAN III. RICHARD’I CANBERK DOĞALI TASARLADI VE YÖNETTİ, KOSTÜM SÜPERVİZÖRLÜĞÜNÜ YAPAN JALE ÖNER, OYUNA KANLI CANLI VARLIĞINI VEREN İSETEK BAŞINA FERHAT AKGÜN.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.