TEB (Tiyatro Eleştirmenler Birliği) Başkanı  Ragıp Ertuğrul’un uzun zamandır üzerinde çalıştığı Fransız yazar Milan Kundera’nın yazdığı Jacques ile Efendisi oyunu seyirci ile buluştu.

Türkiye prömiyerini geçtiğimiz hafta yapan  (“Jacques et son maître”) oyun Ayberk Ektar tarafından Türkçeye çevrildi.Proje sahipliğini  Rest Tiyatro’nun  üstlendiği  Jacques ile Efendisi; akılla duyguyu karşı karşıya getirirken hangi tarafın haklı olduğunu ise seyircisine bırakıyor. Yaklaşık doksan dakika sürecek olan oyunda; Cem Baza, Serhan Süsler, Zeynep Erkekli, Umut Demirdelen, Ayşegül Yalçıner, Ali Yalçıner, Halit Barış Öncü, Erce Ahmet Kardaş, Fulden Obiz isimler rol alıyor.

Oyunun içeriği ile yapılan açıklama ise şöyle

“İnsan yaptıklarından sorumlu mudur? “
“Jacques ile Efendisi”, üç farklı aşk öyküsünden hareketle yerleşik ahlâk değerlerini sorgularken, dostluğu, güveni, kıskançlığı, nefreti de sorguluyor. Akıl ve duyguyu tartıya koyuyor, tartının hangi tarafının ağır geldiğini seyircinin algısına bırakıyor.  Soylular ve köylüler, efendiler ve uşaklar arasında gezerken dünyanın aldatma ve aldanmalar, gerçekler ve yalanlar, güven ve hıyanet arasındaki ince çizgi üzerinde durduğunu hatırlatıyor.

Oyunun  Kadrosunda Kimler var?

Proje Sahibi: REST Tiyatro
Oyun Adı: Jacques ile Efendisi (“Jacques et son maître”)
Yazar: Milan Kundera
Çevirmen: Ayberk Erkay
Yönetmen: Ragıp Ertuğrul
Dramaturg: Ozan Ömer Akgül
Müzik: Çiğdem Erken
Hareket Düzeni: Mehmet Selin Sağdıç
Işık Tasarımı: Kemal Yiğitcan
Dekor Tasarımı: Ali Yalçıner
Kostüm Tasarımı: Merih Süalp
Afiş Tasarımı: Gökay Genç
Oyuncular: Cem Baza, Serhan Süsler, Zeynep Erkekli, Umut Demirdelen,
Ayşegül Yalçıner, Ali Yalçıner, Halit Barış Öncü, Erce Ahmet Kardaş, Fulden Obiz
Toplam Süre: Tek perde, 90 dk.

RAGIP ERTUĞRUL (Yönetmen)

1988 yılında başladığı oyunculuk deneyimini dublaj sanatçılığıyla sürdürdü. İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü’nden “Türkiye’de Kabare Tiyatrosu” başlıklı teziyle yüksek lisans derecesiyle mezun oldu. Yönettiği oyunlardan bazıları “Bir Ölümün Toplumsal Anatomisi”, “Güneşi Parlatanların Gölgesinde”, “Ocak”. 1999 yılından bu yana çeşitli gazete ve dergilerde oyun eleştirileri, makale ve röportajları yayımlanmaktadır. 2015 yılından beri Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği(IATC) Türkiye Merkezi (TEB) Başkanlığını yürütmektedir. 2011 yılında Hacettepe Üniversitesi 75.Yıl Cüneyt Gökçer Ödülleri’nde ‘Yılın En İyi Eleştirmeni’ ödülüne layık görüldü. Devlet Tiyatroları
repertuarındaki “Tangopera” ve “Tek Kişilik Rövanş” oyunlarının yanı sıra anlatı-roman
türünde yazdığı “Soytariçe”, Ekim 2016’da Tekin Yayınevi’nden çıktı. TEB Oyun Dergisi Yayın Kurulu Üyeliğinin yanı sıra Terakki Vakfı Liselerarası Tiyatro Yarışması ve Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri’nde jüri üyesidir.

Oyuncuların Biyogrofileri

SERHAN SÜSLER (Efendi)

Tiyatro oyunculuğuna 1997 yılında Akademi İstanbul’da Neil Simon Fleckmann’ın yönettiği Harold Pinter’ın “The Lover” adlı oyunu ile başladı. Aynı yıllarda İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda “Cyrano de Bergerac”, “Küçük Adam Ne Oldu Sana”, “Çok Geç Olmadan”, “Kral Lear”, “Don Quijote” ve “Ölüleri Gömün” oyunlarında rol aldı. Haliç Üniversitesi Konsevatuvar bölümünde dört yıl tam burs ile Müşfik Kenter, Kadriye Kenter, Zekai Müftüoğlu, Atilla Şendil gibi ustalardan dersler alarak üniversite eğitimini tamamladı. 2008 yılında Don Kişot Tiyatro ile sahnelenen “Dalga” adlı oyundaki rolüyle “Lions En İyi Ensemble” ve “Afife Genç Kuşak Özel Ödülü” kazandı. İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda “Uyarca”, Tiyatro Kedi’de “Kamelyalı Kadın”, GalataPerform’da “Romeo ve Elisa” ve Tiyatro Kaos’ta “Edmond” oyunlarında başrol oynadı. Serhan Süsler, 2016’da Aden Sanat’ın “Alamut Kalesi” oyununda Dai Ebu Ali rolünü üstlendi. 2017-2018 sezonunda İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda Ahmet Levendoğlu’nun yönettiği “Nehrin Solgun Yüzü”ndeki rolüyle Ekin Yazın Dostları Tiyatro Ödülleri’nde “Yılın En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncusu Ödülü”nü aldı.

CEM BAZA (Jacques)

1974 yılında Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Ana Sanat Dalı Oyunculuk Bölümü’nden 1996 yılında mezun oldu ve aynı yıl New York’a taşındı. New York’ta yaşadığı 14 yıl boyunca Yeni Medya ve Performans Sanatları ve Bilgisayar Bilimleri dallarında iki yüksek lisans yaptı. Bu süreçte oyuncu, yönetmen ve yazar olarak birçok tiyatro grubuyla ve solo, Türkçe ve İngilizce performans ve oyunlar sergiledi.
Türkiye’ye döndüğü 2010 yılından itibaren birçok filmde kamera önünde ve arkasında
görev aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda oyuncu olarak iki yıl
çalıştı. Aynı zamanda özel tiyatrolarda oyuncu ve yönetmen olarak görev aldı. Halen
İstanbul merkezli olarak tiyatrolarda oyuncu ve yönetmen olarak aynı zamanda kamera
önü ve arkasında çalışmalarına devam etmektedir.

ZEYNEP ERKEKLİ (Hancı Kadın / Markiz)

İstanbul Belediye Konservatuvarı Tiyatro Bölümü ile Mimar Sinan Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun olan sanatçı, Trabzon Devlet Tiyatrosu, Levent Kırca Tiyatrosu, Dostlar Tiyatrosu ve Bursa Devlet Tiyatrosu’nda görev alıp halen İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda oyuncu olarak görev yapmaktadır. İtalya’da Dario
Fo’nun kadın oyunları üzerine çalışmalarına katılmıştır.
Ödülleri:
“Övgüye Değer Kadın Oyuncu Ödülü” Açık Aile /Ankara Sanat Kurumu 1993
“En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü” Efrasiyab’ın Hikayeleri /25. Avni Dilligil Ödülleri 2001
“Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Müzikal /Komedi Kadın Oyuncusu” Cimri /Sadri Alışık
Tiyatro Ödülleri 2014
“Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu” Cimri /Direklerarası Tiyatro Ödülleri 2014

UMUT DEMİRDELEN (Marki)

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun olduktan sonra Devlet Tiyatroları’na girdi. 1974 – 1982 yıllarında Ankara Devlet Tiyatrosu’nda, “Opera Komik”, “Parpagon”, “Abdülcambaz”, “Komedi Sanatı”, “Ölüler Konuşmak İster” oyunlarında oynadı. 1982 yılından itibaren de İstanbul Devlet Tiyatrosu  bünyesinde sahneye çıktı. Tiyatro oyunlarının yanı sıra “Şehnaz Tango”, “Üvey Baba”, “Kurtlar Vadisi” dizilerinde rol aldı.

HALİT BARIŞ ÖNCÜ (Şövalye Saint-Ouen)

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne Sanatları Performans Bölümü’nden mezun oldu. Kartal Belediye Tiyatrosu, Sarıyer Sanat Tiyatrosu, Bilgi Sahnesi, Zorlu Çocuk Tiyatrosu, Tiyatro Yeni Çizgi, Kadıköy Halk Tiyatrosu ve Nindo Tiyatro’da çalıştı; rol aldığı oyunlardan bazıları:
“Deneysel Macbeth”, “Mahallede Şenlik Var”, “Külkedisi Harikalar Diyarında”, ”Sezuan’ın İyi İnsanı”, “Fareler ve Deliler”, “Bir Yaz Gecesi Rüyası”.

AYŞEGÜL YALÇINER (Justine / Kız)

Yeditepe Üniversitesi G.S.F. Tiyatro-Oyunculuk Bölümü mezunudur. Barba Eugenio & Julia Varley ile Tiyatro Workshop, IPC-Sabancı Üniversitesi’nde Performans Sanatlarında Post-Göçmenlik, Kuzgun Akademi’de Sahne Dövüşü-Savunma-Kılıç eğitimleri aldı.
TV dizileri: Ben Çalmadım, Şeytanın Gözü, Beyaz, Baba Yarısı, Kara Yılan, Amcam Sağolsun, Kısmet, Asık Yüzlü İhtiyar, Elindedir Bağlama.
Tiyatro oyunculuğu: “Mor”, “Bu Yaşta Hala Saklanarak Sigara İçiyorum”, “Kanlı Düğün”, “Abide-i Aşk – Kuvayi Milliye Kadınları”, “Hadi Öldürsene Canikom”, “Nakşıdil Sultan”, “Bi Tek Daha”, “Matmazel”, “Evde Şamata”, “Yurttaş C”, “Ayı”, “Gönül İlacı”, “Ada”, “Veda”, “Kadınların İsyanı Lysistrata”.

ERCE AHMET KARDAŞ (Oğul Bigre / Komiser)

Han Tiyatrosu Oyunculuk Atölyesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi G.S.F. Oyunculuk Bölümü mezunudur. “Savaş ve Barış”, “Ayak Takımı Arasında”, “Ophelia” ve en son “Bi Parça Plastik” oyunlarında rol aldı.
Çevirdiği oyunlar; Bir Parça Plastik (Marius von Mayenburg), Et Tesisi (Christoph Nußbaumeder), Aşk Yalnızca İhtimal (Christoph Nußbaumeder), Birleşmiş Milletler (Clemens Setz), Kafir (Nuran David Callis).

FULDEN OBİZ (Agathe / Jean / Anne)

Bursa Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü mezunudur. Bursa Devlet Tiyatrosu ve BKM gibi kurumlarda yönetmen yardımcılığı ve oyuncu olarak görev aldı. “Kanlı Nigar”, “Eşeğin Gölgesi”, “Bildirim”, “Odada Dört Mevsim” gibi büyük
prodüksiyonlarda oynadı. Oyunculuğun yanı sıra sinema filmleri ve belgesellerde seslendirme de yapan Obiz, eğitici ve yaratıcı drama dersleri vermektedir. 2015 – 2018 yılları arasında Beyond Borders İstanbul merkezinde yaratıcı drama yoluyla bireysel ve sosyal gelişim eğitimleri ve oyunculuk eğitimleri vermiştir.

ALİ YALÇINER (Baba Bigre / Yargıç)

2005 yılından bu yana Sarıyer Sanat Çocuk Tiyatrosu’nda oyuncu ve yönetmen olarak çalışmaktadır. Yazdığı, yönettiği ve oynadığı birçok çocuk oyunuyla festivallere katıldı. 2017 yılında Kadıköy Halk Tiyatrosu’nu kurdu; kumpanyanın ilk oyunu olarak kadına şiddet teması üzerinde gelişen “Mor” adlı oyunu yazdı ve yönetti.

Oyunun Programları

Tarih 

Yer 

Saat 

27 Kasım 2018 Salı Profilo KM 20:30
8 Aralık 2018 Cumartesi Sahne Pulchérie  20:30
18 Aralık 2018 Salı Akatlar KM 20:30
20 Aralık 2018 Perşembe Profilo KM 20:30
9 Ocak 2019 Çarşamba Şişli Kent Kültür Merkezi 20:30
12 Ocak 2019 Cumartesi Sahne Pulchérie 20:30
17 Ocak 2019 Perşembe Profilo KM 20:30
07 Şubat 2019 Perşembe Şişli Kent Kültür Merkezi 20:30
21 Şubat 2019 Perşembe Profilo KM 20:30
03 Mart 2019 Pazar Şişli Kent Kültür Merkezi 20:30
21 Mart 2019 Perşembe Profilo KM 20:30
24 Nisan 2019 Çarşamba Şişli Kent Kültür Merkezi 20:30

Biletler Fiyatı  Tam: 60.-TL Öğrenci: 45.-TL

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.