Kitap satış listelerinde en çok satanlar arasında yer alan ve son yıllarda yayın çevrelerinde tartışmalara konu olan Anne Frank’ın hatıra defteri uyarlanıp ‘Anılar’ adıyla Proje Sanat Tiyatrosu tarafından tiyatroda…

Tiyatroya Gürol Tonbul tarafından uyarlanan oyunda  Sinem Türkkan, İsmet Ege Tonbul, Mert Doğan, İzel Demirhan, Deniz İnanç, Serkan Abeş  rol alıyor. 11 Aralık’ta İzmir tiyatro festivalinde prömiyer yapacak olan ‘Anılar’; Daha sonra her hafta Beşiktaş Dc Kozmos Garaj Sahnesinde seyircileri ile buluşacak.

“Ama ben herşeye rağmen, insanların iyi olduğuna inanıyorum…”  Frank ailesi, Nazilerin Hollanda’yı işgal etmesi ile evlerindeki gizli bir bölmede saklanırlar. Evin küçük kızı Anne Frank elindeki hatıra defterine anılarını yazar. İki yıl süresince devam ettirdiği günlüğüne Nazi baskısı ile birlikte aşkını, duygularını, hayallerini, gördüklerini de yazar.  Yazar olma hayali Nazi Askerlerinin evi basması ve onları toplama kampına götürmesi ile son bulur. Daha sonra günlük yıkıntılar arasından bulunup kitap haline getirildi.  Edebiyat çevrelerince günlüğün sonradan mı yazıldığı yoksa orjinal hali ile mi yayınladığı gizemini koruyor.

Anne Frank 1929 ile 1942 yıllarında yaşadı. On beş yaşında Yahudi kamplarında tifodan dolayı yaşamını kaybediyor.  Bergen – Belsen toplama kampında 7 ay kalabildi ve 15 yaşında tifo nedeniyle yaşamını yitirdi.

UYARLAYAN-YÖNETEN : Gürol TONBUL

OYUNCULAR : Sinem TÜRKKAN, İsmet Ege TONBUL, Mert DOĞAN, İzel DEMİRHAN, Deniz İNANÇ, Serkan ABEŞ

TÜR : Dram

SÜRE : 70 Dakika / 1 Perde

 

 

 

Gürol TONBUL

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü Oyunculuk Dalı’nda eğitim gören Gürol Tonbul, tiyatro yüksek lisansını tamamladıktan sonra 1983 yılında Adana Devlet Tiyatrosu’nda göreve başladı. Ankara Devlet Tiyatrosu’nda, İzmir Devlet Tiyatrosu’nda ve Diyarbakır Devlet Tiyatrosu’nda görev yaptı. Diyarbakır Devlet Tiyatrosu müdürü ve sanat yönetmeni olarak çalıştı. Alman Nemo’nun mimik atölyesine, Oyuncu ve Yönetmen Chris Harris’in Commedia Dell Arte oyunculuk atölyesine ve Theatre Un De Ruhr Oyunculuk Atölyesi’ne katıldı. Yönetmen Malcolm Keith Kay’ın kurduğu ITC (Internatıonal Theatre Company) topluluğunda çalıştı. 1986 yılında tiyatro eğitmenlik görevine başladı. DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde, İzmir Konservatuarı Şan Bölümü’nde, Dicle Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ve çeşitli kurumlarda oyunculuk, mimik, rol, konuşma sanatı ve makyaj dersleri verdi. 2001-2004 yıllarında Şeker Sanat yazı kurulunda görev yaptı ve tiyatro üstüne yazılar yazdı. Aynı yıllarda Çeşitli sanat dergilerine de inceleme ve oyunculuk üstüne notlar kaleme aldı. İzmir Fuar etkinlikleri kapsamında “Edebiyat Söyleşileri”ni gerçekleştirdi. Yaratıcı drama çalışmalarında bulundu. İletişim gruplarıyla birlikte drama çalışmaları yaptı. 2003-2004 yıllarında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte “Çocuklarla Senfoni” projesini gerçekleştirdi ve orkestrayla birlikte turnelere çıktı. 23. Üniversite Oyunları’nda (Universiade 2005) eğitmen olarak görev aldı. İzmir Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı (İKSEV) ile etkinlikler gerçekleştirdi. 2002 yılından başlayarak TRT de Arkası Yarın, Radyo Tiyatrosu, Çocuk Bahçesi ve Çocuk Saati (Beyaz Bisiklet) programlarını yönetti ve televizyon programları için belgesel drama senaryoları yazdı. 2005- 2008 yılları arasında Akademi Ege’de Sahne Sanatları Tiyatro Bölüm Başkanlığı yaptı. Çok sayıda oyunculuk ve çağdaş oyunculuk teknikleri üzerine atölyeler gerçekleştirdi. 2005-2009 yılları arasında Akşam Gazetesi Ege’de sanat ve tiyatro üzerine yazılar kaleme aldı. 2008 yılında Soyer Kültür Sanat Fabrikası’nda, tiyatro okulu mezunlarına yönelik Özgür Sahne’yi kurdu. Özgür Sahne, genç oyuncuların kendi projelerini yönettiği, yaşama geçirdiği bir sahne kimliğine büründü. Özgür Sahne’de iki yıl içinde “Takıntılar”, “Bir Delinin Hatıra Defteri, “Elveda Saraybosna”, “Karagöz Delirdi” ve “Ben Ruhi Bey Nasılım?” adlı oyunları sahnelendi. 2008 yılında Geleneksel Tiyatro Başarı Ödülleri’nde yönetmenlik dalında tiyatro başarı ödülünü aldı. Soyer Kültür Sanat Fabrikası’nda açılan tiyatro okulunun 2 yıl süreyle sorumluluğunu sürdürdü. Tonbul, Bahçeşehir Üniversitesi İleri Oyunculuk Yüksek Lisans Programı’nda eğitmenlik görevine devam ediyor ve İzmir Devlet Tiyatrosu’nda oyunculuk, yönetmenlik yapıyor ve Tiyatro Tiyatro Dergisi’ndeki tiyatro yazılarını sürdürüyor.

 

Sinem TÜRKKAN

 

1987 yılında Eskişehir’de doğdu. Lisede okulunun tiyatro grubuna katılarak tiyatro ile tanıştı. Kadınlık Bizde Kalsın, Dünyanın Yaşlı Çocukları gibi oyunlarda oynadı. Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya bölümünden mezun olduktan sonra ilaç firmalarında bir süre beyaz yaka olarak çalıştı. İstanbul’a gelişi ile tiyatro atölyeleri ve workshoplara katılmaya başladı. Craft Oyunculuk Atölyesi’nde bir dönem eğitim gördü. Ardından Deniz Erdem Oyunculuk Atölyesi’nde Deniz Erdem ile çalıştı. Ege Maltepe’nin Viola Spolin Doğaçlama Atölyelerine katıldı. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İleri Oyunculuk Yüksek Lisans programına kabul edildi. 2018 Ocak ayında bu programdan mezun oldu ve aynı sene ‘Sıradaki’ isimli kısa filmde rol aldı. Profesyonel olarak oyunculuk kariyerini sürdüren oyuncu, ‘‘Anılar’’ oyununda ‘Anne Frank’ rolünü canlandırmaktadır

 

Mert DOĞAN

 

1993 yılında Adana’da doğan oyuncu, oyunculuk ile ilkokul yıllarında gittiği bir kursta tanıştı. Lise yıllarında Adana’daki bir tiyatroda yetişkin ve çocuk oyunlarına çıkmaya başladı. İstanbul’a yerleştikten sonra lisansını Beykent Üniversitesi GSF Oyunculuk bölümünde tamamlayıp Bahçeşehir Üniversitesi İleri Oyunculuk Programı’na kabul edilerek burada Yüksek Lisansını tamamladı. Çeşitli tiyatro oyunları ve televizyon projelerinde yer alan Mert Doğan, aynı zamanda sunuculuk ve tiyatro organizatörlüğü de yaptı. Halen profesyonel tiyatro oyunculuğunun yanısıra İBB Sanat ve Meslek Eğitim Kurumu’nda (İSMEK) uygulamalı tiyatro eğitmenliği yapmakta ve ‘‘Anılar’’ Oyununda Anne Frank’ın babası olan ‘Otto Frank’ rolünü canlandırmaktadır.

 

İsmet Ege TONBUL

 

1993 yılında İzmir’de doğdu. Marmara Üniversitesi’nde Radyo, Sinema ,Televizyon okurken bir yandan da oyunculuğa başladı.Önce Akademi 35 Buçuk Sanat Evi’nde MEB Sertifikalı oyunculuk eğitimi aldı. Ardından Yönetmen Mehmet Ada Öztekin ve Yönetmen Veli Çelik’ten kamera önü oyunculuğu eğitimi aldı. Şu an ise Bahçeşehir Üniversitesi Yüksek Lisans İleri Oyunculuk Bölümü’nde eğitimine devam ediyor. Oyuncu başlıca ‘’Rüya’’ adlı kısa filmde , ‘’Börü’’ adlı TV Dizisi’nde, ‘Masallar, İnsanlar Bir de Türküler’ adlı İstanbul Devlet Tiyatrosu oyununda , ve ‘’Nescafe, Coca Cola’’ reklamlarında rol aldı. ‘‘Anılar’’ oyununda, ‘Peter’ karakterini canlandırmaktadır

 

 

İzel DEMİRHAN

 

1994 yılında Bursa’da doğan oyuncu, lisede amatör olarak tiyatroyla ilgilenmeye başladı. 2012 yılında Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’ne girerek lisans eğitimini burada tamamladı. 2016 yılında Akademi 35.5’ta M.E.B sertifikalı Sahne Sanatları Oyunculuk eğitimi aldı. Ardından 2017 yılında Tarkan Karlıdağ’dan Kamera önü oyunculuk eğitimi aldı. ‘Ay Tedirginliği’, ‘Cadı Kazanı’ , ‘Ayrılık’, ‘Yolcu’, ‘Anne Frank’ın Hatıra Defteri’ adlı oyunlarda yer aldı. 2018 yılında ‘Giz’, ‘Hudut’ adlı kısa filmlerde rol aldı. Eğitimine Bahçeşehir Üniversitesi İleri Oyunculuk Yüksek Lisans bölümünde devam etmekte olan oyuncu, ‘Anılar’ oyununda, Anne Frank’ın ablası olan ‘Margot’ rolünü canlandırmakta.

 

Deniz İNANÇ

 

14 Kasım 1990 tarihinde Eskişehir’de doğdu. Lise yıllarında rol aldığı oyun olan ‘Yalancı Aranıyor’ ile Antalya 13. Liselerarası Ulusal Tiyatro Şenliği Oyunculuk Ödülü aldı ve ardından ‘Bir Şehnaz Oyun’da Şehnaz karakterini canlandırdı. 2009 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi Medya ve İletişim/ Sinema bölümüne başladı. Lisans bölümü gereği bir çok kısa filmde ve video klipte oynadı ve üniversitenin tiyatro kulübünde “Cimri”, “Kulaktan Kulağa”, “Vur Emri”, “Karmakarışık”, “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz”, “Yalancı Aranıyor” oyunlarında yer aldı. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi İleri Oyunculuk Yüksek Lisans bölümüne kabul edildi. Aynı sene özel bir kurumda koreograf olarak çalışmaya başladı. Şan ve Flamenko eğitimleri de alan oyuncu, 2016 yılında “Şiir ve Şarkılarla Mevlana” adlı şiir dinletisinde solist olarak görev aldı. 2017 yılında yüksek lisansını tamamlayıp sosyal içerik platformu olan Onedio Video’ya oyuncu olarak girdi ve bir çok içerikte oynadı 2018 yılının Mayıs ayında, Ay Yapım’ın yapımcılığını üstlendiği Ufak Tefek Cinayetler adlı dizide Sarmaşık Kadını olarak rol aldı. Oyuncu, Altınbaş, Hepsiburada, Netflix Türkiye gibi reklam filmlerinde de rol aldı. ‘Anılar’ oyununda Anne Frank’ın annesi rolünü canlandırmaktadır.

Serkan ABEŞ

 

1990 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda 2008/2009 sezonunda Berrin Arısoy’un yönettiği “Bir Şubat Gecesi” oyununda reji asistanı ve oyuncu, 2009/2010 sezonunda Hakan Çimenser’in yönettiği “İmparatorluk Kuranlar” oyununda oyuncu olarak görev aldı. Şahika Tekand Studio Oyuncuları’nda oyunculuk eğitimini tamamladıktan sonra 2014 İKSV Tiyatro Festivali’nde Şahika Tekand’ın yönettiği “Gergedanlaşma 2.014” oyununda rol aldı. 2015 yılında İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun olan oyuncu, 2017 senesinde girdiği Bahçeşehir Üniversitesi İleri Oyunculuk Yüksek Lisans programında eğitimine devam etmekte.

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.