Pera Müzesi’nin ev sahipliğini yaptığı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Okullar Okulu temalı 4. İstanbul Tasarım Bienali kapsamındaki “Bir Ömür Okul” başlıklı film programı 4 Kasım’da son buluyor. Program, hayatın bitmeyen bir okul olduğuna vurgu yaparken, günlük hayattaki varoluşun hem uzun süren hem de hızla uçup giden anlarını yakalamayı amaçlıyor.

Pera Film’in sinemaseverlerle buluşturduğu Bir Ömür Okul film programı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Okullar Okulu temalı 4. İstanbul Tasarım Bienali’nin bir uzantısını oluşturuyor. Toplum içerisinde birlikte yaşamanın yöntemlerini ve uygulama yollarını görünür kılan, bunların özel hayatı nasıl etkilediğini irdeleyen program kapsamında, belgesellere ve kurgu filmlere yer veriliyor. Seçki, izleyicileri hayatın sonsuz yolları ve öğrenme ile hayatı birbirinden ayırmanın imkansızlığı üzerine düşünmeye yönlendiriyor.

Program kapsamında gösterilen 1983 tarihli Koyaanisqatsi, yönetmen Godfrey Reggio’nun Qatsi Üçlemesi’nin ilkini oluşturuyor. Kuzey yarımkürenin değişimini konu alan belgesel, el değmemiş doğa görüntülerinin ardından insanların giderek artan teknoloji bağımlığını görünür kılıyor. Reggio’nun ikinci yapımı Powaqqatsi, Güney yarımküredeki üçüncü dünya ülkelerine odaklanıyor. Belgesel, geleneksel yaşam tarzlarının güzelliğini aktarırken, sanayinin gelişmesi ile birlikte kültürlerin nasıl etkilendiğini gösteriyor. Qatsi Üçlemesi’nin son yapımı Naqoyqatsi ise, dijital devrimi inceliyor. Film, doğaldan yapaya geçişin tamamlandığı bir dünyayı anlatıyor.

Yönetmenliğini Saul Bass’in yaptığı kısa film İnsan Neden Yaratır (Why Man Creates), mizah, alay ve ironi dili kullanılarak yaratıcılık sürecinin sorunsallarını mercek altına alıyor ve her bir bireyin bunu nasıl farklı şekillerde yaşadığını aktarıyor. 2015 tarihli Şovların Şovu (The Show of Shows), gezgin sirk sanatçılarının, kabare oyuncularının, vodvilcilerin ve panayır çalışanlarının öyküsünü anlatıyor. Filmin yönetmen koltuğunda Benedikt Erlingsson oturuyor. Bu sezon 10. yaşını kutlayan Pera Film’in sunduğu Bir Ömür Okul film programı, Athina Rachel Tsangari’nin yönetmenliğini yaptığı Kapsül (The Capsule) filmi ile son buluyor. Film, yedi genç kadının arzu, disiplin, keşfetmek ve yok olmak üzerine bir dizi ders niteliği taşıyan hikayesine odaklanıyor.

Pera Film’in Bir Ömür Okul film programı, 04 Kasım’a kadar ücretsiz izlenebilir.

“Bir Ömür Okul” / 04 Kasım 2018’e kadar!

Gösterim Programı

30 Ekim Salı

19:00 İnsan Neden Yaratır (25’) + Kapsül (35’)

03 Kasım Cumartesi

18:00 Şovların Şovu (73’)

04 Kasım Pazar

14:00 Koyaanisqatsi (86’)

16:00 Powaqqatsi(99’)

18:00 Naqoyqatsi (99’)

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.