Endüstriyel kültür mirasımız Beykoz Kundura’nın fabrika geçmişinde önemli bir yer tutan sinema, tematik programları ve yan etkinlikleriyle tekrar hayata geçerek   izleyiciyle buluşuyor.   Ön gösterimini 3 Kasım Cumartesi günü, Amerikalı yönetmen Jules Dassin’in   1948 yapımı “New York Esrarı” filmiyle gerçekleştirecek olan Kundura Sinema, yıl   boyu sunacağı alternatif film programıyla sinemaseverleri farklı bir deneyime   davet ediyor.

Uzun yıllardır Yıldırım Holding bünyesinde film ve dizi platosu olarak kullanılan Beykoz Kundura, çok amaçlı bir kültür merkezi olma yolunda. İlk adım Kundura Sinema oldu. Kazan Dairesi’nin restorasyonu kapsamında ‘Kundura Sinema’ya ek olarak 2019 sonunda açılacak olan ‘Kundura Sahne’ ve mekânın kültürel mirasına sahip çıkma amacıyla ‘Kundura Hafıza’ başlığı altında yürüttüğü ‘Sözlü Tarih Projesi’ ile birlikte, filmlerin ve hikâyelerin sadece üretildiği değil, aynı zamanda izleyicisiyle buluştuğu, İstanbul’un nitelikli kültür ve sanat alanlarından birine dönüşecek.

Beykoz Kundura’nın Kültür-Sanat Direktörü Buse Yıldırım konuyla ilgili olarak, “Eski kundura fabrikası zaman içinde bir hikâye ve film fabrikasına dönüştü. Bu tarihi alan çağımızın en önemli üretim kolu olan yaratıcı endüstrinin önemli bir merkezi haline geldi. Kundura Sinema’da film seçkisini oluştururken tür ya da ülke sineması gibi kategoriler gözetmeksizin, izleyiciye diyaloğa dayalı bir yaklaşım sunmayı hedefledik. Kundura Sinema aslında sinemasal hikâye anlatıcılığındaki daimi değişimi ve estetiği gösterme amacı taşıyor. Sinemaya paralel olarak çalışmalarına devam ettiğimiz Kundura Hafıza, bu mekanın tarihi ve kültürel mirasını sonraki kuşaklara taşımamız ve doğru bir kimlik inşa etmemiz açısından bizim için çok önemli.” dedi.

İLK ADIM: ‘KUNDURA SİNEMA’ 17 KASIM’DA AÇILIYOR

Tarihi 1800’lere dayanan, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kesintisiz olarak faaliyet göstermiş nadir endüstriyel kültür mirası örneklerinden biri olan Beykoz Kundura ’da sinema kültürü, hem çalışanlarının hem de Beykoz halkının katılımıyla gerçekleşen film gösterimleri sayesinde fabrika döneminde gündelik hayatın önemli bir parçasıydı. Kundura Sinema , mekânın tarihinden ve geçmişindeki bu gelenekten yola çıkarak, fabrikanın kalbi olarak nitelendirilen Kazan Dairesi ’nin bir bölümünü, Kundura’nın film izleme kültürünü devam ettirecek bir sinemasalonuna dönüştürdü.

Bu yıl Beykoz Kundura Film Günleri kapsamında ‘Karlar Altında Kâbuslar’ ve ‘Bir Yaz Gecesi Sineması’ başlıkları altında düzenlediği film gösterimleriyle seyirciye ısınan Kundura Sinema, özel küratöryel içerikleri, tematik programları ve yan etkinlikleriyle, filmler üzerine düşünen, konuşan, sinemaya dair alternatif bir perspektif sunuyor..

Ön gösterimini 3 Kasım Cumartesi günü, Amerikalı yönetmen Jules Dassin’in 1948 yapımı ‘New York Esrarı’ filmiyle gerçekleştirecek olan Kundura Sinema, 2018-2019 döneminde sunacağı filmlerde perdesini şehirlere açıyor. İlk modern kentlerden günümüze; devasa metropollerden geleceğin distopik şehirlerine; New York’tan Paris’e; Berlin’den Meksiko’ya; Tokyo’dan İstanbul’a kadar farklı coğrafyalara, dünyanın dört bir yanına uzanan filmleriyle Kundura Sinema, film tutkunlarını farklı şehirlere, yıl boyu sürecek bir yolculuk olacak. Program kapsamında kurmacadan deneysele, dramdan komediye, film noir’dan bilimkurguya farklı türlerde ve daha önce sinemada izleme şansı bulamadığımız filmler beyaz perdede hayat bulacak.

Kasım – Aralık aylarında gösterimde olacak filmler arasında Billy Wilder’in ‘Apartman’; Jacques Tati’nin ‘Oyun Vakti’ ve ‘Trafik’; Jules Dassin’in ‘Gece ve Şehir’ ile ‘New York Esrarı’, Walter Ruttmann’ın ‘Berlin: Büyük Bir Şehrin Senfonisi’ filmleri yer alıyor.

Editöre notlar
Gösterim Programı: 
Ön gösterim kapsamında yer alacak etkinliklere sadece davetli misafirler kabul edilecektir. İlk film gösterimini 17 Kasım’da gerçekleştirecek olan Kundura Sinema’nın Kasım – Aralık 2018 tarihlerini kapsayan film programı hakkında detaylı bilgiyi broşürde bulabilirsiniz.
Beykoz Kundura Hakkında:
2004 yılından bu yana Yıldırım Holding bünyesinde yer alan ve adını film ve dizi çekimlerine ev sahipliği yapmasıyla duyuran Beykoz Kundura, çok köklü bir tarihe sahiptir. 1810 yılında tabakhane olarak kurulan Beykoz Deri ve Kundura Fabrikası İstanbul’un en eski fabrikalarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve birçok tarihi olaya şahitlik yapan fabrika 1933 yılında Sümerbank’a devredilmiştir. Sanayileşme tarihinde önemli bir rol üstlenmiş olan bu kurum, İstanbul’da, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kesintisiz olarak faaliyet göstermiş nadir endüstriyel kültür mirası örneklerindendir.
Kundura Hafıza
Yıldırım Holding tarafından Beykoz Kundura’nın restorasyonu ve dönüşümü için projeler
tasarlanırken, mimari ve teknik donanıma dair bilginin ötesinde geçmişin insani boyutuna, Beykoz Kundura’da yaşamış, çalışmış olanların tecrübelerine de ihtiyaç olduğu kısa sürede ortaya çıkmıştır. Beykoz Kundura, deri ve ayakkabı üretilen dönemde iş alanlarının yanı sıra kreş, lokanta, sinema, sağlık ocağı, kütüphane gibi birimleri olan, nüfusu üç bine dayanan bir yaşam alanıydı. Beykoz’un toplumsal ve ekonomik yapısında birinci dereceden pay sahibi olan bu kurum, işçi kuşaklarının yetişmiş olduğu yerdir. Beykoz Kundura Sözlü Tarih Projesi hem bu alanı daha iyi anlamak ve öğrenmek, hem de ve özellikle geçmişte Beykoz Kundura’yı şekillendirmiş, Türkiye ekonomisinde önemli bir yere getirmiş olanların anısını yaşatmak için tasarlanmıştır.
Proje 2015 yılında, Beykoz Kundura Kültür-Sanat Direktörü S. Buse Yıldırım’ın girişimiyle, Lita Yapım Evi ve Tarih Vakfı’nın işbirliğiyle ilk adımlarını atmıştır. Beykoz Kundura çalışanlarının anlattıklarından ilham alan kültürel projelerin hayata geçirileceği Hafıza
Buse Yıldırım, Kültür-Sanat Direktörü
Buse, İstanbul’da yaşayan genç bir kültür girişimcisi ve sinema sanatçısı. Yaratıcı sektöre ve farklı kültürlere duyduğu ilgiyle, ilk olarak Brighton’da sanat ve tasarım alanında ön lisans eğitimi aldı. Güncel sanatı keşfettikçe kurama yöneldi ve Goldsmiths Londra Üniversitesi’nin Görsel Kültür bölümünde, Kuramsal Sanat Tarihi alanında lisans eğitimini tamamlayarak, çeşitli sergileme projelerinde çalıştı. Film ve video üzerine yoğunlaşma isteği onu Paris’e götürdü; Paris ESEC Sinema Okulu’nda belgesel yönetmenliği alanında ikinci lisans eğitimi tamamladı.
2012 senesinden itibaren birebir hayallerini kurduğu Beykoz Kundura’nın kültür sanat kimliğini kurguluyor. Beykoz Kundura’nın sözlü tarih ve arşiv projesi “Kundura Hafıza” girişimini hayata geçiren Buse, Kundura Sahne ve Sinema’nın kültür sanat yöneticiliğini yapıyor. Yine bu dönemlerde kurduğu “Lita” yapım evi kapsamında çeşitli görsel-işitsel projeler gerçekleştirirken, Berlin Freie Universität’te Görsel ve Medya Antropolojisi alanında yüksek lisans eğitimine devam ediyor.
GÖSTERİM PROGRAMİ
ETKİNLİK ADI  GÖSTERİM TARİHİ  SAAT 
NEW YORK ESRARI 

OYUN VAKTİ 

17 Kasım 2018 Cumartesi  16:00 

20:00 

BERLİN BÜYÜK BİR ŞEEHRİN SENFONİSİ 

GECE VE ŞEHİR 

18 Kasım 2018 Pazar  16:00 

 

20:00 

TRAFİK 

GECEVE ŞEHİR 

24 Kasım 2018 Cumartesi  16:00 

20:00 

BERLİN BÜYÜK BİR ŞEEHRİN SENFONİSİ 

NEW YORK ESRARI 

25 Kasım 2018 Pazar  16:00 

20:00 

APARTMAN 

OYUN VAKTİ 

01 Aralık 2018 Cumartesi  16:00 

20:00 

NEW YORK ESRARI 

TRAFİK 

02 Aralık 2018 Pazar  16:00 

20:00 

GECEVE ŞEHİR 

TRAFIK 

08 Aralık 2018 Cumartesi  16:00 

20:00 

BERLİN BÜYÜK BİR ŞEEHRİN SENFONİSİ 

APARTMAN 

09 Aralık 2018 Pazar  16:00 

20:00 

APARTMAN 

OYUN VAKTİ 

15 Aralık 2018  Cumartesi  16:00 

20:00 

BERLİN BÜYÜK BİR ŞEEHRİN SENFONİSİ 

NEW YORK ESRARI 

16 Aralık 2018 Pazar  16:00 

20:00 

NEW YORK ESRARI 

TRAFİK 

22 Aralık 2018 Cumartesi  16:00 

20:00 

APARTMAN 

OYUN VAKTİ 

23 Aralık 2018 Pazar  16:00 

20:00 

APARTMAN 

NEW YORK ESRARI 

29 Aralık 2018 Cumartesi  16:00 

20:00 

TRAFİK 

APARTMAN 

30 Aralık 2018 Pazar  16:00 

20:00 

 

APARTMAN THE APARTMENT ABD USA

1960 125’ DCP Siyah&Beyaz / B&W İngilizce; Türkçe altyazılı

Yönetmen  | Billy Wilder

Senaryo  | Billy Wilder, I.A.L. Diamond

Oyuncular  | Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray

Görüntü Yönetmeni | Joseph LaShelle

Kurgu  | Daniel Mandell

Müzik | Adolph Deutsch

Yapımcı  | Billy Wilder

Dağıtım | Park Circus

Billy Wilder’ın en iyi filmlerinden Apartman, çalıştığı sigorta şirketinde hızla yükselebilmek için dairesini üst düzey yöneticilere kiralayan Baxter’ın hikâyesini anlatıyor. Patronlarına kaçamakları için evini açan Baxter’ın âşık olduğu asansör görevlisi Fran, hikâyeye dahil olduğunda ise işler karışıyor. Wilder’ın Amerikan ahlakını ve yaşam tarzını hicvettiği Apartman, çok iyi yazılmış bir romantik komedi filmi olmanın yanı sıra mizahi ama sert bir kapitalizm eleştirisi de aynı zamanda.

Berlin: Büyük Bir Şehrin Senfonisi (Almanca: Berlin: Die Sinfonie der Großstadt), 1927 yapımı Alman sessiz filmi. Walter Ruttmann tarafından yönetilmiştir ve Carl Mayer ve Karl Freund tarafından yazılmıştır.

Berlin: Büyük Bir Şehrin Senfonisi

1927 yapımı Alman sessiz filmi. Walter Ruttmann tarafından yönetilmiştir ve Carl Mayer ve Karl Freund tarafından yazılmıştır. Film şehir senfonisi türünün erken örneklerindendir. Berlin’in bir gününü anlatan film, sovyet montaj teorisine uygun olarak çekilmiştir. Avangard olarak değerlendirilen film beş bölümden oluşur; bu bölümler arasındaki bağlantı ise tren ve tramvaylarla sağlanır.

GECE VE ŞEHİR

(1950) Suç,Gizem,Cinayet | 27 Kasım

Yönetmen:   Jules Dassin

Writers:  Jo Eisinger , Gerald Kersh 

Oyuncular:  Richard WidmarkGene TierneyGoogie Withers ,Hugh Marlowe,Francis L. Sullivan,Herbert Lom

Jules Dassin’ın  çığır açan hikaye anlatımı ve eşsiz New York görüntüleriyle akıllara kazınan filmi. Bir cinayet soruşturmasını konu alan film  genç bir kadının ölümünü araştıran iki dedektifin peşine takılan filmin merkezine şehrin kendisi yerleşiyor.

OYUN VAKTİ 

1967 İtalya Fransa

Yönetmen: Jacgues Tatı

Yapımcı: Bernard Maurice

Film müziğinin bestecisi: Francis Lemarque

Senaryo: Jacques Tati, Jacques Lagrange, Art Buchwald

Oynayanlar: Jacques Tati Monsieur Hulot Barbara Dennek

Bir grup Amerikalı Paris’i ziyaret eder. Ama Paris, tarih ve kültürün göstergesi eski Paris değildir. Beton ve cam setleriyle, gökdelen ve iş hanlarıyla, insanı ezer gibi yükselen yapılarıyla tam bir hayal kırıklıgıdır. Filmin başrolünde diger filmlerinde oldugu gibi yine Jacques Tati oynuyor. Uzun boylu, her zaman pardösölü, piposu elinden hiç düşmeyen, az konusan, ama eli-kolu çok oynayan ve en önemlisi yasadığı çağ ile ilgilenen, modern yaşam karmaşasına gülümseyerek bakan bu adam; Amerikalı bir kızla arkadaşlık kurar ve birlikte görkemli bir davete katılırlar.

Jacques Tati, az sayıda da olsa özgür ve kendine özgü filmleriyle Dünya sinemasının yeri doldurulamayacak güldürü ustalarından birisi olmustur. Yirmi beş yılda beş film gibi çok az sayıda ürün vermiş ve her filmini büyük bir titizlikle yazmıştır. Filmleri hala okullarda komedi türünün en iyi örnekleri olarak gösterilir. Filmlerinde insanla makine’nin savaşını, insanı yalnızlaştıran modern yaşam eleştirisini, kendisinin canlandırdığı unutulmıcak “Bay Hulot” tiplemesinin gülünç ve bir o kadar da düşündürücü serüvenleri aracılığıyla anlatır. Playtime(Oyun Vakti) , modern yaşamın teknolojik nimetlerini kendi tezleriyle çürütmeye çalıştığı ve yönetmenin dünya görüşünü en etkin biçimde yansıtan bir başyapıt olarak nitelendirilir. Playtime gişede başarısız oldu, ama bu filmin başyapıt oldugu gerçeğini değiştirmedi.

TRAFİK

1961 İtalya Fransa

Yönetmen: Jacgues Tatı

Film müziğinin bestecisi: Charles Dumont

Senaryo: Jacques Tati, Jacques Lagrange, Art Buchwald

Trafik 1971 Fransa İtalya ortak yapımı komedi filmidir. Jacques Tati’nin yazıp yönettiği ve kurgusunu da yaptığı filmin başrollerinde Maria Kimberly ve Tati birlikte oynamışlardır. 1907-1982 yılları arasında yaşamış Rus asıllı Fransız yönetmen Jacques Tati aynı zamanda bir aktör, senaryo yazarı ve yapımcıdır.

Kundura Sinema İletişim

İnternet sitesi: https://www.kundurasinema.com/

Facebook: https://www.facebook.com/sinemakundura
Instagram: https://www.instagram.com/kundurasinema/
Twitter: https://twitter.com/kundurasinema

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.