Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda, 20.yüzyılın en önemli Fransız bestecilerinden biri olan Claude Debussy’nin 100’üncü ölüm yıldönümü anısına “Bilitis Şarkıları” adlı özel bir konser verilecek. Ensemble Veritas’ın sahne alacağı konser 22 Ekim Pazartesi akşamı saat 20.00’de gerçekleştirilecek.

İpek Sonakın (arp), Gizem Aksoy (arp), Jülide Gündüz (flüt), Sonat Sözer (flüt), Gülnare Özdemir’den (çelesta) oluşan “Ensemble Veritas”ın sahne alacağı konserde, oyuncu-yazar Görkem Yeltan’da anlatıcı olacak. Konser adını, Debussy’nin Pierre Louys’un şiirleri üzerine iki arp, iki flüt, çelesta ve anlatıcı için bestelediği “Bilitis Şarkıları” (Chansons de Bilitis) adlı eserinden alıyor. Repertuar ise C. Debussy – “Claire de Lune” (Ayışığı), M. Ravel – “Habanera”, C. Saint Seans – “Fantaisie” Op. 124, G. Faure – “Fantaisie”, J. Ibert – “Deux Interludes”, H. Berlioz – “L’enfance de Christ” Op. 25 (İsa’nın Çocukluğu) ve C. Debussy – Bilitis Şarkıları’ndan oluşuyor.

KADIN ŞAİR BİLİTİS

Esere adını veren Bilitis; Antik Yunan’da yaşamış (MÖ 6. yy) kadın bir şairdir. Anadolu toprağı Pamfilya’da doğan Bilitis, 16 yaşında doğduğu yerleri terk edip Midilli’ye yerleşmiş sonra da Kıbrıs adasında ölmüş. Fransız şair Pierre Louys (1897-1925), Bilitis’in yaşamından esinlenip eski Yunan’ı hayal ederek “kadına ve aşka övgü” olan “Bilitis’in Şarkıları”nı, çok iyi bildiği Yunan dilinde yazmış. 1894 yılında kendi şiirlerini Fransızca’ya çevirerek bastırmış ve edebiyat çevresini şiirlerin Bilitis tarafından yazıldığına, kendisinin de onları bir antikacıda bulduğuna inandırmış. Louys, yakın arkadaşı Claude Debussy’den şiirleri için özgün sahne müziği bestelemesini rica etmiş. Debussy bu siparişi 1901 yılında iki flüt, iki arp ve çelestadan oluşan bir oda müziği topluluğu için bestelemiştir. Eser 12 şiir için 12 ayrı bölümden oluşur. Anlatıcı, Bilitis’i canlandıran kadın tiyatro sanatçısıdır ve Bilitis karakterinin ağzından şiirleri okur.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.