Ataol Behramoğlu’nun şiirlerinden uyarlanan yönetmenliğini Ögürefe Yeşilpınar’ın üstlendiği ‘Bebeklerin Ulusu Yok’  tiyatro oyunu Şişli Balckout Sahnesinde. Tiyatro Nil tarafından sahnelenen oyunda Gamze Durmuş, Nihan Ekitöz ve Özgürefe Yeşilpınar birlikte sahneyi paylaşıyor.

Oyunun yönetmeni ÖzgürefeYeşilpınar oyunu hakkında  ‘Bebeklerin Ulusu Yok’… Dünyanın en masum, en saf ve en temiz varlıklarıdır bebekler ve insanoğlunun yarattığı vahşet ortamının en mağdur kimlikleridir.”

Etkinlik Tarihleri: 13 Kasım Çarşamba Saat: 20:30 Tatavla Sahne

OYUNCULAR

Gamze Durmuş

Nihan Ekitöz

Özgürefe Özyeşilpınar

SAHNE ARKASI 

Yazar: Ataol Behramoğlu

Uyarlayan  ve Yönetmen: Özgürefe Özyeşilpınar

Dış Ses: 

‘KARA BİR RÜZGAR’ şiirini seslendiren Orhan Alkaya,

‘ÖLÜM VE KURMAYLARI’ şiirini seslendiren Aslı Öngören,

‘KARTON TABUTLAR’ şiirinin haber spotu  Gülgün Feyman

Koreograf: Pınar Ataer

Işık Tasarımı :Kemal Yiğitcan

Müzik Direktörü : Melih Taşcı

Kostüm Tasarım: Selda Özkanlı

Dekor Tasarım: Abdullah  Selcan

Efekt Tasarım : Emre Altaç

Butafor  : Bahri İridağ

Müzik ve Efekt Uygulama :Burak Ylacınyiğit

Işık Uygulama: Osman Onurcan

Stüdyo Kayıt : Alp Yenier’s Studıo

Afiş Tasarım: Başar Ataman

Fotoğraflar : Bekir Yeşitaş

GÖSTERİM TARİHİ

7 Ekim Pazar Şişli Blackout Sahnesi Saat:18.30
14 Ekim Pazar Şişli Blackout Sahnesi Saat:18.30
21 Ekim Pazar Şişli Blackout Sahnesi Saat: 18.30
24 Ekim Çarşamba Kadıköy Akla Kara Sahnesi Saat:  20.30
27 Ekim Cumartesi Beşiktaş Akatlar Saat: 20.30
28 Ekim Pazar Şişli Blackout Sahnesi Saat: 18.30 

Süre: 60 dk Tek Perde Müzikal

Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi

Darülaceze Cad. Boruçiçeği Sok. No:2
Şişli / İstanbul

Biletler 0542 445 65 45 nolu telefondan temin edilebilinir.

nazimhikmetvakfi@turk.net

KONUSU

Ataol Behramoğlu’nun “Bebeklerin Ulusu Yok” isimli şiir kitabından uyarlanan ve savaşın acımasızlığını dile getiriyor. Savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı, çaresizliğe karşı umudu savunan evrensel bir söz söylemektedir. Ne kadar farklı olsa da aynı özellikleri taşıdığımızı söyler. Ve  hepimizin geleceği için tek umududur bebekler…

YAZAR HAKKINDA

Ataol Behramoglu

Azerbaycan kökenli bir ailenin çocuğu olarak babasının yedek subaylığı sırasında Çatalca’da doğdu.İlk okulu Kars’da, ortaokul Çankırı’da, üniversiteyi Ankara Hukuk Fakültesinde Felsefe bölümü ve Rus dili edebiyatı bölümününde yaptı. Moskova Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde lisans üstü çalışması yaptı.

1970 yılında İsmet Özal’le “Halkın Dostları” dergisini çıkardı. 1974’de Muhsin Ertuğrul yönetimindeki İstanbul Şehir Tiyatrosunda dramturg olarak çalıştı . 1975’de kardeşi Nihat Behram’la “Militan  Dergisini” çıkardı ve 1978 ‘de  “Sanat Emeği” dergisinin yazı kurulunda yer aldı.

1986’da Paris’de kültür sanat dergisi “Anka’yı” kurdu ve yönetti. “Cumhuriyet” gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Çağdaş Türk şiiri içinde  60 kuşağı diye anılan şairlerinin önde gelen ustalarından oldu. Devrimci şiiri savundu. Şiir kitaplarının yanı sıra pek çok  çeviri, anı, oyun ve gezi türlerinde yapıtlarıda vardır.

OYUNCULAR HAKKINDA

Gamze Durmuş

1985 yılında İzmit’de doğdu. Liseyi bitirdikten sonra Balıkesir Üniversitesinde Turizm ve Otel İşletmeciliği okudu.  2010 yılında Uygur Sanat Tiyatrosunda çalışmaya başladı. Çeşitli çocuk oyunlarında ve yetişkin oyunlarında yer aldı. ‘En İyi Kadın Oyuncu’ seçilerek tiyatro eğitimini tamamladı. Çağdaş Drama Derneğinden Drama Eğitimi ve Dramaturji eğitimi aldı. Daha sonra doğaçlama eğitimi aldı. 2015’de dramayla birleştirdiği çocuk programları ile Türkiye turnesine çıktı.Çocuklar için etkinlikler yapmaya devam etmektedir. “Agatha Christie”, “Akidezadeler”, “Bir Ramazan Akşamı Ortaoyunu” ,”Kırmızı Pabuçlar”, “Pamuk Prenses Mikroplar Ülkesinde” gibi  bir çok oyunları Uygur Sanat Tiyatrosu sahnelendi. “Yaşamın Kıyısında” oyunu Şeref Çetin Tiyatrosunda , “Kördöğüşü” oyunu Ayvalık Tiyatrosunda sahnelendi.

Nihan Ekitöz

Bursa’da doğdu. Ayşen Gruda, Betül Şahin gibi isimlerle oynadığı “Sahnede Kadınlar Hep Gülmeli” 2014 yılında tiyatro sevenlerle buluştu. 2018’de “Bebeklerin Ulusu Yok” oyununda oynuyor.

 

 

Özgürefe Özyeşilpınar

1977 de doğdu. 2000 senesinde Dokuz Eylül  Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Oyunculuk mezunu oyuncu daha sonra İstanbul’a geldi. 8 sezon Şehir tiyatrolarında oyunculuk yaptı. Tiyatro Nil’in kurucusu. Oyuncu, yönetmen, senarist ve söz yazarıdır.

“Arka sokaklar “, “Kaçak” , “Küçük Besleme” gibi dizilerde oynadı. TRT Genç sinemacılar programına yazıp  yönettiği “Son Nokta” adlı kısa film ödül aldı.İlk İzmir devlet tiyatrosunda “Hırçın Kız” oyununda oynadı. 2007 yılında “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz”, 2010 “Marat Sade” , 2012 “Sahnede Kösem Sultan”, 2016 “Sahnede Ah Süreyya”, 2017 “Sahnede Bir İsyancının Savunması” ve Sahnede “İstanbul’un Gözleri Mahmur”  oynadı. 2018 yılında ise Tiyatro Nil’de gösterime giren  “Bebeklerin Ulusu Yok” oyununu hem oynayıp hem yönetiyor.

BEBEKLERİN ULUSU YOK

İlk kez yurdumdan uzakta yaşadım bu duyguyu

Bebeklerin ulusu yok

Başlarını tutuşları aynı

Bakarken gözlerinde aynı merak

Ağlarken aynı seslerin tonu

Bebekler çiçeği insanlığımızın

Güllerin en hası, en goncası

Sarışın bir ışık parçası kimi

Kimi kapkara üzüm tanesi

Babalar çıkarmayın onları akıldan

Analar koruyun bebeklerinizi

Susturun susturun söyletmeyin

Savaştan yıkımdan söz ederse biri

Bırakalım sevdayla büyüsünler

Serpilip gelişsinler fidan gibi

Senin benim hiç kimsenin değil

Bütün bir yeryüzünündür onlar

Bütün insanlığın göz bebeği

İlk kez yurdumdan uzakta yaşadım bu duyguyu

Bebeklerin ulusu yok

Bebekler, çiçeği insanlığımızın

Ve geleceğimizin biricik umudu… Ataol BEHRAMOĞLU

 

//www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Wn0bm3mq2Qs

//www.youtube.com/watch?v=iacGi4RFt1k

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.