Ressam Mustafa Ayaz’ın sanat hayatının 50 yıllık izini süren sergi,

24 Eylül – 3 Kasım tarihleri arasında İş Sanat Kibele Galerisi’nde…

Ayaz ‘severek çiziyor, çizerek seviyor’

T

ürk resim sanatının önde gelen isimlerini sanatseverlerle buluşturan İş Sanat Kibele Galerisi, sezonun ilk sergisinde sanat hayatının 50’nci yılını kutlayan ressam Mustafa Ayaz’ın çok renkli, figüratif eserlerini ağırlıyor. Sanatı aşk, yaşama sevinci ve geleceğe yönelik istekleri plastik değerlere dönüştürmek olarak anlatan sanatçı, sergide figüre ve konuya olan rengarenk tutkusunu gözler önüne seriyor. Sanatseverler Ayaz’ın benzersiz figürlerini izlerken, resim yolcuğunu ve plastik anlatım dilinin nasıl değiştiğini de gözlemleme imkânı bulacak.

Resme ilk başladığı dönemlerde soyut-dışavurumcu eserlere imza atan sanatçı, 1970’lerde kaligrafik bir anlayışa yöneldi. Karadenizli olan sanatçı bölge hayatını ve kadınlarını yakından gözlemlemiş olmasının etkisiyle, günlük yaşamda kadın figürünün öne çıktığı resimler yapmaya başladı. Ayaz, eserlerinde genellikle başköşeye oturttuğu kadın figürü ve kimi zaman çevresinde yer alan kendi portresiyle hem kadın-erkek ilişkilerine göndermelerde bulunuyor hem de sürekli anlattığı gösterişli bir kadın imgesini vurguluyor.

Resim sanatını kendini arama yolculuğundaki bir araç olduğunu belirten sanatçı retrospektifi için, “Konuşmayı, yazmayı öğrenme ve plastik anlatım dilinin, yaşamımız ve düşüncemiz doğrultusunda giderek nasıl değiştiğini, nasıl bir karakter çizgisi oluşturduğunu görmek ve göstermek istedim” diyor. Ayaz, resme olan tutkusunu ise şöyle anlatıyor, “Severek çiziyorum, çizerek seviyorum.”

Kariyeri boyunca çok sayıda kişisel sergi açan, karma sergiye katılan, eserleri yurt içinde ve dışında birçok özel koleksiyonda yer alan sanatçının incelikle işlenmiş figürlerinin izlenebileceği sergi, 24 Eylül – 3 Kasım tarihleri arasında İş Sanat Kibele Galerisi’nde ziyarete açık olacak.

Sanatçı Hakkında:

1938 yılında Trabzon’da doğan sanatçı Mustafa Ayaz, eğitim hayatına Çaykara Merkez İlkokulu’nda başladı. Resme olan yeteneği keşfedilen Ayaz, 1956 yılında, İstanbul Çapa İlköğretmen Okulu resim seminerine sınavla çağrıldı. 1963’te, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’ndeki öğrenimini tamamladı ve ardından aynı bölümde asistan olarak görevine devam etti. “Arkaik, Klasik ve Barok Üslupları” konulu asistanlık tezini veren Ayaz, Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’ne resim öğretmeni olarak atandı. 1985’te, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’ne öğretim görevlisi olarak atandı, bir yıl sonra kendi isteğiyle emekli oldu. Profesör unvanını alan ressam, 1987 yılında Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne öğretim üyesi olarak atandı. Kendi imkanlarıyla Ankara’da Mustafa Ayaz Müzesi ve Plastik Sanatlar Merkezi Vakfı’nı kuran sanatçının 400’den fazla yapıtı yabancı ülke koleksiyonlarında, 4 bine yakını da yerli koleksiyonlarda bulunuyor.

issanat.com.tr

http://twitter.com/#!/issanat

http://www.facebook.com/issanat#!/issanat

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.