Cyrano de Bergerac oyunu Dada Art Gallery’de

Burnunuz ne kocaman!

Evet! Pek kocaman… Hepsi bu mu?

Romantizimin öncülerinden Cyrano de Bergerac ‘ın efsanevi aşkını Dada Art Gallery’e taşındı. Oyun  ilk 1640’ta sahnelenmiş. İzlerken güzellik mi çirkinlik mi  tartışmalarına ; akıl cevabını veriyor. Acaba  insan  hem güzel hem akıllı olamaz mı?  Güzel olanlar aptal olmak zorunda mıdır? Güzel  kadının çirkin  adamı sevebilmesi için mutlaka    akıllı ve şair ruhlu mu olmalı?   Kadınlar için önemli olan; sevilmek mi sevginin ifade edilmesi mi? Fransız yazar, şair ve düellocu Cyrano’nın gerçek hayatının anlatıldığı oyunu Edmond Rostand tarafından yazıldı.

Bu yıl Cyrano’yu ise Okan Bayülgen sahneleyecek. Sanat yönetmenliğini Kemal Başar’ın üstlendiği tiyatro,  Rostand’ın oyunundan esinlenen metni Hakkı Ergök yazdı. Roxanne rolünü ise  Eda Kandulu, Christian rolünü İlker Engin üstleniyor. Provaları süren oyunun Kasım ayında seyircelerle buluşması bekleniyor. Şimdilik oyunun diğer kadroları hakkında elimize bir veri ulaşmadı.

Yazan: Hakkı Ergök (Edmond Rostand’dan esinlenerek)

Yöneten: Kemal Başar

Müzik: Nurkan Renda

Kostüm Tasarımı: Mine Gökbuget Erbek

Cyrano de Bergerac: Okan Bayülgen

Roxanne: Eda Kandulu

Christian: İlker Ergin

Orkestra:

Nejat Dimili

Alpay Vural

Nurkan Renda

Aşkın Çolak

Prömiyer: Kasım 2018

Salon: Dada Salon Kabarett’te

KONUSU

Cyrano kılıcı güçlü, tüylü şapkası, güzel konuşan ve burnunun büyüklüğü ile  tanınmış bir silahşor. Kuzeni Roxane’a olan aşkını burnunun sivriliği sebebiyle duyduğu endişe yüzünden dile getirememiştir. Cyrano’nun emri altındaki  yakışıklı silahşör Christian de kuzenine aşıktır. Oda aşkını itiraf edemeyeceğimi için suskun kalır.

Roxane ise Christian’ı beğenir ve Cyrano’dan yardım ister. Cyrano’da bir plan yapar . Sevdiği kıza ancak kendisine ait olmayan başka bir bedenin arkasında açılmak zorundadır. Christian ve Roxane her buluştuğunda onların yanında gidip suflör olur. Daha sonra Christian ve Cyrano cepheye gitmeye hazırlanır. Roxane ve Christian hemen evlenirler ve eşini  Cyrano’ya emanet eder. Gittiklerinde ona hep Cyrano , Christian’in ağzindan aşk mektupları yazar. Bir süre sonra Roxane buna dayanamaz ve cepheye doğru gelmeye hazırlanır . Christian’da mektupları Cyrano’nun yazdığını öğrenir ve ona söylemesi gerektiğini anlatır.

Roxane geliği sırada Christian bir kurşunla vurulmuş kanlar içinde yerde yatıyor. Eşinin kolları arasında ölüyor. Buna çok üzülen Roxane kiliseye kapanıp kalan zamanını dua ile geçiriyor. Cyrano yıllardır savaşmış ancak aşkı karşısında çaresizce kalmış. Ve son zamanlara kadar  da hiç söylememiş. Peki Roxane kimi sevmişti dış görünüşü iyi olan Christian mı yoksa ona şiirler yazan güzel konuşan son ana kadar ona sevdiğini söylemeyen Cyrana’yı mı…

GERÇEK BİR ŞÖVALYENİN ÖYKÜSÜ: ‘CYRANO DE BERGERAC’

 

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.