Komşu Kapısı 2018-2019 sezonunu açıyor. Yazının bile yorucu geçtiği bir zaman diliminde ve coğrafyada muhtemel yorucu ve yıpratıcı bir kışa daha giriyoruz. Ve biz gene bu hayata, toplumsal olarak sözümüzü söylemeye devam ediyoruz ve mayamızı çalıyoruz. Bu sezon bir-iki değişikliğimiz olacak Komşu Kapısı’nda bunları hayata geçme evresinde paylaşacağız sizinle. Ve tabi Kedi Torbeş de tekrar yazmaya koyuldu. Haydi bakalım kervan yola koyulsun artık ….
 
21 Eylül Cuma 20.00 : Hoca Nasreddin / Prof. Dr. Mahir Şaul Söyleşisi
Komşu Kapısı sezonun ilk etkinliğine “YA TUTARSA” diyerek “Hoca Nasreddin” programı ile başlıyor. Onca umutsuzluğun kol gezdiği zamanlarda kadim bilgelik her zamankinden fazla bize iyi gelecektir. USA Illinois Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahir Şaul’un konuşmacı olarak katılacağı söyleşimizin moderasyonunu Ertan Akbayar yapıyor. Hadi tüm mümkünlere “YA TUTARSA MAYASI” çalmaya tüm dostlarımızı bekliyoruz.
6-7 Ekim Cumartesi-Pazar 18.00-21.00 : Arman Rashidi ile Santur Atölyesi

İranlı Müzisyen Arman Rashidi ile 2 günlük 6 saatlik santur atölyemize bu kadim saza meyil veren tüm dostlarımızı bekliyoruz. Rashidi’nin Youtube kanalından santur çalımı konusunda eğitimleri atölye öncesinde izlemenizde fayda var. Atölye katılımcılarının santuru olması gerekmektedir, santur almak isteyenler için toplu sipariş verilecektir. Atölye giderleri katılımcılar ile birlikte karşılanacaktır.
6-7 Ekim Cumartesi-Pazar 18.00-21.00
Kayıt için Şebnem ile konuşabilirsiniz : 0 532 765 89 38
https://www.youtube.com/watch?v=cyP4YfymoQY

6 Ekim Cumartesi 13.00 : Erbane Dersleri / Hosein Mahmudi

 “Hayatın ve kalbimizin bir ritmi var, bazen denk gider bazen biri diğerine baskın gelir. Bu ahengin farkına varıp, kalbimizin merkezinden çok uzaklaşmadan, dünyanın sonsuzluğuna yol almak kanımca en manalısı.” Bir Erbane dersinde hocamız Hosein Mahmudi’nin bu parolası bize çokça gönül kapısı açmıştı. Ne güzel ki Komşu Kapısı’nda hayatın ritminin yanı sıra, kadim erbaninin ritmi de bir yılı aşkın bir süredir ruhumuza yaşama sevinci ve coşkusu zerk etmekte. Şimdi yeni dostlarla buluşmasının zamanı artık.  İranlı Müzisyen Hocamız Hosein Mahmudi ile  Üstad Mesut Habibi’nin metodu eşliğinde Erbane Eğitimi 6 Ekim Cumartesi 13.00’de başlıyor. Hafta içi ve hafta sonu olacak eğitimler haftada 1 gün ve 2 saat süreli olacaktır. Tamamen nota ve ritm bilgisine dayalı olarak, en temelden verilen eğitimimiz erbane çalmanızın yanı sıra, temel ritim bilgisine de sahip olmanızı sağlayacaktır. Eğitimimizin kalitesine güvenmemize rağmen, temel şartımızı hatırlatalım : içimizde ritmin aşkı ve bu aşkın emeğini verecek sebat her şeyin önünde gelendir. Kayıt için Şebnem ile konuşabilirsiniz : 0 532 765 89 38

ÇALINAN AMA HIRSIZ OLMAYAN MAYA

Duydum ki Komşu Kapısı aralanmış, yaza vedasını yapmış, kapısını da Cuma günü ardına kadar açıyormuş. Anlamadım gitti, kışa doğru yol alıyoruz, ben bir yorganın altına girme yolunda hazırlıklarımı yaparken, bunlar kapılarını ardına kadar açıyorlar. Olacak iş değil. Neyse, her durumu değerlendirmek lazım, ne de olsa sıcak bir kapı, madem ardına kadar açılmış, içeri girip sıcak bir köşe bulup, yuvarlanıp, simit formuma geçeyim.

Bu yaz epey bir maya çaldım. Hepsi de tuttu. Çok acayip güzel yoğurtlar, süzme yoğurtlar, onların süzülen suyundan ekşili ayranlar, o ayrandan ayran çorbaları, daha neler neler yaptım bir bilseniz, çok hamaratım vesselam. Maharetim sınırları aşmış, öyle ki Hoca Nasreddin dahi duymuş, imrenmiş, Komşu Kapısı’na gelip yol yordam öğreneyim, hele bak şu maya çaldığım göle, bırak mayanın tutmasını, iklim değişikliği ile göl kurumaya bile başladı demiş. Biz de; başımız üstüne buyur gel, belki yoğurdumuz az olur ama paylaşanımız bol olur demişiz. O da,bu kapıda tutan, tutturulmaya çalışılan mayayı görmeye anlamaya merak salmış. O bizi, biz de onu anlamaya çalışıyormuşuz, ötesi var mı?

Daha önce yine bize konuk olan ve batı Afrika halkları ve kültürleri üzerine bir sunumuyla dünyamızı zenginleştiren sevgili Mahir Şaul’da bu defa bize Hoca Nasreddin’i anlatacak. Şaul bir sunumda şunları demiş: “Halk ürünleri çok yönlü ve değişken bir karakter gösterir. Her çağ, her zümre, her birey onlara kendi hayatından, kişiliğinden gelen yeni bir anlam, yeni bir biçim verir. Halk ürünü mutlak ve değişmez değildir. Değişir, gelişir, doğurur, ölür. Halk ürününün bu hayatiyetine çeşitlemelerin incelenmesi ve karşılaştırılmasıyla varılır. Bunun Hoca için sonuçları şunlardı: Bir tek ‘Hoca’ yoktur. Çeşitli çağlar, bölgeler, zümreler, insanlar için farklı Hoca anlayışları, düşünüşleri vardır. Çünkü toplumsal tabakalardan, bilgilerden, kültür gruplarından gelmiş versiyonların incelenmesiyle bunlar ortaya çıkacaktır.”

Çalınca hırsız olmadığınız saz gibi, bizim de bu Cuma çalacağımız mayayı paylaşmaya ne dersiniz? Biliyoruz ki paylaşmadan tutmuyor bu meret.

 

Not : Kedi Şapşik ve diğer yavru kedilerimizin “şimdi okullu olduk” diye yollara düştüğü günlere geldik. Sizi çok iyi anlıyorum pisicikler, umarım okulun oyundan başka bir şey olmadığı günlere, çaldığımız mayalarla ulaşacağız. Hepinizi mırmırlıyorum.

Sezon 2 / Bölüm 1

Komşu Kapısı Maçka Dayanışma Derneği

komsukapisi.org
facebook.com/KomsuKapisi
twitter.com/KomsuKapisi
instagram.com/KomsuKapisi
youtube.com/
KomsuKapisi
hüsrev gerede caddesi, ömer rüstü paşa sok. 19/D teşvikiye-şişli
212 259 01 06


Bu iletiyi Google Grupları’ndaki “Komşu Kapısı” grubuna abone olduğunuz için aldınız.
Bu grubun aboneliğinden çıkmak ve bu gruptan artık e-posta almamak için komsukapisi+unsubscribe@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Bu gruba yayın göndermek için, komsukapisi@googlegroups.com adresine e-posta gönderin.
Bu tartışmayı web’de görüntülemek için https://groups.google.com/d/msgid/komsukapisi/CAPbZBembohELeLRscYYT5zx6EwW-DWVeQwLTmFWhFtA_ecDL1g%40mail.gmail.com adresini ziyaret edin.
Daha fazla seçenek için https://groups.google.com/d/optout adresini ziyaret edin.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.