Film Festivali mi yoksa Film Gösterimleri Mi?

0

Her geçen gün ülkemizde birbirinden farklı şehirlerde film festivalleri düzenleniyor. Bir çoğu birbirinin aynısı niteliğinde. Bir film birden fazla festivalde gösterilmiş oluyor. Hatta bazılarında gösterilen filmler daha önceki yıllarda defalarca gerek sinemalarda gerekse televizyonlarda oynanmış oluyor. Bu yüzdende festivaller sinema seyircisine cazip gelmiyor. Ve festival organizatörlerin daha özgün ve kesin kriterler ortaya koyması gerekiyor. Aksi takdirde birçok film festivalinde olduğu gibi boş koltuklara film gösterimi yapılmış oluyor.

Verilen ödüllerinde hiçbir kıymeti kalmıyor. Ödülü almaya çoğu yönetmen, oyuncu senarist gelmiyor bile. Dolayısı ile medyada bu festivallere ilgi göstermiyor.

Bunların temelinde hiçbiri Kültür ve sanata ivme kazandırma amacı güdülmeden sadece bir bölgenin tanıtımı yapmak hedefleniyor.

Bu bakımdan başvurularını kabul etmeye başlayan 18. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali, Uzun Metraj Film Yarışması diğerlerinden ayrılıyor.

Sınırları aşıp Almanya’da düzenleniyor olması ve sadece 2017-2018 yapımı filmlere yer vermesi önemli bir kriter.

Frankfurt Türk Filmleri Festivalini iki kurum üstleniyor. Kültürlerarası Transfer Derneği diğeri TÜRSAK Vakfı….

Başvuruları 25 Mayıs ile 25 Haziran’a kadar devam edecek olan festival 14-19 Ekim 2018 tarihleri arasında düzenlenecek.

Alman Sinemacılar Gözüyle Türk Filmleri Yarışması” bu yıl 7. kez düzenlenecek.

Türk Sinemacılar Alman Jürisinin Ön jürisi olacak.

Yapımcı ve yönetmen Gani Müjde, yönetmen Ezel Akay, yapımcı Şükrü Avşar, sinema yazarı Mehmet Açar, kurgucu Çiçek Kahraman, oyuncu Vildan Atasever, oyuncu Tarık Ünlüoğlu’ndan oluşan Türkiye Jürisi tarafından seçilerek yarışmaya alınacak uzun metraj filmler, Alman sinemacılardan oluşan jüri tarafından değerlendirilecek. Alman Jürisinin değerlendirmesi sonucunda belirlenecek olan “En İyi Film”, “En İyi Yönetmen”, “En İyi Senaryo”, “En İyi Görüntü Yönetmeni”, “En İyi Müzik”, “En İyi Kadın Oyuncu” ve “En İyi Erkek Oyuncu” kategorilerindeki 7. Altın Elma Ödülleri, 18. Türk Film Festivali | International / Frankfurt/M.’ in kapanış töreninde sahiplerini bulacak.

Yarışma ve yönetmelik hakkında ayrıntılı bilgi için: http://www.turkfilmfestival.de/index.html

Sabit Doğan

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.