Fransa’da gerçekleştirilecek 71. Cannes Film Festivali sırasında düzenlenen Avrupa Film Pazarı’nda (Marche du Film) Türkiye standı da açılacak.

Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği’nden yapılan açıklamaya göre, 71. Cannes Film Festivali 8-19 Mayıs arasında gerçekleştirilecek.

Festivalde açılacak Avrupa Film Pazarı’ndaki Türkiye standının organizasyonu ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği’ne verildi.

Stantta Türk sinemasının tanıtımı amacıyla, uzun ve kısa metrajlı filmler ile belgesellerden oluşan kataloglar, Türkiye’de düzenlenen film festivalleri ve faaliyet gösteren yapım şirketlerinin bilgilerini içeren bir katalog ile kısa filmlerin bulunduğu set yer alacak.

Türkiye standında, Türk sineması ve ülke hakkında bilgi almak isteyen yapımcı, yönetmen, dağıtımcı, festival yöneticisi, sinema işletmecisi, uluslararası sinema kuruluşlarının temsilcileri ve sinema yazarlarına yönelik çeşitli toplantılar da yapılacak.

TÜRKİYE’Yİ CEYLAN’IN AHLAT AĞACI FİLMİ TEMSİL EDECEK

Cannes Film Festivali’nin bu seneki ana yarışmasında Türkiye’yi Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi Ahlat Ağacı (The Wild Pear Tree) temsil edecek. Ceylan’ın Altın Palmiye için yarışacağı ana yarışmanın jüri başkanlığını, bu sene ünlü aktris Cate Blanchett üstleniyor.

Ana yarışmadaki 21 film arasında, Jean Luc Godard, Asghar Farhadi, Matteo Garrone ve Spike Lee gibi yönetmenlerin son filmleri de bulunuyor. “Ahlat Ağacı”nın festival kapsamındaki galası Nuri Bilge Ceylan ve filmin oyuncularının da katılımıyla 18 Mayıs’ta saat 18.30’da Palais de Festival’de yapılacak.

Dünyanın en prestijli ödülü olarak kabul edilen Altın Palmiye’nin kazananı ise 19 Mayıs’taki ödül töreninde açıklanacak.

Doğu Demirkol ve Murat Cemcir’in başrolde yer aldığı filmde, Ahmet Rıfat Şungar, Hazar Ergüçlü, Tamer Levent, Kadir Çermikli, Kubilay Tunçer ve Ercüment Balakoğlu da bu isimlere eşlik ediyor.

Uzun yılların ardından köyüne dönen bir yazarın babasının borçları altında ezilmesini konu edinen Ahlat Ağacı filmi, baba-oğul ve aile ilişkilerine odaklanıyor.

CAN EVRENOL’UN FİLMİ DE CANNES’DA

Senaryosunu Akın Aksu, Ebru Ceylan ve Nuri Bilge Ceylan’ın yazdığı filmin görüntü yönetmenliğini ise Ceylan’ın pek çok filminde birlikte çalıştığı Gökhan Tiryaki üstleniyor.

Cannes Film Festivali’nin market bölümünde Fantasia Film Festivali ile birlikte bu yıl ikinci defa gerçekleştirilecek, tür (genre) filmlerinin proje geliştirme ve finansman bulması amacını taşıyan “Frontieres” bölümünün “Proof of Concept” kısmında ise Türkiye’yi yönetmen Can Evrenol’un Perihan (Girl With No Mouth) isimli film projesi temsil ediyor.

Projenin ilk uluslararası sunumu 12 Mayıs’ta saat 10.00’da film profesyonellerine, dağıtımcı ve yapımcılara yönelik olarak gerçekleştirilecek.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.