Binlerce Ziyaretçiyi Ağırlayan Sergi Sona Erdi

0

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin ev sahipliği yaptığı “Ai Weiwei Porselene Dair” sergisi sona erdi…

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) Akbank’ın desteğiyle ev sahipliği yaptığı, çağdaş sanatın en etkin figürlerinden Ai Weiwei’in Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “Ai Weiwei Porselene Dair” 15 Nisan Pazar günü sona erdi.

Ai Weiwei’in şimdiye kadarki en kapsamlı sergisi olan ve gördüğü yoğun ilgi nedeniyle planlanan kapanış tarihinden itibaren 2 kez uzatılan “Ai Weiwei Porselene Dair”, 140 bin sanatseverle buluştu. Hafta içi okul gruplarını da ağırlayan sergiyi 310 okuldan 15 bin 500 öğrenci ziyaret ederken; hafta sonu gerçekleştirilen bireysel çocuk atölyelerine de 3 bin 750 çocuk katıldı.

Ai Weiwei’in de katılımıyla 12 Eylül’de kapılarını açan “Ai Weiwei Porselene Dair” sergisi boyunca SSM’de düzenlenen paralel etkinliklerle de sanatçının sanatı derinlemesine işlendi. Bu kapsamdaki ilk etkinlikte Ai Weiwei, Londra Royal Academy of Arts’ın eski sergiler direktörü Sir Norman Rosenthal ile birlikte sanat pratiğini katılımcılarla paylaştı. Şair, akademisyen ve çevirmen Cevat Çapan’ın anlatımıyla gerçekleştirilen “Odysseia Okumaları” etkinliğinde, sanatçının duvar kağıdı çalışması Odysseia, Ai Weiwei’in tarihin döngüsel yapısı üzerine düşündüren eserleri ele alınarak çağdaş bir yorumla aktarıldı. Sanatçının sahicilik ve değer sistemlerinin dönüşümüne eğilen üretimi ve aktivizminin mercek altına alındığı “Sanattan Aktivizme: Ai Weiwei’in Sanatı” başlıklı konferans, Prof. Dr. Ali Akay’ın anlatımıyla gerçekleştirildi. Kavramsal sanatçı Serkan Özkaya da, “Yanlış Yerde, Yanlış Zamanda” isimli bir konferansla kendi sanatsal üretimini Ai Weiwei ile kesişen noktalar üzerinden değerlendirdi.

Ai Weiwei’in porselen çalışmalarına odaklanan sergisinin anlatısı, sanatçının hem hayat hikâyesinin hem de onun el sanatları geleneğine ve sanat tarihine yaklaşımının izlerini taşıdı. Sergide, Ai Weiwei’in porselen yolculuğunun her aşaması, onun 1977 tarihli ilk porselen çalışmasından, İstanbul için özel olarak ürettiği yeni işlerine kadar gelen bir süreçten seçilmiş ikonik çalışmalarla temsil edildi. Günümüz dünyasıyla ilgili mesajlarını Çin el sanatları aracılığıyla aktaran sanatçının sergilenen 100’den fazla eseri arasında porselenlerinin yanı sıra video, duvar kâğıdı ve fotoğrafları da yer aldı.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.