Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle bu yıl 20’ncisi düzenlenen Devlet Tiyatroları – Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, dördüncü haftasında yerli ve yabancı oyunlar ve atölye çalışmalarıyla dolu bir programla devam ediyor. 

Tiyatro Keyfi ‘‘Gözlerin Ardında Müzikal’’, Yolcu Tiyatro ‘‘Joko’nun Doğum Günü’’, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ‘‘Sızı’’, Pınar Ataer PA Prodüksiyon ‘‘Kırık Bebek ve Diva’’, Bursa Devlet Tiyatrosu ‘‘Bana Mastika’yı Çalsana’’, Shakespeare ve Müzik ‘‘Shakespeare Perisi’’ ile Almanya’dan festivale katılan Familie Flöz ‘‘Tiyatro Delusio’’ oyunları 17 – 22 Nisan 2018 tarihleri arasında perdelerini açıyor.

Gözlerin Ardında Müzikal, Sızı ve Tiyatro Delusio oyunları Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nde, Joko’nun Doğum Günü İstanbul Sabancı Üniversitesi’nde, Shakespeare Perisi ile Kırık Bebek ve Diva oyunları Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi Genç Sahne’de, ‘Bana Mastika’yı Çalsana oyunu ise Merkez Park Amfi Tiyatro’da seyirciyle buluşacak.

Nava Semel’in dünyaca ünlü eserinin müzikal uyarlaması olan Gözlerin Ardında Müzikal, down sendromu hakkında farkındalık oluşturma amacıyla seyirci karşısına çıkıyor. Kendi oğlu da down sendromlu olan ünlü pop sanatçısı Özgün’ün de rol aldığı müzikalde, çok bilinen şarkılar ve yeni besteler canlı ve akustik olarak sahneliyor. Akustik müzik ve çağdaş dansın birleştiği oyunda, down sendromlu oğlunun doğumundan sonra herkes tarafından yalnız bırakılan anneyi ise Eda Kandulu canlandırıyor.

Foto: Pierre Borasci
Festival Noorderzon Groningen 2005
Familie Flöz – Teatro Delusio
www.floez.net

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen Sızı, tiyatroseverleri 1900’lü yıllara götürüyor. Dönemin kaosunun, birbirini kardeş bilmiş halkın kışkırtılmasının, yaklaşan savaşın ve Anadolu özleminin işlendiği oyun, mapping tekniğinin de kullanılmasıyla tiyatroseverleri zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Festivalin Almanya’dan gelen konuğu Tiyatro Delusio, diğer oyunlardan farklı olarak tek bir kelimenin kullanılmadan her şeyin söylenebildiği bir performansla seyirci karşısında çıkıyor. Oyuncuların etkileyici maskelerle rol aldığı oyunda, zıt karakterlerde olan Bob, Bernd ve Ivan’ın kendi mutlulukları için nasıl mücadele ettiklerini anlatıyor.

Yolcu Tiyatro, çağdaş sanatın önde gelen isimlerinden Fransız yazar Roland Topor’un ‘‘Joko’nun Doğum Günü’’ oyunu ile perdelerini açıyor. Yüksek performans gerektiren hareket tasarımı ile Projection Mapping teknolojisini birleştirerek sahneye taşınan oyun, su deposunda işçi olarak çalışan Joko’nun başından geçenleri anlatıyor ve sistemi absürt bir anlatımla eleştiriyor. Geçen yıl 7 farklı tiyatro ödül jürisinden toplam 13 dalda ödül alan oyun, tiyatroseverleri hem güldürüyor hem de sistem üzerime düşünmeye davet ediyor.

Geniş bir oyuncu kadrosuna sahip Bana Mastika’yı Çalsana, İzmir’de Roman Mahallesi olarak bilinen İki Çeşmelik’te geçiyor. Aynı mahallede yaşayan ve farklı farklı hayallere sahip insanların hikayesinin anlatıldığı oyunda, 12 Eylül döneminin gölgesinde yaşananlar konu ediliyor.

Usta senaryo ve yönetmenlerle genç tiyatrocular festivalde

Devlet Tiyatroları – Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, dördüncü haftasındaKırık Bebek ve Diva ve Shakespeare Perisi oyunlarını Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi Genç Sahne’de tiyatroseverlerle buluşturacak.

Ünlü sinema oyuncusu Yeşim Ceren Bozoğlu’nun yönetmenliğini üstlendiği ve tek kişilik oyun Kırık Bebek ve Diva, güçlü, göz alıcı ve çok yetenekli bir balerinin kendi hayatı içindeki zaman yolculuğunu anlatıyor. Oyun, aşkın insanı uçurduğu ve çıkardığı yükseklikten sonra yere bıraktığında nasıl kırık bebeğe dönüştüğünü; kırık bebeğin yaralarını iyileştirme ve gerçek aşkı ve varoluşu yeniden idrakinin hikayesini tiyatroseverlerle paylaşıyor.

William Shakespeare’in kaleme aldığı Shakespeare Perisi, Shakespeare’in farklı oyun ve sonelerinden metinler arası kolaj yöntemiyle hazırlanmış bir konser-performans olarak festivalde yer alıyor. Shakespeare Perisi konserinde, Shakespeare’in dizeleri müzikle ve tiyatroyla buluşuyor. Kavramsal çerçevede bireyde somutlaşan insanlık hallerinin anlatılacağı oyunda seyirci hem hüzünlenecek hem de gülümseyecek.

Atölye çalışmalarıyla festival renk katıyor

Festival bu hafta 1000 Motorcu 1000 Çocuk, Masal Tiyatrosu ve Cam Üfleme atölyeleriyle 17, 18 ve 20 Nisan tarihlerinde Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nde katılımcılarla buluşacak. İlker Kül önderliğinde düzenlenecek ‘‘1000 Motorcu 1000 Çocuk’’ atölyesiyle fotoğraf sanatı ve makyajı bir araya getirirken, Adana Devlet Tiyatrosu tarafından düzenlenen ‘‘Masal Tiyatrosu’’ atölyesiyle masalla tiyatronun gücünü birleştirerek katılımcıların sosyalleşen, öğrenen ve araştıran bireyler olmasını hedefleyecek. Harun Gümüş önderliğinde düzenlenecek ‘‘Cam Üfleme’’ atölyesiyle ise katılımcılar uygulamalı olarak camın alev ve üfleme tekniğiyle şekillenmesini deneyimleyecek.

FESTİVAL PROGRAMINA EKTEKİ BÜLTENDEN ULAŞABİLİRSİNİZ…

www.sabancivakfi.org

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.