2018 YLI OSCAR ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI  

0

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından düzenlenen sinema dünyasının en popüler ödülü Oscar ödüllerinin sahipleri Los Angeles’taki Dolby Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle açıklandı. Bu yıl 90’ıncı kez düzenlenen törende 13 dalda aday olan ‘Shape Of Water (Suyun Sesi)’ filmi ‘en iyi film’ ve ‘yönetmen’ Oscar’larının yanı sıra dört dalda ödülün sahibi oldu. Törenin sunucusu Jimmy Kimmell, açılışı Hollywood’da son aylara damgasını vuran cinsiyet eşitsizliğine ve taciz iddialarından söz ederek yaptı. Özellikle  aynı ajansa mensup olsalar da kadın ve erkek oyuncular arasındaki kazanç eşitsizliğini vurguladı. Kimmell, geçen yıl yaşanan skandalı da hatırlattı:  “Bir daha öyle bir şey yaşamak istemeyiz” dedi. Geçen yıl Oscar töreninde Faye Dunaway ve Warren Beatty, zarftan çıkan kağıda bakarak En İyiFilm Ödülü’nü ‘La La Land’ filminin kazandığını söylemişler, daha sonra Jordan Horowitz, bir yanlışlık olduğunu, ödülün ‘Moonlight’ filminin olduğunu söylemişti. Bu olay, Oscar tarihine büyük bir skandal olarak geçmişti.

Bu yılki törende de ‘En İyi Film Ödülü’nü yine Warren Beatty ile Faye Dunaway ikilisi bu olayı anarak açıkladı.

90’INCI OSCAR ÖDÜLLERİNİ KAZANANLAR:

En İyi Film: The Shape of Water

En İyi Yönetmen: Guillermo del Toro (The Shape of Water)

En İyi Kadın Oyuncu: Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

En İyi Erkek Oyuncu: Gary Oldman (Darkest Hour)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Allison Janney (I, Tonya)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

En İyi Özgün Senaryo: Get Out (Jordan Peele)

En İyi Uyarlama Senaryo: Call Me By Your Name (James Ivory)

En İyi Animasyon Filmi: Coco

Yabancı Dilde En İyi Film: A Fantastic Woman (Şili)

En İyi Belgesel Film: Icarus

En İyi Kısa Belgesel: Heaven is a Traffic Jam on the 405

En İyi Canlı Aksiyon Kısa Film: The Silent Child

En İyi Animasyon Kısa Film: Dear Basketball

En İyi Film Müziği: The Shape of Water

En İyi Özgün Şarkı: Remember Me (Coco)

En İyi Ses Kurgusu: Dunkirk

En İyi Ses Miksajı: Dunkirk

En İyi Yapım Tasarımı: The Shape of Water

En İyi Görüntü Yönetimi: Blade Runner 2049

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: Darkest Hour

En İyi Kostüm Tasarımı: Phantom Thread

En İyi Film Kurgusu: Dunkirk

En İyi Görsel Efekt: Blade Runner 2049

TÖRENDEN İLGİNÇ ANLAR

Oscar gecesinde taciz olayları ve cinsiyet ayrımcılığı diğer ödül törenleri kadar gündeme gelmedi, konuşmalarda göçmenlik ve ötekileştirme konuları da gündemdeydi. Harvey Weinstein skandalının mağdurları olduklarını açıklayan Ashley Judd, Salma Hayek, Annabella Sciorra sahneye davet edildi. Üçü de Hollywood’daki cinsiyet ayrımcılığını dile getirirken, diğer ünlülerin de konuyla ilgili görüşlerini belirttiği video gösterildi.

En iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan Frances McDormand,  “Anlatacak hikayelerimiz var” diyen oyuncu, salondaki bütün kadınlara “Yanıma gelin” derken özellikle Meryl Streep’e seslenerek “Sen yaparsan herkes yapar” dedi.

Sunucu Jimmy Kimmel, “Teşekkür etmemiz gereken başkaları da var. Yaptığımız filmi seyredenler” diyerek Gal Gadot, Guillermo Del Toro ve Margot Robbie’nin de bulunduğu bir grup ünlüyü de alarak bir filmin ön gösteriminin yapıldığı yan salona gitti. Kimmel, seyircilerden birine de törenin bir sonraki aşamasının sunumunu yaptırdı.

Gecenin ilgi çeken önlüleri arasında 86 yaşındaki Rita Moreno da kıyafetiyle ilgi çekti. Moreno, 1962 yılında Batı Yakasının Hikayesi ile Oscar kazandığı törende giydiği kıyafetle geceye katıldı. Jodie Foster da kırık ayağıyla sahneye çıktı ve Jennifer Lawrence ile birlikte sunuculuk yaptı.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.