ALMANYA NSU DAVASI’NIN GERÇEKLERİ SAHNEDE

0

Almanya’da ve kurbanlarının arasında Türklerin de olması nedeniyle Türkiye’de aylardır kamuoyunun gündeminde olan NSU (Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü) davası sahneye taşındı. Tuğsal Moğul’un yazıp yönettiği ‘Kurbanların Arasında Almanlar da Vardı’ adlı oyun Tarabya Kültür Akademisi, Goethe-Institut ve Kumbaracı50 iş birliğiyle Kumbaracı50 sahnesinde seyirci karşısına çıkıyor.

 

Sabit Doğan
mail:info@dirensanat.com

NSU DAVASI

NSU’nun (Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü) ırkçı eylemlerinin bilançosu şöyle: İki bombalı saldırı, on beş silahlı soygun, aralarında Yunan, Türk ve Kürt asıllı dokuz kişinin bulunduğu toplam on ölü: NSU’nun eylemleri 2011’de son bulur: Örgütün üyeleri Uwe Böhnhardt ve Uwe Mundlos tamamen yanmış bir karavanda ölü bulunur, dört gün sonra Beate Zschäpe polise teslim olur.

O günden bu yana,  Almanya’nın birleşmesinden sonra görülen bu en büyük siyasi ceza davasında meselenin aydınlatılması için uğraşılıyor. Davanın beşinci yılı, 400’den fazla duruşma günü geçti. Her bir duruşma gününün maliyeti 150 bin Euro. Dava uzadıkça, iki Almanya’nın birleşmesi sürecinde ortaya çıkan karanlık noktalar giderek daha rahatsız edici hale geliyor. Yıllarca bu göçmen kökenli kurbanların organize suç işleriyle bağlantıları olduğu varsayıldı. Aynı zamanda polis, cinayetlerin aşırı sağcı motiflerle işlenmiş olabileceğini kabul etmedi…

 

‘KURBANLARIN ARASINDA ALMANLAR DA VARDI’

“Ve hepimize şu soruyu yöneltiyor: İşler nasıl bu noktaya gelebildi ve her bir kişinin bunda payı neydi?”

 

“Eğer kurbanlar Alman, suçlular ise yabancı isimler taşısalardı, ne olurdu?” sorusundan yola çıkan Tuğsal Moğul dokuz aylık yoğun bir araştırma sonucunda özelde NSU seri cinayetleriyle, genelde aşırı sağcı şiddet eylemleriyle ilgili verileri, ifadeleri, polis tutanaklarını ve siyasetçilerin açıklamalarını bir araya topladı. Farklı yöntemler kullanan, bazen klasik belgesel tiyatro, bazen acı ve sert bir yerme olarak karşımıza çıkan, terör örgütünün cinayetlerini yeniden kurgulayan ve davanın sonucuna yönelik tahmin yürütmeye cesaret eden bu oyun, teatral bir matem duasına dönüşüyor. Ve hepimize şu soruyu yöneltiyor: İşler nasıl bu noktaya gelebildi ve her bir kişinin bunda payı neydi?

Tuğsal Moğul’un yönettiği oyunda Ceren Sevinç, Deniz Gürzumar, İsmail Sağır rol alıyor. Oyunun dilimize aktaran İnci German aktardı. Oyun 16, 17, 22 Şubat günleri saat 20:30’da Kumbaracı50’de izlenebilecek.

‘Kurbanların Arasında Almanlar da Vardı’ ilk kez 2015 yılında Theater Münster’de gerçekleşti. Oyun aynı yıl Deutsches Theater Berlin’de Tiyatro Yazarları Günleri’ne davet edildi. En iyi Çağdaş Drama kategorisinde 2016 Monica Bleibtreu Ödülü’ne değer bulundu. 2017 Eylülünde WDR-Medyatek’de radyo tiyatrosu olarak yayımlandı. Halen Almanya’da çeşitli tiyatrolarca sahneleniyor.

TUĞSEL MOĞUL

Tuğsal Moğul 1969 yılında Neubeckum/Westfalen’de doğdu. Hannover, Lübeck ve Viyana Üniversitelerinde dokuz yıllık tıp eğitiminin yanı sıra Hannover Müzik, Tiyatro ve Medya Üniversitesi’nde oyunculuk eğitimi aldı. Münster’de bir eğitim hastanesinde yarı zamanlı doktor olarak görev yaparken, yazar ve rejisör olarak çalışmalarını da sürdürmektedir. ‘Halbstarke Halbgötter’ adlı eseri ile 2011 yılında Heidelberger Stückemarkt’a davet edildi. Bu oyunda doktorlar, ‘Somnia’ adlı oyunda yoğun bakımda yatan hastalar, ‘Die Angehörigen’ oyununda ağır hastaların yakınlarını sahneye taşıdı. Bu üçleme eseri Operation adlı tiyatro topluluğunun işbirliği ile gerçekleştirdi. 2013 yılında ‘Die deutsche Ayse’ adlı eseri Tiyatro Münster‘de ilk kez sahnelendi. Oyun 2014 NRW Tiyatro Günleri çerçevesinde birçok kez ödüllendirildi ve Nürnberg’deki ‘Talking About Borders’ Festivali‘ne, aynı zamanda Stuttgart’taki ’Made in Germany’ gibi çok sayıda etkinliğe davet edildi. Theater Osnabrück’de 2016/2017 sezonunda Anis Hamdoun’un ‘Die unbekannte Stadt’ adlı eserinin sahnelenmesi Oskar Ensemble ile birlikte gerçekleştirdi. Diğer çalışmaları Berlin’de Ballhaus Naunynstrasse, Hannover‘de Glocksee ve Stuttgart‘ta Theaterhaus gibi tiyatrolarda sergileniyor. i.

Tuğsal Moğul Aralık 2017 ve Şubat 2018 tarihleri arasında Tarabya Kültür Akademisi’nin burslu sanatçısı olarak çalışmalarını İstanbul’da sürdürüyor.

 

Kumbaracı50:

Kumbaracı Yokuşu, No:50 Kat: 2 Beyoğlu – İstanbul

Tel.:  0212 243 50 51

http://kulturakademie-tarabya.de/tr/?init=true

http://kumbaraci50.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.