Nesrin Kazankaya’nın yazıp yönettiği “Onların Hikayesi” 3 Aralık 2017’de Kenter Tiyatrosu’nda prömiyer yaptı.

Onların Hikayesi kalabalık oyuncu kadrosu ile anlatılıyor

Dramaturgisini Şafak Eruyar’ın, kostümünü Fatma Öztürk’ün, dekorunu Başak Özdoğan’ın, yönetmen yardımcılığı ve ışığını Zeynep Özden’in yaptığı oyunda görev alan sanatçılar: Mehmet Bilge Aslan, Nesrin Kazankaya, Rüştü Onur Atilla, Başak Meşe, Zeynep Özden, Erdinç Anaz, Serin Öztoprak, Aslı Sever, Cemre Naz Gözütok,Hebun Barış, Yasin Küçüksüslü, Emirhan Eryıldız, Ege Ertürk, Vakur Pehlivan, Berna Yücel.

Onların Hikayesi Dünden yola çıkarak günümüze de değiniyor

İstanbul’da bir Yahudi düğünündeyiz. Eidel, oğlu İshak’ı evlendirmektedir. Geniş bir cemaatle kutlanan düğünde, kızı Drezel ile birlikte konuklarını ağırlamaktadır. Eidel’in gizli sevgilisi Ermeni tüccar Mihran, ailesinden miras geleneksel bir şano sahibi tiyatrocu Ermeni Kirkor, Kirkor’un sevgilisi oyuncu Lusin de konuklar arasındadır. Düğün gecesi 2. Dünya Savaşı’nın başladığı haberi gelir. Tarihin bu önemli kırılma noktasında, ülke siyasetiyle birlikte azınlıklar da olumsuz etkilenir. 1939 ile 1943 yılları arasında yasal düzenlemelerle azınlıklara uygulanan yaptırımlar, mutlu düğünü hızla geride bırakarak, Yahudi ve Ermeni ailelerin zorunlu göçüne ve kaybolmalarına yol açacaktır. Zorunlu göç edenlerin, kaybolanların ve kalanların hikaye takibi, Yahudi ailenin üçüncü kuşak ferdiyle günümüz Türkiye’sinde gerçekleşir. Oyun, 2. Dünya Savaşı yıllarında İstanbul’da yaşanan olaylarla, günümüz iki binli yıllar Türkiye’si arasında zaman atlamalı gidip gelir. Bugüne gelindiğinde de kahramanımız benzer yasal düzenlemelerden nasibini alacaktır.

Onların Hikayesi

Oyunda yaşananlar, yurtsuzların, atılanların, zorunlu göçe zorlanan ve vatansız bırakılanların; bilinmezliğin, umutsuzluğun, korkuların sesleridir.

 

Türkiye 2. Dünya Savaşı’na girmemiş ancak yaşanan siyasi ve ekonomik buhranla azınlıkların ağır bedeller ödemesinin de önüne geçememiştir. Oyun yakın tarihimizden günümüze uzanan bir seyirde, Yahudi bir aile ve yakın dostları Ermenilerin öyküsüne odaklanır. Yahudi ve Ermeni ailelerin varoluşunda, tüm göç edenlerin, sürgünlerin, kaybolanların ve ölenlerin gizli hikayeleri vardır. Oyunda yaşananlar, yurtsuzların, atılanların, zorunlu göçe zorlanan ve vatansız bırakılanların; bilinmezliğin, umutsuzluğun, korkuların sesleridir.

 

Şapkacı Eidel’den, saatçi Mihran’a, tiyatro oyuncusu Kirkor’dan Lusin’e, Drezel’den şair İshak’a ve günümüz akademisyeni Yasemin’e uzanan renkli figürlerin, aşkla, eğlenceyle ve yaşam coşkusuyla dolu, komik ve hüzünlü “hikayelerine” tanık oluruz.

Şubat 2018 oyun programı 

11 Şubat Pazar  saat 18.30 “Onların Hikayesi”  Kenter Tiyatrosu
18 Şubat Pazar  saat 18.30 “Onların Hikayesi”   Kenter Tiyatrosu

22 Şubat Perşembe saat 20.30 “Onların Hikayesi” Kenter Tiyatrosu

tiyatro pera ile ilgili aramalar

tiyatro pera oyuncuları

pera tiyatro kursu

tiyatro ti

atlas pasajı tiyatro programı

beyoğlu tiyatro oyunları

onların hikayesi tiyatro

naum tiyatrosu

sahne pera

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.