34. Aydin Dogan Uluslararasi Karikatur Yarismasi Odul Toreni, Mimar Sinan Guzel Sanatlar Universitesi'nde gerceklestirildi.

Toplumlararası uzlaşmayı, sevgiyi, dostluğu, özgürlüğü ve barışı
karikatürle yayma hedefiyle Aydın Doğan Vakfı tarafından bu yıl 34’üncüsü düzenlenen ‘Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın kazananları 
30 Kasım’da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde gerçekleştirilen törenle ödüllendirildi.

Ödül töreni öncesinde ödüllü karikatüristler, Yaratıcı Çocuklar Derneği’nden genç çizerlerle atölye çalışmasında bir araya geldi.

Dünyanın dört bir yanından karikatürleri ve karikatüristleri evrensel bir platformda buluşturan 34. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın ödül töreni, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde yapıldı. Kanal D Ana Haber sunucularından Gözde Atasoy’ sundu.

 

Seçici kurulun 641 sanatçı ve 2.220 karikatür arasından yaptığı değerlendirme sonucunda birinciliği kazanan Ross Thomson (İngiltere), ikinciliği alan Shahram Rezaei (İran), üçüncülüğe değer bulunan Raimundo Rucke Santos Souza (Brezilya) dünya çapında ‘Karikatür Oscarları’ olarak tanınan ödüllerine kavuştu.

Bu yıl “Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar” teması altında çizilen karikatürler arasından, Özel Ödül Türkiye’den Fethi Gürcan Mermertaş’ın karikatürüne verildi. Seçici Kurul ayrıca

Birinciliği kazanan Ross Thomson (İngiltere),

Luc Descheemaeker (Belçika), Muhamed Djerlek (Sırbistan), Darko Drljevic (Karadağ), Ehsan Ganji (İran) (2 ödül), Vasco Gargalo (Portekiz), Alessandro Gatto (İtalya), Dokhshid Ghodratipour (İran), Krzysztof Grzondziel (Polonya), Silvano Mello (Brezilya), Raimundo Rucke Santos Souza (Brezilya), Ross Thomson’u (İngiltere) Başarı Ödülü’ne değer gördü.

Hanzade Doğan Boyner: “Sanatçıların birleştiği, karikatürün devamlılığını sağlayan ve karikatür çizerlerini cesaretlendiren bir platform sunuyoruz”

Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışmasını, bir platform olarak gördüklerini belirterek “Bugüne kadar yarışmamıza 137 ülkeden 7.800’ü aşkın sanatçı, 85.000 civarında karikatür ile katıldı. Karikatür çizerleri, gerçekten değerli kişiler çünkü yetenekleri ile toplumun önemli sorunlarına ışık tutuyorlar. Ulu önder Atatürk’ün de dediği gibi sanatçı aslında bizlere ışık tutuyor. Biz de bugün burada sergilenen eserlerde bu ışığın yansımalarını görüyoruz. Vakıf olarak bizim hedefimiz, Türkiye’de eğitime, sanata destek olmak; çağdaşlaşma dediğimiz yolda giderken eğitimden sanata ve kültüre elimizden geldiğince katkı sağlamak. Çok önem verdiğimiz konulardan biri de tabii ki cinsiyet eşitsizliği. Bu nedenle, geçtiğimiz yıldan başlayarak yarışmamızın içinde “Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ adı altında özel bir kategori açtık. Bu sene bu kategoride özel ödülü bir Türk vatandaşının kazanmış olması bizler için ayrı bir gurur konusu oldu.” diye konuştu.

Ödül töreni öncesinde, Yaratıcı Çocuklar Derneği’nden genç çizerler Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde ödüllü karikatüristlerle bir araya geldi. Yaratıcı Çocuklar Derneği Yürütme Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan’ın katılımıyla gerçekleşen atölye çalışmasında hem birlikte çizimler yapıldı hem de sıcak dostluklar kuruldu.

Ödüllü karikatürler karikatür severlerle buluşacak

34. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Ödül Töreni sonrası kazanan karikatürler, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Başak Ürkmez ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyelerinden ve Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Umut Südüak’ın küratörlüğünde hazırlanan sergide 8 Aralık Cuma gününe kadar Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimar Sinan Salonu’nda ziyarete açık olacak.

Ödüllü karikatürler her yıl olduğu gibi bu yıl da 22 Aralık tarihine kadar Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde meraklılarıyla buluşacak.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.