Operanın mabedinde ilk kez bir Türk orkestra şefi!

0

Hakan Şensoy Milano La Scala sahnesinde

Milano’da bulunan Teatro alla Scala, “La diva Turca” Leyla Gencer’in bir zamanlar damgasını vurduğu bu anlı şanlı opera kurumunun sahnesine, 239 yıllık tarihinde ilk kez bir Türk orkestra şefi çıkmaya hazırlanıyor. Senfonik repertuvara yönelik, basmakalıp yorum algılamalarından uzak, ezber bozan yaklaşımıyla dikkat çeken şef Hakan Şensoy, Cameristi della Scala’yı (La Scala Oda Orkestrası) 29 Ekim 2017 tarihinde La Scala sahnesinde yönetecek.

Bugüne kadar altına imza attığı birbirinden ilgi çekici projelerle, klasik müzik dünyasının isminden en fazla söz ettiren şeflerinden biri olan, gerek Avrupa kökenli müziğe gerekse geleneksel Osmanlı müziğine aynı ölçüdeki hâkimiyetiyle saygınlık uyandıran Hakan Şensoy, Cameristi della Scala’yı bu yıl üçüncü kez yönetmiş olacak. İlk kez 24 Nisan 2017 akşamı İstanbul’da verdiği konserde yönettiği orkestrayla Şensoy arasında doğuveren sahne kimyası, bu ilk buluşmanın hemen ardından, Uluslararası Isola d’Elba Müzik Festivali’nde verilen ikinci konseri beraberinde getirdi. Hakan Şensoy ve Cameristi della Scala şimdi de, topluluğun içinden çıktığı Teatro alla Scala sahnesinde buluşuyorlar!

Programın bu kez yalnızca İtalyan bestecilere ayrılması bu üçüncü konseri daha da ilginç kılıyor. Birinci yarıda her biri, efsanevi La Scala Opera Orkestrası’nın grup şefliğini yapan solistler Andrea Manco (flüt), Valentino Zucchiatti (fagot) ve Fabien Thouand (obua), besteciler Alessandro Marcello ve Antonio Vivaldi’nin konçertolarını çalacaklar. Konserin ikinci yarısında ise genç İtalyan besteci Orazio Sciortina’nın keman, anlatıcı ve yaylılar için “La Gattomachia” adlı müzikal masalının dünya prömiyeri yapılacak. Bu eserin solistleri Davide Alogna (keman) ve Roberto Recchia (anlatıcı) olacak.

Orkestra şefi Hakan Şensoy bu tarihi konserin ardından, “sanrıyla gerçeğin, akıldışılıkla ustalığın birbirine karıştığı” sıradışı bir konser projesiyle Kasım ayında Uluslararsı Antalya Piyano Festivali’ne konuk olacak. Viyolonsel sanatçısı Çağ Erçağ, Nurkan Renda Rock Grubu ve yaylılar için geliştirdiği “Bukalemun” adlı projesiyle Uluslararası Antalya Müzik Festivali’de sahneye çıkacak Hakan Şensoy, soluk almadan sürdürdüğü ses getiren projeleriyle 2018 yılında da klasik müzik sahnelerini birbirine katacak!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.