Açık Ekranda; Felsefi Tiyatro Picasso’nun Sahnesi’nde

0

Jasmina Cibic  Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi, kendine özgü bir dil yaratan genç kuşak Sloven sanatçı Jasmina Cibic’in ‘Felsefi Tiyatro’ başlıklı kişisel sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. 15. Uluslararası İstanbul Bienali’nin komşu etkinlikleri kapsamında da yer alan serginin küratörlüğünü Ali Akay üstleniyor. Sergi 12 Eylül – 18 Kasım tarihleri arasında Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi’nde ziyaret edilebilecek.

 

Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi, video sanatının yeni kuşak sanatçılarından Jasmina Cibic’in kişisel sergisiyle sanat sezonunu karşılıyor. ‘Felsefi Tiyatro’ başlıklı sergi kapsamında sanatçının son dönemde ürettiği dört video çalışması Türkiye’nin yeni medya ve videoya odaklı tek sanat platformu Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi’nde izleyiciyle buluşurken; eserlerden ‘Bird Cage / Kuş Kafesi’ Şekerbank’ın Türkiye genelindeki 9 şubesinde de gösterilecek.

Jasmina Cibic, mitolojik öykülere, antik tiyatro, pandomim baleye şiirsel göndermelerle dolu çalışmalarıyla sanatseverleri sanat tarihi içinde düşsel bir yolculuğa çıkarıyor. Tiyatro ve sahne sanatlarının tekrar stratejileriyle ele aldığı öykülere teatral ve aynı zamanda felsefi bir boyut kazandıran sanatçı; ‘Kuş Kafesi’ isimli eseriyle sanat tarihinin dönüm noktalarından biri olan kübizmin sanat sahnesinde ortaya çıkma öyküsünü bir alegoriyle ele alıyor.

Antik çağların gelenekleri, on dokuzuncu yüzyılın sanat buluşları ve günümüz, Cibic’in kurgusuyla felsefi tiyatro sahnesinde bir araya geliyor.

Videolarında metaforlara ve alegorilere yer veren Sanatçı, kübizmin kökenlerini oluşturan primitizme referans verirken; Picasso atölyesini bir tiyatro oyunundaymışçasına şiirsel bir dille yeniden canlandırıyor. Antik çağların gelenekleri, on dokuzuncu yüzyılın sanat buluşları ve günümüz, Cibic’in kurgusuyla felsefi tiyatro sahnesinde bir araya geliyor.

Jasmina Cibic, Ali Akay kürasyonuyla yan yana gelen video işleriyle, tarihi bir tiyatro sahnesi gibi kullanıyor ve kavramların teatral gücüne vurgu yapıyor.

www.acikekran.com.trSergi Künyesi

Sanatçı: Jasmina Cibic

Küratör: Ali Akay

Sergi tarihleri: 12/09/2017 – 18 /11/2017

Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi Sanat serüveni, 80’li yıllarda Ömer Sunar Sanat Galerisi ile başladı; Bugün, yereli küresel ile bütünleştirerek sanat üretimini desteklemek, toplumu sanata yakınlaştırmak misyonu çerçevesinde Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi kapsamında kültür alanında ilklere imza atmaktadır.

Şekerbank, 2011 yılında “Açıkekran” başlığı altında hayata geçirdiği “yeni medya sanatları” alanındaki projesi kapsamında, çağdaş sanat ve kültüre erişimi arttırmayı hedeflemektedir.

Teşvikiye’deki Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi ile eş zamanlı olarak özel monitörler aracılığıyla her sergiden bir video yapıtı, İstanbul-Merkez, Ankara Küçükesat ve Kızılay, Tekirdağ Alpullu, Ordu, İzmir, Bodrum, Mardin ve Edirne olmak üzere, 8 ildeki 9 Şekerbank şubesinde de 24 saat yayınlanmaktadır.

Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi

Teşvikiye Cad. 37/1 Nişantaşı, Şişli – İstanbul, TR

www.acikekran.com.tr

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.