Zabel Yesayan’ın Hayatı Sahnede! -BGST Tiyatro

0

Yazar, mücadeleperest, sürgün… Zabel Yesayan’ın hayatı sahnede!

 

Osmanlı toplumunda anti militarist hareketin öncülerinden Ermeni, sosyalist, feminist kadın yazar Zabel Yesayan’ın Üsküdar’da başlayıp, Sovyetler’de son bulan 60 yıllık uzun mücadele hikâyesi BGST Tiyatro tarafından sahneye taşınıyor. Zabel Yesayan’ın Üsküdar’dan Paris’e; Adana’dan Ermenistan’a çocukluğu, gençliği, mücadele yılları, sürgün yaşamı iki perdelik Zabel oyunu ile seyirci karşısında…

7 Kadın, Bir Kadın Uyanıyor, Otobüs gibi feminist tiyatro oyunları ile şimdiye kadar pek çok kadının hikâyesini anlatan BGST Tiyatro bu defa bize çok da uzak olmayan bir geçmişte yaşamış bir kadının hayat öyküsünü anlatıyor. Zabel Yesayan’ın hatıraları, romanları ve makalelerinden esinlenerek oluşturulan oyunda çocukluğu, ilk gençliği, yazar olmaya karar verişi, Fransa yılları, II. Meşrutiyet’in yarattığı devrimci hevesi kursaklarda bırakan Adana Felaketi’nin ardından yaraları sarmak için verdiği çaba, 1915’le başlayan sürgün hayatı sahneye taşınıyor.

5 Şubat 1878 tarihinde Üsküdar’da dünyaya gelen Zabel Yesayan yazarlığı, şairliği ve toplumsal duyarlılığı ile genç yaşından itibaren önemli Osmanlı aydınlarından biri oluyor. Stalin kovuşturmalarıyla alındığı bir hapishane hücresinde, bilinmeyen koşullarda son bulan hayatı, karanlığa karşı soluksuz bir kavgayı, feminist bir tarihi bugüne taşıyor. Hücrenin karanlığına inat, Zabel’in zihninde kapalı kapılar aralanıyor, solmuş hatıralar aydınlanıyor. Çocukluğunu, gençliğini, mücadele yıllarını, sürgün yaşamını hatırlıyor.

Zabel oyun metni Aysel Yıldırım ve Duygu Dalyanoğlu tarafından yazıldı, projenin danışmanlığını Sevilay Saral yaptı. Oyuncu kadrosunda ise Aysel Yıldırım, Duygu Dalyanoğlu, Elif Karaman, Maral Çankaya ve Nihal Albayrak yer alıyor. Ara Dinkjian’ın 1915-2015 / Truth & Hope albümünden parçalar ile zenginleşen Zabel oyununun müzik düzenlemeleri Ari Hergel’e, sahnede kullanılan orijinal resimler ise sanatçı Dilek Şenyürek’e ait.

Oyun başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinde sahne alacak. Zabel’i izleyebileceğiniz en yakın tarihler:

20 Mart 2017 Pazartesi 20:30 Moda Sahnesi, Kadıköy
26 Mart 2017 Pazar 17:00 Boğaziçi Üniversitesi, Demir Demirgil Tiyatro Salonu
10 Nisan 2017 Pazartesi 20:30 Moda Sahnesi, Kadıköy
11 Nisan 2017 Salı 20:00 Boğaziçi Üniversitesi, Demir Demirgil Tiyatro Salonu
14 Nisan 2017 Cuma 20:00 Boğaziçi Üniversitesi, Demir Demirgil Tiyatro Salonu

http://www.bgstorganizasyon.com/
https://www.facebook.com/tiyatrobogazici/
https://twitter.com/TiyatroBogazici

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.