‘HİZMETÇİLER’ BAKIRKÖY’DE

0

Geride bıraktığımız sezon kapanırken ilk gösterimini yapan Jean Genet’nin ‘Hizmetçiler / Les Bonnes’ oyunu Bakırköy Belediye Tiyatroları’nda sahnelenmeye başladı.

SABİT DOĞAN
SABİT DOĞAN

Oyunu daha önce yönettiği ‘Sidikli Kasabası Müzikali’, ‘Adiller’, ‘Örümcek Kadının Öpücüğü’ oyunlarından tanıdığımız Oğuz Utku Güneş sahneye koyuyor. Oyunda Elif Ürse, Yelda Baskın ve Nazan Koçak rol alıyor.

 

Oğuz Utku Güneş’in yeniden düzenlediği metni farklı bir sahneleme ile sunduğu oyun “hanımlarına nefret ve arzu ikileminde tekinsiz bir tutkuyla bağlı olan iki hizmetçi kız kardeşin gerçek ve fantezi ile iç içe geçmiş öyküsünü anlatıyor. Jean Genet’nin, 1933’de Fransa’da büyük çalkantıya neden olan Papin Kardeşler cinayetinden yola çıkarak yazdığı oyun diğer eserlerinde olduğu gibi “çarpık bir aynadan yansıyan görüntümüzü” yüzümüze tutuyor.

Yaşamı ve sanatında toplumca takınılmış ahlak ve değer sistemini kökten sorgulayan Jean Genet (1910-1986) Paris’te dünyaya geldi. Bebekken terkedilen Genet’nin aidiyetsizliği doğumuyla başladı ve  yetimhane, ıslahevi ve hapishanede geçirdiği yılların ardından bir yazar olarak dünyaca ün kazandığı  yaşamı boyunca da sürdü. “Ötelenen ve küçümsenen her şeyde derin bir güzellik bulduğunu söyleyerek bunları şiir, roman ve oyunlarında yeniden saygınlıklarına kavuşturur. Genet’nin kahramanları , kendilerine benzemeyenlere yaşama şansı tanımayan bir düzene karşı duran,  toplumca makbul sayılmayan “hiçkimseler”dir. Oyunlarında Coup de theatre özellikleri (beklenmedik olaylar) görülen Genet’nin dünyasında kişiler kendi gerçeklerinin dışında bir dünyanın kavuşulmamış anısıyla beslenirler ve farklı kimliklere bürünebilirler.  Eserlerinde yaratıcısı tarafından istenmemiş  ve bir melekken düşmüş olan Şeytan’ın sonsuza dek yasaklandığı ışık dünyasına karşı isyanı görülür.”

genetin-quot-hizmetciler-quot-i-bakirkoye-geldi-

‘Hizmetçiler’ salı ve çarşamba günleri saat 20:30’da Bakırköy Belediye Tiyatroları Yunus Emre Kültür mkerkezi’nde izlenebilecek.

Oyun 16 yaş üstü için… Tek perde / 73 Dk.

Türkçesi: Salâh Birsel; Dekor tasarım: Ayçın Tar; Kostüm tasarım: Sadık Kızılağaç; Işık tasarım: Yakup Çartık,

Fotoğraf : Murat Buldanlıoğlu

SABİT DOĞAN

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.