SUÇ VE CEZA FİLM FESTİVALİ 16 – 22 EKİM’DE

0

Sinema sanatı ile hukuk ve adalet kavramları arasında önemli bir köprü oluşturan ve bu ‘tema’yı kullanan dünyadaki tek festival sayılan ‘Suç ve Ceza Film Festivali’ 16 ile 22 Ekim günleri arasında gerçekleştirilecek. Bu yılın ‘tema’sı ise insanlığın en büyük ayıplarından biri olan ‘Ayrımcılık’…

 

Festival filmleri İstanbul’da Beyoğlu Atlas Sineması’nda, Kadıköy’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde gösterilecek. Biletler; hafta içi gündüz seanslarında 5 TL, hafta içi akşam seanslarında ve hafta sonu tüm seanslarda 10 TL,  öğrenci biletleri tüm seanslarda 5 TL.

 

 

SABİT DOĞAN
SABİT DOĞAN

AYRIMCILIK İÇİN KAMPANYA

Festival özellikle son günlerde bir çok alanda artan ayrımcılığı vurgulamak için bir özel kampanya da başlattı… Gönüllü bir genç ekibin hazırladığı kampanya da afişler ayrımcılığı vurgulamak üzere her kelimede “I” harfi yerine “/” kullanarak hazırlandı.  “Ayr/mc/l/k” ve “d/scr/m/nat/on” gibi. Ayrımcılık geçen her kelimede “I” yerine “/” kullanılması için de bir çağrıda bulunuldu. Bu kampanya ile konu ne olursa olsun, sosyal medyada her hangi bir yerde “ayrımcılık” yazarken “I” yerine “/” kullanılarak, ayrımcılığın hatırlanması, insanların kendi içindeki ayrımcılıkla  yüzleşmesi amaçlanıyor.

 

FESTİVAL PROGRAMI

5. Suç ve Ceza Film Festivali’nin açılışı, 15 Ekim 2015 Cuma günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda (CRR) gerçekleşecek ve ‘Kod Adı Maria / Alias Maria’ filmi gösterilecek.

Alias-Maria-01

Yönetmen Juse Luis Rugeles, Kolombiya’nın yıllarca süren iç savaşından ilginç bir kesit sunuyor.  13 yaşındaki gerilla Maria’ya, üç diğer asker çocukla birlikte bir görev verilir. Bu görev, kumandanlarının yeni doğan bebeğini komşu kasabaya sağ salim götürmektir. Ama kimse Maria’nın sakladığı sırrı bilmemektedir. Maria hamiledir ve bir gerilla olarak doğum yapması yasaktır. Üstlendiği görev sırasında sırrı ortaya çıkan Maria, zorla kürtaj olmamak için kaçar. Yönetmen bize katliamlarla yerle bir edilen kasabaların, çapraz ateş altında kalan köylülerin, çocuklarını kaybeden ebeveynlerin, tüm bu karmaşaya rağmen normal bir şekilde büyümeye çalışan çocukların var olmaya çalıştığı Kolombiya’da yaşanan iç savaşın korkunç sonuçlarını Maria’nın gözünden anlatıyor.

18 Ekim, saat 11:00 Caddebostan Kültür Merkezi

22 Ekim, saat 19:00 Atlas Sineması

 abluka

YARIŞMA FİLMLERİ

Festival kapsamında düzenlenen ‘Uluslararası Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması’na katılan filmler:

ABLUKA / FRENZY (Türkiye 2015)

Yönetmen – senaryo: Emin Alper

Türkçe, İngilizce altyazılı

Kadir, 20 yıl hapis yattıktan sonra şartlı tahliye olur. İstanbul büyük bir siyasal karmaşa içindedir, polis failleri yakalamak için önlemlerini her geçen gün arttırmaktadır. Emniyette yüksek bir mevkide olan Hamza, şartlı tahliye karşılığında Kadir’e bir iş bulmasında yardımcı olur. Kadir bir çöp toplayıcısı gibi çalışarak gecekondu mahallelerinde muhbirlik yapmaya başlar. Çöplerde bomba yapım malzemeleri olup olmadığını araştırmakta, buna göre istihbarat bilgisi üretmektedir. Kadir, kardeşi Ahmet’i çalıştığı mahallelerden birinde bulur. Ahmet ise belediyede sokak köpeklerinin itlafından sorumlu birimde çalışmaktadır. Ahmet, Kadir’in yakın bir abi-kardeş ilişkisi kurmak için çabalarını karşılıksız bırakır. Ahmet’in mesafeli tutumu, Kadir’i çeşitli komplo teorileri üretmeye yöneltir.

17 Ekim, saat 19:00 Atlas Sineması

19 Ekim, saat 21:30 Caddebostan Kültür Merkezi

 

BİR TANEM / QİN Cİ DE (Çin, 2014)

Yönetmen: Peter Chan

Çince, Türkçe ve İngilizce altyazılı

BİR TANEMGüney Çin Shenzen’de  Tian Wen-jun ve eski eşi Lu Xiao-juan’ın üç yaşındaki oğulları Tianpeng kaybolunca, sıradan yaşamları tam bir karmaşaya dönüşür. Suçluluk duygusunun da etkisiyle asla sonu gelmeyen kabuslarla başetmeye çalışırlar. Ülkenin yarısını dolaşarak çocuklarını ararlar ama bulamazlar. Beklemek onlar için en zor şeydir ama bir dolandırıcının yalanı bile olsa, en ufak ümit kırıntısına tutunmaktadırlar. Umut onlara yaşama arzusu veren tek şeydir.

 

17 Ekim, saat 16:00 Caddebostan Kültür Merkezi

18 Ekim, saat 21:30 Atlas Sineması

DURUŞ / STAND (Fransa, 2014)

Yönetmen: Jonathan Taiel

Fransızca, Ingilizce ve Türkçe altyazılı

duruş
duruş

Her zaman gittikleri yoldan farklı bir yola sapan eşcinsel bir çift, başka bir eşcinselin acımasızca dövüldüğüne tanık olur. Film, Rusya’nın eşcinsellere karşı tüm dünyada tepkilere sebep olan tutumuna ve 2013’de yürürlüğe konan eşcinsel ‘propagandayı’ yasaklayan kanuna dikkatimizi çekiyor… Anton ve Vlad Moskova’daki evlerinin mahremiyetinde, sevgi dolu bir birliktelik yaşayan, mutlu bir çifttir. Tanık oldukları olayın Anton’un vicdanında yarattığı ağırlık, Vlad’ın olayın üzerine gitme korkusuna baskın çıkar ve sevgilisinin tüm itirazlarına rağmen, kendi başına bu nefret suçunu soruşturmaya karar verir. Gerçeği ortaya çıkarmak için girişilen bu tehlikeli arayışın beklenmedik ve üzücü sonuçları olacaktır.

16 Ekim, saat 21:30 Atlas Sineması

19 Ekim, saat 19:00 Caddebostan Kültür Merkezi

EMANET KİMLİK / A BORROWED IDENTİT (İsrail/ Almanya/ Fransa, 2014)

Yönetmen: Eran Riklis

Arapca/ Ibranice/ Ingilizce/ Almanca, Turkce ve İngilizce altyazılı

EMANET KİMLİK

İsrail, 1990’ların başı. Tira kasabasında doğup büyümüş Filistinli-İsrailli bir genç olan Eyad, Kudüs’te prestijli bir Yahudi yatılı okuluna kabul edilmiştir. Kendini bir anda dil, kültür ve kimlik çatışmaları içinde bulup, süregelen bir savaşın içinde konumunu bulmaya çalışmaktadır. Kas erimesinden mustarip Yonatan’la sağlam bir dostluk kurup, Naomi adında bir Yahudi kızına âşık olur. Eyad yaşadığı çevrede kabul edilmek, insanların şüphelerini gidermek, çalışmak, sevmek ve tüm bunların yanısıra aidiyet hissine ulaşabilmek için özveride bulunması gerektiğini fark edecektir.

16 Ekim, saat 19:00 Caddebostan Kültür Merkezi

17 Ekim, saat 21:30 Atlas Sineması

KAR KORSANLARI / SNOW PİRATES (Türkiye, 2015)

Yönetmen, senaryo: Faruk Hacıhafızoğlu

Turkçe, İngilizce altyazılı

Kar-korsanlarıYıl 1981… Türkiye tarihinin en acımasız askeri darbelerinden biri ve son yılların en ağır kışıyla karşı karşıya… Doğunun en ücra köşesinde aylarca karların kalkmadığı, geniş bir tarihi mirasın üstüne kurulmuş Kars’ta o yıl, halk için kömür ihtiyacı özgürlük ihtiyacıyla yarışmaktadır. O kış kömür, mücevher değerinde, hatta parayla satın almak bir yana, birkaç devlet kurumunun ve ayrıcalıklı kişinin ulaştığı bir elmastır. Darbe şehri soğukla cezalandırmaktadır.Tek servetleri kızakları ve ayrı ayrı hayalleri olan Serhat, Gürbüz ve İbo da bembeyaz karlara tezat, simsiyah kömürün peşinde dayanışmanın gücünü keşfedecekleri bir yolculuğun başındadır. Üçü için de ara karnelerin alındığı bu tatile, oyundan daha çok kömür arayışı damgasını vurur. Birkaç parça yanmış kömür artıkları peşinde başlayan arayış, onları zeka ve mücadele gücüyle yeni kaynaklar bulmaya itecektir. O kış, üçünün de askeri darbenin gölgesinde evlerini ısıtmak için başladıkları bu masum mücadele, hayatın sorumlulukları ve gerçeklerle tanıştıkları bir dönüm noktası olacaktır.

NEDEN BEN? / DE CE EU? (Romanya, 2014)

Yönetmen: Tudor Giurgiu

Romence/Ingilizce, Türkçe altyazılı

NEDEN BEN

Kariyerinde yükselişte olan genç ve idealist savcı Christian, yolsuzlukla suçlanan kıdemli bir meslektaşının davasını yürütmeye çalışmaktadır. Vicdanında giderek daha büyük bir ağırlık veren gerçeklerle kariyeri arasında bir seçim yapmaya zorlandığı için büyük bir açmazdadır. Davayı çözmeye çalışırken, beklenmedik olaylarla karşılaşacağı tehlikeli bir yolda ilerlediğini fark eder.

 

 

16 Ekim, saat 16:00 Caddebostan Kültür Merkezi

18 Ekim, saat 16:00 Atlas Sineması

SON CELLAT / PETCHAKAT (Tayland, 2014)

Yönetmen: Tom Waller

Tayca, Ingilizce/ Türkçe altyazılı

SON CELLAT

Gerçek olaylardan esinlenen film, idamların kurşuna dizerek gerçekleştirildiği Tayland’ın son celladı Chavoret Jaruboon’un hikâyesi. Aslında sıkı bir rock’n roll gitaristi olan Chavoret, çok sevdiği ailesinin hayatını idame ettirebilmek için daha ‘saygın’ bir meslek seçmiştir. Bu kararının yaratacağı iyi ve kötü karmaları düşünmektedir… yaşamın güzelliği ve ölümün gerçekdışılığını ortaya koyan bir çalışma.

 

17 Ekim, saat 19:00 Caddebostan Kültür Merkezi

19 Ekim, saat 21:30 Atlas Sineması

SUÇLU / LUCİA DE B. (Hollanda, 2014)

Yönetmen: Paula van der Oest

Türkçe, İngilizce altyazılı

SUÇLU

40 yaşındaki Hemşire Lucia, çalıştığı hastanede yaşanan birtakım gizemli ölümlerden hastane yönetimi tarafından suçlanır. Hırslı Bölge Savcısı Yardımcısı Judith’in çabalarıyla Lucia ömür boyu hapse mahkum edilir. Ama bir şeyler Judith’i rahatsız etmektedir. Bir süre sonra tanık ifadelerindeki tutarsızlıkları ve Adli Tıp laboratuvarında delillerin karartıldığını keşfeder. Judith, Lucia’nın avukatıyla bağlantıya geçer ama tüm temyiz duruşmalarında mahkeme kararı tekrar onanır. Durum ümitsizliğini korurken medya da konuya dahil olur ve Hollanda tarihinin en büyük adalet skandalı önlenir.

18 Ekim, 19 Ekim, saat 16:00 Atlas Sineması

ÜÇ PENCERE VE BİR ÖLÜM / TRİ DRİTARE DHE NJE VARJE (Kosova, 2014)

Yönetmen: Isa Qosja

Arnavutça, Ingilizce/ Türkçe altyazılı

ÜÇ PENCERE BİR ÖLÜM

Savaş sonrasına bir Kosava köyünde öğretmen Lushe, kendisiyle röportaj yapan gazeteciye savaş sırasında o ve köyden üç kadının Sırp askerlerinin tecavüzüne uğradığını anlatır. Haber yayınlandıktan sonra eşlerinden şüphelenmeye başlayan köyün erkekleri Lushe’nin küçük oğlunu da alarak köyü terk etmesini isterler. Bir yandan da diğer kadınların kim olduğunu bulmaya çalışırlar. Savaş esiri olan Lushe’nin kocası Ilir, köye döndüğünde köy halkı Ilir’i, Lushe’den boşanmaya ikna etmeye çalışır. Başta duygusal anlamda kafası karışan Ilir, köydeki bir düğün sırasında Lushe’ye destek olmaya karar verir ve köyün erkeklerinden; Lushe’yi suçlamalarındansa, eşlerine birer savaş kurbanı olarak destek vermedikleri için özür dilemelerini ister. Özgürlüğünü kazanan ama insan hakları konusunda hâlâ mücadele veren bir topluma dair eleştirel nitelikteki bu film, bir Balkan köyünün, köyün ataerkil yapısının ve köydeki yaşamı kontrolü altına almaya çalışan muhtarın, güçlü davranmaya çalışan ama kendi duygularını bastıran kocaların eleştirel bir portresini çizerken sadece geleneklere bağlı cinsiyet ayrımcılığını değil, erkekler arasındaki ifade özgürlüğünün eksikliğini de gözler önüne seriyor.

17 Ekim, saat 21:30 Caddebostan Kültür Merkezi

19 Ekim, saat 19:00 Atlas Sineması

YASA / THE LAW (Fransa, 2015)

Yönetmen: Christian Faure

Fransızca, İngilizce/ Türkçe altyazılı

YASA

1974 sonbaharında Fransız Cumhurbaşkanı Valery Giscard d’Estaing, Sağlık Bakanı Simone Veil’e zorlu bir görev verir; kürtaj yasasını yürürlüğe sokmak. Veil üç gün boyunca parlamentoda örnek bir kararlılıkla yasayı savunacaktır. Genç bir gazeteci olan Diane, yasa tasarısını ilk araştırmasının konusu yapacak ve araştırmalarında kadınların sosyal statülerinde kayda değer bir değişim olduğunu keşfedecektir.

 

 

16 Ekim, saat 19:00 Atlas Sineması

18 Ekim, saat 21:30 Caddebostan Kültür Merkezi

 

“ÖTEKİ”LER FİLMLERİ

BİR DERİ BİR KEMİK / MİN LİLLA SİSTER (İsviçre/ Almanya, 2015)

Yönetmen: Sanna Lenken

İsveççe/ İngilizce/ Türkçe altyazılı

BİR DERİ BİR KEMİK

Stella ergenliğin heyecanlı dünyasına adım attığı sırada kendisine örnek aldığı ablası Katja’nın beslenme bozukluğunu gizlediğini öğrenir. Katja’nın hastalığı yavaş yavaş aileyi parçalamaya başlar. Kıskançlık, sevgi ve ihanetin sımsıcak, duygusal ve yer yer komik öyküsü.

16 Ekim, saat 11:00 Caddebostan Kültür Merkezi

17 Ekim, saat 11:00 Atlas Sineması

CARMİN TROPİCAL (Meksika, 2014)

Yönetmen: Rigoberto Perezcano

Türkçe, İngilizce altyazılı

Carmin-Tropical

Geri dönüş hakkında bir hikâye. Mabel arkadaşı Daniela’nın cinayetini çözmek amacıyla doğup büyüdüğü kasabaya gelir ve kendini bir anda; travestiliğin alışılmadık boyutlarda yaşandığı bir kasabada, nostalji, aşk ve ihanetle çevrelenmiş bulur.

16 Ekim, saat 13:00 Caddebostan Kültür Merkezi

18 Ekim, saat 11:00 Atlas Sineması

ÇEMBER / DER KREİS (İsviçre, 2014)

Yönetmen: Stefan Haupt

Almanca ve Fransızca, Türkçe/ İngilizce altyazılı

ÇEMBER

1950’lerin ortasında Zürih. Genç ve utangaç öğretmen Ernst Ostertag ‘Der Kreis’ adlı bir eşcinsel örgütüne üye olur. Orada travesti yıldız Röbi Rapp’la tanışır ve çok geçmeden sırılsıklam âşık olur. Zürih’de eşcinsellere karşı baskı günden güne yoğunlaşırken, iki genç erkek aşkları için mücadele ederken, bir yandan arkadaşlarıyla beraber eşcinsel hakları için savaşır…

Röbi ve Ernst, Avrupa’da eşcinselliğin özgürleşmesinde öncü kabul edilen örgütün yükseliş ve kaçınılmaz düşüşüne tanık olur. Ernst burjuva geçmişi ve eşcinsel harekete olan bağlılığı arasında ikilemde kalırken, Röbi için bu ilk ciddi aşk ilişkisidir ve bu ilişki ömürboyu devam edecektir. Tüm Avrupa eşcinsel örgütlerinin çıkış noktası sayılan ve zirveden yavaş yavaş dağılmaya başladığı güne kadar olan zaman dilimini, günümüzden geri dönüşlerle ele alan film, 2014 Berlin Film Festivali’nde ve 2015 İsviçre Film Ödülleri’nde pek çok ödül kazandı.

17 Ekim, saat 13:00 Atlas Sineması

22 Ekim, saat 16:00 Caddebostan Kültür Merkezi

DÜŞMAN ÂŞIKLAR / VERLİEBTE FEİNDE (Almanya, 2014)

Yönetmen: Werner Schweizer

Almanca, Ingilizce/ Türkçe altyazılı

DÜŞMAN AŞIKLAR

İki olağanüstü insanın, Iris Meyer ve Peter von Roten’in hikâyesi… Iris Meyer (1917-1990) ve Peter von Roten (1916-1991) Bern Üniversitesi’nde tanışır. Iris Meyer liberal düşünceli Protestan bir ailenin, Zürih’te doğan modern, açık görüşlü, idealist kızıdır. Özgür iradesini ve kişisel gelişimini hayatının merkezine oturtmuştur. Peter von Roten ise tam bir muhaliftir. Ama Wallis Kantonu’nun Brig şehrinde yaşayan muhafazakar Katolik ailesinden ayrılamamaktadır. Ailesi Peter’in politika, hukuk ve Katolik öğretiyle ilgilenmesini istemektedir. Iris Peter’a aşık olur. Ve bu aşkın kendi şartlarında ilerlemesini istemektedir. 50’lerin İsviçre’sindeki geleneksel kadın imajını reddetmektedir. Ama onu daha da öfkelendiren şey, İsviçre’de kadınlara uygulanan politik ayrımcılıktır. Kocasıyla beraber toplumun her kesimindeki kadınlar adına oy hakkı ve eşitlik için mücadele eder. 1958’de Iris von Roten feminist kitabı ‘Çocuk Bahçesindeki Kadınlar’ adlı kitabını yayınlar ve İsviçre’nin gelenekçi toplumu tarafından reddedilir. Iris halkın gözünde değersizleştirilir. Kadın dernekleri bile Iris’in radikal talepleriyle kendileri arasına mesafe koyar. Film, Wilfried Meichtry’nin aynı adlı kitabından uyarlandı. Iris ve Peter von Roten’in feminizm, din, siyaset, edebiyat, aşk ve cinsellik konularını ateşli bir şekilde tartıştıkları, analizler yaptıkları 1300 mektubu temel alan aynı adlı kitabından uyarlandı.

20 Ekim, saat 16:00 Caddebostan Kültür Merkezi

16 Ekim, saat 13:00 Atlas Sineması

ELİMDE DEĞİL / OUT OF MY HAND (USA/ Liberya, 2015)

Yönetmen: Takeshi Fukunaga

İngilizce, Türkçe altyazılı

ELİMDE DEĞİL

Cisco, Batı Afrika ülkesi Liberya’da kauçuk plantasyonunda ağaçları çizerek kauçuk özü toplayan bir işçidir. Çalışma şartları uluslararası standartların altında, neredeyse köleliği andıran ağırlıktadır. Şirket, işçilerin yaşamları üzerindeki tahakkümü sürdürmektedir. Cisco, kendisi ve iki küçük çocuğu uğruna Liberya’daki yaşamın ona dayattığı zorlukları aşmanın yolunu bulmaya karar verir. New York’ta yaşayan uzak bir akrabasının ziyareti sonrasında, içinde yaşadığı acımasız döngüden kurtulup kendisi ve ailesi için daha iyi bir yaşam kurabileceğini düşündüğü Amerika’ya taşınır Staten Island’da küçük bir Liberya komününün yaşadığı bir mahalleye yerleşir ve taksi şoförü olarak çalışmaya başlar. Taksi şoförlüğü yaparken de şehrin kaotik hızına ve düşüncesizce hareket eden sakinlerinin davranışlarına maruz kalır. Yeni yaşamına ayak uydurmaya çalışan Cisco başka bir Liberyalı eski çocuk asker Jacob’la tanışır. O, Cisco’yu zorlu geçmişiyle yüzleşmeye zorlayacaktır.

17 Ekim, saat 13:00 Caddebostan Kültür Merkezi

22 Ekim, saat 19:00 Atlas Sineması

FATİMA (Fransa/ Kanada, 2015)

Yönetmen: Philippe Faucon

Fransızca, Türkçe ve İngilizce altyazılı

Fatıma-01

Fatima, iki kızı isyankar bir genç olan 15 yaşındaki Suad ve Tıp Fakültesi’ne başlayacak olan 18 yaşındaki Nesrin ile birlikte yaşamaktadır. Fransızca’yı konuşmayı beceremeyen Fatima kızlarıyla olan günlük iletişiminde kendini istediği gibi ifade edememektedir. Kızları onun gururu ve neşesi, aynı zamanda da endişelerinin kaynağıdır. Onların geleceklerini garanti etmek için tuhaf saatlerde temizlikçilik yapar. Bir gün merdivenlerden düştüğü için izne ayrıldığı gün, kızlarına Arapça bir mektup yazmaya başlar. Fransızca konuşurken, kendini daha önce hiç bu kadar net bir şekilde ifade edememiştir.

20 Ekim, saat 19:00 Caddebostan Kültür Merkezi

21 Ekim, saat 11:00 Atlas Sineması

GENCİZ GÜÇLÜYÜZ /  WİR SİND JUNG WİR SİND STARK (Almanya, 2014)

Yönetmen: Burhan Qurbani

Almanca, İngilizce/ Fransızca/ Türkçe altyazılı

gencizgucluyuz

1992 Ağustosunda, eski Doğu Almanya şehri Rostock’ta kentin dış mahallerinden birindeki mülteci sığınağında göçmen karşıtı gösteriler yapılmaktadır. Üç gün süren kargaşanın ardından şiddet doruğa ulaşır ve Neo-Naziler ve halktan oluşan 3000 gösterici, içinde 150 Vietnamlı mültecinin bulunduğu sığınağı ateşe verir. Bu korkunç gece sonradan ‘Alevler Gecesi’ olarak adlandırılacaktır. Film, yaşanmış bu olayı, 24 saatlik zaman dilimi içinde, üç farklı karakterin yaşamından kesitlerle anlatıyor. Almanya’ya yerleşme aşamasındaki Vietnamlı kadın Lien,

olaylar sonunda yaşamı için mücadele verecek, yeni vatanı dediği yerin kendisi için güvenli olup olmadığını sorgulayacaktır. Bu gecenin aktörlerinden öfkeli gençler Stefan ve arkadaşları gündüzleri sıkılmakta ayaklanma başladıktan sonra geceleri iple çekmektedir. Stefan’ın babası Martin, hırslı bir politikacıdır. Bir ikilem yaşamaktadır, ayaklanmalar sırasında sessizliğini koruyup, kariyerine devam mı etmelidir, yoksa idealleri için mücadele edip, sorumluluk mu almalıdır? Bu üç karakter, o yaz gecesi duvara toslayan bir toplumun üç farklı yönünü temsil etmektedir.

16 Ekim, saat 16:00 Atlas Sineması

19 Ekim, saat 16:00 Caddebostan Kültür Merkezi

SIĞINAK / FREİSTATT (Almanya, 2015)

Yönetmen: Marc Brummund

Almanca, Ingilizce/ Türkçe altyazılı

Freistatt

Yaşanmış bir hikâye… Baskıcı bir toplum sisteminde ayakta kalmaya çalışırken, kalan son insanlık kırıntısını muhafaza etmeye çalışan bir çocuğun amansız mücadelesi… Mayıs 1968: Rolling Stones, düşük bel pantolonlar, mini etekler, cinsel devrim ve Vietnam Savaşı karşıtı prostestolarla sarsılmaktayken Almanya yeni bir özgürlük çağına girmektedir. 14 yaşındaki asi genç Wolfgang, Freistatt’daki kimsesiz çocuklar yurduna gönderilir. Orada terbiyeli bir çocuk olması için “eğitilecektir”. Wolfgang ağır çalışma şartlarına ve gardiyanların acımasız eğitim metotlarına karşı çıkmaya ve yaşadıklarının karakterini bozmasına izin vermemeye kararlıdır. Ancak kendine zarar vermeden bu sistematik şiddet ve baskıya ne kadar süre dayanabilecektir?

19 Ekim, saat 11:00 Caddebostan Kültür Merkezi

20 Ekim, saat 13:00 Atlas Sineması

 

SREBRENİCANIN SİSİ / İZMAGLİCA SREBRENİCE (Bosna, 2015)

Yönetmen: Samir Mehanovic

Boşnakça, Ingilizce/ Türkçe altyazılı

 

Srebrenica’da bir hafta içinde 8372 Bosnalı Müslüman erkek ve çocuğun öldürüldüğü soykırımdan kurtulan erkek ve kadınların olağanüstü hikâyesi… Film, insanoğlunun varoluşu, savaş, affetme, uluslararası camianın masumları koruyamaması ve savaş suçlarının kurbanlarına hak ettikleri adaleti sunamaması üzerine sorular soruyor filmciddi ve kapsamlı sorular soruyor. Röportaj yapılan kişiler arasında; oğlu ve kardeşi olmak üzere 67 akrabasını kaybeden ve 120 avro emekli aylığıyla karısı ve kızıyla geçinmeye çalışan Mehmed Hodziç, beş kardeşi ve anne babasını kaybettiğinde henüz 13 yaşında olan, halen anti-depresan ilaçlar kullanan ve Srebrenica halkını koruyamayan Hollandalı BM birliğini asla affetmeyen Zinahida, birçoğu bir daha geri dönemeyen 10 bin kişiyle beraber beş gün boyunca, ormanda kurşuna dizilecekleri yere yürüyerek gitmeye zorlanan, o sırada 20 yaşında olan Ahmed ve sivil halkla beraber Potocari’deki BM yerleşkesine gidip canını kurtarmak isteyen ama Ratko Mlazdiç’in komutasındaki Sırp birliklerinin yerleşkeyi Hollandalı BM birliğinden teslim alıp, işkence ve infazlara başladığını gören, bu katliamda kocasını, iki oğlunu ve sülalesinden 200’den fazla kişiyi kaybeden Hatidza yer alıyor. Bir de EK var. Röportajlarda anonim kalmayı tercih etmiş çünkü o da Bosna savaşı sırasında tecavüze uğrayıp, işkence edilen binlerce kadından biri. EK’ya tecavüz eden eski komşularının birçoğu halen serbest ve bu kişilerden bazıları halen Bosna-Sırp özerk yönetimi Sırp Cumhuriyeti’nde emniyet gücünde görev yapıyor.

18 Ekim, saat 13:00 Atlas Sineması

20 Ekim, saat 11:00 Caddebostan Kültür Merkezi

SÜRÜ / FLOCKEN (İsveç, 2015)

Yönetmen: Beata Gardeler

Isveççe, Türkçe ve İngilizce altyazılı

SÜRÜ

Küçük bir İsveç köyündeki rüya gibi bir yaşam,14 yaşındaki Jennifer sınıf arkadaşı Alexander tarafından tecavüze uğradığını iddia ettiğinde bir anda değişir. Dedikodu hızla yayılır, ama giderek daha çok insan Jennifer’ın yalan söylediğini düşünecektir. Bu durum; genç bir kız ve ailesinin, tüm köy tarafından manevi bir lince uğramasının başlangıcı olacaktır. Köy, kanıtlar ve mahkeme kararının hiçbir anlam ifade etmediği, yetişkinlerin kendi kural ve yasalarını koyduğu acımasız bir topluluğa dönüşmüştür. Önemli olan tek şey, sürüyle hemfikir olmaktır.

21 Ekim, saat 16:00 Caddebostan Kültür Merkezi

22 Ekim, saat 21:30 Atlas Sineması

 

“ADALET TERAZİSİ” FİLMLERİ

BEN NAJOOM, 10 YAŞINDAYIM VE BOŞANDIM (Yemen, 2014)

Yönetmen: Khadija Al-Salami

Arapça, Ingilizce/ Türkçe altyazılı

Iam-Najoom-age-10-and-Divorced

Küçük bir kız mahkeme salonundan içeri girip gözlerini yargıca diker ve “Boşanmak istiyorum” der. Zamanından önce evlendirilen ve hayatı kendi istedikleri gibi yaşayamayan kızların hayatının anlatıldığı hüzünlü bir film. Evlenmek için yaş şartının aranmadığı Yemen’de 10 yaşındaki Najoom, 30 yaşındaki bir adamla evlenmeye zorlanmaktadır. Damadın vereceği başlık parası Najoom’un ailesi için küçük bir gelir yaratacak, evden bir boğaz eksilecektir. Söz konusu evlilik her ne kadar herkesin yararına gibi görünse de, Najoom için hayat çok kısa bir süre içinde daha da kötüye gidecektir.

21 Ekim, saat 16:00 Atlas Sineması

22 Ekim, saat 19:00 Caddebostan Kültür Merkezi

CORBO (Kanada, 2014)

Yönetmen: Mathieu Denis

Fransızca,Türkçe/ İngilizce altyazılı

Corbo

1966 baharında Montreal. Quebecli bir anne ve İtalyan asıllı bir babanın çocuğu olan 16 yaşındaki Jean Corbo, iki kimlik arasında sıkışıp kalmıştır. Julie ve François adlı iki genç solcu aktivistle arkadaş olan Corbo, eyalette sosyalist bir devrimi tetiklemek için şiddet kullanmaya kararlı bir yeraltı örgütüne ‘Front de Liberation du Quebec’dir (FLQ)adlı örgüte katılır. Corbo o bahar ailesinden habersiz FLQ’nun eylemlerinde yer alır ve aynı zamanda özel okula gitmeye devam eder. Üç arkadaş gece eylemlerine çıkmaya başlar ve grevdeki fabrikaların duvarlarını graffitilerle donatarak terörist hareketin tüm dünyada duyulmasını sağlarlar. Silah ve patlayıcı eğitiminin verildiği bir kampa katıldıktan sonra üçüne çok daha ciddi bir görev verilir: Grevdeki bir fabrikanın yakınına bomba yerleştireceklerdir. Harekette daha büyük bir rol üstlenmek isteyen Jean görevi tereddütsüz kabul eder. Ama önce François, ardından Julie örgütten ayrılır. 14 Temmuz 1966’da Jean, Montreal’in Saint-Henri mahallesinde, saldırının hedefi Dominion Tekstil Fabrikası’na birkaç blok ötede arabadan indirilir. Genç adamın elinde birkaç kilo dinamit vardır. Jean yapayalnız kaderine doğru yürümektedir.

21 Ekim, saat 19:00 Caddebostan Kültür Merkezi

22 Ekim, saat 16:00 Atlas Sineması

DETAY / DETAİL (Türkiye, 2015)

Yönetmen: Korhan Bozkurt

Türkçe, İngilizce altyazılı

detay

Mimarlık şirketinin iki ortağı Taner ve Barış ofislerinde, yeni bitirdikleri büyük bir site projesini kutlarlar. Taner, ofiste işleri olduğunu söyleyip konuklarını gönderir. Bu dakikadan sonra kabus başlar: Ofise gelen, birlikte gizli işler çevirdiği bir güvenlik firmasının müdürü kazara ölür ve duvarda asılı duran aksesuar telefon çalmaya başlar. Telefonun ucundaki adam ofiste bulunan bir site maketini patlatır ve ofise bir bomba yerleştirdiğini söyler. Taner’in cep telefonunu, tabletini, bilgisayarını, ofisin alarm ve kamera sistemini ele geçirmiştir. Kendisine “uzman” adını veren adam, Taner’in ailesini ve gizli sevgilisini de oyuna dahil eder. Taner’in bütün kirli oyunları, çevirdiği dolaplar bir bir ortaya çıkmaya başlar. Taner şimdiye kadar yaptığı seçimlerin kurbanı olmuştur. Artık kendisiyle birlikte ailesinin de hayatı yapacağı seçimlere bağlıdır. Zaman aleyhine işlemektedir…

19 Ekim, saat 13:00 Caddebostan Kültür Merkezi

22 Ekim, saat 11:00 Atlas Sineması

GENÇ KAPLAN / BEBE TİGER (Fransa, 2014)

Yönetmen , senaryo: Cyprien Vial

Fransızca, Ingilizce/ Türkçe altyazılı

GENÇ KAPLAN

17 yaşındaki Hintli genç Pencaplı Many, iki yıl önce geldiği Paris’te Fransız Hükümeti’nin vesayetinde yaşamaktadır. Örnek bir entegrasyon süreci geçiren Many, tüm zamanını okulu, arkadaşları, kız arkadaşı Elisabeth ve Sih Tapınağı arasında paylaştırmıştır. Kendini Hindistan’daki ailesine para göndermek zorunda hissetmese, yaşamını herhangi bir genç gibi sürdürebilecektir…

 

 

 

16 Ekim, saat 11:00 Atlas Sineması

17 Ekim, saat 11:00 Caddebostan Kültür Merkezi

KAÇAK / RUN (Fransa, 2014)

Yönetmen, senaryo: Philippe Lacote

Fransızca, Ingilizce/ Türkçe altyazılı

Kaçak

KÇAK

Run, ülkesinin Başbakanı’nı öldürmüştür. Bu yüzden de aylardır kasaba sınırları içinde dolaşan bir delinin kılığına bürünmek zorunda kalmıştır. Yaşamı gözlerinin önünden geçmektedir, Şef Tourou’nun öğrencisi olarak geçen çocukluğu, kabile büyücüsü olma hayali, Greedy Gladys’le yaşadığı olağanüstü maceralar ve Fildişi Sahilleri’nin siyasi ve askeri çatışmaları sırasında girdiği Genç Yurtseverler grubundaki militer geçmişi. Run bu yaşamlardan hiçbirini kendi seçmemiştir. Her birinin içine düşmüş, birinden diğerine kaçmıştır. Bu yüzden adı Kaçak’tır.

17 Ekim, saat 13:00 Caddebostan Kültür Merkezi

20 Ekim, saat 16:00 Atlas Sineması

LADY GREY (Fransa/ Belçika/ Guney Afrika, 2015)

Yönetmen: Alain Choquart

Ingilizce , Türkçe altyazılı

LADY GREY

Irkçılık sona ereli 10 yıl olmasına rağmen Drakensberg dağı eteklerindeki Güney Afrika yerleşkesinde yıllar önceki bir katliam nedeniyle tedirginlik ve huzursuzluk devam etmektedir. Bu gergin ortamda Estelle neşeli ruhunu korumaya çalışmakta, zihinsel özürlü Mattis’e bakmakta ve para için güçlü İngiliz toprak sahibi Angus’la yatmaktadır. Kaba bir patron olan Angus güzel karısı Olive’i sürekli aşağılamakta ve gündelik işçilerini köle gibi çalıştırmaktadır. Bu işçilerin arasında karısının ölümünden sonra çocuğunu tek başına yetiştirmek zorunda kalan Samuel de vardır. Siyahi ve beyaz yerleşimciler arasında uzlaşmayı sağlamak için çalışmak ve kırılgan barışın devamın sağlamak bir Fransız misyonudur. Great Escarpment’ın güzel ve ölümcül tarlalarında tüm karakterler için hesaplaşma günü gelecektir.

20 Ekim, saat 13:00 Caddebostan Kültür Merkezi

22 Ekim, saat 13:00 Atlas Sineması

PARTİZAN / PARTİSAN (Avusturalya, 2015)

Yönetmen: Ariel Kleiman

Ingilizce, Türkçe altyazılı

PARTİZAN

Her çocuk gibi oyuncu, meraklı ve naif olan Alexander, aynı zamanda eğitimli bir suikastçidir. Saklı bir cennette büyümüştür ve dünyayı babası Gregori’nin gözlerinden görmektedir. Alexander kendi başına kararlar almaya başladıkça, korkuları da şekillenmeye başlar ve Gregori’nin rüya dünyası gerçek yüzünü göstermeye başlar.

20 Ekim, saat 21:30 Atlas Sineması

21 Ekim, saat 21:30 Caddebostan Kültür Merkezi

YABANCI / OBCE CİALO (Polonya/ Italya/ Rusya, 2014)

Yönetmen, senaryo: Krzystof Zanussi

Lehçe, Türkçe ve İngilizce altyazılı

YABANCI

Çağdaş Polonya sinemasının usta yönetmenlerinden Krzystof Zanussi’nin yeni filmi tercihlerimiz üzerine düşünmeye çağırıyor seyirciyi… Polonya’da yaşayan gözüpek bir İtalyan genci, kendini bir rahibe adayı ve iş dünyasının basamaklarında yükselmek için acımasızca davranan bir kadın arasında duygusal anlamda sıkışmış bulur.

21 Ekim, saat 13:00 Atlas Sineması

22 Ekim, saat 13:00 Caddebostan Kültür Merkezi

 

YALANLAR LABİRENTİ / İM LABYRİNTH DES SCHWEİGENS (Almanya, 2014)

Almanca, İngilizce/ Türkçe altyazılı

yalanlar-labirenti

Almanya savaş sonrası yaralarını sararken, genç savcı Johann Radmann mesleğe adım atan her yeni hukukçu gibi sıkıcı trafik cezalarıyla ilgilenmektedir. Bir gün gazeteci Thomas Gnielka’nın adliye koridorlarında yarattığı karmaşaya kulak misafiri olur. Gnielka’nın bir arkadaşı, Auschwitz’de görev almış eski bir Nazi subayını öğretmenlik yaparken görmüştür. Ama kimse adamı yargılamakla ilgilenmemektedir. Üstlerinden habersiz olayı soruşturmaya başlayan Radmann, kendini baskı ve inkarla örülü bir ağın içinde bulur. O yıllarda ‘Auschwitz’, bazı insanların hiç duymadığı, diğerlerinin de mümkün olduğunca çabuk unutmaya çalıştığı bir sözcüktür. Radmann’ı sadece uzun zamandır Auschwitz’de işlenen suçları kamuoyunun bilgisine sunmak isteyen Federal Başsavcı Fritz Bauer destekler. Radmann ve Gnielka işlenen suçlara dair belgeler bulunca, Bauer bunların önemini fark eder ve Radmann’ı soruşturmanın başına getirir. Genç savcı göreve dört elle sarılır ve kendini o yıllarda gerçekte neler yaşandığını bulmaya adar. Tanıkları sorguya çeker, dosyaları tarar, kanıtlar bulur ve kendini davaya öyle vakfeder ki, hayatındaki her şeyden, ümitsizce âşık olduğu Marlene Wondrak’dan bile uzaklaşır. Radmann’ın arkadaşları ve meslektaşlarıyla arası açılır ve gerçeği ararken git gide yalanlarla örülü bir labirentin içine çekilecektir. Ama gün ışığına çıkardığı şey nihayetinde ülkeyi sonsuza kadar değiştirecektir.

21 Ekim, saat 19:00 Atlas Sineması

22 Ekim, saat 21:30 Caddebostan Kültür Merkezi

Slide13-190x122

ULUSLARARASI ALTIN TERAZİ KISA FİLM YARIŞMASI

Altüst  / Pour Retourner (Kanada, 2014)

Yönetmen: Scooter Corkle

Blu-Ray/ Renkli / 13 dk

İngilizce, Turkce altyazılı

Mahkum arkadaşlarının saygısını kazanmış yetenekli bir hapishane aşçısı onu istemeyen bir dünyaya şartlı tahliyeyle salınır. Kendisine bir iş edinmeye çalışmaktadır fakat işe beraber girmeye çalıştığı eski iş arkadaşı hem kincidir, hem de aşçıyı adam yerine koymamaktadır. Yavaş yavaş patlama noktasına gelen aşçı, bozulan dengesine tekrar kavuşabilmek için şiddete başvurmak zorunda kalacaktır.

Anne / Mother (Gürcistan, 2015)

Yönetmen: Rati Tsiteladze

MOV/ Renkli / 14 dk

Gürcüce, Türkçe/İngilizce altyazılı

Gerçek bir hikâye… Bekar bir annenin, içinde bulunduğu sosyal ve kültürel ortam yüzünden çevresinin eleştirilerine ve ayıplamalarına göğüs germek zorunda kalışının öyküsü..

Disiplin / Discipline (İsviçre, 2014)

Yönetmen, senaryo: Christophe M. Saber

DCP / Renkli / 11 dk

Türkçe/ İngilizce altyazılı

French, German, Arabic, Italian, Spanish with Turkish/English subtitles

İsviçre’nin Lozan kentinde Mısırlılar tarafından işletilen bir manav. Akşam saat dokuz buçukta, anlık bir öfkeyle dükkan sahibi babanın sabrı taşar ve sözünü dinlemeyen oğlunu cezalandırır. Olayın şokunu yaşayan bir müşteri olaya müdahale eder ve endişesini dile getirir. Diğer müşteriler de araya girip düşüncelerini belirtince, personel de tartışmaya dahil olur. Tartışma münakaşaya, ardından dalaşmaya dönüşür. Olaylar giderek kontrolden çıkar ve tam bir karmaşa yaşanır…

Güvenli Bölge / Safe Space (Almanya, 2014)

Yönetmen, senaryo: Zora Rux

DCP / Renkli / 13 dk

İngilizce/ Almanca, Türkçe/ Ingilizce altyazılı

Berlin’de mülteci hakları için mücadele eden Patrick ve Sara’nın arasında romantik bir aşk ilişkisi vardır. Fakat zararsız bir eylem, cinsel saldırıya dönüşüp, kişisel bir hikâye istenmedik bir şekilde genele yayılınca, hedeflerini tekrar gözden geçirmek zorunda kalırlar.

Sıhhatler Olsun / Sir is served (Italya, 2015)

Yönetmen, senaryo: Niccolò Piramidal

MOV / Renkli / 15 dk

Italyanca, Türkçe/ İngilizce altyazılı

Sene 1944, Milan’da bir berber dükkanı. Berber Beppe; arkadaşları genç bir şair olan Nanni, Yahudilerle iş yapan kaçakçı Toni ve küçük oğlu Niccolo’yla beraber dükkanda oturmaktadır. Şehirde Yahudi avına çıkmış bir Nazi subayı dükkana beklenmedik bir ziyaret gerçekleştirir.

19 Ekim 2015, saat 13:00 Atlas Sineması

18 Ekim 2015, saat 16:00 / 21 Ekim 2015, saat 13:00 Caddebostan Kültür Merkezi

YARIŞMA DIŞI KISA FİLMLER

Entropi  / Entropy (Polonya, 2015)

Yönetmen, senaryo: Wojciech Klimala

MOV / Renkli / 13 dk

Lehçe, Türkçe/İngilizce altyazılı

Marek Hlasko’nun ‘Miesiac Matki Boskiej’ adlı öyküsünden uyarlanan filmde, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Polonya Yeraltı Direniş Örgütü Mahkemesi’nin kararını uygulamak üzere  Polonyalı kadınların bulunduğu bir eve giden dört gencin yaşadıklarını anlatıyor.

Fakeh / Fakeh (Kamerun, 2015)

Yönetmen: Achille Brice

Türkçe, İngilizce altyazılı

20’li yaşlarının sonuna gelen Fakeh, okul eğitiminin kız çocuklar için gerekmediğine inanmaktadır.  Babası onu, henüz 12 yaşındayken, ödeyemediği borcuna karşılık evlendirmiştir. Genç Fakeh kendisini bir anda kocasının beş karısından en genci olarak bulur. Okula gidip doktor olma hayalleri yıkılmıştır. Mutsuz da olsa çaresizce ev kadınlığı rolünü üstlenir. Belgesel niteliğinde kurmaca bir film olan Fakeh, dünya çapında süregelen adaletsizliğe ışık tutan, aydınlatıcı bir çalışma. Genç kızların erkek yaşıtlarına nazaran genelde ikinci sınıf insan muamelesi görmelerini ve içinde bulundukları kötü durumu gözler önüne seriyor. Aynı zamanda, kız çocuklarının çocuk yaşta evlendirilmelerini sorgulayan ve kurdukları hayallere ulaşmalarına olanak sağlayacak eğitimi almaları için eşit fırsatlara sahip olmaları gerektiğini gösteren insani bir yardım çığlığı

Kandıran Renkler / Colorfooled (Kıbrıs, 2015)

Yönetmen, senaryo: Sholeh Zahraei, Kamil Saldun

Blu-Ray / Renkli / 12 dk

Türkçe/ Ingilizce, İngilizce/ Türkçe altyazılı

Küçük bir renk pigmenti birbirimize nasıl davranmamız gerektiğine karar verebilir mi? Dünyamız rengarenk ve birçoğumuz önyargılar içinde ve yanlışça renklerle kandırılıyoruz. Bedenimize ait olan renk sadece bir yanılsama. Bu yanılsamanın oluşturduğu önyargı tuzağına insanlar kolayca düşebilir. Gerçek olaylara dayanan bu hikayede ana karakter Steven kendini oynamaktadır.

S 1207 (Almanya, 2015)

Yönetmen, senaryo: Tarun Teja Mallareddy

DCP / Renkli / 20 dk

İngilizce, Türkçe altyazılı

Bir adam Berlin’i parçalarına ayırmak için İkinci Dünya Savaşı tarihini bir silah gibi kullanmaktadır.

Sınırsız / Boundless (Türkiye, 2015)

Yönetmen, senaryo: Furkan Yazgeç

DCP / Renkli / Sessiz / 4 dk

Birbirini çok seven iki çocuk, iki farklı devletin sınırının tam ortasını kendilerine oyun yeri olarak seçmiştir. Beklenmedik bir anda kendilerini savaşın ortasında bulan çocukların arasına çitler, teller girer. Bu mesafeyi aşıp eski günlerine dönmek için çaba harcarlar.

19 Ekim 2015, saat 11:00 Atlas Sineması

18 Ekim 2015, saat 13:00 / 21 Ekim 2015, saat 11:00 Caddebostan Kültür Merkezi

 

BELGESELLER

Ayrımcılık temalı belgesel seçkisi 19 Ekim Pazartesi Atlas Sineması’nın 2. Salonunda gün boyu gösterilecek. Tüm seçki tek bilet ile izlenebilecek.

Kayıp Zamanlar / Lost Memories (Türkiye, 2015)

Yönetmen, senaryo: Faysal Soysal

DCP / Renkli / 55 dk

Bosnakça, Türkçe/İngilizce altyazılı

Bir Srebrenitsa Annesi Hatice Mehmedovic,1995’te kaybettiği çocuklarının kemiklerine 10 yıl sonra ulaşır. Önce kemiklerinin bir kısmı bulunmadığı için gömmek istemez ama 5 yıl sonra çaresiz kalıp iki çocuğunu da “mezarları olsun” diye gömer. Her şeye rağmen bin bir mücadele ile evini gasp eden Sırplardan geri alır ve çocuklarının hatıralarıyla bir başına  yaşam mücadelesi vermeyi sürdürür.

Saat 11:00

Göçmenim Buradayım / Refugee Here I am (Türkiye, 2015)

Yönetmen, senaryo: Eda Elif Tibet, Enzo Ikah

MOV/ Renkli / 84 dk

Türkçe, İngilizce altyazılı

Kongolu muzisyen Enzo Ikah’nin Istanbul`daki müzikal yolculuğu, aynı zamanda bir mülteci olarak verdiği sıradışı mücadele… Türkiye`nin ilk legal reggae albümü dahil 3 albümü olan, sinema filmi ve dizilerde rol alan, ülke genelinde sayısız konser veren, konferanslarda öğencilerle buluşan, röportajları yayinlanan Enzo her seye rağmen, Tarlabaşı’ndaki küçük odasından ayrılmaz. Yeni gelen Suriyeli gençlerle paylaştığı evinde onları hayat için yüreklendiren Enzo, hatıralarını, hayallerini ve vizyonunu aktardığı odasından bizlere seslenir; “her insan hayallerinin peşinden gitmeli, tüm sınırlara rağmen”.

Saat 12:30

Adalet arayışındaki kadınlar: dayanışmanın gücü üzerine bir hikaye

Women For Justice: A Story About the Power of Solidarity (Almanya, 2014)

Yönetmen, senaryo: Sybille Fezer, Daniel Burkholz

Blu-Ray / Renkli / 53 dk

İngilizce/ Hindçe, Türkçe/ Ingilizce altyazılı

Hindistan’da kadına karşı süregelen şiddet sınıf, din veya kast gözetmeksizin neredeyse tüm kadınları etkilemektedir. Mecburi evlilikler, aile içi şiddet, her yıl sözde “ev kazası” adı altında gerçekleşen ve 100 binden fazla kadının ölümüne sebep olan yangınlar… Emniyet güçleri ve adalet sistemi herhangi bir koruma veya yardım sunmadığı için Hindistan’daki kadınlar şiddet ve adaletsizliğe karşı mücadele vermek için organize olmaktadır. Bunun sonucunda kadınlar; ‘Adalet Arayışındaki Kadınlar’ ve ‘Nari Adalat’ kadın mahkemelerini kurdular. Her hafta yerel yönetim binasının çatısında veya bir ağaç altında toz toprak içinde kendi adaletlerini tesis ediyorlar. Zekice ve yaratıcı yöntemlerle dayakçı kocalara ve nalet kaynanalara hadlerini bildiriyorlar. Ve -gerekiyorsa- kocasının ölümünden sonra küçük kızıyla sokağa atılmış fakir bir dula, sahip olduğu şeylere tekrar kavuşması için yardım elini uzatıyorlar.

Saat 14:30 

Joan’un Çocukları / Joan’s Boys (Hollanda, 2013)

Yönetmen, senaryo: Catherine van Campen

MOV / Renkli / 60 dk

Flemenkçe, İngilizce/ Türkçe altyazılı

Etnik azınlıktan asi gençlere psikoterapi hizmeti veren Joan Sträter’in ilgilendiği gençlerin çoğu erkektir. Hepsi de soygundan tacize, okulda yaşadıkları sıkıntılardan, hırsızlıklara bir sürü konuda polisle sorun yaşamıştır. Belgesel, Joan ve rehberlik yaptığı “çocukları” 14 yaşındaki Alaa ve Adil adlarında Fas asıllı ikizlerle arasındaki bağı, ayrı dünyalardan gelmelerine rağmen birbirleriyle nasıl iletişim kurduklarını anlatıyor. Sadece terapist – hasta arasındaki ilişkiyi değil, aynı zamanda ‘gözlem’ ve ‘gözlemlenmek’ arasındaki ilişkiyi de ortaya koyan, yabancısı olduğumuz dünyaya dair ne kadar kolay yargılara ulaştığımızı gösteren bir çalışma.

Saat 16:00

Yemen’de Kölelik / Slavery in Yemen (Yemen, 2014)

Yönetmen: Ashraf Mashharawi

DCP / Renkli / 44 dk

Arapça, Türkçe/ İngilizce altyazılı

Yemen’in muhtelif bölgelerinde süregelen kölelik sistemi, insan hakları ve medya raporları ışığında gözler önüne seriliyor. Belgesel; Yemen’deki köle ve hizmetçilerin varlığını araştırırken, bu durumun yaygınlığını, kölelerin sahipleriyle olan ilişkilerindeki normları ve kuralları, köle ticaretini, babadan oğula geçişini, toplumsal ve resmi anlamda bu konudaki suskunluğu ve 21. yüzyılda bu olgunun sona ermesi için yapılan talepleri sorguluyor.

Saat 17:30

Buradalar / Those People Do Exist (Peru, 2015)

Yönetmen: Jimmy Valdivieso

MOV / Renkli / 56 dk

Ispanyolca, Türkçe/ İngilizce altyazılı

Mahalle liderleri Gregoria, Jose Francisco ve Afro-Peru dans öğretmeni Angelo, yerle bir olma eşiğindeki gecekondu mahallesi Altos Monumental Heritage’deki barınma sorunlarını tartışıyor. Sıkış tepiş bir durumda, “işgal edilmiş” bu evler, Barrios Altos sakinlerinin hiç de hak etmedikleri bir şekilde konformizm ve suçla anılmasına bahane sunuyor.

Angelo sert bir disiplinle prova yapıp, öğrencilerini eğitirken, Jose Francisco sembolleşmiş ara sokakları dolaşıyor ve Gregoria da bir devlet memuruyla beraber komşularının utanmazlığını ve liderlerin basiretsizliğinden kaynaklanan suçluluğu paylaşıyor. Ardından bazı sakinler ve öğrenciler evlerini açıp, Mucizeler Azizi adına bir Creole müzikali sahneye koyuyor.

Saat 19:00  

Açlık Grevi / Hunger Strike (Filistin, 2014)

Yönetmen: Ashraf Mashharawi

MOV / Renkli / 47 dk

Arapça, Türkçe/ İngilizce altyazılı

İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan Filistinli siyasi mahkumların daha iyi koşullar için giriştiği açlık grevinde yaşananlar… Ayman Al Sharawna’nın İsrail hapishanelerinde geçirdiği mahkumiyetin tekrar canlandırılışıyla belgesel, bireysel veya grup bazında girişilen açlık grevlerinin stratejik önemini, açlık grevi yapanların hangi şartlarda harekete geçtiklerini, süregelen baskılar altında hayatta kalma çabalarını ve gözaltına alınanlara uygulanan şiddeti mercek altına alıyor. Ayrıca 1980’de açlık grevi yapan İrlandalı Pat Shean ve Brendan McFarlin, Samer Al Issawi gibi Filistinli mahkumlar ve doktorlar, avukatlar, insan hakları ve hapishane koşulları hakkında araştırmalarda uzmanlaşmış araştırmacılarla yapılan röportajlar da yer almakta.

Saat 20:30

 PANELLER

 

*) ‘Toplumsal Algıdan Sinemaya; Cinsel Kimlik ve Yönelim

‘The Circle’ filmi üzerine panele;  Ivan Madeo, Walter Stoffel,  Av. Fırat Söyle, Serra Yılmaz, Alin Tasçıyan, Ayta Sözeri katılıyor.

17 Ekim 2015 saat 16:00’da Atlas Sineması’nda

*) ‘Sisler Dağıldı mı?’

‘The Fog of Srebrenica’ filmi üzerine düzenlenen panele Samir Mehanovic, Amila Ferhatovic, Reshad Strik, Faysal Soysal, Coşkun Aral katılıyor.

18 Ekim Pazar saat 14:00’deAtlas Sineması’nda

 

Ayrıntılı bilgi için:

http://www.icapff.com/tr/ana-sayfa ziyaret edilebilir.

SABİT DOĞAN

www.dirensanat.com

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.