PERA FEST’TE BU YIL TİYATRO VAR ŞİDDETE KARŞI SANAT

0

Sonbahardan ilkbahara taşınan PERAFEST bu yıl tiyatro ağırlıklı olarak gerçekleştiriliyor. ‘Şiddete Karşı Sanat’ temasıyla yapılacak 13. PERAFEST 21 Mart Şiir Günü başlayıp 3 Nisan’da sona erecek. Kültürlerarası İletişim Disiplinlerarası Sanat Derneği ve PPR işbirliğinde düzenlenen festival süresince, ‘şiddet’ temasını işleyen oyunlar arasından bir seçki sunulacak. ‘toplumsal/siyasal şiddet’  ve ‘kadına yönelik şiddet” üzerinde odaklanan oyunların ardından yazar, yönetmen ve oyuncuların katılımı ile söyleşiler düzenlenecek. Festivalin son haftasında, Salt Beyoğlu’nda ‘şiddet’ temalı filmler gösterilecek.

 

ŞİİRİNLE GEL

Festival, 21 Mart Cumartesi saat 14:00’de Tiyatro Pera’da ‘Şiirinle Gel’ başlıklı Dünya Şiir Günü etkinliği ile başlayacak. Etkinlikte oyuncular seçtikleri şiirleri bir kutuda toplayacaklar ve kutudan çektikleri şiirleri doğaçlama okuyacaklar. Ücretsiz olan etkinlikte izleyiciler de, seçtikleri bir şiiri kutuya atacaklar ve oyunculardan birinin bu şiiri okumasını bekleyecekler. Dünya Şiir Günü etkinliğinin konuk şairi: Bejan Matur. 

*** 21 Mart saat 16:30’da, Şermola Performans’ta Destar Tiyatro’nun yeni oyunu ‘Çenadengızi (Deniz Kızı)’ sergilenecek. Galisyalı yazar Secho Sende’nin oyununu sahneye koyan Aslı Öngören ve oyuncular, oyun sonrası yapılacak söyleşiye katılacaklar.

*** 22 Mart Pazar saat 18:30’da Kumbaracı yokuşundaki BiSahne’de Bi Tiyatro’nun yeni oyunu, Edward Bond’un  ‘Kırmızı, Siyah ve Cahil’ sergilenecek. Oyun sonrası ‘Şiddet Kültürü ve Edward Bond’ konulu tartışmaya Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Işıl Baş, Kültür Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Eradam ve BiTiyatro’nun kurucuları, Laçin Ceylan ve Nihat İleri katılacak.

*** 23 Mart Pazartesi saat  20:00’de Beyoğlu Küçük Sahne’de İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun ‘Sevgili Hayat’ adlı yeni oyunu, ücretsiz sahneleniyor. Oyun sonrası yapılacak söyleşiye, yazar Funda Özşener, yönetmen Metin Belgin, müzisyen Stelyo Berber ve oyuncular Ebru Aytürk Evren ile Yeşim Gül katılacak.

*** 24 Mart Salı günü saat 18:00’de Beyoğlu’ndaki Maya Cüneyt Türel Sahnesi’nde ‘Yitirilen Kültür Mirasımız : Beyoğlu’nun Tiyatro Yapıları’ konulu söyleşi var. AKM, Taksim Sahnesi, Muammer Karaca Tiyatrosu gibi tarihsel değeri olan mekânların yok olduğu, kent merkezinin tiyatrosuz kaldığı bir ortamda yaşamsal önem taşıyan bu konuyu, Devlet Tiyatroları eski Genel Müdürü Yücel Erten, İstanbul Şehir Tiyatroları eski Genel Sanat Yönetmeni Orhan Alkaya, tasarımcı Metin Deniz ve mimar Prof. Hasan Kuruyazıcı tartışacaklar.

Aynı gün saat 20:30’da Tiyatro Pol, Harbiye’de bir apartman dairesinde, aile içi şiddet’i konu alan ‘Teklif’19:00’da adlı oyunu sergileyecekler.

*** 25 Mart Çarşamba saat 19:00’da Tiyatro Pera’da ‘Seyirci Gözüyle : Tiyatroya Disiplinlerarası Yaklaşımlar’ söyleşisine, mimar – şair Cengiz Bektaş, hukukçu – psikolog Miyese Kendirci, doktor-yazar-oyuncu Ercan Kesal, tiyatro yönetmeni Yeşim Özsoy Gülan, oyuncu Zeynep Özden ve PERA FEST Sanat Yönetmeni Vecdi Sayar katılıyor.

*** 26 Mart Perşembe saat 18:00’de Beyoğlu Aznavur Pasajı’ndaki Sekizinci Kat’ta ‘Kadına Karşı Şiddet ve Tiyatro’ başlıklı söyleşi var. Tiyatronun farklı alanlarından kadın sanatçıların; Ebru Nihan Celkan, Jale Karabekir, Zeynep Özyağcılar, Merve Engin, Tilbe Saran, Sündüz Haşar’ın katılacağı söyleşi var.

Söyleşi sonrası aynı yerde saat 20:30’da da Tiyatro Neki’nin ‘Kesit’ oyunu sahnelenecek.

*** 27 Mart Cuma ‘Dünya Tiyatrolar Günü’. Tiyatro Rampa’da saat 17:00’de Orhan Aydın, Metin Boran, Cuma Boynukara, Ayşe Lebriz Berkem, Kemal Oruç, Ragıp Yavuz ve Üstün Akmen’in katılacağı ‘Tiyatroya Yönelen Şiddet : Sansür ve Baskılar’ konulu açık oturum var.

Açık oturum sonrasında saat 20:30’da da  Tiyatro Rampa’nın sahneleyeceği Matei Visniec’in ‘İlerleme Kelimesi Annemin Ağzında Feci Yanlış Tınlıyordu’ oyunu izlenebilecek.

*** 28 Mart Cumartesi saat 20:30’da Kuledibi Şair Ziya Paşa Yokuşu’ndaki D22 Sahnesi’nde Martin Sherman’ın yazdığı ‘Bent’ sahneleniyor. Oyun sonrası yönetmen Meltem Cumbul ve oyuncular Berkay Ateş, Can Kulan, Emir Çubukçu, Serkan Sungur, Necati Kutlu, Mesut Özkeçeci, Reha Özcan’ın katılacağı söyleşi var.

bent-540x360

*** 29 Mart Pazar, saat 18:00’de Rampa Tiyatro’da Büyülü Sahne’nin sunacağı Dario Fo-Franca Rame’nin yazdığı ‘Kadın Oyunları’ izlenebilecek. Oyun sonrasındaki söyleşiye yönetmen Handan Bayındır Tuna, çevirmen Füsun Demirel, oyuncular Sedanur Özgün, Burcu Topçu katılıyor.

tiyatro-rampamain_0

*** 30 Mart Pazartesi saat 20:30’da İkincikat Karaköy’de ‘Üst Kattaki Terörist’ sahneleniyor. Oyun sonrasında Emrah Serbes’in öyküsünden oyunlaştıran ve yöneten Sami Berat Marçalı, oyuncular Bedir Bedir, Denizhan AkbabaBanu Çiçek Barutçugil, Gözde Kocaoğlu’nun katılacağı söyleşi var.

*** 31 Mart Salı, saat 20:30’da Garajİstanbul’da GalataPerform’un dört yazarın kısa oyunundan oluşan ‘Aşk ve Faşizm’ sunuluyor. Oyun sonrasındaki söyleşiye yönetmen Yeşim Özsoy Gülan ve oyuncular katılıyor.

*** 1 Nisan Çarşamba, saat 20:30’da Altıdan Sonra Tiyatro Berkay Ateş’in yazdığı ‘Hak’ adlı oyununu Kumbaracı50’de sahneliyor. Oyun sonrası Berkay Ateş (yazar, yönetmen, oyuncu), Ayşenil Şamlıoğlu (yönetmen, oyuncu) Amai Omran (oyuncu) Yiğit Sertdemir’in (Altıdan Sonra Tiyatro Sanat Yönetmeni) katılacağı söyleşi var.

*** 2 Nisan Perşembe, saat 20:30’da Tiyatro Hal Mecidiyeköy Eski Osmanlı Sokak’taki sahnesinde ‘Kırmızı’ adlı oyunu sahneliyor. Oyun sonrası yazar yönetmen Güney Zeki Göker ve oyuncuların katılacağı söyleşi izlenebilecek.

fft99_mf5216955

3 Nisan Salı, saat 20:30’da Tatavla Sahne’de Tiyatro Martı’nın ‘Uçlar’ oyunu ile PERAFEST sona erecek.  Oyun sonrası oyuncuların katılacağı söyleşi var.

 

FİLMLER

PERA FEST kapsamında, Salt Beyoğlu’nda şiddet temasına ilginç yaklaşımlar içeren filmler ve bir belgesel gösterilecek. Macaristan’danKornei Mundruczo’nun ‘Beyaz Tanrı’ (28 Mart, saat 16:00) ve Kaan Müjdeci’nin ‘Sivas’ (29 Mart, saat 16:00) filmleriyle Antalya Film Festivali’nde sansür tartışmasının odağındaki Reyan Tuvi’nin belgeseli ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ (31 Mart, saat 18:00) gösterilecek. 1 Nisan’da gene Salt Beyoğlu’nda Yaşar Kemal’in anısına bir etkinlik düzenlenecek. Arif Keskiner’in ‘Binbir Renk-Binbir Çiçek – Yaşar Kemal’ söyleşisinin (18:00) ardından Türkan Şoray’ın yönettiği ‘Yılanı Öldürseler’ adlı film (saat 19:00 gösterilecek.

Festival kapsamındaki etkinliklerin geliri toplulukların olacak. Biletler, oyunların sahneleneceği tiyatrolardan ve internet üzerinden temin edilebilecek. Film gösterileri ise ücretsiz.

 

 

Ayrıntılı bilgi

0530 580 13 03

facebook / PERA FEST 2015)

SABİT DOĞAN

www.dirensanat.com

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.