İDAM TARTIŞMALARI SAHNEDE

0

Son günlerde yeniden gündeme gelen idam konusuna bir katkı da tiyatrodan. Yeni Tiyatro mevsim başından bu yana sahnelediği Victor Hugo’nun ‘Bir İdam Mahkumunun Son Günü’ romanından Volkan Yalçıntoklu’nun dilimize aktardığıGizem Yerlikaya’nın sahneye uyarladığı oyunu bir kez daha seyirci karşısına çıkarıyor. Hugo’nun 26 yaşında yazdığı daha sonra başta Sefiller olmak üzere birçok yapıtında yer vereceği ‘araftaki insan’, ‘toplum ve suç’ gibi temaların ipuçlarını verdiği oyun giyotine gidecek bir mahkumun son gününü anlatıyor.



“Victor Hugo, uygarlaşma süreci içinde hâlâ kendine yer bulmuş bir barbarlık kalıntısı olarak tanımladığı idam cezasına yönelik devrim sonrası Fransa’sında sürüp giden tartışmalara katılırken, suç ile ya da suçlu ile cezayı değil de, insan ile cezayı/infazı karşı karşıya koyuyor. Elbette, toplumun suç olarak tanımladığı eylem ve davranışları tartışmak yerine, insan ile genel anlamda cezayı karşı karşıya getirmesi, o dönemde yoğun itiraz ve eleştirilerle karşılaşmış. Suçluyu masumlaştırmak, kamu vicdanını yanlış yönlendirmek vb. başlıklar altında toplanabilecek itirazlar bunlar. Ne var ki Hugo, aydınlanmacı hümanizmin geleneğinde, suç ve ceza kavramlarının insansız bir mıntıkada tartışılmasının anlamsızlığına işaret eder gibidir. Onun kişisi, hayat ile ölüm arasındaki dar sınır çizgisinin üzerinde, hem de geri dönülmez bir noktada durmaktadır. Önünde bütün yolların sonu vardır: İnfaz. Ve bu infazdan kurtulmanın tek ihtimali vardır. Toplum vicdanından ya da yargıçlardan umabileceği merhamet.” (Veysel Atayman, Bordo Siyah baskısı kitabın önsözünden)

Sahnede idam mahkumunu rejiyi de üstlenen Batuhan Pamukçu canlandırıyor.

Kitabın Can Yayınları tarafından da yayımlandığını belirtelim.

 21 Mart Cumartesi saat: 17:00 Cihangir Tatavla Sahne

28 Mart Cumartesi  Saat: 20:30 Beyoğlu Kumbaracı 50

www.dirensanat.com

Sabit Doğan

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.