TİYATRO ELEŞTİRMENLERİ BİRLİĞİ BAŞKANLIĞI’NA RAGIP ERTUĞRUL SEÇİLDİ

0

UNESCO’ya bağlı Türkiye Tiyatro Eleştirmenleri Birliği yeni yönetimini belirledi.

7 Mart’ta İstanbul’da yapılan Genel Kurultoplantısında Yönetim Kurulu Başkanlığı’naoy birliğiyle Ragıp Ertuğrul seçildi.

Eleştiri kültürünün yaygınlaştırılması ve eleştirmenlik meslek haklarının temsil edilmesi yeni yönetimin çalışma felsefesini oluşturuyor.

 

Merkezi Fransa’da bulunan ve 1956 yılından bu yana faaliyet gösteren Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin(International Association of Theatre Critics’ – IATC) Türkiye birimi Olağan Genel Kurulu, 7 Mart 2015 tarihinde İstanbul’da yapıldı. Genel Kurul’da Yönetim Kurulu Başkanlığı’noy birliğiyle eleştirmen Ragıp Ertuğrul seçildi.

Sahne ve gösteri sanatları alanında eleştiri disiplininin gelişmesini, sahne faaliyetlerimizin yurt içinde ve dışında tanıtılmasında güvenilir bir değerlendirme kaynağının oluşmasını sağlamak amacı ile 1990 yılında Zeynep Oral’ın başkanlığında kurulan dernek, bugüne değin Türk Tiyatrosu’nu sayısız ulusal ve uluslararası platformlarda temsil etti.

Görevi, yazar-eleştirmen Üstün Akmen’den devralan Ragıp ErtuğrulToplumun kültürel gelişiminin temel ihtiyacı olan eleştiri kültürünü geliştirmek ve özellikle yeni nesli bu konuda akademik çalışmalara yönlendirerek, genç eleştirmenlerin yazın dünyasına kazandırılmasına çalışmak  temel hedefimiz olacaktır. Önümüzdeki dönemde birliğimize mevcut itibarını kazandıran eleştirmen ve akademisyenlerin mesleğe artı değer katan çalışmalarını uluslararası platformlara taşımaya, üniversitelerle işbirliği yapmaya, eleştirmen-seyirci diyaloğunu güçlendirmeye öncelik vereceğiz.” diye konuştu.

Ragıp Ertuğrulun başkanlığındaki yönetimde, tiyatroeleştirmeni-çevirmen ve akademisyen Handan Salta, yazar-tiyatro eleştirmeni ve öğretim üyesi Metin Boran, editör-gazeteci Nalân Özübek ve yaratıcı drama eğitmeni-tiyatro araştırmacısı Tijen Savaşkan yer alıyor.



 

Ragıp Ertuğrul hakkında

İÜ Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji bölümü yüksek lisans mezunu olan Ragıp Ertuğrul, profesyonel iş hayatında sırasıyla Yapı Kredi Bankası, ATV, Vestel, Migros ve Ünitel’de çalıştı. On dört yıldır farklı iş birimleri ve pozisyonlarda çalıştığı OMV Petrol Ofisi’nde halen Kurumsal Sürdürülebilirlik ve Etkinlik Müdürü olarak görev yapıyor.

Sanat alanında Tevfik Gelenbe Tiyatrosu ve Basın Müzesi’nde oyunculuk, Nevin Arıkoğlu Dans Stüdyosu’nda dans eğitmenliği ve dansçılık, TRT ve Senkron TV’de dublaj sanatçılığı yaptı. Sanat Çevresi’nde başladığı yazı hayatında Anne&Trends Dergisi, Tiyatro… Tiyatro Dergisi, Tempo Dergisi, tempo.com.tr, t24.com ve Reflections Turkey’de kültür sanat konulu makale, röportaj ve oyun eleştirileri yazdı. Halen, Tiyatro… Tiyatro Dergisi’nde eleştiri yazılarının yanı sıra Vatan Gazetesi’nde “Kahvede Şenlik” başlığı ile kültür-sanat içerikli köşe yazıları yayınlanıyor.

2011 yılında 75. Yıl Cüneyt Gökçer Tiyatro Ödülleri’nde “Övgüye Değer Eleştiri” ödülüne layık görülen Ertuğrul, 2003-2013 yılları arasında Tiyatro… Tiyatro Dergisi Ödülleri Seçici Kurulu’nda yer aldı.


 

International Association of Theatre Critics – IATC hakkında

Birlğin ilk tohumları, çeşitli ülkelerde yer alan eleştiri çalışmalarını incelemek ve eleştiri dernekleri arasında kalıcı bağlar oluşturmak amacıyla, 3 Mayıs 1926 tarihinde Paris’te, yirmi altı ülkeden tiyatro eleştirmenlerinin Julien Luchaire başkanlığında toplanmalarıyla atıldı. Birlik, resmi kimliğinebu buluşmadan otuz yıl sonra 3. Paris Festivali kapsamında kavuştu. 1956 yılında festivale katılan otuz dört ülkeyi temsileden yüz yirmi tiyatro eleştirmeni buradaki etkinliklere, tiyatro gösterimlerine, konferanslara katılırlar ve bir birlik kurma isteklerini dile getirirler. Festivalde hazır bulunan ve bu düşünceye olumlu bakan Fransız siyasilerin de katkılarıyla dernekleşme yolunda ilk adım atıldı.

1971 yılında UNESCO’ya bağlanan IATC, siyasal ve toplumsal çalkantılara karşın, tiyatro eleştirisini savunan ve tanımlayan düzenli olarak eleştirmenleri, tiyatro uzmanlarını toplayıp bilgi alışverişini sağlamakta ve kuruluş amacına uygun olarak etkinliklerini eksiksiz sürdürmektedir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.