ADALET TERAZİSİ BU YIL MÜLTECİ ADALETİNİ ÖLÇECEK 

0

 

Bu yıl 7- 13 Kasım tarihleri arasında Istanbul’da gerçekleşecek olan 4.Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali kapsamında düzenlenecek ‘Altın Terazi Kısa Film Yarışması’nın başvuru tarihi 15 Eylül’e kadar uzatıldı. Ön jüri üyeleri olan Yavuz Bingöl ,Aslı Şahin ve Korhan Bozkurt’dan oluşan yarışmanın ana jürisinde ise Murat Şeker,Haluk Piyes,Yavuz Arlısu, Nilüfer Pembecioğlu ve Ethem Özgüven yer almaktadır. Göç temalı, mülteci haklarına ve sosyal, psikolojik sıkıntılarına yönelik olması beklenen Kısa Film Yarışması’nda ‘En İyi Kısa Film’e 5.000 TL ve ‘Altın Terazi’ ödülü verilecek.

 

‘Altın Terazi Kısa Film Yarışması’ ile ilgili ayrıntılı bilgileri ve başvuru koşullarını festivalin resmi internet sitesi ‘www.icapff.com’dan öğrenebilirsiniz.

SUÇ VE CEZA FİLMLERİ FESTİVALİ HAKKINDA

İstanbul’da bir “Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali” düzenlenmesi fikri Prof. Dr. Adem Sözüer tarafından ortaya atılmıştır. Bu fikir İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öncülüğünde hayata geçmiş olup, Festivalin gerçekleşmesine başta Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Anabilim Dalı öğretim elemanları olmak üzere, yerli yabancı sinemacılar, sanatçılar ve akademisyenler, iş dünyası, resmi ve gönüllü kuruluşlar katkı sunmuşlardır. Değişik sorunların hem akademik olarak farklı disiplinler hem de sinema sanatı açısından tartışıldığı Festivalde Sinema sanatının çarpıcı dilinden yararlanarak hukuk, adalet, demokrasi, kişi hak ve özgürlükleri konularında geniş kapsamlı düşünce alışverişi zeminleri oluşturulmuştur. Yerli ve yabancı katılımcılarımız, sinema ile özellikle hukuk dünyasını çok yönlü bir şekilde ortak bir zeminde buluşturan festivalin bu konseptinin “dünyada bir ilk” olduğunu ifade etmişlerdir. 

Festival ile dünyanın dört bir yanından suç ve ceza temalı filmler ile bu filmleri oluşturanları izleyici ile buluşturarak, sosyo-kültürel hayatın zenginleştirilmesi; belgesel, kısa ve uzun metraj filmler ile de sinema izleyicisini buluşturarak sinema sanatının farklı kültürlerle tanışmasına aracılık edilmektedir. Festivalin diğer boyutuyla ise, Festival kapsamında yapılan akademik etkinlikler ile bilimsel çalışmalara katkıda bulunmaya çalışmaktadır. 

Festival ile Türkiye sineması, sanatçıları ve bu alanda emek verenlerin yanı sıra ülkemizin sanatsal, kültürel ve bilimsel birikimi, yurtiçinde ve yurt dışında etkin biçimde tanıtılmaktadır. Bu etkinlikler aracılığıyla da uluslararası platformda hem Üniversitemiz, hem de Türkiye ve İstanbul’un turizm ve kültür zenginliğinin tanıtımı faaliyetlerine katkı sağlanmaktadır. 

Bu çerçevede, hem ulusal hem de uluslararası kamuoyunda güncel olarak tartışma konusu edilen farklı temalar her yıl Festivalin ana teması olarak belirlenmektedir. Tema, sanatsal ve hukuki bakış açılarından değerlendirilerek, konuya ulusal ve uluslararası alanda dikkat çekilmektedir. Böylelikle toplumun hukuk bilincinin ve adalet anlayışının gelişimini desteklenmektedir. 

Festivalin temel amacı; suç, ceza ve adaletle ilgili sorunların sinema sanatındaki yansımasını kitlelere ulaştırarak, bu sorunları sinema ve akademik perspektiften tartışmak, hukuk, adalet ve insan hakları konusunda toplumsal bilinci geliştirmek, sinema sanatı aracılığıyla hukuksal-toplumsal sorunlarda uluslar arası ölçekte farkındalık, iletişim, dayanışma ve işbirliğini artırmak suretiyle, yerel ve evrensel planda hukukun üstünlüğü ve demokrasinin etkinleşmesine katkı sağlamaktır.

FESTİVAL BAŞKANI

Prof. Dr. Adem Sözüer / İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi DekanıProf. Dr. Adem Sözüer İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1983 yılında mezun olmuştur. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Kamu Hukuku anabilim dalında “Basın Suçlarında Ceza Sorumluluğu” konulu tez çalışması ile yüksek lisans eğitimini “Suça Teşebbüs” konulu çalışmasıyla 1993 yılında doktora eğitimini tamamlamıştır.1994 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi anabilim dalına yardımcı doçent olarak atanmıştır. “Organize Suçlulukla Mücadelede Ceza Hukuku Tedbirleri” başlıklı doçentlik çalışmasıyla 2000 yılında doçent unvanını, 2008 yılında “Die Reform dastürkischenStrafrechts“ isimli çalışmasıyla profesör unvanını kazanmıştır. 2008 yılında halen sürdürmekte olduğu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Anabilim Dalı Başkanlığına ve 2009 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığına atanmıştır. Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku alanlarında birçok eseri olmakla birlikte Türkiye genelinde birçok tebliğ sunmuş ve sözlü bildirilerde bulunmuştur. TBMM Adalet Komisyonu ve Adalet Bakanlığındaki birçok komisyonda Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun ve Kabahatler Hakkında Kanun gibi temel kanunların çalışmalarına ve kanunların tanıtımı ve öğretimi bakımından da Türkiye’nin hemen çok sayında ilindeki, panel, seminer ve konferanslara katılmıştır. Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’ un hazırlanması sürecinde yer almıştır. Son dönemde de Prof. Dr. Sözüer, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un çalışmalarına katılmıştır.
DANIŞMA KURULUUta ARNING
Yönetmen/Yapımcı/Yazar

Prof. Dr. Walter GROPP
Justus Liebeg Üniversitesi, Almanya

Yaşar İLKSAVAŞ
Tiyatro Eleştirmeni

Meltem ERSAN,
National Programme Officer
International Organization For Migration, Türkiye

Ahmet APAN, Gen.Md.Yrd.
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Daire Başkanlığı

 

Levent ERDEN
Reklamcı/Pazarlama İletişimi Uzmanı

Hülya KOÇYİĞİT
Oyuncu

Derviş ZAİM
Yönetmen

Av. Aybüke EKİCİ
Uluslararası Mülteci Hakları Derneği
Genel Sekreteri Ve Yönetim Kurulu Üyesi
İclal AYDIN
Gazeteci
Kenan TEKDAĞ
Avukat/ Ciner Medya Grup Başkanı

Haluk PİYES
Oyuncu

Lüset KOHEN
Yazar

Dr. Gazi ALATAŞ
Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı

Iraz Öykü SOYALP
Unicef

Prof. Dr. Vamık VOLKAN
Psikiyatrist

FESTİVAL EKİBİ

FESTİVAL BAŞKANI
Prof.Dr.Adem SÖZÜER

AKADEMİK VE FİLM PROGRAMI KOORDİNATÖRÜ
Prof.Dr.Bengi SEMERCİ

DÜZENLEME KURULU
Korhan BOZKURT
Arş. Gör. Sertaç IŞIKA
Arş. Gör. Tuba KELEP
Arş. Gör. Abdullah Batuhan BAYTAZ
Asst. Prof. Dr. Gotfried PLAGEMANN
Prof. Dr. İbrahim KAYA
Arş. Gör. Rahime ERBAŞ
Yrd. Doç. Dr. Serdar TALAS

ORGANİZASYON
Valör Kongre Organizasyonları
Yudum Kaya
Genel Müdür
Tuğba Topaloğlu
Operasyon Sorumlusu
Gökçen Demirkaya
Operasyon Sorumlusu
Remzi Ütnier
Operasyon Sorumlusu
Övgü Şirin Mescigil
Grafik Tasarım Departmanı

FİLM PROGRAMI YÜRÜTME EKİBİ
Gen Productions
Ekrem ÖRENYOL

WEB SİTESİ VE KATALOG
Sinaps İletişim Hizmetleri
Özgür Yavuz
Yaratıcı Yönetmen
Görkem Özen
Sanat Yönetmeni
Uğur Günay Yavuz
Fotoğraf Editörü
Cem Dulda
Yazılım Geliştirme Direktörü
Sevgi Yılmaz
Yazılım Geliştirme

JÜRİLER

ULUSLARARASI ALTIN TERAZİ KISA FİLM YARIŞMA ÖNJÜRİSİ
Korhan BOZKURT
Yavuz BİNGÖL
Aslı ŞAHİN
ULUSLARARASI ALTIN TERAZİ KISA FİLM YARIŞMA JÜRİSİ
Murat ŞEKER
Haluk PİYES
Nilüfer PEMBECİOĞLU
Ethem ÖZGÜVEN
Yavuz ARLISU
ULUSLARARASI ALTIN TERAZİ UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI JÜRİ
Yekta KOPAN
Selman DURSUN
Stanislav GUNTNER
2014 JURİ BİYOGRAFİLERİ
Yavuz Bingöl
Yavuz Bingöl, 7 Ekim 1964 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Babası Kars/Sarıkamış’lı edebiyat öğretmeni Yılmaz Bingöl ve annesi de Kars/Sarıkamış ‘lı halk ozanı müzisyen Şahsenem Bacı’dır. Yavuz Bingöl, babasının işi dolayısıyla öğrenim hayatını çeşitli illerde sürdürdü. Öğrenim yaşamına 1970 yılında Kars Digor’da başladı. Ortaokulu ikinci sınıfta bırakarak ardından Ankara Devlet Konservatuarı Korno-Piyano bölümüne iyi bir dereceyle girdi. 1979 yılı sonunda konservatuardan ayrılan Bingöl, bir süre müziğe ara verdi. İzmir’in Gültepe semtindeki evine döndü. 1983 yılında İzmir’de yaşadığı dönemlerde yeniden müziğe başladı. 1984 yılında askere gitti. 18 ay boyunca Erzurum ve Kars orduevlerinde müzikle ilgili çalışarak kendisini geliştirme fırsatı buldu. 1987-1989 yılları arasında İzmir Fuarı’na gelen Huri Sapan, Hakkı Bulut, Belkıs Akkale, Hülya Süer, Bergen, İbrahim Tatlıses, Zekeriya Ünlü ve Müslüm Eren gibi birçok sanatçıya bağlamasıyla eşlik etti. Yavuz Bingöl, İzmirli müzisyen arkadaşı Nihat Aydın ile birlikte Grup Umuda Ezgi’yi kurarak yedi yıl protest müzik yaptı. 95 yılında Grup Umuda Ezgi’den ayrılarak kendi müziğini yaratmak üzere çalışmaya başladı ve “Sen Türkülerini Söyle” adlı ilk albümünü hazırladı. Albüm büyük ilgi gördü. “Baharım Sensin”, “Gülen Az”, “Sitemdir”, “Unutulur Herşey” isimli albümleri bulunan Yavuz Bingöl 1998 yılında “Cumhuriyet”, 1999 yılında da “Salkım Hanım’ın Taneleri” adlı filmlerde aldığı rollerle sinemaya da adımını attı. 2008 yılında Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın Üç Maymun adlı filminde başrol oynadı. Yavuz Bingöl, 2013 yılında “Karagül” dizisinde Ece Uslu, Mesut Akusta ve Hilal Altınbilek ile başrolleri paylaştı.
Murat Şeker
1973 yılında İstanbul’da doğdu. 1991′de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. 3 yıl burada eğitim gördükten sonra Mimar Sinan Üniversitesi Sinema TV Bölümü’ne geçti. 1992′ten itibaren belgesel ve dizi filmlerde prodüksiyon sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Osman Seden, Yusuf Kurçenli ve Hüseyin Karakaş gibi yönetmenlerle çalıştı. 1996′da ilk kısa filmi “-1″i çekti. Bu tarihten sonra Türk rock ve pop müzikleri için video klip çalışmaları yaptı. Aynı sıralarda önceleri hobi olarak başlayan müzik yazarlığı yavaş yavaş mesleğe dönüştü. Milliyet, Radikal ve Turkish Daily News gazeteleri ile Max ve Roll dergilerinde elektronik ve alternatif müzik üzerine kritikler yapmaya başladı. 1998 tarihinde ikinci filmi deneysel-dökümanter “Sıfır”ı yaptı. Yine aynı yıl Number One TV kanalında bir yıl boyunca “creative director” olarak görev yaptı. 2000 yılında reklam filmlerinde Sinan Çetin ile birlikte yardımcı yönetmen olarak çalıştı. Bir yandan da video klip yönetmenliği ve müzik yazarlığını sürdürdü.
Aslı Şahin
İstanbul doğumlu olup Kocaeli Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunudur. İzmit Şehir Tiyatroları, Osman Cavcı Tiyatrosu, Tiyatro Hayal Et gibi çeşitli tiyatrolarda oynadı. Dostlar Tiyatrosu’nda tiyatro ustası Genco Erkal’a asistanlık yaptı. 14. Saraybosna Film Festivali’nde Yetenek Kampüsü’ne seçildi. Pepsi, Burger King, Atasay, Calgonit, Beko, Eti, İş Bankası,Turkcell, Siemens gibi birçok reklamda, çeşitli dizilerde ve kısa filmlerde oynamıştır. Romantik Komedi ve Muska isimli filmlerde rol almıştır. Halen tiyatro ustası Ferhan Şensoy Nöbetçi Tiyatro, Tiyatro ŞenAy ve Tiyatro Kedi oyuncusudur. Aerial kumaş akrobasisi yapmakta ve öğretmektedir. Nazım Hikmet Vakfı oyunculuk atölyesinde idari yöneticilik yapmıştır. Oyuncular Sendikası kurucu üyesi ve telif hakları için kurulan Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY) kurucusu ve Genel Sekreteri, Çağdaş Sirk Sanatçıları Derneği Başkanıdır.
Ethem Özgüven
09 06. 1962
Beykent Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Viyana Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi, Lefke Amerikan Üniversitelerinde dersler verdi. 1999’dan beri İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde çalışıyor. Belgesel ve kontra film dersleri veriyor. Antalya Altın Portakal Vakfı, Şizofreni Dostları Derneği, Vehbi Koç Vakfı, Kas Hastalıkları Derneği, Mayın Karşıtı Platform, Kamer, Mor Çatı gibi kurum ve derneklerle projeler gerçekleştirdi. Engelliler, mülteciler, şiddet mağdurları gibi konularda “kontra” çalışmalar yaptı. Altmış farklı ülkede festivallerde ve televizyonlarda gösterilen kontra, deneysel, belgesel filmleri var. “Uluslararası FIMa Video Atölyeleri” (1990-2000) , “Ulusal Çevre Senaryo Ödülleri” (1998-2000), “Antalya Altın Portakal Uluslararası Kısa Film Video Festivali” (1995-1996) kurucusu ve yönetmeni. Filmleri çeşitli ülkelerde sanat kuruluşlarının arşivlerine alındı. Bir çok ulusal ve uluslararası film festivalinde jüri üyeliği yaptı. 2013 yılında 1997 yılında başladığı küçük balıkçıyı konu alana ve Antalya’dan başlayıp Karaburun, Foça, Ayvalık, Cunda, Karaburun, Güre, Bozcaada, Çanakkale, Kemikli, Mürefte’yi içine alarak İstanbul Balıkçı halinde sona eren küçük balıkçı ve tüekene denizi anlatan son belgeselini tamamladı. 2014 yılında Kalan Müzik ile birlikte gerçekleştirdiği araştırma ve çekim çalışmaları yaklaşık 7 yıl süren yaklaşık kırk önemli sanatçıdan oluşan Muhalif Müzik Belgeselini tamamladı.
Yavuz Arlısu
1953 yılında İzmir’de doğdu. İzmir Türk Koleji’ni bitirdikten sonra lisans eğitimin Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümü’nde tamamladı. Bir süre tiyatro ve sinemayla amatör olarak ilgilendikten sonra Şahin Kaygun’un yönetmenliğini yaptığı Afife Jale ve Selim ileri’nin yönetmenliğini yaptığı Hiçbir Gece filmlerinde oyuncu olarak profesyonel hayata adım attı. Veli Çelik’in yönetmenliğini yaptığıKedi, Hırsız ve Eylül adlı üç televizyon dizisinde önemli roller oynadı.
Prof. Dr. Nilüfer
Pembecioğlu
1986’dan başlayarak mezunu olduğu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yabancı Diller Eğitim Bölümü İngilizce Öğretmenliği Bölümünde, 1993’ten başlayarak da İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümünde akademik çalışmalarına devam etmiştir. Yüksek Lisansını Marmara Üniversite’sinde İngilizce Ölçme ve Sınavlama Yordamları üzerine gerçekleştirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Avrupa Topluluğu Bölümünü, Cambridge Üniversitesi Royal Society of Arts DOTE eğitimini tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Doktora Programını bitiren Nilüfer Pembecioğlu’nun, eğitim ve iletişim içerikli çok sayıda ulusal ve uluslararası projesi, bildiri, makale, araştırma yazısı ile kitapları bulunmaktadır.
Haluk Piyes
Luk Piyes ya da Luke Piyes, gerçek adıyla Haluk Piyes, (d. 30 Mart 1975, Köln, Almanya) Türk asıllı Alman sinema ve dizi oyuncusu. Almanya’ya 1970’lerde giden gurbetçi çiftin oğlu olan Haluk Piyes, Almanya’da ilkokulda çok sevdiği Türk Edebiyatı hocasının desteği ile tiyatro kurslarına gitti. Arkadaşlarının şiddete eğilim göstermesi üzerine hukuk okumaya karar verdi. Hukuk eğitimiyle birlikte tiyatro ve sinema eğitimi de alan Piyes, bu arada boks da yaptı. Bir ara fuarlarda sunuculuk yapan genç oyuncu, New York’taki Actors Studio’da yaklaşık üç ay sinema üzerine eğitim aldı.
www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.