AFRİKA'DAN KARA BİR HİKAYE 'BEYAZ GÖLGE'

0
Afrika’dan kara bir hikaye: “Beyaz Gölge”
Uluslararası Eskişehir Film Festivali  “Dünya Sineması Genç Yıldızları” seçkisinin 3 Mayıs Cumartesi günü Sinema Anadolu’da seyirciyle buluşan filmi, “Beyaz Gölge” oldu. Filmin ardından yapılan interaktif söyleşiye ise oyuncular James Gayo ve Hamis Bazili katıldı.
“Rüya ile gerçek arasında”
Afrika’nın doğusunda yaşayan albinolardan biri olan genç Alias’ın köyünden kaçarak büyük bir şehre doğru yolculuğa çıkma hikâyesini anlatan film, bölgedeki albinoların maruz kaldığı ayrımcılık ve yok olma tehlikesini tüm çarpıcılığıyla gösteriyor. San Francisco Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülüne aday olan ve 2013 Venedik Film Festivali’nde “Geleceğin Aslanı” ödülüne layık gösterilen film için ise sinema otoriteleri sosyal realist bir hikâye olduğunu belirterek, ekliyor:  Rahatsız edici, aynı zamanda strese sokucu.
“Film kurmaca, hikâye gerçek”
H9hTc7wku3KgSdA2Q15_sf0TalcXJuAhNDdpXNTqJXc
Filmin ardından izleyicilerin merak ettiği soruları yanıtlayan James Gayo ve Hamis Bazili ise, filmin cast aşamasının filmin çekim aşamasından daha uzun sürdüğünü belirtti. Özellikle oyuncu seçiminde insanların otobüslerle yönetmenin yanına taşınarak elemeye katıldıklarını ve bu süreçte de oyuncu olmak isteyenlerin hayatlarında gördükleri en önemli rüyayı anlatmalarını istediğini söyledi. Hamis Bazili, “Film kesinlikle kurmaca fakat hikâye gerçek. Albinolar ölüyor. Ancak, filmin gerçeklik kazanmasındaki etken yönetmenin stili ve oyunculara esneklik sağlamasıdır. İnsanlar Tanzanya’da bir kişinin öldüğünü duymuşlar ancak görmediklerini söylüyorlar. Bu işten para kazanan birçok insan var. Hatta bir gün amcasıyla sokakta yürüyen Hamisi’ye, yol kenarındaki birkaç adam tarafından ‘Yürüyen Para’ yakıştırması yapılmıştı” dedi.
“Bu tür olaylara karşıyım”
Prodüksiyon bütçesinden ve Tanzanya’nın film hakkındaki tepkisine değinen Deshe ise, filmin Tanzanya’da gösterime girmediğini ve ilk kez Zaza Film Festivali’nde yer aldığını söyledi, prodüksiyon için ise net bir rakam belirtmedi. Ayrıca oyuncuların daha önce hiç deneyimleri olmaması nedeniyle 25 saat çalıştıklarını kaydetti. Gerçekleşen ölümlere karşı Hamisi’nin aktivist olarak Tanzanya’da bu tür olaylara karşı olduğunun da altını çizdi.  Polisin etkisinin Tanzanya’da nasıl olduğu sorusuna din ve politikacıların daha etkili olduğu cevabını veren Deshe, bu tip festivallerde filmin görülmesinin ve izleyici yorumlarının kendileri için oldukça önemli olduğunu kaydetti.
Haluk Birsen
www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.