MODERN BİR KADIN ÇIĞLIĞI 'YATIK EMİNE'

0

Modern Bir Kadın Çığlığı YATIK EMİNE’NİN     Galası    Ortaköy Afife Jale Sahnesinde yapıldı…

25. Sanat yılını kutlayan Ekim Sanat Atölyeleri, “YATIK EMİNE” oyununun Galasını 26 Şubat 2014 Çarşamba günü saat 20.30’da  Ortaköy Afife Jale Sahnesi’nde; ünlü yönetmen Derviş Zaim, Eski Kültür Bakanı Erkan Mumcu, Tatar Ramazan dizisinin oyuncularından Kadim Yaşar, Kültür Sanat Yazarı Hami Çağdaş ve birçok seçkin davetli ve sanatçının katılımıyla gerçekleşti …

ESRA ŞENGÜNALP3

Kurtlar Vadisi Pusu’nun Aynura’sı Esra Şengünalp’in başrolünü oynadığı “Yatık Emine”, Refik Halit Karay’ın Memleket Hikâyeleri adlı öykülerinin birkaç tanesinin dramatik kurguyla bir araya getirilmesinden oluşuyor.

ÖMER NACİ TOPÇU- DERVİŞ ZAİM
ÖMER NACİ TOPÇU- DERVİŞ ZAİM

 

 

Oyun, Ömer Naci Topçu tarafından oyunlaştırılarak sahneleniyor. Emine karakterine can veren Şengünalp, Emine’nin her an bir köşe başında karşımıza çıkabileceğine işaret ederek, karakterin gerçekliğinin performansını oldukça etkilediğini söylüyor.

Derviş Zaim, Erkan Mumcu, Ömer Naci Topçu, Zafer Altun
Derviş Zaim, Erkan Mumcu, Ömer Naci Topçu, Zafer Altun

Ekim Sanat’ta başlayan tiyatro yaşamını, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü’nü bitirerek devam ettiren oyuncu, halen Kurtlar Vadisi Pusu dizisinde Aynura karakterine can veriyor ve tiyatroya Ekim Sanat Oyuncuları ile devam ediyor.

ömer naci topçu, hami çağdaş
ömer naci topçu, hami çağdaş

 

Oyunda yer alan erkek rollerinin birçoğunu ustalıkla sahneye taşıyansa Zafer Altun. Şu günlerde ara verdiği televizyon çalışmalarının yerine, ağırlıklı olarak tiyatroya ve sinemaya zaman ayıran oyuncu, Yatık Emine’nin hiç de ütopik bir karakter olmadığını söylüyor. Ekim Sanat Atölyeleri’nin genç oyuncularından Murat Deniz ise oyunda “Dal Sabri” karakteri ile karşımıza çıkıyor.

Ömeri Naci Topçu, Erkan Mumcu
Ömeri Naci Topçu, Erkan Mumcu

 Oyunun Konusu:

Kadının statüsel yolculuğunu modern bir yaklaşımla anlatıyor Yatık Emine. Sürülen, el üstünde tutulan ya da metalaştırılan kadının yolculuğunu içsel bir bakışla irdeliyor. Yatık Emine, anaerkil aile düzeninden ataerkil düzene geçiş ve bunun getirdiği toplumsal yanılsama ya da kısaca ataerkil düzene bir çeşit beyaz mendil sallama olarak seyirciye ulaşıyor. Devletin, “kötü kadın” olarak yaftaladığı Emine, boyun eğen yapısı, sessiz kişiliği ile Anadolu’nun ortasında bir kasabaya sürgün ediliyor. Kadınlığı her durumda öne çıkan Emine, bu kasabada da erkeklerin dikkat odağı oluyor. Dolaysıyla, egemen düşünce olan, haris erkek bakış açısı Emine’ye hayatı dar ediyor. Her anlamdaki tutuculuk genç bir kadının hayata tutunan tüm dallarının soğuğa yenik düşmesine neden oluyor.

Tek perdelik bu etkileyici oyun, dramatik yapısı ve oyuncuların performansıyla seyredilmeyi hak ediyor.

Oyun Mart ve Nisan  aylarında Ortaköy Afife Jale sahnesinde sergilenecek, ayrıca Mart ayında Anadolu turnesi yapacaklar.

www.dirensanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.