TİYATRO PERA MART 2014 OYUN PROGRAMI

0

Mart ayında yeni oyun “İki Oyun Bir Ülke: Hesap Benden-Cumhuriyet İstasyonu”,  “Akdeniz (Müzikal)” ve geçen sezondan “Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im”  oyunları sergilenecektir.

Nesrin Kazankaya’nın yazıp yönettiği “İki Oyun Bir Ülke: Hesap Benden – Cumhuriyet İstasyonu”, birbirinden bağımsız, tek perdelik iki oyundan oluşmaktadır. İki farklı oyunda ortak olan tek olgu, olayların aynı ülkede geçiyor olmasıdır. Her iki oyunda aynı sanatçılar tarafından oynanmakta: Can Kolukısa, Nesrin Kazankaya, Can Başak, Emre Çakman, Can Yılmaz, Kayhan Teker, Bahar Karaoğlu.

Gerçek olaylardan, karanlık hayallere uzanan bu iki oyunla,  totaliter sistem eleştirel sorgulanır.

cumhuriyet istasyonu-2   

 “Hesap Benden” Uyuşturucu bağımlılığından yeni kurtulmuş Devrim, mutsuz annesi Mine ile birlikte yaşamaktadır. Arkadaşı Sermet ile birlikte; yıllar sonra göreceği, ünlü bir yazar olan babası için, evde bir karşılama partisi hazırlar. Kendisi gibi yazar olan arkadaşı Oktay, yayınevi sahibi Kadir ve üniversite öğrencisi Serra ile birlikte eve gelen Metin, yıllar sonra, eski karısıyla ve sürgün ve hapisliği yüzünden büyümesine tanık olamadığı oğluyla buluşur. Özlem, sevgi ve hoşgörüyle başlayan gece, ilerledikçe, tuhaf bir hesaplaşmaya dönüşür. Yaşananların ağır ve acı izleri, mutsuzluklar, bireysel çatışmalara yol açar.

“Cumhuriyet İstasyonu” Bir anne, bir genç kız, bir öğrenci ve bir gazeteci, değişik yerlere gitmek için istasyona gelirler. Ancak trenlerin ne zaman geleceği belli değildir. İstasyon şefi, yardımcısı ve denetçi, yolculara bilgi vermemekte; sabırlı olmalarını önermektedir. İstasyonun tuhaf kuralları, giderek artan belirsizlikler, şiddet içeren baskılar, yer yer kara komediye dönüşen olaylara neden olur.

Nesrin Kazankaya’nın yazıp, düzenlediği ve yönettiği, 5 kişilik orkestra ve 9 oyuncudan oluşan “Akdeniz” adlı müzikal oyunda orkestra üyeleri, piyano, viyola, gitar, basgitar, buzuki, davul, kajon, bendir enstrümanlarını çalmaktadırlar. Oyunda, portakal toplayan Akdenizli iki kız kardeş, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde hayali bir gezinti yaparlar. Gezinti boyunca değişik Akdeniz ülkelerinden sökün eden Akdenizliler, beraberlerinde ülkelerinin şarkılarını, öykülerini, şiirlerini de getirirler. Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Yugoslavya, Yunanistan, Kıbrıs, Türkiye ülkelerinden seçilmiş aşk, özlem, eğlence, ayrılık, ayrı bırakılma, faşizm ve direniş temalarında bir yolculuk yapılır.

201391201917431_b

2013 İsmet Küntay Yılın Yapımı ve Yönetmen ödüllerini alan Nesrin Kazankaya’nın yazıp yönettiği “Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im” de görev alan sanatçılar: Aysan Sümercan, Muhammet Uzuner, Nesrin Kazankaya, Defne Halman, Başak Meşe, Emre Çakman, Linda Çandır, İlker Yiğen, Doğan Akdoğan, Selin Sevdar, Asır Akkaya.

Oyun 1923 yılında İzmir’de geçer. Savaş bitmiş, Rum ve Türk topluluklarının karşılıklı göç etmesini zorunlu kılan “Mübadele Yasası” çıkartılmıştır. Köklü bir geleneğe ve kültüre sahip, zengin Rum ailesi Vlasto’lar, İzmir-Bornova’daki  konaklarında göç hazırlığı içindedirler. Yıllardır Vlastolar’la bir aile gibi bir arada yaşayan Türk yardımcıları da, bu göçün hüzünlü tanıklarıdır.

Tiyatro Pera Mart 2014 Oyun Programı

 

 7 Mart Cuma Saat 20.00   “İki Oyun Bir Ülke”

 

8 Mart Cumartesi     Saat 20.00   “İki Oyun Bir Ülke”

 

9 Mart Pazar  Saat 18.30   “İki Oyun Bir Ülke”

 

14 Mart Cuma      Saat 20.00   “Akdeniz (Müzikal)”

 

15 Mart Cumartesi Saat 20.00 “Akdeniz (Müzikal)”

 

16 Mart Pazar            Saat 18.30  “Akdeniz (Müzikal)”

 

18 Mart Salı   Saat 20.30 “İki Oyun Bir Ülke” Caddebostan Kültür Merkezi

 

20 Mart Perşembe Saat 20.00 “Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im” Maltepe Türkan  

                                                             Saylan Kültür Merkezi

22 Mart Cumartesi  Saat 20.00           “İki Oyun Bir Ülke”

 

23 Mart Pazar              Saat 18.30 “İki Oyun Bir Ülke”

 

28 Mart Cuma              Saat 20.00 “Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im”

 

29 Mart Cumartesi Saat 20.00     “Ah Smyrna’m, Güzel İzmir’im”

 

Tiyatro Pera

Sıraselviler Cad. No:26 Taksim

Tel: 0212 245 44 60

  www.tiyatropera.com

www.biletix.com 0216 556 98 00

Caddebostan Kültür Merkezi

Tel: 0216 467 25 68

  Bilet Fiyat: Tam: 30 TL İndirimli: 20 TL

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.