RİTİM TİYATROSU 'DÜĞÜNÜN KANLISI' İLE MAYA /CÜNEYT TÜREL SAHNESİ'NDE

0
Ritim Tiyatro G. Lorca’nın Kanlı düğününden yola çıkarak ‘Düğünün Kanlısı’  oyununu 19 Şubat’ta Maya Sahnesi /Cüneyt Türel Sahnesi’nde pömiyer yapacak.
Tiyatro Ritim 2012 Yılında kuruldu. İlk olarak  Mitolojik bir hikayeden uyarlanan “Kallisti-En Güzel Olana” adlı oyun ile ritim ve tiyatroyu ilk kez bir araya getirdik.. Bu sene daha farklı bir oyunu  ritim ile  buluşturuyor. Bu yüzden 1940 İspanyasında iç savaş zamanında geçen bir kan davasını konu alan Federico Garcia Lorca’nın “Kanın Düğünü” adlı oyununu Kan’nın gözünden anlatacaklar. Oyunu İspanyol ezgileri ve Flemenko ritmi ile buluşturuyoruz. Dansın ve enerjinin bol olduğu bir oyun.
Ekip; 7 Oyuncu 2 Müzisyen toplam 9 Kişiden oluşuyor.
“Kanın yolunu izleyeceksin. Gün ışığını gören kanı toprak içer. Akan kanla ölmek, kokuşan kanla ölmekten iyidir…”
Federico Garcia Lorca
1940’lı yılların İspanyasında geçen Federico Garcia Lorca’nın Kanın Düğünü adlı oyunu; küllenen kan davasının yarım kalmış bir aşk hikayesi  ile alevlenmesini konu alıyor. Yönetmenliğini Sena Işıldar’ın üstlendiği oyunda ispanyol ezgileri ritim ile buluşarak Kan’ın yolculuğuna eşlik ediyor.

 1527056_618977358174071_905893746_nYAZAN :                              Federico Garcia LORCA

YÖNETEN :                       Sena IŞILDAR
ÇEVİREN :                         M. Turan OFLAZOĞLU
MÜZİK DİREKTÖRÜ :      Cem UTKU
IŞIK TASARIMI :                 Serhat AKIN
MÜZİK / UYARLAYAN :     Aybilge İNAL
YÖNETMEN ASİSTANI :   Burcu SAĞLAM
MÜZİSYENLER :               Cem UTKU
                                             Aybilge İNAL
                                             Ercüment GÜVENÇ
OYUNCULAR :
Kan :                               Nezaket ERDEN
Ana :                                Sena IŞILDAR
Gelin :                             Dilara AKIN
Leonardo :                     Ercüment ACAR
Damat :                           Efe ÜNAL
Leonardo’nun Karısı :  Yağmur MISIRLIOĞLU
Ay/ Oduncular :              Ercüment GÜVENÇ

 

Oyuncular: Nezaket Erden, Sena Işıldar, Dilara Akın, Ercüment Acar, Efe Ünal, Yağmur Mısırlıoğlu, Ercüment Güvenç

blood-wedding-costumes-2

Kanlı düğün/Federico Garcia LORCA Oyun metninden:

Kanlı Düğün Federico Garcia Lorca‘nın bir oyunu. Lorca’nın “Köy Trajedileri Üçlemesi” adlı üçlemesinin ilk oyunudur (Diğer iki oyun Yerma ve Bernarda Alba’nın Evi‘dir.) Lorca, oyunu 1932’de yazdı ve ilk olarak 1933’te Madrid‘te, aynı yıl Buenos Aires‘te sahnelendi.

Oyun, üçlemenin diğer oyunları gibi 1930’lar Endülüsünde geçer ve geleneksel törelerin, insan doğasına uymadığı ve dolayısıyla özgürlük ve mutluluk getirmediğini anlatır. Oyunda aşk, ölüm gibi temel temalar, şiirsel bir dille ve bolca sembolizm kullanılarak aktarılmıştır.

Kocası ve oğlu bir kan davasında öldürülen Anne, diğer oğlunu kan davalı olduğu ailenin kızı ile evlendirecektir. Oğul Leonardo’ya (oyunda adı olan tek karakter Leonardo’dur) sevdiği bu kız ile söz kesilir ancak kız tarafı varlıklı olmadığı için Leonardo’yu geri çevirir. Leonardo, sevdiği kızın kuzeni ile evlenmek zorunda bırakılır. Annesi ile birlikte, evlilik koşullarını konuşmaya gittikleri sırada eski sevgilisinin de evlendirileceğini öğrenir. Leonarda evlenir ancak geceleri sürekli atıyla gezintiye çıkar, sevgilisinin evinin yakınlarında dolaşır ve karısının sorularına da cevap vermez. Eski sevgili olan Gelin, düğün sabahı Leonardo’yu bulur ve birlikte kaçarlar.

Düğün sırasında Gelin’in kaçtığı farkedilir. Leonardo’da yoktur. Kan davası yeniden başlar. Damar, arkadaşlarıyla birlikte kaçanların peşine düşer. Mehtaplı bir gecedir ve ayın ışığı kaçanların izlerini gösterir. Kaçaklar yakalanır ve Damat ile Leonarda ay ışığı altında bıçaklarıyla kavgaya girerler. Her ikisi de ölür ve cesetler Anne’nin evine getirilir. Anne, biricik oğlunu kaybetmiştir. Leonardo’nun karısı kocasını kaybetmiştir. Gelin ise hem kocasını hem sevgilisini kaybetmiştir. Çaresizlik içinde Anne’ye şöyle sorar: Onun buna bir günahı yok. Benim de bir günahım yok. Günah kimde peki?

1 

Kanlı Düğüm’de geleneksel törelere karşı gelen aşk, özgürlük ve mutluluk getirmemiş, tersine ölüm ve yıkım getirmiştir. İnsanın doğası ile toplumsal yaşamın kuralları arasındaki bu çelişki Lorca’ya göre trajik bir çatışmadır. 1935’te Kanlı Düğün, Margarita Xirgu topluluğu tarafından oynanacağı sırada Lorca şöyle der. Düşünün, en sonunda doğru yazdılar afişlere:Tragedya. Tiyatro toplulukları oyunlarına dram deyip çıkıyorlar, tragedya demekten çekindikleri için! Ne mutlu bana ki, oyunlarına gerçek adını veren akıllı bir oyuncu ile karşılaştım.
Lorca, oyunda bolca sembolizm kullanmıştır. Ay ışığı ile ilgili olarak şöyle bir açıklama yapar: Ay ile Ölüm, kaderin temsilcisi sembolik elemanlar olarak belirirler. O ana kadar oyuna hakim olan tragedya durur, aralanır ve yerine şiirsel fantaziye bırakır. İşte o anda ben sudaki balık kadar mutlu olurum tabii.
Oyun, 1935’de Bitter Oleander adıyla Brodway’de sahnelendi. 1938’de ilk sahneye koyan Margarita Xirgu tarafından film olarak çekildi. Oyunun bilinen ilk TV uyarlaması 1958’de BBC Televizyonu tarafından yapıldı.1964’de Macar besteci Sándor Szokolay tarafından Vérnász adıyla ilk kez opera versiyonu üretildi. Wolfgang Fortner ise Die Bluthochzeit adıyla oyunu opera olarak yeniden yazdı.1981’de İspanyol yönetmen Carlos Saura oyunu bir kez daha, bu sefer müzikal olarak filme aldı.1986’de BBC oyunun radyo versiyonunu yayınladı.Oyun Türkiye’de de pek çok defa sahnelendi. Boykurt Kuruç (1970/71), Ege Aydan(1996/97, 1997/98), Mahir Günşiray (1999/2000), Lemi Bilgin(2010/11) tarafından Devlet Tiyatrolarında sahnelendi.Diyarbakır Büyükşehir Tiyatrosu tarafından Daweta Xwînî adıyla Kürtçe olarak da sahnelendi.
 

MAYA CÜNEYT TÜREL SAHNESİ  ŞUBAT PROGRAMI

 

Flamenko Gri / Dans

8 Şubat, 20.30 * biletler sadece mybilet’te

 

SAVUNMA_afis_baski

Savunma

7, 12, 21, 26, Şubat 20.30
16 Şubat 16.00

 

 

 

 

 

 

 

 

Üstü Kalsın

15, 22, 25, 28, Şubat 20.30
23 Şubat 16.00

 

Şiir, aşk ve yaşam dolu Üstü Kalsın, yoğun ilgi dolayısıyla 3. sezonda da seyirciyle buluşmaya devam ediyor.

tiyatrogerçek tarafından 2011’den bu yana sahnelenen ve üçüncü sezonunda da yoğun ilgi gören “Üstü Kalsın”da, Cemal Süreya’yı şiirleriyle tanıyacak ve onun aşklarına, yaşadıklarına, mısralarda eşlik edeceksiniz. Tek perdelik bu gösteriye, simgeler ve çağrışımlarla düzenlenmiş sahne atmosferinde, Hakan Gerçek ve Tilbe Salim şairin büyüleyici şiirleriyle hayat veriyor.

Cemal Süreya’nın şiirleri
Metin ve sahneye uygulayan: Atilla Birkiye
Oyuncular: Hakan Gerçek, Tilbe Salim
Müzik: aria (Cengiz Onural – Bora Ebeoğlu)
Işık ve yönetmen yardımcısı: Sema Öztaş

Mutlu Ol Nazım
11 Şubat, 20.30
Ölüm Diyaloglar
17 ve 24 Şubat, 20.30
Fikret Mualla
14 ve 20 Şubat, 20.30
Kanın Düğünü 
19 Şubat, 20.30
Mehmet Altun Söyleşi:
15 Şubat Fuaye’de etkinliklerimize ek olarak Mehmet Altun ile edebiyat söyleşi de gerçekleşecek.
“Kısa’ca Aşk”
13 Şubat Film Hafızası  seçkisiyle Maya’da
MAYA Cüneyt Türel Sahnesi
İstiklal cad. Halep Pasajı
62/20 2. Kat
Beyoğlu/İstanbul

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.