ENGİN HEPİLERİ'İNİN KURDUĞU TİYATRO.İN'DE 'KATİL JOE'NİN PRÖMİYERİ YAPILDI

0
Katil Joe, 15-20-27 Ocak ve 3-4-24 Şubat' ta Moda Sahnesi'nde. Biletler www.modasahnesi.com ve Moda Sahnesi gişesinde.

Engin Hepileri yeni tiyatro grubu Tiyatro.iN’le

sahnede

Engin Hepileri’nin kurduğu Tiyatro.iN’in ilk projesi ‘Katil Joe’ Prömiyeri 15 Ocak’ta Kadıköy Moda sahne’de yapıldı. Pulitzer ödüllü Tracy Letts’in yazdığı oyunu Mehmet Birkiye yönetiyor. Oyunda; Engin Hepileri, Öykü Karayel, Defne Halman, Mehmet Birkiye ve Taner Ölmez rol alıyor.

engin hepileri

15-20-27 Ocak ve 3-4-24 Şubat’ ta Moda Sahnesi’nde.  Biletler www.modasahnesi.com ve Moda Sahnesi gişesinde.

KATİL JOE:

Katil Joe (Killer Joe) Amerikalı yazar Tracy Letts tarafından 1993’te yazılmış bir kara komedidir. Anavatanından, ülkemizde ve tüm dünyada baskın bir şekilde etkisini sürdüren popüler kültüre sert bir eleştiri yapan oyunda paranın, televizyonun ve uyuşturucunun etkisinde paralize olmuş küçük insanların, traji-komik yaşam çırpınışları çarpıcı bir biçimde anlatılmaktadır. Aşkın ve sevginin başka boyutlarda yaşandığı, “ev’’ ve “ahlak” kavramlarının tartışıldığı, temiz ve parlak olanın içindeki pisliği gören bir başkaldırı niteliğindeki Katil Joe, Letts’in ilk oyunudur. Prömiyeri 3 Ağustos 1993’te ABD-Illinois’de gerçekleşen oyunun, Off-Broadway promiyeri ise New York’ta 29 Eylül 1994’te yapılmıştır. 2011’te yine Letts tarafından senaryolaştırılarak sinemaya uyarlanan Killer Joe’yu William Friedkin yönetmiştir.

15 ülkede ve 12 ayrı dilde sahnelenen Katil Joe, ülkemizde ilk kez sahnelenmektedir.

‘KATİL JOE ‘KADROSU HAKKINDA

Yazan: Tracy Letts
CN20121211-Tracy-Letts
 Tony ve Pulitzer Ödüllü yazar Tracy Lets;  hem  Tiyatro-sinema oyuncusu hemde  oyun yazarıdır. 20 yaşlarında Şikago’da Steppenwolf ve Famous Door tiyatro gruplarında 11 yıl çalışdı. 1991 yılında alkol sorunları yaşarken Killer Joe (katil joe) yazdı. Oyunun prömiyeri Şikago Next Lab Tiyatro’da yapıldı. daha sonra 15 ülkede 12 farklı dilde oynandı. Tiyatro.in’de Aslı Salarvan Cousens’in çevirisi ile  oynanıyor.
    Yazdığı oyunlarda genelde toplumun ahlak kuralları ile çatışan ve ruhsal sorunları olan karekterleri işlemesinden dolayı Tennessee williams’in oyunlarına benzetilir.
   Diğer oyunları: August oyunuyla 2008 yılında Pulitzer, Tony ödüllerinde en iyi oyun seçildi. Bug (böcek) adlı oyunun filmi yapıldı.
OYUNCULAR:
ENGİN HEPİLERİ:

Joe Cooper – Olağan bir katil dedektif

Engin-Hepileri-Bilinmeyenlerini-Anlattı

1978’de İstanbul’da doğan Engin Hepileri, 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nü ve 2002 yılında aynı üniversitenin Oyunculuk Yüksek Lisans Bölümü’nü kazandı ve üç sene araştırma görevliliği yaptığı üniversiteden 2005 yılında tezini vererek mezun oldu. 2009 yılına kadar Akademi Kenter’de tiyatro eğitmenliği yaptı.

1993-1998 yılları arasında Devlet Tiyatroları da dahil olmak üzere pek çok oyunda yer aldı. 1998 yılında Kent Oyuncularına katıldı. 2012 yılına kadar 20’ye yakın oyunda oynadı; bu oyunların pek çoğunun yönetmen yardımcılığını üstlendi, 3 tane oyun yönetti.

2013 yılında Tiyatro.iN’i kurdu. Ve 5 yıldır üzerinde çalıştığı ‘’Katil Joe’’ oyunu Tiyatro.iN’in ilk projesi oldu.

Engin Hepileri 2004 Afife Jale Tiyatro Ödülleri’nden ’Yeni Kuşak Özel Ödülü’ne ve 2010 Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri’nden ‘Komedi dalında yardımcı rolde en iyi erkek’ ödülüne layık görülen Hepileri, halen ‘Oda ve Adam’ adlı oyunda ve ‘İntikam’ adlı dizide oynamakta ve seslendirme yapmaktadır.

 

ÖYKÜ KARAYEL

Dottie Smith – 

öykü karayel

1990 yılında İstanbul’da doğan Öykü Karayel, Çemberlitaş Kız lisesinden mezun oldu. Kenter Tiyatrosu’nda kısa bir eğitim aldıktan sonra, 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Tiyatro Bölümü’ne girdi. Okulun son sınıfındayken Berkun Oya’nın yazıp yönettiği ‘Güzel Şeyler Bizim Tarafta’ adlı oyunda oynadı. Bu oyunla, Sadri Alışık Sinema ve Tiyatro Ödülleri’nde, ‘Efes Özel Ödülü’nü ve Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin ‘Genç Yetenek Ödülü’nü almayı başardı.

 

DEFNE HALMAN:

harla Smith – Gerçek bir üvey anne

defne-halman

New York’ta doğup büyüyen Defne Halman, ilk öğrenimini Birleşmiş Milletler Uluslararası Okulu’nda tamamladı ve New York’un Profesyonel Çocuklar Lisesi’nden mezun oldu. Okul yılları boyunca Amerikan Bale Okulu’nda bale çalışmalarını sürdürdü. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. Konservatuar öğrencisiyken profesyonel olarak ilk kez Kent Oyuncuları’nda sahneye çıktı. Kariyeri boyunca New York’ta çesitli tiyatrolarda ve Türkiye’de Kenter Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Dostlar Tiyatrosu, Şehir Tiyatroları, Tiyatro Pera ve İkinciKat’ta 25’ten fazla oyunda rol aldı. Oyuncu olarak, biri Amerika’daki ‘Encore’ olmak uzere, Afife Jale, Sadri Alışık, Tiyatro Tiyatro Dergisi, vb. bir çok kez ödüle layık görüldü. Televizyon ve sinema’da pek çok projede yer aldı. Son olarak, 2013 Berlin Film Festivali’nde dünya prömiyeri yapılan, cok sayıda önemli Uluslararası festivalde yer alan, Türkiye’de ve baska ülkelerde gosterilen ‘Hayatboyu’ adlı filmde başrol oynadı.

MEHMET BİRKİYE:

katiljoe2

Lise eğitimini Kadıköy Maarif Koleji (şimdiki Kadıköy Anadolu Lisesi)’nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni ve İ.B.K. (şimdiki adı ile İ.Ü. Devlet Konservatuarı) Tiyatro Bölümü’nü bitirdi.

1973 yılında Kent Oyuncuları’nda profesyonel oyuncu olarak çalışmaya başladı. 1977 yılında Prof. Yıldız Kenter’in asistanı olarak İ.Ü. Devlet Konservatuarı’na girdi. 1977 yılında İ.B. Konservatuarı’nda “Oyunculuk” dersleri vermeye başladı. Kent Oyuncuları’nda Yıldız Kenter’in yönetmen yardımcılığının yanı sıra, ışık tasarımları yaptı; “Sergey Kokovkin”, “Arthur Hausman”, “Aleksandr Galin” gibi eğitimini tamamladı ve “Oyunculuk” dersinin yanı sıra “Sahne Tekniği” ve “Fonetik ve Diksiyon” derslerini vermeye başladı.

1990 yılında aynı üniversitede Sanatta Yeterliliğini bitirdi. 1993 yılında Doçentliğini aldı. 2002 yılında “Anlat Şehrazat” temel eseri ile “Oyunculuk” ana dalında Profesör oldu.

1973 yılından bu güne Müfettiş, Ayaktakımı Arasında, Küçük Mutluluklar, Katır Tırnağı, Reçetesi Peçete, Günden Geceye, Kafesten Bir Kuş Uçtu, Islıkçı, Sacco ile Vanzetti, Bir Daha Oyna Sam, Bodrumdaki Pencere, Ay Herkese Gülümser, Odalar, Harold ve Maude, Babalar ve Oğullar, Arzu Tramvayı, Ölümü Yaşamak, Yarın Cumartesi, Nice Yıllar, Kökler, İnsan Denen Garip Hayvan, Kim Kimi Kiminle,Sarı Sabır Çiçeklerinden Bir Ders, Fehim Paşa Konağı, Çok Uzak Fazla Yakın, Nalınlar, Ver Elini Broadway, Lütfen Kızımla Evlenir misiniz?, Eşşek Dağın Sevdalısı, Maria Callas, Aşk Olsun!, Martı, Oyunun Oyunu, Sesler Ziller Bizler, Çözüm, Aşk Çemberi, Inishmorelu Yüzbaşı, İki Hayat Sonra, Anna Karanina,Cimri ve Piyano adlı oyunlarda oynadı.

mhmt_afife

Profesyonel yönetmen olarak Adını Siz Koyun, Uzaklar, Gönül Suçları, Ramiz İle Jülide, Eşşek Dağın Sevdalısı, Maria Callas (Yıldız Kenter ile birlikte), Helen Helen, Hep Aşk Vardı (Yıldız Kenter ile birlikte), Gece Mevsimi, Anna Karanina, 39 Basamak, Açık Denizde, Cimri, Annem Yokken Çok Güleriz, Ölümüne, Baştan Çıkarma,18. İKSV İstanbul Tiyatro Festivalinde Macbeth ve Sessizlik adlı oyunları sahneledi.

Türkiye’nin ilk rock operası Anlat Şehrazat’ı yönetti ve prodüksiyonunu gerçekleştirdi. Uğurlugiller, Yaz Evi, Bizim Pasaj, Evdeki Yabancı gibi dizilerde uzun soluklu rollerde oynadı. İngiliz yönetmen Michael Newell’in yönettiği George Lucas yapımı olan Young Indiana Jones adlı dizide oynadı. Araf ve Cennet adlı sinema filmlerinde oynadı.

İş Bankası’nın sponsorluğunda gerçekleştirilen, 2003 yılında başlayan ve halen sürmekte olan İş Sanat Şiir Dinletileri’ni sahneye uyarladı. Önemli oyuncular ve müzisyenlerin işbirliği ile bu çerçevede sahnelenen şairler ve temalar şunlardır: Ahmet Muhip Dıranas, Melih Cevdet Anday, Orhan Veli, Attila İlhan, Özdemir Asaf, Oktay Rıfat, Aşk Şiirleri, İstanbul Şiirleri, Cahit Sıtkı, Behçet Necatigil, Can Yücel, Ahmet Hamdi Tanpınar, Metin Altıok, Cemal Süreyya, Edip Cansever, Aşık Veysel, Nazım Hikmet, Sait Faik, Sabahattin Ali.

İstanbul Beykent ve İstanbul Aydın Üniversitelerinde “Oyunculuk” ve “Sahne Yönetimi” bölümlerinin programlarını yaptı. Yarı zamanlı öğretim üyesi olarak lisans ve lisansüstü dersler verdi

Martin Crimp’in Treatman adlı oyununu çevirdi (oyun henüz basılmadı). VI Lions Tiyatro Ödülleri’nde “Yönetmen” ödülünü Gece Mevsimi adlı oyunla kazandı. 2010-2011 yılında Tiyatro Tiyatro dergisinin düzenlediği tiyatro ödüllerinde “Yılın Yönetmeni” ödülünü Cimri adlı oyunla kazandı.

2013 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda yönettiği “Sessizlik” adlı oyun ile Yapı kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nde “Yılın En Başarılı Yönetmeni” ödülünü kazandı.

2013 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda “Üç Kız Kardeş”, Tiyatro Gerçek’te “Savunma” adlı oyunları yönetti.

Oyunculuk ve reji alanında lisans, lisansüstü, sanatta yeterlilik dersleri veren; tez danışmanlıkları; bitirme projeleri yöneten Mehmet Birkiye, halen İstanbul Aydın Üniversitesi, Drama ve Oyunculuk Bölüm Başkanlığını sürdürmektedir.

TANER ÖLMEZ:

Chris Smith – Sahici bir hain evlat

 

1986 yılında doğan Taner Ölmez, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. “Çatı’ ve ‘Aut’ oyunlarında oynadı. ‘İstanbul’un Altınları’, ‘Kayıp Şehir’ ve ‘Medcezir’ adlı dizilerde ve ‘Uzun Hikaye’ adlı sinema filminde oynadı.

taner ölmez

Çeviren : Aslı Salarvan Cousens

Işık-Dekor Tasarım: Cem Yılmazer

Kostüm Tasarım: Ebru Özaydın

Video Tasarım: Barış Kaya

Grafik Tasarım: Ayşegül Hepileri

Oynayanlar: Engin Hepileri, Öykü Karayel, Defne Halman, Mehmet Birkiye, Taner Ölmez

Yapım Koordinatörü: Özlem Bahar Öç

Basın-Tanıtım Sorumlusu: Melek Didem Boy

Yönetmen Yardımcıları: Deniz Elmas – Soner Erol

Kostüm-Aksesuar Sorumlusu: Eylem Eylül İkizler

Sahne-Video Sorumlusu: Ömer Güneş

* Oyun hakkında Mehmet birkiye’nin röportajını  sitemizde okuyabilirsiniz.

http://dirensanat.com/mehmet-birkiye-uc-kiz-kardes-komik-bir-arkaplani-olan-tragesya/

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.