'SOKAK KIZI İRMA' BAKIRKÖY BELEDİYE TİYATROLARI'NDA

0

Haldun Dormen’in Bakırköy Belediye Tiyatroları için yeniden yazıp yönettiği ‘Sokak Kızı İrma Müzikali’ bu kez Paris’in arka sokaklarında değil; İstanbul’da, Tarlabaşı’nda geçiyor. Oyun, fahişelerin çalıştığı semte yeni bir polis memurunun atanması ile başlar..

sld_58022 (1)

 

 

YÖNETMEN HALDUN DORMEN’İN OYUN HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ:

haldun-dormen
Haldun Dormen

İrma’yı yeniden sahneye koymam teklif edilince , bu kez onu istanbul’a getirmeyi ve masalımsı  serüvenini İstanbulda sürdürmesinin çok daha iyi olacağını düşündüm. Provalarda anladığım kadarı ile doğru düşünmüşüm. Umarım izleyicilerimizde benimle aynı fikirde olurlar ve sevgili İrma doğuşundan  tam elli beş yıl sonra  hak ettiği ilgiyi ve sevgiyi yeniden kazanır.

İrma hiç kuşkusuz benim meslek hayatımın en önemli aşamalarından biri   olmuştur. 1961’lerde o günlerde, 2500 kişilik Atlas Sineması’nı tıklım tıklım doldurmuş ve Türkiye’de yapılan ilk batılı müzikal olarak büyük ün ve başarı kazanmıştı….  Oysa kadrom Gülriz Sururi ve İzzet Günay dışında, müzikal görmek şöyle dursun, tüm yaşamlarında bir şarkıyı bile baştan sona söylememiş olan  oyunculardan oluşuyordu. Ona rağmen İrma unutulmaz bir yapıt oldu.

Bakırköy Belediye Tiyatrosu’nun değerli elamanları ile (çok şükür hepsi de şarkı söyleyebiliyor) çok keyifli bir çalışma yaptık ve kanımca İrma’yı Türkiye’ye okutabildik.

Konusunu pek fazla değiştirmeden, birkaç yeni karekter de ekleyerek, oyunu baştan yazdım ama müziğinin bir notasına bile dokunmadık. Edith Piaf içinde şarkılar yazmış olan  Marguerita ve Mannot’nun  müziği öylesine doğru ve güzel ki, öykünün İstanbulda geçmesine bile inanılmaz bir şekilde uyuyor. Uzun sözün kısası İrma’mız benim için yepyeni bir heyecan ve keyif kaynağı oldu…. Hiç Kuşkum yok ki oyuncular içinde öyle… Hep birlikte, izleyicilerin de aynı duygularla tiyatrodan ayrılmalarını umuyoruz.

sld_58019SOKAK KIZI İRMA
Yazan: Alexander BREFFORD
Uyarlayan ve Yöneten : Haldun DORMEN

Dekor: Osman Şengezer

Kostüm: Sadık Kızılağaç
Uyarlayan Müzik direktörü: Tolga Çebi
Müzik: Marguerite Monnot
 Koreografi: Pınar Ataer
Işık: Yakup Çartık
Haldun Dormen’in Bakırköy Belediye Tiyatroları için yeniden yazıp yönettiği ‘Sokak Kızı İrma Müzikali’ bu kez Paris’in arka sokaklarında değil; İstanbul’da, Tarlabaşı’nda geçiyor. Oyun, fahişelerin çalıştığı semte yeni bir polis memurunun atanması ile başlar. Polis memuru, her yolun mübah sayıldığı semtte, yasadışı süren hayata son vermek için adım atar. Ancak belli çıkar çevrelerinin durumdan rahatsız olması üzerine görevden uzaklaştırılır. İşsiz kaldığı süreçte aynı semtte fahişelik yapan İrma ile yolları kesişir ve genç kadına aşık olur. İrma’nın diğer erkeklerle görüşmesini istememektedir; bunun için de çözüm yolları bulması gerekir.
Alexander Brefford’un öyküsünden yola çıkarak uyarlanan oyunun müzikleri Edith Piaf ile de çalışmış olan Fransız besteci MargueriteMonnot’ya ait. Müzik direktörlüğünü ve bestelerin uyarlamasını Tolga Çebi üstleniyor. Koreografisini Pınar Ataer’in gerçekleştirdiğioyunda; dekor tasarımı Osman Şengezer’e, kostüm tasarımı Sadık Kızılağaç’a, ışık tasarımı ise Yakup Çartık’a ait.
Sokak Kızı İrma’da başrolleri Füruzan Aydın ve Ragıp Savaş paylaşıyorlar. Emrah Eren, Çetin Etili, Faruk Üstün, Bulut Akkale, Emre Koç ve Görkem Gönülşen ise başlıca rolleri üstleniyorlar.
07, 08, 09,15,22,23 ve 29 Kasım saat 20.30’da  (Yunus Emre Kültür Merkezi Müşfik Kenter Sahnesi’nde )

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.