ÜNİVERSİTELERİN TİYATRO TOPLULUKLARI

0

405

FATİH ÜNİVERSİTESİ- FATİH SANAT

Fatih Sanat, Fatih Üniversitesine bağlı profesyonel bir tiyatro topluluğudur. 2009 yılında kurulan ekibimizin bünyesinde yedi adet oyun bulunmaktadır. Bunların ikisi çocuk, üçü gençlik, diğer üçü ise yetişkin oyunudur. Ekibimiz ayrıca tiyatro eğitmenliği hizmeti de vermektedir.

Oyunlarımız;

* Gül Devri
* Mum Işığı
* Çanakkalede Al Yazmalılar
* Vay Anasını Sayın Seyirciler (G.O)
* Cinnet-i Tercih (G.O)
* Welcome to Turkey (G.O)
* Aliş Masallar Diyarında (Ç.O)
* İki Hırsız ve Oyuncakçı Nine (Ç.O)

İLETİŞİM – 0212 866 33 00 – 4041

sahnesanatlari@fatih.edu.tr

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ TİYATRO TOPLULUĞU

Kurumsal anlamda KHÜ Sağlık Spor Daire Başkanlığı Çatısı altında 2003 yılında kurulan Kadir Has Üniversitesi Tiyatro topluluğu, üniversite bünyesinde tiyatroya olan ilginin ortaya çıkarılıp, yönlendirilip, geliştirilip, değerlendirilebileceği, bilgiyle donanabileceği; katılımcı bireylerin özgür düşünce ve varoluşlarını, topluluk bilinciyle tiyatral anlamda tüm yaratılara en iyi şekilde yansıtabileceği süreçlerin yaratılmasını, geliştirilmesini ve birikimli olarak sürdürülmesini amaç edinmiştir.
Topluluğumuz bir üniversite tiyatro topluluğudur. Yapılan tüm çalışma ve etkinlikler üniversite tiyatrosu anlayışı içinde yenilikçi, araştırmacı, özgür, deneysel ve yaratıcı bir şekilde oluşturulur.
Topluluğumuz özgür ve demokratik bir yapıya sahiptir. Yönetime tüm üyeler doğrudan katılır. Tüm sorumluluklar ilgiye ve emek verme isteğine göre paylaşılır.
İşlevsel yapımız Dramaturgi ve Repertuar, Teknik, Laboratuar ve Prodüksiyon, Tanıtım ve Organizasyon, Eğitim, Web, Yönetim vb. birimlerden oluşur. Birimler birbiriyle ilişki içerisinde yıl boyunca çalışmalarını sürdürür.
Topluluk olarak yaptığımız tüm çalışma ve etkinliklerin gerekli bilgi birikimi ve bilimsel alt yapıya sahip olarak yapılabilmesi için eğitim çalışmalarına önem verilir.
Kadir Has Üniversitesi Tiyatro Topluluğu’nun amacı sadece her yıl bir (ya da birkaç) oyun çıkartmak değil, yapılan tüm çalışma ve aktivitelerle bireylerin kişisel gelişimlerini ve bu yolla topluluğun kolektif gelişimini birikimli olarak sağlamaktır. Süreç sonuçtan çok daha önemlidir.
Yıl içerisinde temel oyunculuk eğitimi çalışmaları, seminerler, sahne arkası çalışmaları, reji ve dramaturgi çalışmaları, dergi çalışmaları, kısa oyunlar, okuma tiyatroları, afiş sergileri, yönetim toplantıları, geziler, turne programları ve topluluğun birlikteliğini arttırmaya yönelik piknik, yemek, parti vb. eğlence programları yapılır. Yıl sonunda bir ve ya bir kaç oyunla turneye çıkılır.
Üye adayları, her yıl kampüs içerisinde kurulan tanıtım standında, kişisel bilgileri alınarak açılış toplantısına davet edilir. Açılış toplantısında ilgilerine göre yönlendirilen yeni üyeler, hiçbir sınav veya ön koşul olmadan ilgili oldukları alanda topluluğa dahil olurlar ve özgür bir çalışma ortamı içerisinde topluluğun geçmiş birikiminin, anlayışının ve gelecek sorumluluğunun bilincinde çalışmalarını sürdürürler.

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ OYUNCULARI (YÜO)

Topluluk 1982 yılında Elektrik Mühendisliği öğrencilerinden Cem Davran ve Feridun Fikri Bayar tarafından kuruldu.

Kurulduğu yıl Sabahattin Engin’in “Bunalım” isimli oyununu sahneledi.

İlk yıllarında oyunculuk eğitiminden öte, yapılan çalışmalar, belirlenen bir oyunu sahneye koymak yönündeydi.

Sonraki iki yıl içerisinde İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçılarından Erol Keskin yönetiminde, takip eden yılda da Devlet Tiyatrosu sanatçılarından Sumru Yavrucuk yönetiminde oyunculuk eğitimine geçildi.

O yıllara kadar kulübe girecek öğrenciler yetenek sınavı ile belirleniyordu.

Ancak Elektrik Mühendisliği öğrencilerinden Hamdi Alkan’la birlikte kulübün kadrosu “doğal seçim” yöntemi ile belirlenmeye başlandı.

Böylece de kulübün kendi eğitmen ve yönetmenlerini belirlediği “usta-çırak ilişkisi” ortaya çıkmış oldu.

Bu çerçevede kulüp kendi özgün çalışma yöntemini ve programını da geliştirmeye başladı.

Seksenli yılların sonunda, ustalarından Hamdi Alkan’ın da büyük çabası ile, kulüp kendi sahnesini kurdu ve sahneye mühendis kimliği ile sanatçı kimliğini büyük bir başarı ile birleştirmiş olan hocalarından birinin adını verdi: Oğuz Atay Sahnesi.

Birçok kez yeri değiştirilmesine ve çeşitli problemli süreçler yaşanmasına rağmen, kulüp, bu adı hiç değiştirmedi.

Kulüp doksanlı yıllarda, usta tiyatro ve eleştiri yazarı Coşkun Büktel’in Türk tiyatro yazınına kazandırdığı birçok oyunun ve çevirinin prömiyerlerini de sahneye koydu.

Ayrıca aynı yıllarda, kendi yazarlarını da yetiştirmeye başladı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Oyuncuları günümüze kadar Türkiye sanat ve gösteri dünyasına birçok isim de kazandırmayı sürdürdü.

Büyük Marmara Depremi’nde Gölcük’te kaybolan ustalarından Gürkan Gür’ün yazdığı “Metro Canavarı”, İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından 1997 yılında sahnelendi.

2008 yılında, kulüp üyelerinden Ali Mustafa Kemal Tut’un iki oyunu “Çukur” ve “Cehenneme Git” Mitos Boyut yayınları tarafından yayımlandı ve Devlet Tiyatroları’nın repertuarına alındı.

2004 yılında eski bir YÜO’lu olan Deniz Özmen, İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından sahneye konulan “Hamlet” oyunundaki Leartes rolüyle Afife Jale En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü kazandı.

Deniz Özmen İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nü de başarıyla bitirdi ve aynı okulda Öğretim Görevliliğine atandı.

Yıldız Sahne, Tiyatro 0.2, Tiyatro Bir gibi profesyonel tiyatro toplulukları ve Murat Yıldırım, Erdem Baş gibi birçok oyuncu kulüp bünyesinde yetişti.

Yıldız Teknik Üniversitesi Oyuncuları, bir üniversite sosyal kulübü olarak, öğrencilerin sosyal yönünü kuvvetlendirerek çok yönlü, eleştirel, özgür düşünceye sahip birer “Üniversiteli” olmasına katkıda bulunmanın yanında, Mühendislik eğitimlerinden aldıkları analitik düşünme yeteneğini, sahne ve gösteri sanatlarında kullanmalarını sağlayarak başarılı işlere imza atmaktadır.

Amatör ve profesyonel tiyatro dünyasında birçok ödüllere ve başarılara sahip olan kulüp, artık gelenekleşmiş olan “usta-çırak ilişkisini” de, Erol Keskin, Sumru Yavrucuk, Coşkun Büktel, Cengiz Küçükayvaz, Özgür Ozan gibi profesyonellerin katkıları ve “ustalarının” çabalarıyla devam ettirmektedir.

Çalışmalar Hakkında

 

Yıldız Teknik Üniversitesi Tiyatro Kulübü, kurulduğu 1982 yılından bu yana izlemiş olduğu kararlı yönetim ve paylaşımcı amatör ruh ile oyun prodüksiyonları üreten bir kulüp olmanın ötesini hedeflemektedir.

Merkez kampüste kulübün bir çalışma alanı bulunmaktadır. (Yüksel Sabancı Sanat Merkezi)

Yeni gelen üyelerin YÜO Çalışma Alanı’nda aldıkları sekiz aylık temel oyunculuk eğitiminin yanı sıra sosyal ilişkilerini geliştirecek tarzda; kulüp adına sorumluluk almayı, iş bölümüne gitmeyi, beraber çalışmayı ve aldığı işi eksiksiz yerine getirebilmeyi öğrenebilmeleri için de topluluğun pratik ve idari işlerinde yer almaları sağlanmaktadır.

Bu sekiz aylık eğitim kapsamında sahnede duruştan başlayıp zaman içinde fotoğraf vermeye gidilir.

Daha sonra buna nefes çalışmaları eklenir.

Bir süre sonra ses çalışmaları da dahil edilerek dönem sonunda çalışılan kısa oyunlar, tiradlar, diyaloglar vs. ile temel oyunculuk eğitimi tamamlanmış olur.

 

Çalışma Gün ve Saatleri:

 

Pazartesi : 17.30 – 20.30

Perşembe : 17.00 – 20.00

Cuma : 13.00 – 16.00

Pazar : 13:00 – 18:00

 

2012-2013 Yılındaki Oyunlarımız


Oyun

Yazar:Jean Tardieu

Yöneten: Mehmet Can Hatiboğlu

Reji Asistanı: Damla Selçuk, Pınar Sağlam

Teknik Ekip

Işık: Furkan Topaloğlu, Halil Sayan

Dekor: Gencay Meriç Kalıç

Kostüm: Aslısu Uluçay

Makyaj: Melek Kaya

Afiş Tasarım: Fatih Doğan

Oyuncular: Memur: Emre Kuranoğlu, Müşteri: Mehmet Pospor

“Ya kaderim yoksa?” Beckett, Pinter, Ionesco gibi uyumsuz tiyatronun temsilcileri arasında yer alan ve genellikle şiirleriyle tanınan Jean Tardieu bu oyununda da insanların yalnızlığını, yozlaşmışlığını aslında yaşadıkları hayatı ne kadar bilmeden ‘at gözlükleri’ ile yaşadıklarını kendi diliyle anlatıyor. Oyun bir müşterinin başvurma bürosuna gelerek bir memura soru sormak istemesiyle başlıyor. 

2011-2012 Yılındaki Oyunlarımız

oyun ad

Çukur
Yazar : Ali Mustafa Kemal TUT
Yöneten : Ürüncan Keskin

Oyun; zavallı kahraman-kurban bir adamın korkunç bir çukurda umutsuz bir şekilde çabalayışının hikayesini anlatıyor. Eğlenceli ve fantastik bir kara mizah örneği olan oyun seyirciyi çukurla yüzleşmeye çağırıyor.

 

ESKİ OYUNLARI:

Gözbağı (Siegfried Lenz),  Jacques Ya Da Boyun Eğme (Eugene Ionsco), Boyacı (Tuncer Cücenoğlu), Tanrı (Woody Allen),  İki Efendinin Uşağı (Carlo Goldoni)Bunalım, Ve Sahne, Bir Avuç Çehov, Kırmızı Biberler, Kel Şarkıcı, 5. Frank, Danton�un Ölümü, Beş Yazardan Beş Oyun, Üç Kısa Oyun, Başkasının Kellesi, Shakespearesiz Herifler, Kadınlar da Savaşı Yitirdi, Tenor, Hayır Neden?, Metro Canavarı, Ağzı Çiçekli Adam, Dilenci veya Ölmüş Köpek, İstiridye ile İnci, Sevgili Doktor, Ölüleri Gömün, Bahar Noktası, Kulaktan Kulağa, Kimin Rüyasi Bu, Öteki Dünyaya Götürecek Değilsin Ya, Cephede Piknik,Huzursuzluk, Sen Gara Değilsin, Dublör, Oswald ile Zenaide, Silahşörün Gölgesi, Sevgi Paylastıkça Çoğalır, Kutsal Oyun, Shakespeare””in Geceleri, Dönemeç, Amatör Ruhlu Polis, Haybeden Gerçeküstü Konuşmalar, Bu Bir Sandalye, Doğum Günü Partisi, Bişey Yap Met, Kont Öderland, Git Gel Dolap, Cehenneme Git, Afyon Savaşı, Sağlık Yurdu, Philippe Hotz””un Büyük Öfkesi, Hayvan Çiftliği, Antigone, Lysistrata, Aşk Delisi, Denizde Karaltı Var, Metro Canavarı, Hamileyim, Anahtar Sahipleri, Mikadonun Çöpleri, Demokrasi Gemisi, Ay Işığı, Gerçek Müfettiş Hound, Kızılötesi Aydınlık

 

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ TİYATRO TOPLULUĞU

Galatasaray Üniversitesi Tiyatro Topluluğu, Galatasaray Üniversitesi’nin kurulmasından bir sene sonra, yani 1994-1995 döneminde ilk defa gündeme getirildi. Üniversitemizin ögretim görevlilerinden Nami Başer başkanlığında kurulan topluluğun ilk oyuncuları kendi aralarında atölye çalışmaları yaptılar ve Eugène Ionesco’nun Le roi se meurt (Kral Ölüyor) adlı oyununu çalıştılar ancak oyunu sergileme fırsatı bulamadılar. Daha sonraki yillarda profesyonel bir çalıştırıcının yönlendirmesine ihtiyaç duyuldu; 1995-1996 ve 1996-1997 sezonlarındaSerhat Akkaş’la, 1997-1998 sezonunda Zahra Bastion’la, 1998’den 2002’ye kadar da Aziz Sarvan’la çalışıldı.

Zenciler1998-1999 sezonu topluluğun atılım yılı oldu. İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun kadrolu sanatçılarından Aziz Sarvan’la çalışmaya başlayan grup ilk üç ay atölye çalışmaları yaptı, daha sonra da grubun ağırlıklı olarak üzerinde durduğu Jean Genet’nin Zenciler (Les nègres) isimli oyununun provalarına geçildi. Bu oyunu Türkçe’ye Nami Başer çevirdi. Oyun, Aziz Sarvan tarafından sahneye kondu ve GSÜTTtarafından dünya tiyatro edebiyatının bu önemli eserinin Türkiye prömiyeri yapılmış oldu.

1999 – 2000 sezonunda Nami Başer başkanlığında, Aziz Sarvan ile çalışmaya devam eden grup, kurumsallaşma konusunda önemli adimlar attı; atölye çalışmalarıve topluluk üyeleri tarafından sahneye konan kısa oyunların yanı sıra haftalık olarak gerçekleştirilen tiyatro tarihi ve günümüz tiyatrosu üzerine eğitim seminerleri düzenlendi, dünya tiyatro klasiklerinin yer aldığı bir kitaplık kuruldu ve dekor – kostüm arşivlerinin yapımına başlandı. 

Eve Hakkında Her Şey2000-2001 sezonunda ABD’li film yönetmeni-senarist Joseph L. Mankiewicz’in All About Eve (Perde Açiliyor) adli 1950 tarihli sinema filminden, topluluk üyelerinden H. Can Utkutarafından oyunlaştırılan Eve Hakkında Her Şey yine Utku tarafindan sahneye kondu ve böylece GSÜTT tarihinde ilk kez rejisi, oyunculuğu ve dekor-kostüm çalışmasıyla tamamen kendi üyelerince kotarılmış bir prodüksiyon sahnelenmiş oldu. 2001-2002 sezonunun atölye çalışmalarına yine Aziz Sarvan yönetiminde başlayan GSÜTT atölye çalışmalarının bitiminde, sanatsal anlayıştaki farklılıklar nedeniyle Aziz Sarvan’la yollarını ayırdı. 

Ölüler Konuşmak İsterler

GSÜTT, 2002-2003 sezonunda atölye çalışmalarını topluluğun deneyimli üyelerinin yönetiminde sürdürdü. Eğitim çalışmalarının dışında topluluk, sezon içinde tam altı yeni oyunu izleyicileriyle buluşturdu. Bu sezonda Ölüler Konusmak Isterler adli oyun da Maltepe Üniversitesi’nin düzenledigi 1. Üniversitelerarasi Tiyatro Yarismasi’nda üçüncülük ödülünü kazandi.

 

Ben Sen Olsaydım2003-2004 sezonunda onuncu yaşını kutlayan topluluk, yine verimli bir yıl geçirdi. H. Can UTKU’nun yazıp yönettiği, “başından sonuna kadar herşeyiyle birlikte üretilmiş” bir yapım olanBen Sen Olsaydım oyunundaki İpek rolüyle Pelin DoğruMaltepe Üniversitesi’nin düzenledigi 2. Üniversitelerarasi Tiyatro Yarismasi’nda En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü. 2006-2007 sezonunda sahnelenen oyunlardan, Tonguç Dikme‘nin yönettiğiCanlı Maymun Lokantası adlı oyun da, 6. Maltepe Üniversitesi Üniversitelerarasi TiyatroYarışması’nda üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

 

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ TİYATRO TOPLULUĞU OYNADIĞI OYUNLARI:

2011-2012 ; Sokağa Çıkma Yasağı, İçerdekiler, Bir tek daha,

2010-2011; jacqus ile efendisi, aziz nesin Kısa Oynları,Kara Kedi Geçti,

2009-2010 ; Gerçek Müfettiş Hound, ateşli Sabır, Kısa Oyunlar,( Önder ve Gelinlik Kız,)

2008-2009; 1984,Ahududud, Alman satrancı, Git- Gel dolap,Ziyaretçi,

2007-2008; Günün Adamı, Oda, Ayı,

2006-2007; Canlı Maymun Lokantası,

2005-2006; Kafkas tebeşir dairesi, Salaklar sofrası,

2004-2005; Beşinci Frank, Ellki Metre Yüksekten İçi su dolu Konserve Kutusuna balıklamasına dalma,

2003-2004; Bina, Ben sen Olsaydım,Gizli Oturum, Adviye,

2002-2003;Cadı Kazanı,Ölüler Konuşmak İsterler, Yarın başka Koruda, Paylaşanlar, Sahne Oyunları, Karşılaşmalar,

2001-2002 ; Lady Windermere’nin Yelpazesi, Rumuz Goncagül,

2000-2001; Tartuffe, Eve Hakkında Her Şey,Yalnız Kadın,

1999-2000; Karmakarışık,

1998-1999; zenciler,

1997-1998 Antigone,

1995-1996; Kel Şarkıcı

 

YEDİ TEPE ÜNİVERSİTESİ TİYATRO BÖLÜMÜ VE TİYATRO KULÜBÜ

Tiyatro Bölümü, 1996-1997 öğrenim yılı başından bu yana teorik ve uygulamalı ders, seminer ve atölye çalışmaları ile bütünlenen dört yıllık bir oyunculuk eğitimi vermektedir.

Dört yıla yayılan öğretim süresi boyunca oyuncu adayı hareket, ses-nefes ve konuşma eğitimi, doğaçlama, oyunculuk, rol ve oyun hazırlama alanlarında uygulamalı eğitim alırken, zorunlu kuramsal derslerden edindiği temel formasyonunu seçmeli derslerle ve kendi istediği çizgide geliştirebilmektedir. “Performans”tan “Şan Uygulama”ya, “Yaratıcı Drama”dan “Kamera Oy7unculuğu ve Oyuncu Yönetimi”ne kadar uzanan geniş bir yelpazeden kendine özgü bir program oluşturabilmektedir.

Bölümün programını yürüten öğretim üyeleri ve atölye çalışması ya da konferanslar için davet edilen konuklar, alanlarının en önde gelen tiyatro sinema, televizyon ve kültür insanlarıdır.

Tiyatro Bölümü öğrencilerinin hazırladığı oyunlar Bölüm Uygulama Sahnesinde, Güzel Sanatlar Fakültesi’nde bulunan Plato’da ve üniversitelerarası tiyatro gösterilerinde, ulusal ve uluslararası gençlik festivallerinde, yurtdışında çeşitli festivallerde ve Kadıköy Belediyesi Kültür Merkezlerinde seyirci ile buluşmakta, her geçen yıl artan bir ilgi ile karşılanmaktadır.

Bu yıl Tiyatro Bölümü’nde “Rosencrantz ve Guildernstern Öldüler”, “Açık Denizde”, “Ölesiye” ve “Aynanın Öteki Yüzü” isimli oyunlar hazırlanıp sahnelenmiş,  “Bodylogues” isimli performans Osiek/Hırvatistan’da düzenlenen “Dionys-act Our Passion Out” isimli festivalde seyirci ile buluşmuştur.

Tiyatro Bölümü ayrıca İngiltere York St.John University ile ortak dersler de yürütmektedir.

 

 

ODTÜ TİYATRO TOPLULUĞU 

ODTÜ Oyuncuları Tarihçesi

ODTÜ OYUNCULARI 1960 yılında ODTÜ’nün eski kampüsü olan TBMM’nin arkasındaki barakalarda METU PLAYERS adıyla çalışmalarına başlamış, kuruluşunun 6. yılında, daha sonra gelenekselleşen şenliklerin ilkini ŞENLİK ’66 adı altında gerçekleştirmiştir. 1989’a kadar amatör ve yerel tiyatro toplluklarını konuk eden şenlik, “Amatör Tiyatrolar Şenliği” olarak adlandırılıyordu.

Bu çalışmaların yanısıra, ODTÜ OYUNCULARI, amaçlarından biri olarak benimsediği ‘tiyatroyu halka götürmeyi’ Anadolu’ya düzenlediği turnelerde gerçekleştirmiştir. Sözü geçen süreç içinde, hiç kuşkusuz dönemin siyasal panoramasının etkisiyle gerek şenliklerin gerekse çalışılan oyunların içeriği politik ağırlık kazanmıştır. 1980 yılında bu nedenle kapatılan topluluk arşivini de yitirmiştir.

1982’de oyun çalışmalarına yeniden başlayan ODTÜ OYUNCULARI aynı yıl ŞENLİK 82’yi de gerçekleştirmiştir. 1984’te tekrar kapatılan ODTÜ OYUNCULARI 1986’dan itibaren ODTÜ’LÜ OYUNCULAR adıyla üniversite dışında oyunlarını sergilemeye devam etmiştir. Topluluk, 1987 yılından başlayarak yine ODTÜ OYUNCULARI olarak üniversite dahilinde, ODTÜ Kültür İşleri Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarını sürdümektedir. 1982 yılından sonra ara verilen şenlik geleneği de Şenlik ’89 ile birlikte ODTÜ Üniversite Tiyatroları Şenliği adı altında yeniden canlandırılmıştır.

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TİYATRO TOPLULUĞU

Çankaya Üniversitesi Tiyatro Topluluğu kurulduğu günden bu yana aktif bir şekilde çalışmalarını sürdürerek her yıl birbirinden ünlü yazarların eserlerini seyirciyle buluşturmaktadır. Üniversitemizi üniversite dışı faaliyetlerde de temsil eden topluluk, diğer üniversitelerle birlikte takım çalışmasını desteklemek amacı ile festivallere katılmaktadır. Üniversitemiz öğrencileri tarafından yoğun ilgiyle takip edilen topluluk her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni üye alımına devam etmektedir

iletişim adresi: serkan_simsek92@hotmail.com

GAZİ ÜNİVERSİTESİ TİYATRO KULÜBÜ

  İlkokul ve lise yılları boyunca ağır ders programları ve sınav stresiyle baş etmek zorunda kalan öğrenciler, üniversiteli olduklarında ilgi alanlarında kendilerini geliştirmek ve hobilerine daha fazla vakit ayırmak istemektedirler. Kulübün amacı Üniversitemiz öğrencilerinin sanatsal, kültürel ve sosyal etkinliklerine katkıda bulunmak, tiyatroyu tanıtmak, sevdirmek öğrencilerin bireysel başarılarını bir araya getirerek ortak bir çalışma ortaya çıkarmalarını sağlamaktır. Bu çalışma sırasında Kulüp üyesi öğrenciler kendine güven, disiplin, sorumluluk gibi olgular kazanmaktadır. Böylelikle öğrenciler boş vakitlerini kaliteli şekilde değerlendirmekle kalmayıp ileriki hayatları için yaşam kalitelerini arttıracak ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak faaliyetlere katılmış olurlar. Kulübümüzde bulunduğu süre boyunca tiyatro uğraşının ve oyunculuk sanatının inceliklerini kavrayan üyelerimizden bazıları mezun olduktan sonra da bu alanda çalışmalarına devam etmek istemektedirler. Bu sayede TRT’de, Kültür Bakanlığı’nda ,Devlet Tiyatroları’nda çalışan personeller arasında kulübümüzün pek çok eski üyesi bulunmaktadır. Kuruluşundan bu yana birçok yerli ve yabancı tiyatro eserini sahneye taşıyan GÜTİK 100.yıl Kültür Merkezi ve Muzaffer Turla Konferans Salonunda faaliyetlerine devam etmektedir.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TİYATRO TOPLULUĞU

18. Yılında olan bir tiyatro topluluğu, Devlet tiyatrosu sanatçıları tarafından kuruldu, kısa bir süre sonra kendi ayakları üzerinde durmayı ve yoluna devam etmeyi başardı. Tamamı üniversite öğrencilerinden oluşan bir topluluktur. Bizler hiç seyirci kaygısı çekmedik, kaygı derdimiz olamazdı da, kaygılarımız vardı elbet ve hep olacaktır, derdimiz sanat oldukça popüler kültürün getirdiklerini elimizin tersiyle ittik. Bir üniversite öğrencisinin davranması gerektiği gibi dünyasal sorunları ele alıp genç beyinleri uyarmaya çalıştık. Bizler hiçbir zaman çok şey bildiğimizi söylemedik. Ama iyi bildiğimiz konusunda hep ısrar ettik. Üniversiteli olmanın tiyatroya bilimsellik getireceğine inandık. Yapılan işlerin tartışılabileceğine inandık. İnançla 18. yıla geldik. Devam etmek en büyük dileğimiz. Sanatı sanatla yaşamak, ayağımız yere basarak TİYATRO yapmak en büyük hedefimiz…Tüketim kültürü, kendi değerlerini paket programlar halinde hayatımızın her alanında hizmetimize sunmakta. Düzenin karı-zararı bilen, yararcı bireyleri olarak, sunulan her seçeneği tüketmekte özgürüz! Hatta mümkünse birey kalalım, yalnızlıklarımızı da birer meta halinde popüler kültürün hizmetine sunalım. Savaşlar, sömürülen halklar, silah kuşanan dünya, işkence, açlık, çaresizlik bize bir televizyon ekranı kadar yakın, kadar uzak olsun. Sanat ve sanatçı çoktan tanımlamış. Meşhur olmak için, seyirci toplama kaygısıyla, kişisel tatmin için ya da görev gereği tiyatro yapılıyor diye acı çekmeye gerek yok. Eğlence sektörü, uyuşturan medya, mantar diziler, seri üretim haz araçları… Her şey yerli yerinde… Düzen içinde… Düzenin hizmetinde.

Her geçen gün ‘Neden tiyatro yapıyorsunuz?’ sorusuyla daha da sık karşılaşmamız da bundan olsa gerek ve buna karşın her geçen gün baskıya ve yozlaşmaya karşı daha cesur durabilmemiz, umutla beslenen eylemimizin değerini anlamamız.

Üretmek, üretmeye cesaret etmek için…

 

95-96 -Sevgili Doktor – Anton Çehov-Neil Simon

97 – Topluluk oyun sahnelemedi

98 – Küçük Prens – Antoine de Saint Exupery

99 – Ölüm ve Kız – Ariel Dorfman

2000 – Otobüs – Stanislav Stratiev
Yapraklar – Orhan Veli Kanık

2001 – Joko�nun Doğum Günü – Roland Topor
Savaş Baba – Yakovos Kambenallis

2002 – Oyun Sonu – Samuel Beckett
Kuvay-i Milliye – Nazım Hikmet Ran
Ödenmeyecek Ödemiyoruz – Dario Fo

2003 – Odisea Evine Dön – Yakovos Kambenallis

2004 – Dönemeç -Tankred Dorst
Klakson, Borozanlar ve Bırtlar – Dario Fo

2005 – Yanlışlıklar Komedyası – William Shakespeare

2006 – Krapp�ın Son Bandı – Samuel Beckett
Sandalyeler ve Gaz Odası – AÜTT
Karanlığın Ötesinden Gelen Sesler – Ariel Dorfman
Cesaret Ana ve Çocukları – Bertolt Brecht

2007 – Hamlet – William Shakespeare
Marat / Sade – Peter Weiss
Git-Gel Dolap – Harold Pinter
Prometheus Operası – Aishyklos (Uyarlama)

2008 – Geçmişten Gelen Kadın – Roland Schimmelpfennig
Kayıplar – Ariel Dorfman
Körlük – Mario Fratti
Olympos: Başka Bir Evren – AÜTT

2009 – Körler – Cem Yalın
Hasan Sabbah – Güngör Dilmen
Mezbahaların Kutsal Johannası – Bertolt Brecht

  • 2010 —Sandalyeler ve Gaz Odası-AÜTT

— Büyük Romulus – Friedrich DÜRRENMATT
— Prometheus Operası-AÜTT 

  • 2011—-Başka Bir Dünya için ŞİİR-AÜTT

— Karanlık –8 Mart dünya Kadnlar günü “Ariel DORFMAN uyarlama ”
— Euredice’nin Elleri – Pedro BLOCH
— Carmela ve Paolino – Angelo SAVALLİ 

  • 2012 —Mezarsız Ölüler – Jean Paul SARTRE

—- Hamile Adam- Dario FO

—- Yaşlı Hanımın Ziyareti- Friedrich DÜRRENMATT

  • 2013—Generallerin Beş Çayı- Boris VİAN

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.