BAYKAL SARAN ÖDÜLÜ SÜKÜN IŞITAN’IN

0

Baykal Saran Ödülü Sükun Işıtan’ın  2012 -2013 ‘Baykal Saran Yılın Tiyatro Sanatçısı Ödülü’ Ankara Devlet Tiyatrosu oyuncularından Sükun Işıtan’a verildi.

yilin-tiyatrocusu-sukun-isitan
‘Cesaret Ana ve Çocukları’ oyunundaki başarılı yorumundan dolayı Sükun Işıtan’a verildiğini açıkladı.

Lemi Bilgin, Atilla Sav, Selçuk Yöntem, Rüştü Asyalı ve Erkal Saran’dan oluşan ödül seçici kurulu ödülün 2012-2013 tiyatro mevsiminde sahnelenen Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı ‘Cesaret Ana ve Çocukları’ oyunundaki başarılı yorumundan dolayı Sükun Işıtan’a verildiğini açıkladı.

28 Temmuz 2006 günü vefat eden Devlet Tiyatroları Sanatçı-Rejisörü Baykal Saran anısına verilen ödül için 28 Ekim 2013 günü saat 20:00’de Akün Sahnesi’nde ‘Cesaret Ana ve Çocukları’ oyununun özel temsilinin ardından bir tören yapılacak.

 

 

CESARET ANA VE ÇOCUKLARI :

images

Anlatılan Otuz Yıl Savaşları ama 1939’da yazılmış bu metin, o sırada Avrupa’nın ufkuna tüm karanlığıyla çöken İkinci Dünya Savaşı’nın gelişi hakkında dahice bir kehanet niteliğine de bürünüyor. Savaştan kim ne bekler, kim kazanır, kim kaybeder soruları oyundaki tüm kişilerde ama en çok da “Cesaret Ana”da somutlanırken, esas olarak seyircinin savaş gerçekliğini tüm boyutlarıyla sorgulaması ve “savaş çıkmış” yalanını kendine söylemekten artık vazgeçmesi amaçlanıyor.

Cesaret Ana’nın söylediği “Büyük Teslimiyetin Türküsü” durumu güzel özetliyor: “Öttü saksağan / Doldu zaman / O katıldı orkestraya / Ve adımını uydurdu / İşte karıştı araya.”Fonda savaş davulları….Haydi bağıralım hep birlikte: “Savaş, elma dersem çık, armut dersem çıkma!”

Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Cesaret Ana ve Çocukları”, isimli oyunun yazarı Bertold Brecht. 1618-1648 yılları arasında aşağı yukarı tüm Kıta Avrupa’sını kasıp kavuran ve görünürde Protestanlarla Katolikleri karşı karşıya getiren “Otuz Yıl Savaşları” tarihsel çerçevesine yerleştirilmiş bu sıradan insan manzaraları, bir laboratuvar-metin özelliğini taşıyor

www.dogansanat.com

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.