ALTIN PORTAKAL’DA ÖDÜLLER VERİLİYOR

0

10204987283_e0ffb11491_oAltın Portakalı Film Festivali kapsamında bu yıl 5. kez düzenlenen Halkın Portakalı Kısa Film Atölyesi’nde ödüller sahiplerini buldu. En İyi Film seçilen Yansıma filmi, 15 bin liralık büyük ödülün sahibi oldu. Halkın Portakalı Kısa Film Atölyesi Gala töreninde açılış konuşmasını yapan AKSAV Başkanı Dağıstanlı, “Antalya’da sinema sektörünü bir araya getirmek çok önemli. Festival ile birlikte ilerleyen Halkın Portakalı çok ciddi mesafe kaydetti. Bugüne kadar 800’e yakın Antalyalı amatör sinemacı eğitim aldı. 48 kısa film çekildi. Halkımıza fırsat verilirse neler yapabileceklerini gördük. Bundan sonra amacımız Antalya Film Festivali’ni nice 50 yıllara ulaştırmaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ KISA FİLM ÖDÜLLERİ

– Halkın Portakal’ı En İyi Film ödülü: Çapulculcular Ekibi ve Yansıma

– Baka En İyi Kısa Film ödülü: Patika ve Karpuz Cennet’i

– Kısa Film dalında Jüri özel ödülü Tornistan filmi

(Ödülü Gezi Parkı’nda hayatını kaybeden, yaralanan ve kalbi kırılan tüm insanlara adayan Tornistan ekibinin konuşmasının ardından salonda, “Her Yer Taksim Her Yer Direniş” sloganları atıldı.)

En İyi Belgesel Jüri özel   :Ulusal Hay Vay Zaman filmi

– Baka En İyi İlk Belgesel Film : Mustafa’nın Yaşam Zinciri filmine

– Baka En İyi Belgesel film : Tek Başına Dans ve Fecira filmlerine verildi.

– Akdeniz Üniversitesi Gençlik Jürisi Uluslararası En İyi Film: Tuhaf Kedicik filmine gitti.

– Altın Portakal Film Festivalinde Uluslararası Uzun Metraj Filmi SİYAD Özel Ödülü – Tuhaf Kedicik

– Altın Portakal Uzun Metraj:  ’36’ filmi.

UZUN METRAJLI FİLM ÖDÜLLERİ

– Altın Portakal 2013 Ulusal Uzun Metrajlı Film yarışması Avni Tolunay Özel ödülü: meryem, (ses tasarımı ve efekt)

– Altın Portakal 2013 Ulusal Uzun Metrajlı Film yarışması Behlül Dal Jüri özel ödülü: Mavi Ring

– Altın Portakal 2013 Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması Kent Konseyi En İyi Film ödülü: Meryem

– Altın Portakal Uzun Metrajlı Film En İyi Yardımcı Erkek Ödülü Uzun yol filmiyle Ahmet Özarslan’a gitti.

– Altın Portakal Uzun Metrajlı Film En İyi Yardımcı Kadın Ödülü Cennetten Kovulmak filmiyle Gülistan Acet’e gitti.

– Altın Portakal Siyad En İyi Ulusal Film Ödülü Kutsal Bir Gün filmine verildi.

– Altın Portakal En İyi Kurgu Ödülü Mavi Dalga filmiyle Çiçek Kahraman aldı.

Halkın Portakalı’nda En İyi Film ‘Yansıma’

Altın Portakalı Film Festivali kapsamında bu yıl 5’incisi düzenlenen Halkın Portakalı Kısa Film Atölyesi’nde ödüller sahiplerini buldu. En iyi film seçilen Grup Çapulcıların ‘Yansıma’ filmi, 15 bin liralık büyük ödülün sahibi oldu.

Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 5’inci Halkın Portakalı Kısa Film Atölyesi Gala törenine film ekipleri ve ailelerinin yanı sıra Antalya Kültür ve Sanat Vakfı (AKSAV) Başkanı Tufan Dağıstanlı ve Halkın Portakalı Jürisi üyesi, sinema oyuncusu Sümer Tilmaç katıldı. Açılış konuşmasını yapan AKSAV Başkanı Dağıstanlı, Antalya halkı olarak 50’nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin düzenlemenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Dağıstanlı, “Bu coşkuyu sizlerle yaşamak çok güzel. Antalya’da sinema sektörünü bir araya getirmek çok önemli. Festival ile birlikte ilerleyen Halkın Portakalı çok ciddi mesafe kaydetti. Bugüne kadar 800’e yakın Antalyalı amatör sinemacı eğitim aldı. 48 kısa film çekildi. Halkımıza fırsat verilirse neler yapabileceklerini gördük. Bundan sonra amacımız Antalya Film Festivali’ni nice 50 yıllara ulaştırmaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Dağıstanlı daha sonra Halkın Portakalı Film Festivali eğitimcilerine  plaket takdim etti. Halkın Portakalı’nda bu yıl yarışan gruplar ve filmleri şöyle: Arka Vagon Sakinleri “Arka Vagon Sakinleri”, Grup 1881 “Hayalet”, Grup Anka “Hayata Dokunuş”, Grup Çapulcular ”Yansıma”, Grup Dijital “Tutunamayanlar”, Grup Glug “Duyar Gezer”, Grup Michael “Mor Üzüm”, Grup Monti “Karanlık”, Grup Muamma “Avucumdaki Hayat”, Grup Temaşa “Midyeci”, Kan Grubu ”21”,  Kan Portakalı  “Ah Nietzsche”,  Mavi “Kayıp”,  Sessiz Cennet Gazipaşa “Erkek Gelin”.

Gala gecesinin sonunda ise Halkın Portakalı Kısa Film Yarışması’nın bu yılki sonuçları açıklandı. Jürinin değerlendirmesi sonucunda mansiyon ödülü, Kanguru grubunun ‘21’ adlı filmine verildi. En iyi üçüncü film Grup 1981’in “Hayal Et”, en iyi ikinci film Grup Muamma’nın “Avucumdaki Hayat” seçilirken en iyi film ödülü ise Grup Çapulcuların’ın “Yansıma” filmine verildi.

Halkın Portakalı’nda birinciliği elde eden filme 15 bin, ikinci filme 10 bin, üçüncü filme 5 bin olmak üzere toplam 30 bin TL ödül verildi.

Lal: Yılmaz Güney’e yolculuk

Yönetmen Semir Aslanyürek’in iki çocuğun Yılmaz Güney’e ulaşabilmek için Antakya’dan Adana’ya koyuldukları macerayı anlattığı filmi ‘Lal’, Altın Portakal’da gösterime sunuldu.

50’nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Özel Gösterimler kategorisinde yer alan Lal filmi AKM Aspendos Salonu’nda gösterildi. Yönetmeliğini ve senaristliğini Semir Aslanyürek’in, görüntü yönetmenliğini Yusuf Aslanyürek’in üstlendiği filmde, sağ-sol çatışmalarının yaşandığı bir dönemde 14 yaşlarında iki çocuğun Yılmaz Güney’e ulaşabilmek için Antakya’dan Adana’ya koyuldukları macera dolu serüven anlatılıyor. Yolculuk sırasında farklı insanlarla tanışıp onlardan yardım alarak yollarına devam eden çocukların, anlam veremedikleri siyasi baskılar ve başlarına gelen absürt olaylar izleyiciyi güldürüyor.

Gösterimden sonra düzenlenen söyleşide seyirciyle buluşan film ekibi ve Fatoş Güney, film ve Yılmaz Güney hakkında yöneltilen soruları yanıtladı. Lal filmini çekme fikrinin Yılmaz Güneyden geldiğini açıklayan yönetmen Semir Aslanyürek, hikayenin gerçek olduğunu, filmdeki çocuklardan birinin kendi olduğunu fakat yolu tamamlayamayarak geri döndürüldüklerini söyledi. Çocukların filmden önce Yılmaz Güney’i bilmediklerini söyleyen Aslanyürek, “Yılmaz benim arkadaşım olduğu için önce beni tanıdılar, Yılmaz’ın filmlerini izlediler ve ona aşık oldular. Sonrasında da zaten bu yolculuğa çıkmayı kendileri istedi” dedi.

 

‘Lal’i ilk defa izlediğini ve çok etkisinde kaldığını söyleyen Fatoş Güney, “Filmi çok başarılı buldum, Yılmaz ancak bu kadar iyi anlatılabilirdi, onun hayatın bir parçası olduğunu bir kez daha gördüm. Film Altın Koza Film Festivali’nde de gösterildi fakat Yılmaz Güney Özel Ödülü’nde bile ödül almadı buna çok üzüldüm” dedi.

Filmin başrol oyuncuları Erdal Sarı ve Ata Murat Kalkan ise konusu Yılmaz Güney olan bir filmde yer almaktan dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdi.

VİDEOLAR:

http://video.cnnturk.com/video/arama/?t=12662

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.