ŞEHİR TİYATROLARI’NIN İLK GALASI: GÖZLERİMİ KAPARIM VAZİFEMİ YAPARIM

0

 

IMG_5605

Haldun Taner’in 1964 yılında yazdığı,‘Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım’ oyunu, II. Meşrutiyet’ten başlayarak, Cumhuriyet’e uzanan ve Türkiye’nin içinden geçtiği toplumsal ve tarihsel değişimleri, aynı mahallede yetişen Vicdani ve Efruz adlı karakterlerinin yaşam öyküleri üzerinden anlatır. İlk kez 1964-1965 tiyatro sezonunda Küçük Sahne’de Ulvi Uraz Tiyatrosu tarafından sahnelenen oyununu, Haldun Taner, on yıl sonra toplumsal değişikleri göz önünde bulundurarak elden geçirdi ve 12 mart dönemini de kapsayacak tablolar ekledi.

Bugüne dek pek çok amatör, özel ve ödenekli tiyatro tarafından sahnelenen ‘Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım’ oyununu, İstanbul Şehir Tiyatroları, 2013-1014 repertuarına aldı.7 Ekim Pazartesi akşamı da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde sezonun ilk galasını Haldun Taner’in bu çok sevilen oyunu ile gerçekleştirdi.

Can Doğan, Haldun Taner’in eserini, Selim Atakan’ın müziği eşliğinde sahneye koymuş. Dekor tasarımı Ayhan Doğan, kostüm tasarımı Gamze Kuş, ışık tasarımı

Fatih Mehmet Haroğlu, koreografi, oyunda Paşa ve Sarhoş rollerini üstlenen Eftal Gülbudak’a ait. Video tasarımı Funda Köseoğlu, illüstrasyon Eylül Gürcan imzasını taşıyor. Kalabalık bir oyuncu kadrosu olan ve orkestra şefliğini Deniz Noyan’ın üslendiği oyunda, saf, iyi niyetli, dürüst, kendini vatanına adamış, hiçbir fikir suçu işlememiş, gözlerini kapatıp vazifesini yapan Vicdani’yi Uğur Dilbaz, iş bitirici, üç kağıtçı, her fırsatta en yakınını bile sömürmekten kaçınmayan, ahlak kavramı nedir bilmeyen Efruz’u Can Ertuğrul oynuyor. Anlatıcılar, İrem Arslan Aydın ve Ersin Umulu.

Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’nda gerçekleşen galaya, birçok tiyatro sanatçısının yanı sıra, 1964 yılında Ulvi Uraz Tiyatrosu’nda genç bir aktörken bu oyunda 6 rol birden canlandıran Zeki Alasya ile 1974-1975 sezonunda aynı oyunu oynayan Ali Poyrazoğlu da katıldı. Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım oyununu ayakta alkışlayanlar arasında, müzisyen Atilla Atasoy da vardı.

 

Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, 11-13 Ekim tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde, 18-20 Ekim tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde, 30 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde seyirci ile buluşacak.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.