PERA MÜZESİ'NDE SİNEMA

0

Güç Bende Artık!
Tuhaf Filmler :
2 – 12 Ekim 2013

main

Pera Film, altıncı kez düzenlediği Tuhaf Filmler programında Centre Pompidou’nun Hors Pistes’nden bir seçkiye, Güç Bende Artık! başlığıyla yer veriyor. Programda altı sanatçı yer alıyor: Barry Doupe, Redmond Enswistle, Luke Fowler, Matias Meyer, Amanda Trager, Erik Moskowitz, Eleonore Weber. Seçilen film ve video çalışmalarının tümü toplumsal ve tarihi bir temayı içlerinde barındırıyor. Her sanatçı, kendine has tarzıyla, bu ana temaları, mecazi olarak, simgesel ve/veya gerçekçi bir şekilde araştırıyor ve dışa vuruyor. Sanatçılarn kullandıkları araçlar, onları toplumsal bir ihtiyaca, bireysel deneyimlerden daha toplumsal bir bakış açısına sevk ediyor. Güç Bende Artık! farklı toplumsal bakış açılarını ve gerçekleri beyaz perdeye taşıyor.

Bir Araya Gelerek Beyazı Oluşturan

Renkler Önemlidir

Son Cristeros

Yönetmen: Matias Meyer Oyuncular: Alejandro Limón, Antonio García, Jesús Moisés Rodríguez, Salvador Ferreiro, Abel Lozano Meksika, Hollanda; renkli, 90’, 2011 İspanyolca, Türkçe altyazıyla
Yönetmen: Matias Meyer
Oyuncular: Alejandro Limón, Antonio García, Jesús Moisés Rodríguez, Salvador Ferreiro, Abel Lozano
Meksika, Hollanda; renkli, 90’, 2011
İspanyolca, Türkçe altyazıyla

Yönetmen: Barry Doupé
Kanada, Japonya; renkli, 120’, 2012
Japonca, Türkçe altyazıyla 

Film batmakta olan bir Japon cam fabrikasındaki güç dengelerini inceliyor. Birbirine paralel ilerleyen iki hikaye – çalınmış bir resim ve şüpheli bir çalışanın soruşturması – toplumsal cinsiyet ve arzu üzerine bir anlatımda bir araya geliyor. Doupé’nin bilgisayar animasyonu filmindeki karakterler üç farklı perdede hızlı bir biçimde evrilirken, kanıksanmış maaşlı Japon çalışan insan modeli de altüst ediliyor. Filmde, çalışan ve işveren arasındaki hiyerarşiye dayalı ilişki yerle bir olurken, dil, sanat ve dışavurum inceleniyor. Doupé’nin karakterleri, yalnızca duygusal krizlerde ve insan dünyasının yerle bir olduğu durumlarda ortaya çıkan bir şeyi bulmaya çalışıyorlar.

Fakir Çorapçı, Sanayi Devrimine

Karşı Çıkan Çiftçi ve Joanna

Southcott’un Kandırılmış Takipçileri

 

 

4Fakir Çorapçı, Sanayi Devrimine Karşı Çıkan Çiftçi ve Joanna Southcott’un Kandırılmış Takipçileri
Yönetmen: Luke Fowler
Ingiltere; renkli, 61’, 2012
İngilizce, Türkçe altyazıyla

Luke Fowler’ın filmi 1946 yılından (24 yaşındayken) itibaren İşçi Eğitimi Birliği (Workers’ Education Association, WEA) taradından Batı Riding’in sanayi kentlerindeki yetişkinlere edebiyat ve toplum tarihi öğretmek üzere görevlendirilen Marksist tarihçi Edward

Palmer Thompson’ın çalışmalarına odaklanıyor. Thompson’ın dersleri daha önce üniversite eğitimini alamamış kişilere açıktı. Fowler’ın filmi yenilikçi eğitim taraftarlarını ilgilendiren konu ve durumları inceliyor.

Son Cristeros

 

Yönetmen: Matias Meyer
Oyuncular: Alejandro Limón, Antonio García, Jesús Moisés Rodríguez, Salvador Ferreiro, Abel Lozano
Meksika, Hollanda; renkli, 90’, 2011
İspanyolca, Türkçe altyazıyla 

Matias Meyer’in filmi 1925 yılında Meksika’da, hükümetin dini özgürlükleri çok sert bir biçimde kısıtladığı dönemde geçiyor. Birkaç isyancının hikayesini beyaz perdeye taşıyan film, Cristeros isimli grubun, Katolik inançlarını özgürce ve alenen uygulama savaşını anlatıyor. Film, bu gruba bağlı birkaç isyancıyı şüpheleri ve mücadeleleri üzerinden takip ediyor. Film az da olsa tarihi gerçeklere dayanıyor.

Gece Vakti Oyun Tekrarı

 

Yönetmen: Eléonore Weber Oyuncular: Monica Del Carmen, Lou Castel, JC Montes-Roldan, Luis Verdin Fransa; renkli, 85’, 2012 İspanyolca, Türkçe altyazıyla  10 Ekim Perşembe 17:00 12 Ekim Cumartesi 14:00
Yönetmen: Eléonore Weber
Oyuncular: Monica Del Carmen, Lou Castel, JC Montes-Roldan, Luis Verdin
Fransa; renkli, 85’, 2012
İspanyolca, Türkçe altyazıyla
10 Ekim Perşembe 17:00
12 Ekim Cumartesi
14:00

Yönetmen: Eléonore Weber
Oyuncular: Monica Del Carmen, Lou Castel, JC Montes-Roldan, Luis Verdin
Fransa; renkli, 85’, 2012
İspanyolca, Türkçe altyazıyla 

Meksika’daki göçmenler, yasa dışı sınır geçişi üzerine oyun yaratırlar. Bu oyuna göre, göçmenler, polis, yasa dışı geçiş ekipleri ve uyuşturucu kaçaklarını canlandırırken, turistler ise yasa dışı geçiş yapan kişileri canlandırır. Gece Vakti Oyun Tekrarı göçmen halk ile dört ziyaretçinin tanışma deneyimini ve rol yapma oyunu ile tekrar canlandırılan durumları beyaz perdeye taşıyor. Sonuçta ortaya çıkan çalışma, bir gece vakti performansın ve gerçek hayatın karışıklıklarını ve farklılıklarını inceliyor.

KISA FİLMLER

Anıtlar

 

 

anıtlar
Yönetmen: Redmond Entwistle
ABD, Ingiltere; renkli, 30’, 2010
İngilizce, Türkçe altyazıyla

Sanatçı Robert Smithson ve Gordon Matta-Clark New York’un yeniden yapılandırma programı kapsamında geçici anıt mezarlarından çıkartılıp, tekrar hayata döndürülürler. Dan Graham’ın gençliği tarafından New Jersey’de gezdirilen sanatçılar, New Jersey’de yer alan çalışmalarının bulundukları mekanlarda ‘oyuncu olmayan’ kişiler ile sanata bakış açıları ve tarzları üzerine tartışırlar. Anıtlar Post-Minimalizm’in altmetnini tekrar canlandırırken, düşük bütçeli Amerikan filmi (B-movie) tarzına ait ham şairaneliği de kullanıyor. Kuzey Amerikan sinema dünyasında figürün işleniş biçimlerini, John Ford’un Genç Bay Lincoln’unden (Young Mr. Lincoln), Fatie Arbuckle ve Buster Keaton’ın çift makaralı filmlerine pek çok farklı kaynağa dayanarak işliyor.

 02 Ekim Çarşamba:19:00 12 Ekim Cumartesi 16:00

Toplumsal Görüşler

 

 

toplumsal görüşler
Yönetmen: Redmond Entwistle
Ingiltere; siyah-beyaz, 15’, 2000
İngilizce, Türkçe altyazıyla

02 Ekim Çarşamba 19:00/12 Ekim Cumartesi 16:00

02 Ekim Çarşamba 19:00/12 Ekim Cumartesi 16:00

Ingiltere; siyah-beyaz, 15’, 2000
İngilizce, Türkçe altyazıyla

Film, Los Angeles’ın içinde barındırdığı pek çok farklı geçmişi ve geleceği ele alıyor. Los Angeles, bir yandan toplumdaki imajı şehirdeki nüfusun istismarını gizlemek için kullanılan bir şehirken, bir yandan da kökten bir toplumsal değişime ev sahipliği yapma potansiyeli olan bir şehir olarak dikkat çekiyor. Şehirde yaşayan insanların büyük bir kısmı, para ya da siyasi güç sahibi olmadıkları için neredeyse görünmez halde. Toplumsal Görüşler, şehir nüfusunun önemli bir kısmı güç dengelerinin dışındayken, bir şehrin doğru biçimde temsil edilmesinin imkansızlığını araştırıyor.

02 Ekim Çarşamba 19:00/12 Ekim Cumartesi 16:00

İçinden Yürü

 

 

içinden yürü
Yönetmen: Redmond Entwistle
ABD, Ingiltere; siyah-beyaz, 18’, 2012
İngilizce, Türkçe
02 Ekim Çarşamba 19:0012 Ekim Cumartesi
16:00

Redmond Entwistle’in yeni filmi İçinden Yürü, belgesel ve kurgulanmış canlandırma araçlarını biraraya getirerek, çağdaş sanat eğitiminin çok yönlü bir analizini yapıyor. Aynı zamanda, 1970’lerin Los Angeles’ında, sanatçı Michael Asher’ın California Sanat Enstitüsü’ndeki (CalArts) “stüdyo-sonrası dersleri”nin önemli etkisini anlatıyor. “Stüdyo sonrası” dersleri, CalArts’ın “öğretmeni podyumdan uzaklaştırma” misyonunu temsil eden başlıca uygulamaydı, ve öğrencileri öğrenim sürecinde harekete geçirmeyi hedefliyordu. Uzun grup tartışmaları şeklinde gerçekleşen –kimi zaman 12 saatten uzun süren— bu derslerde öğrenciler birbirlerinin çalışmalarını eleştiriyordu. Sonuç olarak, grup eleştirisi, günümüz sanat okullarında kullanılan başlıca eğitim aracı haline geldi. İçinden Yürü, okul kampüsünün bir turu olarak tasarlanmış, ve CalArts tarihini ve okuldaki yaşamı, 1960’ların sonlarından günümüze okulun tasarım ve inşaatından arşiv görüntüleri kullanarak seyirciye aktarıyor. Film, okulun misyonunu analiz ederken, bir yandan da sanat tarihindeki yerini ve demokratik felsefesini mümkün kılmak üzere tasarlanan esnek mimarisini beyaz perdeye taşıyor.

Bir Avuç Toprak

 

 

bir avuç toprak
Yönetmen: Erik Moskowitz
ABD; renkli, 10’, 2005
İngilizce, Türkçe altyazıyla 05 Ekim Cumartesi
14:0009 Ekim Çarşamba
19:00

Erik Moskowitz’in son çalışması Bir Avuç Toprak, Polonyalı avangart yazar Stanislaw Ignacy Witkiewicz’in Açgözlülük romanından ilham alan, opera türü bir video enstelasyonu. Moskowitz’in projeksiyon kullanımı, “sen” ve “ben” kavramları arasındaki sınırların muğlaklaştığı, Lacancı bir ayna-öncesi benlik aşamasına işaret ediyor. Başka bir deyişle, Bir Avuç Toprak, tıpkı Moskowitz’in karakterleri gibi, akşamları rahat koltuklarımızda oturup güncel olay ve durumları eleştiren ama elle tutulur hiçbir eylem yapmayan bizleri ifşa ediyor.

 

 

 

Özgür Dünyada İki Rus

 

 

özgür dünyada iki rus
Yönetmen: Amanda Trager, Erik Moskowitz
Oyuncular: Joshua Mack, Sasha Jampolsky, Amanda Trager, Erik Moskowitz, Robert Janitz, Irina Kachanovskaya, Jessie Stead
ABD; renkli, 30’, 2013
İngilizce, Türkçe altyazıyla05 Ekim Cumartesi
14:0009 Ekim Çarşamba
19:00

Moskowitz ve Trager’in 2013 tarihli çalışması iki erkek arasında, derin bir soruna işaret eden diyaloğu beyazperdeye taşıyor: Sanatçılar kim için ve neden üretir? Geniş bir fikir alışverişi ve değiş tokuşunu gözler önüne sunan video, sanatsal ilham, aşk ve piyasa arasındaki mecazi ve ütopik ilişkileri araştırıyor. Hikayenin anlatımı aynı zamanda esas sanatçı ve sinemacıları senaryo üzerinde çalışırken; bu senaryonun ifade ettiklerini ve işbirliklerinin erdem ve kusurlarını tartışma süreçlerini de kapsamak suretiyle, videonun yapım sürecini de takip ediyor. Peki, gerçekten kontrolü elinde tutanlar onlar mı? Çünkü, filmdeki üç kadının gizemli varlığı aksine işaret ediyor

05 Ekim Cumartesi 14:00/09 Ekim Çarşamba

19:00

Elfranko Wessels’in Hikayesi

 

Yönetmen: Amanda Trager, Erik Moskowitz Oyuncular: Erik Moskowitz, Amanda Trager, Elfranko Wessels ABD, Kanada; renkli, 17’, 2011 İngilizce, Türkçe altyazıyla05 Ekim Cumartesi 14:0009 Ekim Çarşamba 19:00
Yönetmen: Amanda Trager, Erik Moskowitz
Oyuncular: Erik Moskowitz, Amanda Trager, Elfranko Wessels
ABD, Kanada; renkli, 17’, 2011
İngilizce, Türkçe altyazıyla05 Ekim Cumartesi
14:0009 Ekim Çarşamba
19:00

Yönetmen: Amanda Trager, Erik Moskowitz
Oyuncular: Erik Moskowitz, Amanda Trager, Elfranko Wessels
ABD, Kanada; renkli, 17’, 2011
İngilizce, Türkçe altyazıyla 

Sanatçılar tarafından bestelenen müzik eşliğinde yaratılan enstelasyon videosu Elfranko Wessels’in Hikayesi, bir portre içinde portre resmediyor. Kekeleyerek göçmenlik hikayesini anlatan bir adamın röportajını takip eden film, yer yer sanatçıların hayatlarından çeşitli kesit görüntülerine geçiş yapıyor. 2011 yılında Rotterdam Uluslararası Film Festivali’nde ilk kez gösterilen film, beyaz bir maden işçisinin oğlu Güney Afrikalı bir adamın hikayesini anlatıyor. Moskowitz ve Trager, hikayesini anlatan Elfranko Wessels’e ses veriyor.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.